Бойко Борисов: Нинова е права - не ми е приятна и я избягвам

Като дойдат избори цели щабове мислят каква мръсотия да се направи, отбеляза премиерът

The deadline for  Борисов: 28 млрд.лв за първите 6 месеца - страната ни никога не е имала такъв износ през стопанската си история
Източник: Канал 3

The deadline for Борисов: 28 млрд.лв за първите 6 месеца - страната ни никога не е имала такъв износ през стопанската си история

БСП са като кукувици, търсят къде да снесат яйце. Може ли да си партия и да нямаш кандидат за София – по-добре да има издигнат и да загуби, отколкото да нямаш кандидат изобщо. Това каза министър-председателят Бойко Борисов в bTV за отказа на БСП да излезе със свой кандидат за кмет на София, а обеща подкрепа на обявилия се за граждански кандидат Мая Манолова, която има няколко мандата като депутат от социалистите.

На въпрос защо не присъства по време на парламентарния контрол, както Корнелия Нинова поиска, Борисов отговори: "Не ми е приятна Нинова, и я избягвам – тука е права. Миналата седмица ходих на парламентарен контрол и тя ми изпрати писмо, че я няма в НС, и да ѝ отговоря в друг ден. Партия, която в половината си мандат отсъства от парламента, да коментира кой ходи в парламента – абе, погледнете първо себе си и тогава коментирайте другите“, отсече премиерът.

Навсякъде в света някой нещо иска. Никога не съм подвеждал медицинските сестри. През 2009 г., когато започнахме да управляваме, за здравеопазване са дадени над 2 млрд. лв, а през 2019 г. над 5 милиарда. Това заяви премиерът Бойко Борисов в bTV за заплатите на медицинските служители и сестри, за което правителството в понеделник реши да отпусне още 200 млн. лева.
 
"200-те милиона така ще бъдат разпределени, че във всички случаи медицинските сестри да получават по-високи заплати. Поемам ангажимент, обеща премиерът.
 
 
За кампанията за Местни избори 2019 Бойко Борисов изтъкна, че съзнателно се измислят "мръсотии". "Когато дойдат избори има цели щабове, които мислят каква мръсотия да се направи. За съжаление много пъти им се получава - така беше Костинброд, Истанбулската конвенция, козичките, африканската чума. Ако си направите сметка колко пъти думата африканска чума с картинки на умрели прасета е публикувана в наши медии в сравнение с медии в страни, където също има - сигурно е стотици хиляди пъти. Това каза премиерът Бойко Борисов в bTV по повод слуховете, предизвикали паническо извеждане на децата от училища в Сливен и Карнобат, защото уж щели да ги вземат социалните служби.
 
"Ако е вярно какво държавата ще ги прави тези деца? Как ще влезеш при нормално семейство да му вземеш детето? За кое да ги успокоя? Няма такава стратегия", каза Борисов. "Да, ако хванат родител, който изнасилва детето си, ако го пребива като куче, ако е захвърлено навън без грижа, мръсно, гладно и стои  - тогава се взимат деца. Но то и сега го има в закона", допълни той.
 
Борисов каза още, че вчера се е разпоредил и на ДАНС, и на МВР да разследват случаите. "И ще ги хванат някакви "пастори" партийни, които лъжат хората. Но аз се обръщам към тези родители, че това е безумно, че може да се случи. Да си отиват децата на училище, да учат", призова премиерът.
 
На въпрос как ще коментира името на новата партия на Слави Трифонов - "Няма така държава", Бойко Борисов лаконично заяви: "Човешката глупост е безкрайна". "То може да има и "Няма такова предаване". Всеки може да си кръсти партията както иска. Да, няма такава държава всяка вечер в най-гледаното време да си промотираш партията, години наред да седиш и да си говориш от твое име. Има ли друг да му е позволена тази безплатна реклама на партията му години наред? И накрая излизаш и казваш "Няма такава държава", изтъкна премиерът.
 
Той посочи, че сега вече "нещата са честни" след като Сл. Трифонов е основал своя партия. "Защото, когато започнеш да показваш хората, с които ще управляваш, изведнъж ореолът ще изчезне или поне силно ще бъде надупчен, както и моят. Той е умен човек, вижда откъде идва крахът на политиците - дори най-обичаните, най-харесваните почват да губят доверие", припомни какво го чака водещия на политическата сцена.
 
Бойко Борисов увери, че не се меси в изборите на този момент. "Преди сме ходили на много места в страната. Сега оставих Изпълнителната комисия на ГЕРБ сама да си промотира местните избори. В евроизборите видях краха в очите на хората. "Апартаментгейт" ни разби, тежко репутационно ни удари. Колко министри, зам.-министри отстраних. Само и само хората да са убедени и да повярват, че това е било случайно и не е стил. Победата показа, че хората повярваха и одобриха този начин на действие", допълни той.
 
Борисов бе категоричен, че не трябва да се надценява нито неговата роля, нито ролята на Цветан Цветанов в ГЕРБ.
 
