Нашествие от кърлежи в парковете на София, дъждът ги пази от унищожение

За ефективната борба с тях са нужни поне 24 часа сухо време след пръскане

Влажното и топло време тази пролет доведе до бум в разпространението на кърлежите, които често носят опасни инфекции.
Източник: БГНЕС

Влажното и топло време тази пролет доведе до бум в разпространението на кърлежите, които често носят опасни инфекции.

Пълчища от кърлежи са плъзнали в тревните площи в парковете и градинките в София, предупреждават от Столична община. Екипи вече са извършили двукратни обработки срещу нашествениците, но дъждовете през последните дни забавят унищожението им.

За пълната ефективност в действието на препаратите е нужно сухо време поне 24 часа след пръскане, но в момента това е невъзможно и наличието на влага и подходяща температура благоприятства развитието и размножаването на третираните организми.

Още новини от страната ще намерите тук

По информация на радио "Дарик" от главата на едно дете днес са били извадени над 50 кърлежа след разходка в Южния парк с родителите му. При това в първа и втора част на Южния парк са били извършени вече две обработки срещу кърлежи.

Обработките в София се извършват при окосени тревни площи и сухо време поне едно денонощие, съобщиха от Столична община. Използват се препарати, одобрени от Министерство на здравеопазването. 

Екипи са третирали също Борисова градина, Градската градина, градина Докторски паметник, Северен парк и др.

Обработени са срещу кърлежи и зелените площи в районите Красно село, Възраждане, Оборище, Изгрев, Лозенец, Триадица, Илинден, Искър, Овча Купел, Люлин, Банкя, Панчарево, Кремиковци, Витоша, Връбница, Слатина и Подуяне.

Обработките се извършват рано сутрин до 10:00 часа, а срещу комари - късно вечерта след 20:00 часа.

При получени сигнали от граждани на общински терени към районните администрации, местата се подават на фирмата изпълнител за допълнителни третирания.

Обработките на зелените площи в междублоковите пространства, се извършват по възлагане на районните кметове.

Специализираният контрол се осъществява от експерти на Столичната РЗИ. Препаратите, които се използват, са разрешените съгласно нормативните изисквания.

 

График за изпълнение на обработките се публикува на интернет - страницата на Столична община и на видно място в районната администрация.

 

Над 50 кърлежа са извадени днес от главата на дете в Спешното отделение на Университетската болница "Лозенец". Детето се е разхождало със своите родители в Южния парк в столицата. Това съобщи за БТА д-р Димитър Шандурков, лекар в спешното отделение на болница "Лозенец".


 

20:26 | 20 Ноември 2019 г.

Заразени скумрия и домашен суджук изтеглени спешно...

20:26 | 20 Ноември 2019 г.
Пушена скумрия на шайби и домашен свински суджук българско производство бяха изтеглени от магазините заради откритата бактерия "лист...
Започна раздаването на донорски карти на ключови места в София
 - 10
17:38 | 20 Ноември 2019 г.

Бойко Пенков: До месец ще издадем нови 30 000 доно...

17:38 | 20 Ноември 2019 г.
"До момента кампанията, в подкрепа на донорството - "Да! За живот!" се развива изключително успешно. Предстои в рамките на...
Започна раздаването на донорски карти на ключови места в София
 - 5
16:03 | 20 Ноември 2019 г.

Започна раздаването на донорски карти на ключови м...

16:03 | 20 Ноември 2019 г.
Като част от Националната кампания в подкрепа на донорството и трансплантацията "Да! За живот!" днес започна раздаването на дон...
14:45 | 20 Ноември 2019 г.

Министър Ананиев отстрани директорите на болниците...

14:45 | 20 Ноември 2019 г.
Здравният министър Кирил Ананиев извика в Министерството на здравеопазването директорите на трите болници, за които премиерът обяви, че т...
16:53 | 19 Ноември 2019 г.

Ананиев откри обновеното детско отделение на болни...

16:53 | 19 Ноември 2019 г.
"Болницата е основно лечебно заведение в региона. Педиатричното отделение на МБАЛ "Д-р Стойчо Христов” е едно от най-нато...
10:56 | 18 Ноември 2019 г.

ТЕЛК лиши тежко болно дете от помощи

10:56 | 18 Ноември 2019 г.
Скандално решение на един от съставите на ТЕЛК в Пазарджик. Оказва се, че експертната комисия взема важни решения, свързани с тежки диагн...