От ”Пирогов”: Разделянето на сиамските близнаци е невъзможно

Това е становището на консилиума от специалисти, които разгледаха случая на близнаците Богдан и Янков

От ”Пирогов”: Разделянето на сиамските близнаци е невъзможно
Източник: БГНЕС

От ”Пирогов”: Разделянето на сиамските близнаци е невъзможно

Разделянето на сиамските близнаци от Сливен е анатомично невъзможно, фунционално непълноценно и технически неосъществимо. Рискът е необоснован и алогичен.
 
Това е становището на консилиума от специалисти, които разгледаха случая на близнаците Богдан и Янков, настанени в Детската клиника по интензивно лечение на "Пирогов” от месец септември т.г.

Децата се родиха на 22 август 1016 г. в сливенската болница. 14-годишната им майка и бащата са роднини по съребрена линия - втори братовчеди. Бебетата са с тежка комплексна вродена аномалия – срастнали в тазово-седалищната област с обща коремна кухина. По документи бащата се води неизвестен и поради непълнолетието на майката, законни представители са нейните родители. 
 
Вижте още новини от здравеопазване 

До средата на месец септември т.г. близнаците са настанени в Дом за медико-социални грижи за деца „Вяра, Надежда и любов” в Бургас, където се отглеждат. По разпоредба на Министерството на здравеопазването, бебета са посетени от мултидисциплинарен екип, за да може лекарите се запознаят с актуалното им състояние и да изготвят исканото становище от болницата в САЩ - дали е налице анатомична и функционална възможност за тяхното разделяне, респективно извършването му, както и относно транспортабилността им. 

През август от университетската болница Мантефиоре, Ню Йорк - САЩ, са дали надежда на семейството, че могат да извършат оперативно лечение за разделяне на близнаците.

Тъй като високоспециализираните образни и функционални изследвания на близнаците не могат да бъдат извършени на място, Богдан и Янко са преведени в Детската реанимация на "Пирогов”.

Децата постъпват в лечебното заведение след прогресивно влошаване на общото им състояние в Дома - със системна възпалителна активност, дихателна и сърдечна недостатъчност. Те са в тежко увредено общо състояние, интоксикирани, с намаляване на телесното тегло, с изоставане във физическо и психическо развитие. 
 
Вижте още новини от България и света 

По време на престоя им в "Пирогов” са проведени високоспециализирани образни и функционални изследвания и консултации с водещи специалисти от Института по педиатрия, Националната кардиологична болница, Клиника по педиатрия към УМБАЛ „Александровска” и Университетска многопрофилна болница за активно лечение по неврология и психиатрия „Св.Наум”. 

Децата са подробно прегледани от 14 водещи специалисти – петима от тях са национални консултанти, един е републикански консултант, а останалите са завеждащи клиники и отделения. 

Резултатите от изследванията показали, че Богдан и Янко са с тежка увреда на периферните нерви на долните крайници. Богдан е с тежко увреждане на главния мозък, а скенерът на главата на Янко потвърждава липса на мозъчна структура (паренхим). Становището на неврохирурга е, че Богдан няма показания за неврохирургична интервенция, а състоянието и малформацията на Янко не подлежи на операция.

Изследването на стомашно-чревния тракт пък установява, че близнаците имат общо кръвоснабдяване, поради което мнението на детските хирурзи е, че разделянето на двамата близнаци е функционално и анатомично невъзможно и може да доведе до смъртта им. 

Прегледите на сърдечно-съдовата система показват, че Янко е с тежка патология,– примитивно сърце с общо предсърдие и хипертрофирала обща камера. При Богдан сърцето е функционално увредено с персистиращ артериален канал и ляво-десен шънт. Заключението на кардиохирурга е, че оперативна интервенция за разделянето на близнаците от страна на общата им сърдечно съдова система е практически невъзможно и носи изключително висок риск с възможен смъртен изход и за двамата.

Богдан е с функционираща дихателна система, но Янко няма бели дробове, което е несъвместимо със самостоятелен живот. 

Становището на ортопеда-травматолог е, че тежестта на аномалията в опорно-двигателната система на сиамските близнаци е такава, че разделянето на тазовия пръстен, кръвоснабдяването и инервацията на долните крайници на бебетата, както и създаването на самостоятелно тазово дъно по хирургичен път е практически неосъществимо. Затова рискът от такава интервенция е необоснован и алогичен, а прогнозата за функционално възстановяване е лоша.

На базата на всички тези прегледи и изследвания, на 4 октомври е свикан консилиум, в който участват проф. Венета Божинова - началник клиника по нервни болести за деца в болница "Св. Наум", национален консултант по детски болести; проф. Анна Кънева – началник клиника по Детска кардиология в Националната кардиологична болница, национален консултант по детска кардиология; доц. Христо Шивачев – началник Специализиран детско-хирургичен комплекс в „Н.И.Пирогов”, национален консулнтант по детска хирургия; д-р Стоян Лазаров – началник отделение по Хирургия в Националната кардиологична болница, републикански консултант по детска кардиохирургия; д-р Христо Пседерски – началник отделение по Детска реанимация в „Пирогов” и проф. д-р Асен Балтов - изпълнителен директор на "Пирогов", ортопед-травматолог.

Решението от консилиума на базата на становищата на водещи консултанти и специалисти в съответните области е, че разделянето на Богдан и Янко е анатомично невъзможно, фунционално непълноценно и технически неосъществимо. Рискът от такава интервенция е необоснован и алогичен, категорични са лекарите.
10:56 | 17 Март 2018 г.

Няма достатъчно детски лекари в страната

10:56 | 17 Март 2018 г.
По данни на Министерството на здравеопазването от 2016 година детските лекари са с 400 по-малко от необходимото. Детското отделение н...
Жена с детска церебрална парализа стана майка на бебето Никола
19:28 | 16 Март 2018 г.

Жена с детска церебрална парализа стана майка на б...

19:28 | 16 Март 2018 г.
Жена с Детска церебрална парализа стана майка на красиво момченце. Бебето Никола изплака в 15:24 ч. на 16-ти март в МБАЛ „Света...
В \
16:05 | 16 Март 2018 г.

В "Пирогов" не знаят, че ги разследват, но ще окаж...

16:05 | 16 Март 2018 г.
Към настоящия момент в болница „Пирогов“ не е постъпвала официална информация от страна на прокуратурата за провеждане на как...
Прокуратурата погва Пирогов за безстопанственост
11:50 | 16 Март 2018 г.

Прокуратурата подхваща Пирогов за безстопанственос...

11:50 | 16 Март 2018 г.
Софийската градска прокуратура образува досъдебно производство за безстопанственост за болница "Пирогов” и още 6 болнични заве...
Скандално! Майки изгарят бебетата си със сешоари в леглата
15:50 | 12 Март 2018 г.

Скандално! Майки изгарят бебетата си със сешоари в...

15:50 | 12 Март 2018 г.
Майки приспиват бебетата си с включени сешоари в креватчета и им причиняват тежки изгаряния на кожата, алармира доц. Мая Аргирова. Тя е н...
Зов за помощ за 5-месечната Мартина
08:23 | 10 Март 2018 г.

Зов за помощ за 5-месечната Мартина

08:23 | 10 Март 2018 г.
Мартина е диагностицирана с остра лимфобластна левкемия, когато навършва два месеца. Родителите научават за болестта след като детето вди...

гледай на живо

21.03.2018
 • в момента
  Повторения
 • 05:30
  Кухнята на Звездев
 • 06:00
  Денят на живо
 • 07:00
  Всяка сутрин