"И ние сме били малко артисти за пред публиката. Обликът на една партия не се гради от един човек или няколко човека. След двете интервюта, които даде Цветанов, не ми липсва. Защото изговори глупости, които не му правят чест. Дано новият му проект е успешен, като на Слави Трифонов. Но не очаквах Цветанов толкова бързо да излезе и да говори срещу партията и колегите си. Аз не го гледах, защото не гледам телевизии, щадя си нервите. Цвета Караянчева го беше гледала и беше възмутена", коментира премиерът.
 
По думите му, битката за местните избори в момента е в смесените райони и тя е между ГЕРБ и ДПС.
 
 
"Защото битка в София няма. Ако Фандъкова загуби местните избори, това ще се пише на софиянци. Защото тя има много опит. Тези, които са се заявили сега, може да погледнете в биографиите им какво са работили", каза още Бойко Борисов.
 
Според него Мая Манолова няма да може да управлява без общински съветници дори и да спечели изборите. "Преди изборите Мая Манолова идваше много често в кабинета ми, чувахме се много често, идваше в МС по-често, отколкото в нейния си кабинет, но като каза, че държавата я репресира, приключихме отношенията", съобщи Борисов.
 
Колкото до избора на нов главен прокурор и единствената кандидатура на Иван Гешев, премиерът каза, че работи добре с него по отношение на борбата с корупцията и по убийства – просто не трябва да се оставя прокуратурата да работи като арбитраж – всеки сезира прокуратурата, но тя трябва да работи, а не да решава мачове. Политическите партии трябва да оставят прокурорите да си изберат когото си преценят, убеден е Борисов.

Той каза още, че изборът на Цацаров е бил добър. Мисля, че той направи успешен мандат, въпреки че на нас тогава ни се искаше повече Бойко Найденов, посочи премиерът.

За историческите спорове с Република Северна Македония по пътя на комшиите към ЕС, Бойко Борисов бе категоричен: "Ако ме питате кое е добре за България, отговорът е: много по-добре е съседът ти да е в ЕС и в НАТО. Те трябва да си направят двете исторически комисии и да ни помогнат да не ги спираме по пътя към ЕС.

Колегите от Македония да седнат и да се съгласят с това, което нашата историческа комисия иска, за да ни отвържат ръцете, призова премиерът.

Премиерът заяви, че бившият председател на КПКОНПИ Пламен Георгиев, който бе назначен за консул във Валенсия е умен човек и работи добре, а взаимоотношенията им са като на работодател и служител.
 
"Казах на външния министър да го предупреди, че ако не си оттегли жалбата и не си събори терасата, ще го отзова. Много работа е свършил, много врагове си е създал, но не мога да търпя да ми задават още този въпрос. Да си бута терасата и да работим пак", допълни Борисов.
 
Той припомни, че срещу Георгиев е имало заплахи и затова е имал охрана.
 
"Беше на среща при мен, мисля, че английският език му е перфектен. Аз не знам испански, за да мога да кажа дали му е добър. Ще помоля моя добър приятел Христо Стоичков да го препита", каза още премиерът.
22:26 | 13 Октомври 2019 г.

Асен Павлов от "Чинари": Изкуството е моят живот (...

22:26 | 13 Октомври 2019 г.
"Завърших танцовото училище в края на 80-те години. Излизайки на свободния пазар – бях готов, но и не чак толкова за това, кое...
Александър Петров: Демокрацията по български на моменти е тягостна, трябват ни четка и сапун, а не дезодорант
18:50 | 13 Октомври 2019 г.

Александър Петров: Демокрацията по български на мо...

18:50 | 13 Октомври 2019 г.
Интервю с поета Александър Петров, излъчено в предаването "Беновска пита" по "Канал 3" и "Радио К2" на 13 о...
Велислава Кръстева и кандидати на ДПС за ОС в Плевен: Програмата ни с 55 идеи за Плевен ще го превърне в уютен град, привлекателен за младите хора
18:20 | 13 Октомври 2019 г.

Велислава Кръстева и кандидати на ДПС за ОС в Плев...

18:20 | 13 Октомври 2019 г.
Интервю с кандидатите за общински съветници в Плевен от листата на ДПС, излъчено в предаването "Беновска пита" по "Кан...
Галин Григоров: Русе има нужда от загърбване на противоборствата и край на деленето на „наши“ и „ваши“
18:03 | 13 Октомври 2019 г.

Галин Григоров: Русе има нужда от загърбване на пр...

18:03 | 13 Октомври 2019 г.
Интервю с кандидата за кмет на Русе от ВМРО-НФСБ Галин Григоров, излъчено в предаването "Беновска пита" по "Канал 3" ...
Таня Христова: Габрово е неповторим град със силен дух, щастлива съм, че съм част от съвременното му развитие
17:40 | 13 Октомври 2019 г.

Таня Христова: Габрово е неповторим град със силен...

17:40 | 13 Октомври 2019 г.
Интервю с кандидата за кмет на Габрово от ГЕРБ Таня Христова, излъчено в предаването "Беновска пита" по "Канал 3" и &...
Атанас Камбитов: В Благоевград третия ми мандат правим индустриалната зона и ВиК
17:10 | 13 Октомври 2019 г.

Атанас Камбитов: В Благоевград третия ми мандат пр...

17:10 | 13 Октомври 2019 г.
Интервю с кандидата за кмет на Благоевград от ГЕРБ Атанас Камбитов, излъчено в предаването "Беновска пита" по "Канал 3&quo...