Диана Ковачева: Когато от чешмите тече мръсна вода, трябва да бъде намалена цената ѝ (ВИДЕО)

Има над 1 млн.куб.м.вода използвани над допустимото в Перник, каза още омбудсманът

Диана Ковачева
Източник: Канал 3

"Конкуренцията е винаги стимулираща, омбудсмана е институция с доверие, над 23 хиляди души са ни потърсили. Жалбите ни са над 10 хиляди. Темите на омбудсмана са темите на гражданите. Има и много неправителствени организации също работят". С тези думи започна участието си в предаването "Денят на живо с Наделина Анева" омбудсманът на Република България Диана Ковачева.
 
"Кризата в Перник наистина е сериозна, важно е и прокуратурата да се поизнесе за причините за нея. Още през октомври изпратих запитвания към компетентните институции. Въпросът за ефективността на ВиК дружествата се засяга, те не изпълняват задълженията си според препоръките. Има над 1 млн.куб.м.вода използвани над допустимото в Перник. Надвишено е използването, това вероятно също е причина за кризата. Това е информация от ДКЕВР и МОСВ", сподели тя.
 
 
"Експертите ми следят ефективно работата на институциите. Омбудсманът се намесва когато те не работят, в случая полагат усилия. Препоръката ми е насочена към поставяне на срокове и информираност за възможните варианти за решение. Това е важно защото така ще се тушира и напрежението. Хората трябва да бъдат информирани непрекъснато за решенията на институциите. Така ще са спокойни, че институциите работят. Да информират, че търсят решение. Правото на достъп до вода е основно човешко право", коментира Ковачева.  
 
"Решенията не са лесни, обаче гражданите не могат да останат без вода. От сериозните проблеми, който касае не само Перник е въпросът с качеството на водата. Най-големият брой жалби от потребителите през тази година са срещу ВиК. Остаряла инфраструктура, това са сериозни проблеми. Липсва механизъм, по който да бъде оценявано ниското качество и да бъде намалена цената на водата, когато от чешмите тече мръсна вода и дори кал, хората трябва да поискат да бъде намалена цената. Трябва да се внесе изменение в Наредба номер 4", заяви омбудсманът.
 
"Шуменският съд е постановил, че когато има намалено качество на водата и то е установено, е определена цена от справедливост. Но не може всеки гражданин да стигне до съд за своята вода. В момента липсва такъв механизъм. Чувах се няколко пъти с министър Аврамова, ще се срещнем, за да обсъдим тези въпроси.  50 % са удовлетворени, по останалтие още работим с моя екип", обясни тя.
 
"Когато няма вода, трябва да има приемлив воден режим или да се намират алтернативни начини за справяне със ситуацията. В никакъв случай не може да бъде спирана. Не бива да се допуска да се стигне до опасност за здравето на гражданите. Министър Петков отговори, че не е възможно да има целеви помощи за водоснабдяване. Има пробиви, защото при ТЕЛК-овите решения успяхме да постигнем успех", каза още Диана Ковачева.
 
"С аргументи към министъра, че законът трябва да се изпълнява както е написан, успяхме да пробием по въпроса с ТЕЛК. Не само този, който е освидетелстван може да обжалва, а и НОИ или някой друг. Това е в полза на хората с увреждания", сподели тя.
 
"Не е допустимо със закон да се нарушават човешките права. Реформите не могат да правят без доверие в обществото, а за да има такова, те трябва да бъдат обяснявани. Притеснението трябва да бъде повод за обсъждане. Има нужда от сериозна реформа в социалната система и при социалните работници. Тяхното ниско заплащане и мотивация са поставен въпрос, съдебния контрол за отнемането на деца също. Едномесечният срок е много дълъг за такъв чувствителен въпрос, ако се окаже, че не е било необходимо да бъде отнемано детето, при случаи на насилие. Важно е всички да бъдат изслушани", апелира тя.
 
"Целта на промените в гражданско-процесуалния кодекс е да защитят потребителите и да ни защитят от наказателна процедура. Необходимо е да се засили служебното начало в присъда. Когато става въпроса за отношенията между банки и потребители. Досега банката можеше само на базата на своите счетоводни книги можеше да поиска от съда да ги събере, а той нямаше право да провери дали няма грешка. Сега ще бъдат длъжни да предоставят и договора и документи, свързани с плащанията. Потребителят ще може да се защити, да реагира. Много време са 5 години за натрупване на точките в "бонус-малус". Няма мотивация за хората. Има смесване между собственик и водач. Натрупват се нарушенията за едно и също нещо", сподели Диана Ковачева.
 
 

 

21:44 | 19 Януари 2020 г.

Съветите на Явор Колев от първо лице: Как да опази...

21:44 | 19 Януари 2020 г.
Абсолютно всички действия, които извършвате на компютъра си, достъп до социални мрежи, достъп до електронна поща, достъп до електронно ба...
21:27 | 19 Януари 2020 г.

Проф. Михаил Константинов: Язовир Бели Искър, през...

21:27 | 19 Януари 2020 г.
Успех на новия министър, длъжни сме да му гласуваме доверие и сме длъжни да признаем, че успехът му ще бъде наш успех и неуспеха му ще бъ...
21:13 | 19 Януари 2020 г.

Ивайло Крачунов: В днешно време всеки може да си н...

21:13 | 19 Януари 2020 г.
Няма такава класация, че България е на 110-то място по свобода на медиите, въпреки това тази фалшива новина се повтаря като мантра и обик...
20:23 | 19 Януари 2020 г.

Александър Сиди: Тъжното е не толкова, че Нено Дим...

20:23 | 19 Януари 2020 г.
Тъжното от това което се случва, е не толкова че Нено Димов е в ареста и е от нашата квотата и т.н., тъжното е, че не разбрахме, защо той...
17:41 | 19 Януари 2020 г.

Пламен Димитров: Умерен оптимист съм за това, че щ...

17:41 | 19 Януари 2020 г.
Приложението VOX KNSB има вече над 25 хиляди изтегления и над 100 сигнала за сиви практики. Това съобщи за предаването на Канал 3 "Б...
17:26 | 19 Януари 2020 г.

Емил Димитров: Да се прекара водата от "Мало Бучин...

17:26 | 19 Януари 2020 г.
Във водоснабдително отношение Перник изпълни една много голяма своя мечта, стана квартал на София. Да се прекара водата от "Мало Буч...