Томислав Дончев: Сторете го, поканете на дебат Фандъкова и Паргов, щом Манолова отказва – това е служебна загуба (ВИДЕО)

Моделът е много комфортен, ако спечелиш - веднага присвояваш победата и казваш – ето тук печели моят кандидат, ако загубиш – казваш, че е загубил независим кандидат, каза още той

Томислав Дончев: Сторете го, поканете на дебат Фандъкова и Паргов, щом Манолова отказва – това е служебна загуба
Източник: Канал 3

Томислав Дончев: Сторете го, поканете на дебат Фандъкова и Паргов, щом Манолова отказва – това е служебна загуба

"Всички кампании през последните 10-11 години, откакто аз съм част от тях, протичат по един и същ начин, дали поради безидейност, дали поради невъзможност да се формулират някакви ясни и смислени цели - но в много от случаите те се превръщат в едно състезание по мятане на кал. Това не е хубаво", с тези думи започна участието си в предването "Беновска пита" вицепремиерът Томислав Дончев.

"За мен дебатът е най-пряката форма, където един кандидат може да бъде сравнен с друг, още повече да се претегли кой има повече аргументи, ако щете кой има повече кураж. Дебатът е нещо много важно. И аз се надявам това послание да е стигнало до всички", каза той.

Още новини от България и света четете тук!

"Мисля, че отказът от дебат е в някаква степен служебна загуба. За мен е редно да се замислим, да речем както се случва в други страни, не би ли могло да се организира един централни дебати, които да бъдат заснети от всички медии. Формат "феноменът Путин", който сяда и отговаря на всички медии, не е експериментиран в България. Наред с това няма никакъв проблем той да се случи", увери Дончев.

"Няма въпрос, който да ме притеснява, свързан с това, което правя с колегите ми или със самия мен. След всичко, което се случи от началото на тези избори си мисля, че след тях е редно да има една професионална дискусия и след това да се променят отношенията между медии и кандидати, защото очевидно има дефекти. А пък и публичната следа, включително и медийната, е много различна. Аз нямам впечатление г-жа Фандъкова да се притеснява да се яви на разговор или дебат с когото и да било", сподели вицепремиерът.
 
"Разсъждавайки е редно опонентите, конкурентите за една и съща позиция да водят дебат. На тези избори имаме един безспорен феномен – огромен брой кандидати, които не са с ясно политическо определение от кого са издигнати, а са независими, подкрепени от... Аз доколкото виждам голяма част от кандидатите на левицата са точно такива. Моделът е много комфортен, ако спечелиш - веднага присвояваш победата и казваш – ето тук печели моят кандидат. Ако загубиш – казваш, че е загубил независим кандидат. Това не е най-големият проблем междувпрочем, най-големият проблем е политическата аморфност, в смисъл такъв, че кандидатът може да бъде представен за ляв, десен, партиите или движенията, които стоят зад тях, често имат взаимно изключващи се послания и аз мога да се асоциирам с това, което ми е изгодно в момента", заяви още Томислав Дончев.
 
 "Партията, освен всичко друго, е механизъм на един кандидат да му бъде търсена отговорност. Самите закони в България, след момента на избора, не предполагат много адекватни механизми на един избран да депутат, кмет или какъвто и да е друг да му бъде търсена отговорност, докато дойдат следващите избори. Тук влизат контролните механизми на ниво партия", коментира той. 
 
"Колкото до г-н Цветанов, той като член на партията естествено има изконното право, да не кажа и задължение да изразява позицията си. Още повече човек с такъв значителен политически опит има какво да каже. Лично аз бих предпочел да е в някакъв партиен формат, тези неща преди да ги чуем по телевизора, да има възможност да ги каже на нас", изясни вицепремиерът.
 
"Ще спечелим в София. Няма да крия, че битката в София е оспорвана и ние сме изправени пред много особен феномен. Малко се задейства феноменът "един срещу всички", този феномен в още по-голяма сила би се разразил, ако има втори тур. И това действително прави нещата трудни. Мисля, че политическият разум ще надделее, защото тук, освен всичко друго, е леко бинарно - разум и емоции - и г-жа Фандъкова ще бъде победителят в Местни избори 2019 !", добави Дончев.
 
