От ”Пирогов”: Разделянето на сиамските близнаци е невъзможно

Това е становището на консилиума от специалисти, които разгледаха случая на близнаците Богдан и Янков

От ”Пирогов”: Разделянето на сиамските близнаци е невъзможно
Източник: БГНЕС

От ”Пирогов”: Разделянето на сиамските близнаци е невъзможно

Разделянето на сиамските близнаци от Сливен е анатомично невъзможно, фунционално непълноценно и технически неосъществимо. Рискът е необоснован и алогичен.
 
Това е становището на консилиума от специалисти, които разгледаха случая на близнаците Богдан и Янков, настанени в Детската клиника по интензивно лечение на "Пирогов” от месец септември т.г.

Децата се родиха на 22 август 1016 г. в сливенската болница. 14-годишната им майка и бащата са роднини по съребрена линия - втори братовчеди. Бебетата са с тежка комплексна вродена аномалия – срастнали в тазово-седалищната област с обща коремна кухина. По документи бащата се води неизвестен и поради непълнолетието на майката, законни представители са нейните родители. 
 
Вижте още новини от здравеопазване 

До средата на месец септември т.г. близнаците са настанени в Дом за медико-социални грижи за деца „Вяра, Надежда и любов” в Бургас, където се отглеждат. По разпоредба на Министерството на здравеопазването, бебета са посетени от мултидисциплинарен екип, за да може лекарите се запознаят с актуалното им състояние и да изготвят исканото становище от болницата в САЩ - дали е налице анатомична и функционална възможност за тяхното разделяне, респективно извършването му, както и относно транспортабилността им. 

През август от университетската болница Мантефиоре, Ню Йорк - САЩ, са дали надежда на семейството, че могат да извършат оперативно лечение за разделяне на близнаците.

Тъй като високоспециализираните образни и функционални изследвания на близнаците не могат да бъдат извършени на място, Богдан и Янко са преведени в Детската реанимация на "Пирогов”.

Децата постъпват в лечебното заведение след прогресивно влошаване на общото им състояние в Дома - със системна възпалителна активност, дихателна и сърдечна недостатъчност. Те са в тежко увредено общо състояние, интоксикирани, с намаляване на телесното тегло, с изоставане във физическо и психическо развитие. 
 
Вижте още новини от България и света 

По време на престоя им в "Пирогов” са проведени високоспециализирани образни и функционални изследвания и консултации с водещи специалисти от Института по педиатрия, Националната кардиологична болница, Клиника по педиатрия към УМБАЛ „Александровска” и Университетска многопрофилна болница за активно лечение по неврология и психиатрия „Св.Наум”. 

Децата са подробно прегледани от 14 водещи специалисти – петима от тях са национални консултанти, един е републикански консултант, а останалите са завеждащи клиники и отделения. 

Резултатите от изследванията показали, че Богдан и Янко са с тежка увреда на периферните нерви на долните крайници. Богдан е с тежко увреждане на главния мозък, а скенерът на главата на Янко потвърждава липса на мозъчна структура (паренхим). Становището на неврохирурга е, че Богдан няма показания за неврохирургична интервенция, а състоянието и малформацията на Янко не подлежи на операция.

Изследването на стомашно-чревния тракт пък установява, че близнаците имат общо кръвоснабдяване, поради което мнението на детските хирурзи е, че разделянето на двамата близнаци е функционално и анатомично невъзможно и може да доведе до смъртта им. 

Прегледите на сърдечно-съдовата система показват, че Янко е с тежка патология,– примитивно сърце с общо предсърдие и хипертрофирала обща камера. При Богдан сърцето е функционално увредено с персистиращ артериален канал и ляво-десен шънт. Заключението на кардиохирурга е, че оперативна интервенция за разделянето на близнаците от страна на общата им сърдечно съдова система е практически невъзможно и носи изключително висок риск с възможен смъртен изход и за двамата.

