Стволовите клетки са най-голямото предизвикателство пред пластичната хирургия

Вампирският лифтинг и имплантирането на мастна тъкан са сходни процедури

Източник: Канал 3

Проф. Марита Ейзенман-Клайн е председател на Международната Конфедерация за пластична и реконструктивна хирургия IPRAS. 

Професор Ейзенман-Клайн, какви са предизвикателствата пред пластичната хирургия?

Много са предизвикателствата. Това е много динамично развиваща се сфера на медицината и затова е много трудно да прецениш дали новата техника, която е последния писък в развитието на пластичната хирургия може да бъде използвана и широко приложена при лечението на пациентите.

Голямо предизвикателство са стволовите клетки. Те със сигурност работят, но законодателството на този етап ги разрешава само в Южна Корея. Ние в Европа имаме своите предимства, защото например можем да имплантираме мастна тъкан, докато в Съединените щати това не е позволено.

Има много общи неща между пластичната хирургия и имплантацията на собствена мастна тъкан и така наречения “вампирски лифтинг“ (имплантиране на собствена плазма). Най-важният въпрос преди да се предприеме дадена операция е, безопасна ли е тя за пациента?

Направихте три операции в София на пациентки загубили гърдите си, в следствие рака на гърдата? Как протекоха те?

Протекоха чудесно, минаха лесно. Чувствах се все едно оперирам в собствената си операционна.

Пациентките, които оперирах тук в София, претърпяха процедура за възстановяване на бюста с собствена мастна тъкан.По време на операциите присъстваха трима български хирурзи, които вече са готови да извършват подобни иновативни операции в България.

Тези интервенции са щадящи пациента. При тях не съществува риск от обилно кървене, няма нужда от разрязване на тъканта, защото мастната тъкан се изсмуква, а после се инжектира. От своя страна мастната тъкан възстановява, регенерира уврежданията по кожата, като обезцветяването, свиването и сбръчкването й, като премахва и част от загубата на чувствителност, които се получават вследствие на лъчетерапията, при жени с рак на гърдата.

Крие ли риск за живота на пациентите изсмукването на мастна тъкан от тялото?

За да се премине към такава процедура за нас е важно пациентът да е в добро здравословно състояние и да има нормален процес на кръвосъсирване. Единствено ако има такъв проблем, не можем да предприемем операция, защото това крие голям риск от кръвозагуба. Принципно не е животозастрашаващо, но ние проследяваме, наблюдаваме, изключително внимателни сме, защото кървенето е вътре в тъканта и не излиза навън, както при отворената хирургия. Така, че обезателно при такава процедура трябва да бъде изследвано кръвосъсирването. Така може да се добавят фактори, които не са в кръвта, за да се премине към безопасно извършване на пластичната операция.

Следващата ви стъпка е да откриете център за пластична хирургия за жени пострадали при домашно насилие. Ще ни разкриете ли подробности?

Това е програма, която основах с една международна организация първо в Индия ,Бангладеш и Кения. Сега заминавам за Непал, където ще помагам не само на жертви на насилие, но и на хора пострадали при опустошителните земетресения. Работим в тясно сътрудничество с Пакистан. Част от нашата работа по тази програма беше заснета за филм, който спечели Оскар през 2012 година. Името на филма е “Да спасим лицето“ и в него става въпрос за жертви, които са били залети с киселина.

Какви нови проекти предвиждате за в бъдеще?

Моята мечта е да създам център за регенеративна и подмладяваща медицина. Той ще комбинира на едно място всички процеси, които не са добре застъпени в другите медицински специалности.

Правила съм подобна програма за военните бази в Кувейт, където трябваше да работя, но сега те водят война с арабите в Йемен и не можем да започнем по план. Искам тези хора да бъдат в добро физическо и психическо състояние, защото хората, които са в армията се сблъскват постоянно с предизвикателства. Ето затова те трябва да бъдат подготвени по най-добрия начин и това включва – отслабване, тренировки, отказване на цигарите, сексуална медицина и имунология. Много хора има скрити проблеми с имунитета. Също така те имат нужда от терапия на хронична болка и физически активности, но не обикновените неща, които правим във фитнеса, а такива като езда и танци.

Изпускането на урина при жени, които имат по 3 или 4 деца, също е огромен проблем. Много жени страдат от това. Искам да помогна. Смятам, че за тях е много по-добре да отидат на място, което се нарича “център да регенеративна медицина“, отколкото в център за инконтинация на урината.

Също така смятам да създам център по хормонотерапия, която възпрепятства остаряването. Ето това е едно от нещата, които обсъждаме да се случи и тук в България.   

16:54 | 15 Декември 2019 г.

Учени доказаха: Ставането преди 5 ч. е вредно за з...

16:54 | 15 Декември 2019 г.
Теорията, че ранното ставане е добра идея, която носи производителност, енергия и повече практическо време, се оказва обикновена лъжа, пи...
09:53 | 14 Декември 2019 г.

Блъснатото от джип дете е с фрактура на подбедрица...

09:53 | 14 Декември 2019 г.
В подобряващо се общо състояние е момичето, пострадало в катастрофа на бул. "Никола Вапцаров“ в София. Това каза д-р Явор Пука...
12:05 | 13 Декември 2019 г.

Няма да има ограничения в изписването на терапии з...

12:05 | 13 Декември 2019 г.
Няма да има ограничения в изписването на терапии за хронично болните пациенти, това стана ясно след заседание на Надзорния съвет на Здрав...
14:12 | 12 Декември 2019 г.

НЗОК отпуска безплатно само 2 лекарства за болест

14:12 | 12 Декември 2019 г.
Националната здравноосигурителна каса ще отпуска безплатно или с намаление за пациентите само по две лекарства за едно заболяване от 2020...
10:09 | 11 Декември 2019 г.

Д-р Иван Маджаров: 3-годишното дете е починало от ...

10:09 | 11 Декември 2019 г.
"Трябва да загърбваме емоциите и да изчакаме доказателствата. Принудени сме да вземаме решения в тежки моменти. Сега стана ясно, че ...
08:21 | 11 Декември 2019 г.

Българският лекарски съюз дава становище за почина...

08:21 | 11 Декември 2019 г.
Българският лекарски съюз ще даде становището си по случая с починалото 3-годишно дете и заключенията от окончателния доклад на Изпълните...