Как пази храните Агенцията по храните

Морът по животните и контрабандата на пестициди налагат безпрецедентни решения

Закрийте Агенцията по храните!
Източник: БГНЕС

Закрийте Агенцията по храните!

Автор: Маргарита Димитрова

Насред пожара с чумата прокуратурата подхвана Българската агенция по безопасност на храните. Нервите на земеделския министър Десислава Танева не издържаха и тя обяви: ще има големи промени в БАБХ! Но само да мине кризата.

Прокурорите няма да изчакат края на пожара. Предстои им да се ровят в купища документи. Няма да е лесно, нито ще е бързо. Важното е да има резултат – иначе само местим въздуха.

Управляващите обаче нямат време. А най-логичното решение днес е да закрият ведомството, което създаде главоболия на фермерите и хаос в държавата.

Вече 8 години от скандал - в скандал

Българската агенция по безопасност на храните, накратко наричана БАБХ, официално отвори врати в началото на 2011 година. Нейният идеолог е Мирослав Найденов, земеделски министър в периода 2009 – 2013 година.

Шумно и в присъствието на много гости от страната и чужбина той даде старт на мегаведомството, което сложи обща шапка върху Националната ветеринарно-медицинска служба, Националната служба за растителна защита, Националната служба по зърното и фуражите, регионалните здравни инспекции.

Защо му беше това, чудеха се тогава мнозина. Зли езици пък подхвърляха, че заигравайки се с храните, Найденов се надява да изчисти едно петно в биографията си, лепнато му във времето, когато беше главен секретар на

ветеринарната служба. Помните ли скандала с нелегалния внос на 20-годишното канцерогенно ирландско месо?

Още при създаването си БАБХ имаше много критици. И ветеринари, и агрономи по растителна защита смятаха, че механично се объркват съвсем различни дейности и това ще срине контрола.

В общата система, която трябва да надзирава храните, да пази животните и растенията от болести, буквално се прескачат чиновници. Освен БАБХ, има още Център за оценка на риска по хранителната верига и специализирана дирекция в земеделското министерство "Политики по агрохранителната верига“. Много експертиза, много доклади, много прогнози...А кой носи отговорността сега?

Резултатът: осем години няма отърване от болести във фермите: син език, нодуларен дерматит, бруцелоза, птичи грип, чума по овце и кози...А сега и най-големият мор, който може да ликвидира цял един сектор – свиневъдния.

В същото време държавата излива милиони. Добре би било прокурорите сега да направят и една рекапитулация колко са общо парите, похарчени през тези години за имунопрофилактика на животните и колко още са дадени за компенсации заради болестите. Така ще стане ясен приблизителният размер на бездънната яма.

И още – в какво състояние е системата за регистрация и идентификация на животните в Агенцията?

Как така хиляди прасета, отглеждани от стопаните си по дворовете се оказаха фантоми? Това да не са златни рибки да ги скриеш в шкафа?

Да се направи и една засечка на числата – съществуват ли реално всички животни, за които са платени субсидии? Освен свине в задния двор има ли и виртуални стада?

Изобщо, отваря се доста работа на разследващите.

Има нелегален пазар на препарати за 50 милиона евро

Истерията с чумата напоследък измести друга тема. От Турция у нас годишно влизат нелегални препарати за растителна защита за поне 50 млн. евро според данни на бранша. Съществува цяла мрежа, чрез която тези отрови се разпространяват. Предлагат се дори през интернет. Понеже са по-евтини, стопаните ги купуват и с тях пръскат ниви, лозя и градини. Тази година беше дъждовна и това е рай за болести и неприятели. Логично е да се увеличи потреблението на пестициди, на контрабандни – също.

От години в парламента престоява проектозакон, който определя като престъпление разпространението на контрабандни препарати. Засега движение няма.

През последните години беше разбита системата за прогноза и сигнализация, която съществуваше в Националната служба по растителна защита. Сега хората пръскат не когато има опасност и се налага, а предпазно. Ей така, за по-сигурно. Но има ли остатъчни количества пестициди, спазват ли се каранните срокове – кой да каже?

