Д-р Ангел Кунчев: Българските лекари са готови да реагират на коронавируса

Защита от вируса няма и лекарите не могат да спрат разпространението на вируса, но могат да намалят риска

д-р Ангел Кунчев
Източник: БГНЕС

д-р Ангел Кунчев

Имаме готовност за диагностика, реакция и мерки за намаляване риска на заболеваемостта от коронавируса. В това увери пред bTV главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

Според него страната ни е толкова готова, колкото и други европейски страни.
 
По думите на д-р Кунчев защита от вируса няма и, ако някой си въобразява, че лекарите могат да спрат разпространението на вируса - не могат, но могат да намалят риска.
 
 
По отношение на грипната обстановка в страната, д-р Кунчев изтъкна, че по-възрастните хора имат някаква степен от защита, но дори да възникне грип, при тях протича по-леко.
 
Младите хора се разболяват малко по-бързо и развитието от усложнения е по-голямо от новия щам вирус, обясни д-р Кунчев, според когото в първите области, които обявиха грипна обстановка, ще започне бърз спад и ще намалее спадът на заболеваемостта. Грипът е много динамичен, но и много бързо пада, увери медикът.
 
Д-р Кунчев съветва родителите да имат по-строг контрол върху поведението на децата си и да ограничат контактите им. Така щяла да се намали общата заболеваемост.
 
Вирусологът проф. д-р Златко Кълвачев, който също присъства в сутрешния блок на bTV, заяви, че има опасност за България от новия коронавирус, но не трябва да се раздухва и да се навлиза в паника.
 
Той дори се пошегува, че вирусът може да не се нарича коварен, а умен с аргумент името, което има, за да може да се изследва.
 
По думите му до дни ще се появят възможности да се диагностицира и този вирус. Така вирусът щял ще бъде разпознаван като вид.
 
Българските власти имат капацитета да посрещнат новия вирус, ако навлезе в страната, увери проф. Кълвачев.
 
"Нито към момента, нито утре ще има място за паника. Трябва да спазваме това, което зависи от нас - лична хигиена, маски, миене на ръцете и избягване на контакти със заразени хора", съветва вирусологът.

 

19:55 | 16 Февруари 2020 г.

В Стара Загора под карантина е украинец, пристигна...

19:55 | 16 Февруари 2020 г.
Украински гражданин е настанен в Клиниката по инфекциозни болести в УМБАЛ "Проф. д-р Ст. Киркович” АД за наблюдение, съобщиха ...
Още 12 души с клинична картина на морбили в Благоевградско
09:00 | 14 Февруари 2020 г.

27 потвърдени случая на морбили в Пернишко за 2020...

09:00 | 14 Февруари 2020 г.
Нови шест случая на заразени с морбили в Пернишко само за седмица. Болните са от Перник, Радомир, Брезник, Трън и Дивотино. 27 са потвърд...
На 14 февруари празнуваме Свети Валентин, денят на влюбените
08:10 | 14 Февруари 2020 г.

"Обичай Безопасно!": БМЧК запознава с опасностите ...

08:10 | 14 Февруари 2020 г.
В деня на влюбените – 14 февруари, за поредна година Българският Младежки Червен кръст избира оригинален начин да отбележи Деня на ...
13:47 | 13 Февруари 2020 г.

Африканска чума по свинете откриха в Ямболско

13:47 | 13 Февруари 2020 г.
Проби от осем отстреляни диви прасета в Ямболска област през последните два месеца са показали наличието на вируса на Африканска чума по ...
07:37 | 13 Февруари 2020 г.

До 3-4 месеца ще има ваксина срещу коронавируса

07:37 | 13 Февруари 2020 г.
В момента се разработват четири ваксини от коронавируса, две от които могат да започнат да се тестват при хора след три до четири месеца....
18:08 | 11 Февруари 2020 г.

Десислава Танева: Няма огнища на птичи грип у нас

18:08 | 11 Февруари 2020 г.
На територията на страната ни няма регистрирано огнище на птичи грип, съобщи в Пещера министърът на земеделието, храните и горите Десисла...