Илко Семерджиев: Вторият бюджет на Москов е мързелив и още по-зле направен

Здравният министър е пощенска кутия - внася идеи, които не са негови

Илко Семерджиев гостува на
Източник: Канал 3

Илко Семерджиев гостува на "Факторът Кошлуков"

Министър Москов е пощенска кутия - предлага идеи, които не са негови. Типичен пример за това е идеята му за данък "вредни храни", с който здравният министър плаща висока политическа цена, това мнение изрази в студиото на "Факторът Кошлуков" бившият здравен министър д-р Илко Семерджиев. 
 
По думите му "един добър здравен министър трябваше да заложи на информационна кампания и да разясни ясно на хората коя хранителна диета е здравословна и добра за тях".

Според д-р Семерджиев бюджетът, направен от Петър Москов е структуриран погрешно и в него са ясно видими преимуществата, които ще получи сектор Фармация за сметка на парите, които ще бъдат отпуснати за обществено здраве.

Впечатление прави това, че парите за здраве са повече, но те не се ползват ефективно. Гостът в студиото цитира и цифрите, заложени в бюджета на здравния министър от Реформаторския блок - 40 млн. лв. за болнична помощ, 40 млн. лв. за извънболнична и 30 млн. лв. за лекарства. 

"Намалени са с 12 млн. лв. дейностите за обществено здраве, което той посочваше като свой приоритет. С промените си Москов смята, че се показва като реформатор, но той влиза в система, която и преди него работеше", посочи д-р Семерджиев и допълни:  
 
"За 4 години управление Бойко Борисов смени петима здравни министри. Цари хаос, а догодина положението ще се задълбочи, защото системата много трудно издържа тези нови правила. Вторият бюджет на Москов е мързелив и още по-зле направен от първия", убеден е бившият здравен министър. 
 
Реформите, предприети от Москов, ще доведат до закрепостяване на пациента, а работата с касата вече няма да е приоритет на частните болници - обратен ефект, който вече пролича от политиката, въведена от болница "Токуда", която вече няма да приема здравно осигурени пациенти, а ще лекува само "на частно".
 
Държавните болници тънат в дългове, а намаляването на разходите, което цели Петър Москов няма да се случи, смята д-р Семерджиев. Той изтъкна, че Москов е всял и страх в гилдията с показните уволнения и изказвания от рода на "Който не е съгласен с мен, ще го бия с пръчка по главата". 
 
Единственото ясно послание от бюджета на Москов е, че фармацията ще спечели, а големите губещи отново ще бъдат пациентите.
 
 
Болниците със сериозни дългове
08:30 | 08 Април 2020 г.

Столична Лекарска Колегия направи нови дарения на ...

08:30 | 08 Април 2020 г.
Столична Лекарска Колегия направи нови дарения на университетските и общинските болници в София: "Пирогов", ВМА, "Александ...
20:48 | 07 Април 2020 г.

Лекарите от ВМА и "Пирогов" получиха дарените от П...

20:48 | 07 Април 2020 г.
  В деня на професионалния си празник медиците от ВМА и "Пирогов", които работят в отделенията с пациенти с коронавиру...
УМБАЛ Света Анна
18:25 | 07 Април 2020 г.

36-годишен мъж с коронавирус почина в София

18:25 | 07 Април 2020 г.
Починалите лица, при които е установен COVID-19, са 23. Днес в УМБАЛ "Света Анна" (Окръжна болница), София, е починал 36-годише...
18:16 | 07 Април 2020 г.

Д-р Ангел Кунчев: След Великден ще се обсъди облек...

18:16 | 07 Април 2020 г.
  Логично е след Великденските празници да се очаква част от противоепидемичните мерки да бъдат намалени, но това ще зависи от с...
14:24 | 07 Април 2020 г.

Мутафчийски: Наблюдавахме безпрецедентна мобилизац...

14:24 | 07 Април 2020 г.
Безпрецедентна е мобилизацията на обществото по време на глобалната пандемия у нас. Това мнение изрази председателят на Националния опера...
11:27 | 07 Април 2020 г.

Националният оперативен щаб проверява кооперативни...

11:27 | 07 Април 2020 г.
Днес представители на Националния оперативен щаб в лицето на проф. Тодор Кантарджиев и доц. Ангел Кунчев ще посетят кооперативни пазари в...