Вариантите за здравна реформа: Демонополизация на НЗОК или доплащане за лечение над 700 лева

Здравният министър обеща да търси пълно съгласие и чак тогава да променя осигурителния модел

Вариантите за здравна реформа: Демонополизация на НЗОК или доплащане за лечение над 700 лева
Източник: Канал 3

Вариантите за здравна реформа: Демонополизация на НЗОК или доплащане за лечение над 700 лева

Министерството на здравеопазването за момента предлага два алтернативни модела за бъдещо развитие на здравеопазването, заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев. "Новият модел, който изберем, трябва да работи за българските пациенти“, посочи той.

Министър Ананиев каза, че е необходимо да се достигне до висока степен на съгласие и след това да се предприемат мерки в законодателството.

Здравният министър постави двата нови модела на публично обсъждане пред парламентарни и извънпарламентарни политически сили, съсловни, пациентски и научни организации, ресорните комисии към парламента и обществеността.

“Надявам се заедно да отчетем плюсовете и минусите, и да изберем модел, след чието влизане в Народното събрание да не започват тепърва дебати, а да сме убедени, че избраният модел ще работи за хората“, коментира министър Ананиев. 

Едно от предложенията за бъдещата реформа на здравното министерство е НЗОК да финансира лечение на пациентите до 700 лв., а всичко над тази летва да се поема от застрахователни фондове. За целта се предлага въвеждане на задължителна месечна здравна застраховка от 12 лева, която също ще се разпределя на солидарен принцип като 8-процентната вноска. "В тавана от 700 лева пациентите също ще имат съучастие. НЗОК ще покрива 85% от тази стойност, а останалите 15% пациентите ще плащат кеш или чрез допълнително доброволно застраховане. Според нас това ще облекчи пациентите", посочи Ананиев.

Другият вариант, предложен от министър Кирил Ананиев, предвижда пълна демонополизация на НЗОК.

„Това е ново законодателство, избор, преценка, стандартизация на самите процеси, гаранции за сигурността на средствата“, каза той. По думите му демонополизацията на здравния фонд дава възможност за съревнование и конкурентност. "Това е философия на промяна, която се нарича заместващо осигуряване - не в един национален фонд, в който се осигуряват всички, а в заместващи - ти да избереш къде", каза Ананиев.

Вижте още новини от България и света 

"Готови сме на конструктивен разговор, нови предложения и критика в името на българския народ“, обясни той.

При новите модели на здравната система се предвижда пациентите да могат да изберат своя осигурител, дали това да е НЗОК или застраховател. При фалит на застрахователя НЗОК поема разходите за осигуряване на пациентите. 

Според Ананиев предимствата в двата нови модела за здравната система са: Пациентите сами да избират как да се осигуряват - дали към НЗОК, или от застраховател, като при фалит на застрахователя НЗОК поема разходите за осигуряване на пациентите. "Пациентите могат сами да избират своя осигурител", каза още той.

Вижте кадри от уникална операция за премахване на карцином във ВМА (СНИМКИ)
13:56 | 15 Ноември 2018 г.

Вижте кадри от уникална операция за премахване на ...

13:56 | 15 Ноември 2018 г.
Съвместен екип от специалисти по "Ушни, носни и гърлени болести” и "Лицево-челюстна хирургия” извършиха уникална по...
ОТ УТРЕ: Дерматолози от ВМА преглеждат безплатно за пигментни петна и рак на кожата
07:12 | 14 Ноември 2018 г.

Безплатни прегледи на кръвна захар във ВМА в свето...

07:12 | 14 Ноември 2018 г.
Днес, 14 ноември, по повод Световния ден за борба с диабета, от 9.00 до 14 ч. във фоайето на поликлиниката на Военномедицинска академия (...
13:51 | 08 Ноември 2018 г.

Подписаха колективен трудов договор за служителите...

13:51 | 08 Ноември 2018 г.
Министерството на здравеопазването и представители на национални работодателски и синдикални организации подписаха колективен трудов дого...
08:19 | 08 Ноември 2018 г.

Опасният спанак вече е изтеглен от големите магази...

08:19 | 08 Ноември 2018 г.
Спанакът, примесен с татул, е изтеглен от големите търговски вериги. Това каза пред БНТ д-р Камен Янков, директор на Областната дирекция ...
16:23 | 07 Ноември 2018 г.

Починалият по време на кризата с хемодиализата във...

16:23 | 07 Ноември 2018 г.
Проверката, която министърът на здравеопазването Кирил Ананиев разпореди на Изпълнителна агенция „Медицински одит“ по повод с...
16:02 | 07 Ноември 2018 г.

Внимание! Спанак с отрова се разпространява из цял...

16:02 | 07 Ноември 2018 г.
Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) спря от разпространение в търговската мрежа спанак със съмнение, че е примесен с лис...

гледай на живо

18.11.2018
 • в момента
  Беновска пита
 • 19:00
  Новини
 • 19:45
  Парчета от реалността
 • 20:00
  Новини