Главните действащи лица на системата

Първият шеф на БАБХ е д-р Йордан Войнов. Двамата с Найденов са близки още като студенти по ветеринарна медицина в Стара Загора. Войнов остана на поста си две години и през април 2013 г. подаде оставка заради скандала със "Златния гьол“. Премиерът Марин Райков го отстрани заради скандален договор, който дава правото на фирма да събира такси за дезинфекция на автомобили на турската граница. Войнов е подписал договора само ден преди служебното правителство да встъпи в длъжност.

Закратко на поста застана д-р Венцеслава Тасева, а следващият премиер Орешарски назначи на нейно място професора от Университета по хранителни технологии Пламен Моллов. Пловдивският преподавател, който със сигурност разбира от алкохолни напитки (години наред беше председател на Националната лозаро-винарска камара) си замина през май 2015 г. след обвинение в рекет. Начело на агенцията се оказа д-р Дамян Илиев – лично предложение на тогавашния, а и сегашен министър Десислава Танева.

Докторът, който през март навърши 70 години, е познат във ветеринарните средите у нас и в чужбина. Работил е на терен, бил е лекар на Националния отбор по конен спорт, главен санитарен ветеринарен инспектор. Множеството му специализации в чужбина обаче не му помогнаха да потуши безпрецедентния пожар, който се разрази след навлизането на африканската чума по свинете у нас.

Вижте още интервюта, анализи и коментари

Ако си беше отишъл навреме, докторът сега можеше спокойно да си гледа пенсионерстването. И да се радва на двете внучета от дъщеря си модела Таня Илиева и Руши, сина на една от най-богатите българки Лора Виденлиева. Ама имало глава да пати...

Сега прокурорите ще обърнат с хастара нагоре всички подписани в последните години обществени поръчки в Агенцията.

Няма по-важно от това, което слагаме на масата и с какво храним децата си. Храната на населението е и въпрос на национална сигурност. Затова БАБХ с многобройната си армия чиновници трябва да бъде разформирована и да бъдат възстановени двете ведомства – Националната ветеринарно медицинска служба и Националната служба по растителна защита. Така ще е ясно кой командва парада и носи отговорността.

17:43 | 13 Ноември 2019 г.

Атанас Костадинов от БСП: Със 130 лева под прага н...

17:43 | 13 Ноември 2019 г.
"За нас какво означава да се увеличават средствата в система, която не е реформирана? Превърнали сме болниците във фабрики за правен...
17:35 | 13 Ноември 2019 г.

Александър Иванов от ГЕРБ: Повишаваме доходите на ...

17:35 | 13 Ноември 2019 г.
"Политиката на ГЕРБ по отношение на данъците е много ясна. Здравната вноска няма да се променя, ще бъде запазена ниската ставка, вкл...
18:25 | 12 Ноември 2019 г.

Хамид Хамид: От ДПС са 35% от кметовете на кметств...

18:25 | 12 Ноември 2019 г.
Избирателят на ДПС е мъдър и изключително добре се ориентира в обстановката коя партия предлага по-добри платформи за управление. Колегит...
10:21 | 12 Ноември 2019 г.

Арестуват над 400 коли на ден в София

10:21 | 12 Ноември 2019 г.
Над 400 коли на ден се блокират със скоба в зоните за платено паркиране в София. За първите 9 месеца на годината принудително "закоп...
17:38 | 11 Ноември 2019 г.

Никола Каравасилев: Трябва да имаш способността да...

17:38 | 11 Ноември 2019 г.
При нас всичко започна в 1999 година, когато можехме да наблюдаваме слънчево затъмнение и реших, че това ми е интересно и с това ще се за...
Изложбата на Вежди Рашидов СТРАСТИ 24
10:27 | 11 Ноември 2019 г.

Вежди Рашидов: Фалшивите новини са път към самоуни...

10:27 | 11 Ноември 2019 г.
Фалшивите новини са тема не само на България и на Европа, но и на целия свят. Те са продукт и рожба на ХХІ век, на така наречената интерн...