Богдан е с функционираща дихателна система, но Янко няма бели дробове, което е несъвместимо със самостоятелен живот. 

Становището на ортопеда-травматолог е, че тежестта на аномалията в опорно-двигателната система на сиамските близнаци е такава, че разделянето на тазовия пръстен, кръвоснабдяването и инервацията на долните крайници на бебетата, както и създаването на самостоятелно тазово дъно по хирургичен път е практически неосъществимо. Затова рискът от такава интервенция е необоснован и алогичен, а прогнозата за функционално възстановяване е лоша.

На базата на всички тези прегледи и изследвания, на 4 октомври е свикан консилиум, в който участват проф. Венета Божинова - началник клиника по нервни болести за деца в болница "Св. Наум", национален консултант по детски болести; проф. Анна Кънева – началник клиника по Детска кардиология в Националната кардиологична болница, национален консултант по детска кардиология; доц. Христо Шивачев – началник Специализиран детско-хирургичен комплекс в „Н.И.Пирогов”, национален консулнтант по детска хирургия; д-р Стоян Лазаров – началник отделение по Хирургия в Националната кардиологична болница, републикански консултант по детска кардиохирургия; д-р Христо Пседерски – началник отделение по Детска реанимация в „Пирогов” и проф. д-р Асен Балтов - изпълнителен директор на "Пирогов", ортопед-травматолог.

Решението от консилиума на базата на становищата на водещи консултанти и специалисти в съответните области е, че разделянето на Богдан и Янко е анатомично невъзможно, фунционално непълноценно и технически неосъществимо. Рискът от такава интервенция е необоснован и алогичен, категорични са лекарите.
Рядък случай! Жена почина в двора си от кучешка тения в Кърджалийско
16:24 | 19 Октомври 2017 г.

Рядък случай! Жена почина в двора си от кучешка те...

16:24 | 19 Октомври 2017 г.
34-годишна жена от кърджалийско село е починала в двора на къщата си, а при аутопсията е установено, че причината е кучешка тения (eхинок...
Министър Петров поздрави колегите си медици в Деня на българския лекар
09:41 | 19 Октомври 2017 г.

Министър Петров в Деня на българския лекар: Незави...

09:41 | 19 Октомври 2017 г.
Министърът на здравеопазването Николай Петров поздравява колегите си медици по повод 19 октомври, Ден на българския лекар. „За ...
Детски хирурзи от Пирогов отстраниха тумор от 5,5 кг след 4 ч. операция
09:20 | 19 Октомври 2017 г.

Детски хирурзи от Пирогов махнаха 30-сантиметров т...

09:20 | 19 Октомври 2017 г.
В навечерието на своя професионален празник детските хирурзи на "Пирогов" отстраниха 30-сантиметров тумор, тежащ 5 килограма и ...
16:59 | 18 Октомври 2017 г.

Дезинфектират заради хепатит квартал в Монтана

16:59 | 18 Октомври 2017 г.
Заради зачестили случаи на хепатит А в Монтана е започнала дезинфекция на цял квартал в града. Става дума за квартал Кошарник. От ре...
14:18 | 18 Октомври 2017 г.

Само 2% от българите се ваксинират срещу грип (ВИ...

14:18 | 18 Октомври 2017 г.
Само 2% от българите се ваксинират срещу грип. Това показват данните на здравните власти. А тази година щамът, който ще ни атакува е опас...
12:25 | 17 Октомври 2017 г.

Николай Петров: Не е нормално България да се превр...

12:25 | 17 Октомври 2017 г.
Ще има сериозно увеличение на бюджета на Здравната каса, съобщи здравният министър по време на форума "Правителството и бизнесът&quo...

гледай на живо

20.10.2017
 • в момента
  Повторения
 • 06:30
  Кухнята на Звездев
 • 07:00
  Всяка сутрин
 • 09:00
  Парламентът на живо