Лилия Стоянова: Цената на българската земя се покачва с бързи темпове (ВИДЕО)

Подпомагането трябва да се насочи към малките и средните стопанства, каза още тя

Лилия Стоянова
Източник: Канал 3

"Събираме няколко закона в един. Проектът обединява 4 закона. По този начин се стремим да преодолеем фрагментирането на законодателството. Между отделните закони не се получава добра стиковка, хората се объркват. Той подобрява и осъвременява стари и неактуални разпоредби. В момента е на обществено обсъждане. 
Предстои приключването на срока за обсъждане и предложения". С тези думи започна участието си в "Денят на живо с Наделина Анева" Лилия Стоянова, началник отдел "Поземлена собственост, поземлени отношения и комасация" в Министерството на земеделието.
 
"Публикуван е на портала за обществени консултации. Крайният срок за предоставяне на мнения и предложения е 5 декември. След това те отново ще бъдат обсъдени с всички заинтерсовани, защото до края на декември този проект трябва да бъде внесен в МС и през януари да се движи по съответния ред", заяви Стоянова.
 
"Забраната за покупка и придобиване на земеделски земи от чужденци не е от вчера. Те ще могат да придобиват собственост върху земеделски земи. Това е свързано със свободното движение на стоки, услуги и капитали. В сега действащия закон имат ограничения за придобиване на собственост, това е довело до нарушения от България", сподели тя.
 
 
"Чужденците могат да придобиват собственост върху земеделска земя само, ако са я наследили. Те могат да се включат само ако регистрират дружество с българин. Само фирми и лица с ратифициран договор със страната ще могат да придобиват земеделска земя в България.
В момента няма праг за площ за собственост на физически или юридически лица. Няма такава собственост, за каквато се говори", коментира Лилия Стоянова.
 
"Цената на българската земя се покачва с бързи темпове. Има такива, струващи 2000/3000 лв. на декар. Българските земеделци се стремят да разширяват стопанствата си. Земята не е безстопанствена, не чака някой отвън да дойде да я вземе. Това е актив,чиято цена расте най-бързо – както приемната, така и продажната", каза тя.
 
"Подпомагането трябва да се насочи към малките и средните стопанства. Големите стопанства трябва да си направят план дали да продължават да увеличават земята си или да направят по-интензивно земеделско производство, за да имат по-голяма печалба", коментира Стоянова.
 
"Реституционният закон беше променян над 14 пъти. Злоупотребяваше се със страховете на хората, че ще им вземат земите. Поземлените имоти се възстановиха на наследници. Това е пречка за поземлените отношения. Набляга се на 1-годишни договори, което е вредно, защото нямат година за година сигурност. Наследниците трудно се събират, за да се разделят, всеки от тях да стане реален, а не идеален собственик, за да може да управлява земята си. Земеделието е привлекателно, но трябва да бъдат облекчени административните стъпки", завърши Лилия Стоянова.

17:28 | 05 Декември 2019 г.

Димитър Манолов: Бисер Петков е човек, който разби...

17:28 | 05 Декември 2019 г.
Виждаше се, докато течеше кампанията за изборите, на едните им беше по-добре, отколкото на други. Никога не сме получавали държавна субси...
11:28 | 05 Декември 2019 г.

Ивайло Трифонов: Провалихме се в икономическия пре...

11:28 | 05 Декември 2019 г.
Във филма на Канал 3 „Скелетът на демокрацията“ показахме историята на Прехода. Три десетилет...
Откриха нов производствен завод за автомобилни светлини на \
17:52 | 04 Декември 2019 г.

Борисов: Путин да дойде да провери дали България б...

17:52 | 04 Декември 2019 г.
"Има отправена покана към Владимир Путин да посети България догодина, а това е добър повод да види напредъка по нашите проекти. Това...
17:31 | 04 Декември 2019 г.

Нено Димов: Отговорността за разпределянето на вод...

17:31 | 04 Декември 2019 г.
Проверката за кризата с водата в Перник, която се проведе в края на миналата седмица констатира, че е имало отклонение на вода през помпе...
15:09 | 04 Декември 2019 г.

Четирима от ВСС подпомагат рушенето на устоите на ...

15:09 | 04 Декември 2019 г.
Изборът на главен прокурор освети персоналните изпълнители в битката за овладяване на съдебната власт, пише "Правен свят". Същи...
10:26 | 04 Декември 2019 г.

За морала и зависимостите в правосъдието – глобалн...

10:26 | 04 Декември 2019 г.
Процедурата по избор на нов главен прокурор, проведена по правилата, изготвени от екипа на бившия правосъден министър Христо Иванов, вече...