Лилия Стоянова: Цената на българската земя се покачва с бързи темпове (ВИДЕО)

Подпомагането трябва да се насочи към малките и средните стопанства, каза още тя

Лилия Стоянова
Източник: Канал 3

"Събираме няколко закона в един. Проектът обединява 4 закона. По този начин се стремим да преодолеем фрагментирането на законодателството. Между отделните закони не се получава добра стиковка, хората се объркват. Той подобрява и осъвременява стари и неактуални разпоредби. В момента е на обществено обсъждане. 
Предстои приключването на срока за обсъждане и предложения". С тези думи започна участието си в "Денят на живо с Наделина Анева" Лилия Стоянова, началник отдел "Поземлена собственост, поземлени отношения и комасация" в Министерството на земеделието.
 
"Публикуван е на портала за обществени консултации. Крайният срок за предоставяне на мнения и предложения е 5 декември. След това те отново ще бъдат обсъдени с всички заинтерсовани, защото до края на декември този проект трябва да бъде внесен в МС и през януари да се движи по съответния ред", заяви Стоянова.
 
"Забраната за покупка и придобиване на земеделски земи от чужденци не е от вчера. Те ще могат да придобиват собственост върху земеделски земи. Това е свързано със свободното движение на стоки, услуги и капитали. В сега действащия закон имат ограничения за придобиване на собственост, това е довело до нарушения от България", сподели тя.
 
 
"Чужденците могат да придобиват собственост върху земеделска земя само, ако са я наследили. Те могат да се включат само ако регистрират дружество с българин. Само фирми и лица с ратифициран договор със страната ще могат да придобиват земеделска земя в България.
В момента няма праг за площ за собственост на физически или юридически лица. Няма такава собственост, за каквато се говори", коментира Лилия Стоянова.
 
"Цената на българската земя се покачва с бързи темпове. Има такива, струващи 2000/3000 лв. на декар. Българските земеделци се стремят да разширяват стопанствата си. Земята не е безстопанствена, не чака някой отвън да дойде да я вземе. Това е актив,чиято цена расте най-бързо – както приемната, така и продажната", каза тя.
 
"Подпомагането трябва да се насочи към малките и средните стопанства. Големите стопанства трябва да си направят план дали да продължават да увеличават земята си или да направят по-интензивно земеделско производство, за да имат по-голяма печалба", коментира Стоянова.
 
"Реституционният закон беше променян над 14 пъти. Злоупотребяваше се със страховете на хората, че ще им вземат земите. Поземлените имоти се възстановиха на наследници. Това е пречка за поземлените отношения. Набляга се на 1-годишни договори, което е вредно, защото нямат година за година сигурност. Наследниците трудно се събират, за да се разделят, всеки от тях да стане реален, а не идеален собственик, за да може да управлява земята си. Земеделието е привлекателно, но трябва да бъдат облекчени административните стъпки", завърши Лилия Стоянова.

19:00 | 18 Януари 2020 г.

Ивелина Василева: Вотът на недоверие няма да мине,...

19:00 | 18 Януари 2020 г.
"Днес бе предложено решение на кризата в Перник, което ще осигури приток чрез водосбора на "Белмекен" към Бели Искър и Мал...
18:36 | 18 Януари 2020 г.

Атанас Костадинов: ВиК холдингът ще упражни контро...

18:36 | 18 Януари 2020 г.
"След смяната на министъра на околната среда е една от причините за вота на недоверие. Кризата има два плана – спешни мерки и ...
18:15 | 18 Януари 2020 г.

Рамадан Аталай: Не искам България да е в наведено ...

18:15 | 18 Януари 2020 г.
"Свалянето на едно правителство едва ли би разрешило всички проблеми, които те създадоха. Но кризата във водния сектор според ДПС си...
17:56 | 18 Януари 2020 г.

Таня Андреева: Председателят на НЗОК е знаел за пр...

17:56 | 18 Януари 2020 г.
"Вероятно проблемът с онкологичните лекарства не важи за всички болници, но някои работят с определени дистрибутори. Има такива прак...
17:39 | 18 Януари 2020 г.

Живко Георгиев: Унията между олигархия и определен...

17:39 | 18 Януари 2020 г.
"Има студена война между МС и президента. Дебатите са подкрепени от всички ,освен от управляващите. Машинното гласуване няма да реши...
17:15 | 18 Януари 2020 г.

Димитър Манолов: Нено Димов не е най-големият разб...

17:15 | 18 Януари 2020 г.
"Докато в Перник не се появи вода ще има проблем. В язовир Белмекен има вода. Глупости се наговориха. Най-хубаво би било Стомана да ...