От ”Пирогов”: Разделянето на сиамските близнаци е невъзможно

Това е становището на консилиума от специалисти, които разгледаха случая на близнаците Богдан и Янков

От ”Пирогов”: Разделянето на сиамските близнаци е невъзможно
Източник: БГНЕС

От ”Пирогов”: Разделянето на сиамските близнаци е невъзможно

Разделянето на сиамските близнаци от Сливен е анатомично невъзможно, фунционално непълноценно и технически неосъществимо. Рискът е необоснован и алогичен.
 
Това е становището на консилиума от специалисти, които разгледаха случая на близнаците Богдан и Янков, настанени в Детската клиника по интензивно лечение на "Пирогов” от месец септември т.г.

Децата се родиха на 22 август 1016 г. в сливенската болница. 14-годишната им майка и бащата са роднини по съребрена линия - втори братовчеди. Бебетата са с тежка комплексна вродена аномалия – срастнали в тазово-седалищната област с обща коремна кухина. По документи бащата се води неизвестен и поради непълнолетието на майката, законни представители са нейните родители. 
 
Вижте още новини от здравеопазване 

До средата на месец септември т.г. близнаците са настанени в Дом за медико-социални грижи за деца „Вяра, Надежда и любов” в Бургас, където се отглеждат. По разпоредба на Министерството на здравеопазването, бебета са посетени от мултидисциплинарен екип, за да може лекарите се запознаят с актуалното им състояние и да изготвят исканото становище от болницата в САЩ - дали е налице анатомична и функционална възможност за тяхното разделяне, респективно извършването му, както и относно транспортабилността им. 

През август от университетската болница Мантефиоре, Ню Йорк - САЩ, са дали надежда на семейството, че могат да извършат оперативно лечение за разделяне на близнаците.

Тъй като високоспециализираните образни и функционални изследвания на близнаците не могат да бъдат извършени на място, Богдан и Янко са преведени в Детската реанимация на "Пирогов”.

Децата постъпват в лечебното заведение след прогресивно влошаване на общото им състояние в Дома - със системна възпалителна активност, дихателна и сърдечна недостатъчност. Те са в тежко увредено общо състояние, интоксикирани, с намаляване на телесното тегло, с изоставане във физическо и психическо развитие. 
 
Вижте още новини от България и света 

По време на престоя им в "Пирогов” са проведени високоспециализирани образни и функционални изследвания и консултации с водещи специалисти от Института по педиатрия, Националната кардиологична болница, Клиника по педиатрия към УМБАЛ „Александровска” и Университетска многопрофилна болница за активно лечение по неврология и психиатрия „Св.Наум”. 

Децата са подробно прегледани от 14 водещи специалисти – петима от тях са национални консултанти, един е републикански консултант, а останалите са завеждащи клиники и отделения. 

Резултатите от изследванията показали, че Богдан и Янко са с тежка увреда на периферните нерви на долните крайници. Богдан е с тежко увреждане на главния мозък, а скенерът на главата на Янко потвърждава липса на мозъчна структура (паренхим). Становището на неврохирурга е, че Богдан няма показания за неврохирургична интервенция, а състоянието и малформацията на Янко не подлежи на операция.

Изследването на стомашно-чревния тракт пък установява, че близнаците имат общо кръвоснабдяване, поради което мнението на детските хирурзи е, че разделянето на двамата близнаци е функционално и анатомично невъзможно и може да доведе до смъртта им. 

Прегледите на сърдечно-съдовата система показват, че Янко е с тежка патология,– примитивно сърце с общо предсърдие и хипертрофирала обща камера. При Богдан сърцето е функционално увредено с персистиращ артериален канал и ляво-десен шънт. Заключението на кардиохирурга е, че оперативна интервенция за разделянето на близнаците от страна на общата им сърдечно съдова система е практически невъзможно и носи изключително висок риск с възможен смъртен изход и за двамата.

Богдан е с функционираща дихателна система, но Янко няма бели дробове, което е несъвместимо със самостоятелен живот. 

Становището на ортопеда-травматолог е, че тежестта на аномалията в опорно-двигателната система на сиамските близнаци е такава, че разделянето на тазовия пръстен, кръвоснабдяването и инервацията на долните крайници на бебетата, както и създаването на самостоятелно тазово дъно по хирургичен път е практически неосъществимо. Затова рискът от такава интервенция е необоснован и алогичен, а прогнозата за функционално възстановяване е лоша.

На базата на всички тези прегледи и изследвания, на 4 октомври е свикан консилиум, в който участват проф. Венета Божинова - началник клиника по нервни болести за деца в болница "Св. Наум", национален консултант по детски болести; проф. Анна Кънева – началник клиника по Детска кардиология в Националната кардиологична болница, национален консултант по детска кардиология; доц. Христо Шивачев – началник Специализиран детско-хирургичен комплекс в „Н.И.Пирогов”, национален консулнтант по детска хирургия; д-р Стоян Лазаров – началник отделение по Хирургия в Националната кардиологична болница, републикански консултант по детска кардиохирургия; д-р Христо Пседерски – началник отделение по Детска реанимация в „Пирогов” и проф. д-р Асен Балтов - изпълнителен директор на "Пирогов", ортопед-травматолог.

Решението от консилиума на базата на становищата на водещи консултанти и специалисти в съответните области е, че разделянето на Богдан и Янко е анатомично невъзможно, фунционално непълноценно и технически неосъществимо. Рискът от такава интервенция е необоснован и алогичен, категорични са лекарите.
Шоково поскъпване на водата в няколко града
11:30 | 18 Юли 2018 г.

Откриха опасна бактерия във водата в Пернишко

11:30 | 18 Юли 2018 г.
Наличие на бактерията ешерихия коли е установено в проби от чешми в Брезнишко, съобщават от Регионалната здравна инспекция в Перник. Проб...
07:05 | 18 Юли 2018 г.

Изслушват кандидата за нов шеф на Здравната каса

07:05 | 18 Юли 2018 г.
Здравната комисия в Народното събрание ще изслуша кандидата за управител на Националната здравноосигурителна каса д-р Дечо Дечев. Ном...
11:53 | 17 Юли 2018 г.

Екшън в хасковската болница - смъмрена сестра пови...

11:53 | 17 Юли 2018 г.
Скандал между медици избухна тази сутрин в спешното отделение на хасковската болница. На медицинската сестра Айтен Осман била отправе...
07:46 | 16 Юли 2018 г.

Здравната каса се инати, че близо 1.4 млн. българи...

07:46 | 16 Юли 2018 г.
Процентът неосигурени през 2017 г. остава абсолютно същият като през 2016 г. Това излиза от отчета за изпълнението на бюджета на&nbs...
22:10 | 09 Юли 2018 г.

НЗОК: Блокираните лекарства ще бъдат заменяни и от...

22:10 | 09 Юли 2018 г.
Блокираните лекарствени продукти ще бъдат заменяни и отпускани безпрепятствено на пациентите, съобщиха от пресцентъра на НЗОК. Днес в...
14:10 | 08 Юли 2018 г.

Дариткова: Има сериозен преразход при заплащането ...

14:10 | 08 Юли 2018 г.
Планираната промяна на здравноосигурителния модел не би трябвало да доведе до увеличаване на здравната вноска през тази и следващата годи...

гледай на живо

18.07.2018
 • в момента
  Парламентът на живо
 • 13:45
  Телемаркет
 • 14:00
  Новини
 • 14:30
  Кухнята на Звездев