"Не очаквайте от мен да правя прогноза град по град. Още повече изредихме част от най-големите градове. Ние се борим честно. Ние имаме кандидати, които са наши кандидати, в много от случаите те са само наши кандидати, не сме правили широки коалиции, да се опитаме да привлечем под знамената всякакви по-големи или по-малки политически формации. Няма да хулим опонентите си, няма да ги маскарим, няма да ги калим. Ако гражданите преценят, че нашите кандидати са най-добрите, те ще станат кметове. Там, където не са успели да убедят, няма да станат и в това няма нищо фатално. Ние трябва да пазим физиономията на партията на национално ниво. Не бива да допускаме победи, които карат хората да се съмняват в нас в национален план, ако ме разбирате за какво Ви говоря", каза още той.
 
"Ние не сме информирани за взето решение от "Фолксваген", но в същото време имаме информация, че вече има регистрирана компания в Турция, което означава, че решението по-скоро е взето. Тук има няколко подтеми. Първо, като държавен апарат, като министерства и агенции, които бяха мобилизирани при преговорите ние направихме най-доброто. И го казвам без преувеличение. Ако играта в един момент, състезанието опре до мащаби, тоест, кой може да даде повече директна помощ на компанията, Турция и като население, и като икономика е 12 пъти по-голяма от нас. Ние в тази игра няма как да се състезаваме, защото разликата е в пъти. Но тук има и други неща и част от тях Вие ги маркирахте. България спазва и трябва да спазва европейското законодателство. В конкретния случай има две големи теми. Едното са ограниченията, свързани с държавните помощи. Тя, държавната помощ, в държавите членки е забранена, има някои изключения. И второто са изискванията на законодателството, свързани с обществените поръчки. Ние не можем да даваме милиарди на някой инвеститор, няма как да се случи това. Това го забранява европейското законодателство. И ние няма как да обещаем на някой инвеститор, че ще му изкупим част от продукцията, защото за да купим каквото и да било, дори един автомобил, той трябва да мине през процедура по обществени поръчки", заяви Дончев. 
 
"България, която е на външната граница на ЕС, неведнъж е била в подобна ситуация. И темата не е била само със съседна и приятелска Турция, темата е била например и със съседна Сърбия се е случвало това. Разбира се, като водим този разговор трябва да си дадем сметка, че огромна част от инвестициите, които съществуват и работят в България, са от държави-членки на ЕС. Ние се ползваме от членството си и получаваме предимства от него. Има случаи, където обаче се оказва, че поради действащото законодателство България се явява в по-неблагоприятна позиция от държави, които не са държави членки и това е тема за разговор на политическо ниво, говоря за разговор в Брюксел", завърши вицепремиерът Томислав Дончев. 
 
 

 

Мажд Алгафари: Няма заплаха за нови бежанци от Сирия
20:24 | 17 Октомври 2019 г.

Мажд Алгафари: Няма заплаха за нови бежанци от Сир...

20:24 | 17 Октомври 2019 г.
"Не виждаме защо наистина Ердоган изтласка кюрдите. Една от целите на САЩ е да създадат една нова държава. Да я финансират и тя да и...
Мария Цветкова: Проблемът с пътната мрежа в \
17:45 | 17 Октомври 2019 г.

Мария Цветкова: Проблемът с пътната мрежа в "Младо...

17:45 | 17 Октомври 2019 г.
Да се кандидатирам е голяма отговорност. През последните години Младост е град на автомобилите. Искам да предложа решения за разрешаване ...
Милка Христова: Да върнем общинските дружества
17:30 | 17 Октомври 2019 г.

Милка Христова: Трябва да върнем общинските дружес...

17:30 | 17 Октомври 2019 г.
Крайните резултати предстоят, целите ни са да удвоим своя резултат, спрямо 2015 г. Надяваме се да спечелим няколко големи областни града ...
16:06 | 17 Октомври 2019 г.

Санкции срещу Турция ще нанесат милиарди щети на Б...

16:06 | 17 Октомври 2019 г.
Европейският съюз обмисля да въведе икономически санкции на Турция заради военната операция, която турският президент Реджеп Ердоган запо...
11:43 | 17 Октомври 2019 г.

Марин Киров: Реакцията на ВСС е безпрецедентна, Па...

11:43 | 17 Октомври 2019 г.
Политици, които не са в парламента, се опитват чрез улицата да пренапишат правилата, коментира юристът в интервю за "Монитор&quo...
11:05 | 17 Октомври 2019 г.

Как България се опитва отново да привлече "Volkswa...

11:05 | 17 Октомври 2019 г.
Заради турската офанзива в Сирия "Volkswagen" замрази плановете си за строителството на нов завод. Сега София излиза с алтернат...