Д-р Ангел Кунчев: Българските лекари са готови да реагират на коронавируса

Защита от вируса няма и лекарите не могат да спрат разпространението на вируса, но могат да намалят риска

д-р Ангел Кунчев
Източник: БГНЕС

д-р Ангел Кунчев

Имаме готовност за диагностика, реакция и мерки за намаляване риска на заболеваемостта от коронавируса. В това увери пред bTV главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

Според него страната ни е толкова готова, колкото и други европейски страни.
 
По думите на д-р Кунчев защита от вируса няма и, ако някой си въобразява, че лекарите могат да спрат разпространението на вируса - не могат, но могат да намалят риска.
 
 
По отношение на грипната обстановка в страната, д-р Кунчев изтъкна, че по-възрастните хора имат някаква степен от защита, но дори да възникне грип, при тях протича по-леко.
 
Младите хора се разболяват малко по-бързо и развитието от усложнения е по-голямо от новия щам вирус, обясни д-р Кунчев, според когото в първите области, които обявиха грипна обстановка, ще започне бърз спад и ще намалее спадът на заболеваемостта. Грипът е много динамичен, но и много бързо пада, увери медикът.
 
Д-р Кунчев съветва родителите да имат по-строг контрол върху поведението на децата си и да ограничат контактите им. Така щяла да се намали общата заболеваемост.
 
Вирусологът проф. д-р Златко Кълвачев, който също присъства в сутрешния блок на bTV, заяви, че има опасност за България от новия коронавирус, но не трябва да се раздухва и да се навлиза в паника.
 
Той дори се пошегува, че вирусът може да не се нарича коварен, а умен с аргумент името, което има, за да може да се изследва.
 
По думите му до дни ще се появят възможности да се диагностицира и този вирус. Така вирусът щял ще бъде разпознаван като вид.
 
Българските власти имат капацитета да посрещнат новия вирус, ако навлезе в страната, увери проф. Кълвачев.
 
"Нито към момента, нито утре ще има място за паника. Трябва да спазваме това, което зависи от нас - лична хигиена, маски, миене на ръцете и избягване на контакти със заразени хора", съветва вирусологът.

 

17:23 | 10 Април 2020 г.

Нови 11 заразени с COVID-19 у нас - броят им дости...

17:23 | 10 Април 2020 г.
Националният оперативен щаб за борба с коронавируса оповести поредната добра новина, като посочи, че са регистрирани едва 11 нови случая ...
20:51 | 09 Април 2020 г.

Фонд “Научни изследвания“ иска да обедини усилията...

20:51 | 09 Април 2020 г.
Отчитайки важността на научните изследвания в борбата с коронавируса и при търсене на решения за породените от пандемията проблеми в разл...
17:49 | 09 Април 2020 г.

COVID-19: Броят на заразените у нас стана 618

17:49 | 09 Април 2020 г.
Седем са новите случаи на заразени с коронавирус в страната, като общият им брой достигна 618, предаде Националния оперативен щаб за борб...
16:59 | 09 Април 2020 г.

Официалните ветеринарни лекари ще извършват прегле...

16:59 | 09 Април 2020 г.
Стопаните на дребни преживни животни, които извършват клане във фермите си за предстоящите Великденски празници и Гергьовден, трябва стро...
Кметът на София раздаде храна на нуждаещи се в \
15:25 | 09 Април 2020 г.

Фандъкова разпореди да бъдат тествани за COVID-19 ...

15:25 | 09 Април 2020 г.
Кметът на София Йорданка Фандъкова разпореди служителите от “Столичния патронаж“ да бъдат тествани за COVID-19, след като ста...
10:07 | 09 Април 2020 г.

Стартират 1000 бързи теста за банскалии (ВИДЕО)

10:07 | 09 Април 2020 г.
Започва мащабно тестване на жителите на Банско, които ще бъдат първите, подложени на него, за да се установи колко от тях са изкарали кор...