Трима подпийнали с антифриз потърсиха помощ в Пирогов покрай празниците

От началото на годината в болницата са преминали 214 000 пациенти, с 3000 повече от 2016

214 000 пациенти е поел Пирогов от началото на 2017 г.
Източник: Канал 3

214 000 пациенти е поел Пирогов от началото на 2017 г.

През празничните дни трима души са приети в УМБАЛСМ "Пирогов“ след употреба на антифриз, объркана с ракия, а осем - заради злоупотреба с алкохол. Това каза изпълнителният директор на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов“ проф. Асен Балтов по време на брифинг във връзка с коледните празници. 

Той обясни, че употребилите антифриз са настанени в токсикологията. Проф. Балтов разказа, че те са погълнали антифриза поради невнимание, тъй като шишето с него е било в близост до това с ракия. Директорът на УМБАЛСМ „Пирогов“ допълни, че едно семейство е настанено в болницата след отравяне при горене на въглища. 

За четирите празнични дни са извършени 60 оперативни интервенции. Проф. Балтов поясни, че операциите са били по спешност и са извършени в различните комплекси на болницата: хирургия, травматология и неврохирургия.

"За четирите празнични дни като цяло са преминали по-малко пациенти спрямо миналата година – 1900, но за сметка на това приетите са 300, което е с 30 пациента повече спрямо 2016 г.“, каза проф. Балтов.

Той обясни, че в "Пирогов“ са търсили помощ пациенти в по-тежко състояние. По думите му най-натоварено през празничните дни е било в токсикологията, където са приети 41 пациенти.

"15 от тях с тежки алергични реакции. Травматологията обичайно си е натоварена, има няколко случая на ски травми, счупване на глезените. Като цяло са приети 90 пациенти, от които 71 в травматологията и 16 в специализираната клиника по хирургия на ръце“, каза той и уточни, че в хирургията патологията е обичайната.

"Горе-долу цифрата е като миналата година - 30 пациенти. В неврохиургията също 30 - 5 след инсулт, около 10 след пътнотранспортни произшествия и травми в областта на главата“, коментира директорът на болницата.

Той уточни, че през четирите почивни дни са приети 6 души с инфаркт. Проф. Балтов допълни, че 9 деца са приети в детската противошокова зала, като възрастните в противошокова зала са били 17 души. 

"Съветвам хората на Нова година да пият и ядат умерено и да се веселят, но да не прекаляват", препоръча проф. Асен Балтов. Той призова да не се пият неидентифицирани спиртни напитки.

"Ние поемаме и следващите три почивни дни. "Пирогов" продължава да работи. Имаме дори усилени екипи", посочи проф. Балтов. По отношение на пиротехническите средства, той изрази мнение, че те трябва да бъдат спрени. "Лично аз не смятам, че това е начинът да се веселим“, допълни проф. Балтов и отчете, че тази година няма приети деца в болницата, употребили алкохол, нито пострадали при употреба на пиратки.

От началото на 2017 г. до момента през болницата са преминали 214 хил. пациенти, отчете още проф. Асен Балтов.

Той изтъкна, че през годината болницата отново е поела най-тежките случаи от София и България. "Режимът на работа на нашата институция дава сигурност на пациентите и всички знаят къде могат да търсят помощ 365 дни и 24 часа в денонощието", коментира той.

Проф. Асен Балтов допълни, че от началото на 2017 г. до момента са преминали 214 хил. пациенти, от които приети за лечение са 44 хил.

Изпълнителният директор отчете, че в сравнение с 2016 г. пациентите през тази година са с 3 хил. повече. За коледните празници помощ в "Пирогов" са потърсили 140 души. "До момента през болницата са преминали 8900 неосигурени лица, а само за последните четири дни - 127 души.

Прави впечатление, че се увеличава броят на пациентите над 65 години“, каза той и уточни, че те са с 1500 повече спрямо 2016 г.

"Първо, нацията застарява. Това са пациенти, които изискват много по-сериозни грижи, по-трудни са за обслужване, по-енергоемки, повече комплексно и продължително лечение. Това е една от силните страни на „Пирогов“, обясни изпълнителният директор на болницата.

Попитан какви са плановете на болницата за следващата година, проф Балтов допълни, че в бъдеще иновациите продължават. "В травматологията се опитваме да въведем 3D принтирането, а до края на януари детската травматология ще бъде готова.

"За новата година бихме искали да продължим в същия дух. Да има повече доволни пациенти от нас, да се опитаме да развием гастроентерологията, лапароскопската хирургия, също така лицево-челюстната хирургия“, обясни проф. Балтов.

Той изтъкна, че ръководената от него болница се готви за европредседателството и обърна внимание, че УМБАЛСМ "Пирогов" има готовност да подсили екипите си при нужда.

Директорът на болницата обясни, че през новата година се очаква да има някои подобрения в "Пирогов“. "Почти приключи ремонтът на поликлиниката“, коментира той и посочи, че пациентите ще бъдат регистрирани и насочвани в кой кабинет да отидат.

По отношение на безопасността в медицинското заведение, проф. Асен Балтов увери, че е изградена система - пръстен с видеонаблюдение.

"Остава да се изгради самият център за видеонаблюдение. Имаме добро, ново поколение камери, които следят какво се случва в поликлиниката на „Пирогов“, коментира проф. Балтов. Директорът допълни, че има и доста добра охрана на болницата. 

Етикети: Пирогов
Тъжно! Родилка почина в Шумен след 196 в кома
17:03 | 26 Април 2018 г.

Тъжно! Родилка почина в Шумен след 196 дни в кома

17:03 | 26 Април 2018 г.
28-годишна жена е починала 196 дни след като родила в болницата в Шумен в резултат на много рядко усложнение, съобщава "Монитор"...
НЗОК нареди проверка\
16:08 | 26 Април 2018 г.

НЗОК нареди проверка в "Света Екатерина" заради по...

16:08 | 26 Април 2018 г.
НЗОК разпореди спешна проверка по случая с починалата пациентка в Университетската болница "Света Екатерина" в София, за к...
18:01 | 25 Април 2018 г.

Жена почина в болница, не успяла да доплати за леч...

18:01 | 25 Април 2018 г.
Жена почина в столична болница, защото не е имала възможност да доплати за лечението си. Според новите цени на медицинските изд...
Салмонелна инфекция в детска градина в Стара Загора
18:30 | 20 Април 2018 г.

Салмонелна инфекция в детска градина в Стара Загор...

18:30 | 20 Април 2018 г.
Установени са 11 деца на 4- и 5-годишна възраст и помощник-готвач с доказана салмонелна инфекция в Детска градина № 4 „Бреза”...
08:30 | 20 Април 2018 г.

Султанка Петрова: Обединихме се с хората с уврежда...

08:30 | 20 Април 2018 г.
Вчера в Министерски съвет проведохме поредната среща с представители на хората с увреждания. Обединихме се около това да се спрат измамит...
09:08 | 19 Април 2018 г.

Проф. Младенов: Сутринта патриарх Неофит изпи чаша...

09:08 | 19 Април 2018 г.
Сутринта помолихме патриарх Неофит да изпие чаша кафе и той го изпи. Това заяви пред журналисти проф. Николай Младенов, началник на К...

гледай на живо

27.04.2018
 • в момента
  Повторения
 • 05:30
  Кухнята на Звездев
 • 06:00
  Денят на живо
 • 07:00
  Всяка сутрин