Лилия Стоянова: Цената на българската земя се покачва с бързи темпове (ВИДЕО)

Подпомагането трябва да се насочи към малките и средните стопанства, каза още тя

Лилия Стоянова
Източник: Канал 3

"Събираме няколко закона в един. Проектът обединява 4 закона. По този начин се стремим да преодолеем фрагментирането на законодателството. Между отделните закони не се получава добра стиковка, хората се объркват. Той подобрява и осъвременява стари и неактуални разпоредби. В момента е на обществено обсъждане. 
Предстои приключването на срока за обсъждане и предложения". С тези думи започна участието си в "Денят на живо с Наделина Анева" Лилия Стоянова, началник отдел "Поземлена собственост, поземлени отношения и комасация" в Министерството на земеделието.
 
"Публикуван е на портала за обществени консултации. Крайният срок за предоставяне на мнения и предложения е 5 декември. След това те отново ще бъдат обсъдени с всички заинтерсовани, защото до края на декември този проект трябва да бъде внесен в МС и през януари да се движи по съответния ред", заяви Стоянова.
 
"Забраната за покупка и придобиване на земеделски земи от чужденци не е от вчера. Те ще могат да придобиват собственост върху земеделски земи. Това е свързано със свободното движение на стоки, услуги и капитали. В сега действащия закон имат ограничения за придобиване на собственост, това е довело до нарушения от България", сподели тя.
 
 
"Чужденците могат да придобиват собственост върху земеделска земя само, ако са я наследили. Те могат да се включат само ако регистрират дружество с българин. Само фирми и лица с ратифициран договор със страната ще могат да придобиват земеделска земя в България.
В момента няма праг за площ за собственост на физически или юридически лица. Няма такава собственост, за каквато се говори", коментира Лилия Стоянова.
 
"Цената на българската земя се покачва с бързи темпове. Има такива, струващи 2000/3000 лв. на декар. Българските земеделци се стремят да разширяват стопанствата си. Земята не е безстопанствена, не чака някой отвън да дойде да я вземе. Това е актив,чиято цена расте най-бързо – както приемната, така и продажната", каза тя.
 
"Подпомагането трябва да се насочи към малките и средните стопанства. Големите стопанства трябва да си направят план дали да продължават да увеличават земята си или да направят по-интензивно земеделско производство, за да имат по-голяма печалба", коментира Стоянова.
 
"Реституционният закон беше променян над 14 пъти. Злоупотребяваше се със страховете на хората, че ще им вземат земите. Поземлените имоти се възстановиха на наследници. Това е пречка за поземлените отношения. Набляга се на 1-годишни договори, което е вредно, защото нямат година за година сигурност. Наследниците трудно се събират, за да се разделят, всеки от тях да стане реален, а не идеален собственик, за да може да управлява земята си. Земеделието е привлекателно, но трябва да бъдат облекчени административните стъпки", завърши Лилия Стоянова.

17:45 | 13 Декември 2019 г.

Диана Ковачева: Когато от чешмите тече мръсна вода...

17:45 | 13 Декември 2019 г.
"Конкуренцията е винаги стимулираща, омбудсмана е институция с доверие, над 23 хиляди души са ни потърсили. Жалбите ни са над 10 хил...
17:55 | 12 Декември 2019 г.

Георги Гьоков, БСП: Ще сезираме Конституционния съ...

17:55 | 12 Декември 2019 г.
"Има много разногласия между президента и премиера, въпрос на политически виждания. изборът за главен прокурор беше много противореч...
17:32 | 12 Декември 2019 г.

Александър Иванов, ГЕРБ: Президентът изрича силни ...

17:32 | 12 Декември 2019 г.
Не ме изненада какво направи президента Радев. Президентът трябва да е обединител на всички българи, но той взема страна и не търси балан...
12:38 | 12 Декември 2019 г.

Нешка Робева: Властта и парите са тежки изпитания

12:38 | 12 Декември 2019 г.
Във филма на Канал 3 „Скелетът на демокрацията“ показахме историята на Прехода. Три десетилет...
17:27 | 11 Декември 2019 г.

Хасан Адемов: Сотир Цацаров е професионалист, няма...

17:27 | 11 Декември 2019 г.
Всеки гласува по съвест днес за председател на КПКОНПИ. Добре е когато се изявяват позициите на една политическа група, те да бъдат еднак...
17:51 | 10 Декември 2019 г.

Румен Христов: На местните избори на много места с...

17:51 | 10 Декември 2019 г.
Нормално и логично е да направим празнуване на 30 години СДС. Рождения ден винаги може да се направи по-късно. На празника ще има десни х...