Розов домат в целофан и с панделка - цените са най-високи от 5 г. насам (ВИДЕО)

Поскъпването е с 40 % от миналото лято до сега

Розов домат в целофан и с панделка - Цените са най-високи от пет години насам
Източник: pixabay.com

Розов домат в целофан и с панделка - Цените са най-високи от пет години насам

Автор: Маргарита Димитрова 

Търся истински голям градински розов домат, за да го занеса армаган в Париж, поръча ми миналата година през лятото моя приятелка, която живее във Франция. Открих екземпляра, който тежеше поне 800 грама в един магазин в центъра на София. Внимателно го опаковах в кутия, за да издържи невредим полета. Цената беше като за ценители – 5 лева килото. Отдадох я на скъпата улица, където в последния момент намерих зеленчука.

Но, не. Цени по 5 и дори 6 лева за едри градински домати вече не са прецедент. Скъпи и още по-скъпи ще стават и доматите от масовия клас.

По данни на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (CAPA) към Института по аграрна икономика през юли средната цена на доматите на едро е била почти 1,90 лв. за килограм, което е с 40 % повече, отколкото по същото време на миналата година. В магазина пък сме плащали с 14 на сто по-скъпо, или средно около 2 лева за килограм.

Средната цена за 2019 г. се очаква да е около 2,65 лв. за килограм, което е с  9% над нивата за последните пет години – от 2014 до 2018 г.

Цени на едро, лв. за кг      юли2019    април 2019 май 2019  юни 2019 

              

Домати - оранжерийни            2,05           3,33               2,21       1,67                                     

Домати - вносни                      1,70            2,38               1,67       1,20                

Цени на дребно лв. за кг      1,99            3,34               3,34        1,93   

                        

Доц. д-р Божидар Иванов: Очаквам 90 евроцента за килограм през септември

От началото на юли в Европа цените на доматите вървят нагоре. С 23% са по-високи на годишна база и с 4% са над средните за последните 5 години. Тези равнища се дължат основно на рязкото поскъпване в Испания, която е най-големият производител на домати за прясна консумация в ЕС. Това обясни за kanal3.bg доц. д-р Божидар Иванов, който от години анализира тази пазари. Причините за покачването е горещата вълна в последните седмици. Очакванията са цените на едро да останат относително високи и през август. Ще се нормализират през септември на равнища около 90 евроцента за килограм.

През последните 5 години световното производство на домати се увеличава с темп от 1% годишно. Това е сравнително бавно, съпоставено с ръста в други растениевъдни сектори. През 2019 г., се очакват около 181 млн.тона, допълни доц. Иванов.

Защо българският зеленчук се превръща в деликатес?

С около 44% е по-слабо производството на домати у нас от началото на годината, сочат данни на аграрното министерство. Една от причините е хладната пролет, която забави развитието на растенията. В крайна сметка ще съберем 155 хиляди тона, прогнозират от САРА, толкова колкото и преди година.

Малко или много е това? В края на 80-те години на миналия век, България е прехвърляла 700 – 800 000 тона домати годишно. Те са заемали големи поливни площи на открито в рамките на 250 - 300 хиляди декари. Страната ни е имала достойно място в Европа по износ на белени консервирани домати и пюрета.

След това, както в целия отрасъл земеделие, започва упадък.

Напоследък се наблюдава стабилност. Стоим стабилно на ниското стъпало. По всичко изглежда скок нагоре не се предвижда.

Българите са известни градинари, учили са Стара Европа на занаята. И всеки у нас знае, че първите две условия да отглеждаш зеленчук е да имаш работна ръка и вода за поливане. Работниците отдавна се преселиха в другата част на континента. Хидромелиоративната система е разпарчетосана, тръбите отидоха за старо желязо.

България, в която се раждат най-вкусните слънчеви домати, не може да осигури и вътрешното си потребление, което е около 250 хиляди тона на година.  Затова цените у нас силно зависят от  чуждите производители.

Ето какво прави конкуренцията

Турция произвежда годишно 12 млн. тона, но комшиите имат голямо вътрешно потребление. (Да не отваряме темата за туризма, защото е болезнена за нас особено тази година).

Италия е лидерът в ЕС, събира 6,1 млн.тона. Испания е втора в класацията с 4,8 млн.тона.

Може да звучи невероятно, но хладна Холандия заема едно достойно място със своите 900 000 тона. Разбира се, там зеленчукът няма как да узрее под открито небе и е настанен в отопляеми стъклени оранжерии. Както и друг път е ставало на дума, холандците с добрия си бизнес нюх, са заели пазарната ниша на ранните домати, които са и най-скъпи. Така с високи цени, високодобивни сортове и модерна технология градинарите успяват да избият разходите за скъпи инвестиции. Страната е и голям производител на чери доматите, които не се отглеждат в почва, а в специален хранителен субстрат. Какъв е вкусът? Е, това е въпрос на вкус.

Лично аз предпочитам розовия български домат и задължително да е узрял на слънце. Но не знам колко дълго ще го има и дали няма да е само за ценители – в целофан и с панделка.

Още за доматите това лято - в репортажа на Канал 3:

09:55 | 22 Август 2019 г.

Джордж Фридман: През август 1989 започна глобален ...

09:55 | 22 Август 2019 г.
Коментар на Джордж Фридман, "Геополитикал фючърс" (превод БГНЕС)   Преди тридесет години през този месец започна г...
Евгений Бакърджиев: Още няма ясна оценка на приватизацията и това, което остана след нея
13:26 | 21 Август 2019 г.

Евгений Бакърджиев: Да жалиш за мавзолея, за мумии...

13:26 | 21 Август 2019 г.
Днес се навършват 20 години от събарянето на мавзолея на Георги Димитров в София. Той е построен през 1949 г., за да съхранява балсамиран...
12:07 | 21 Август 2019 г.

"Таймс": Путин прави като Мусолини почти всичко за...

12:07 | 21 Август 2019 г.
С връщането отново на мода на идеята за авторитарно лидерство, е разумно да се проучат многобройните пътища, които могат да доведат до де...
11:15 | 21 Август 2019 г.

Брекзит без сделка: Какво правят държавите от ЕС, ...

11:15 | 21 Август 2019 г.
Правителството на Обединеното кралство засили плановете си за напускане на ЕС без сделка, обхващайки области като транспорт, здравеопазва...
Даниела Машева: Вероятно няма да има друга кандидатура в надпреварата за главен прокурор
08:58 | 21 Август 2019 г.

Даниела Машева: Концепцията на Гешев е ориентир за...

08:58 | 21 Август 2019 г.
Интервю на "Правен свят" с Даниела Машева, говорител на Прокурорската колегия на ВСС Госпожо Машева, сякаш в Прокурорската ...
21:55 | 20 Август 2019 г.

Майкъла в Канал 3: Какво като Бодуров коментира ЦС...

21:55 | 20 Август 2019 г.
Освободете Бодуров в чужбина, още до 2 г. може да играе на едно добро ниво, как може да го унищожиш така с лека ръка. Това заяви в рубрик...