Любо Огнянов: Не плашете циганите със затвор за горене на гуми, а им съборете бараките

Промените в НК само обслужват обсесиите на българските розово-зелени холограми на Тунберг

Любо Огнянов: Какво ли би казал дядо Добри на папа Франциск?
Източник: Канал 3

Любо Огнянов: Какво ли би казал дядо Добри на папа Франциск?

Тази седмица мнозинството предложи промени в Наказателния кодекс, според които се предвижда затвор до 2 години за горене на отпадъци, пластмаса, гуми и текстил. По този начин ще се направи пореден опит управлението да се справи с кризата с мръсния въздух. Въпросът обаче е до каква степен това ще реши проблема.
 
През последните 30 години управляващи от всякакви цветове разглеждаха Наказателния кодекс като онези мазни книги за оплаквания в ресторантите по време на социализма. Всеки можеше да се оплаче от обслужването, но никой не им обръщаше внимание. Като че ли да се превърне някакво действие в престъпление е най-лесното, за да се освободиш от отговорност и да прехвърлиш горещия картоф в друга посока. В случая на прокуратурата и на съда.
 
Понеже съдебната система така или иначе си стои без работа, що пък да не им натресем наказателни производства за циганите, които горят дрехи и разковани мебели. Някой да не би да си мисли, че тези хора са с чисто съдебно минало и ги интересува дали в Наказателния кодекс някой е решил да допише още едно наказание под черта?
 
От друга страна в 21 век тези хора трябва да се научат да не тровят с отпадъците си околните. Това обаче няма да спре, ако някой реши да ги заплаши със затвор до две години или глоба от 5000 лв. Първо, защото най-вероятно това ще бъде поредното наказание за някои от тях. Пък може и да им е по-удобно да прекарат зимата на топло в затвора – там ще се хранят по три пъти на ден за сметка на нас, данъкоплатците. Да не говорим, че глоби от по 5000 лв ще бъдат абсолютно несъбираеми.
 
Всъщност, за да се реши окончателно въпроса с горенето на боклуци, общините трябва да събарят копторите в махалите, без да се притесняват от поредните НПО-та, които ще ги налазят. Защо обаче и досега това не се прави? Ще чуете веднага някакви вопли, ама те са бедни, нямат пари, къде да отидат ако им съборят бараките.
 
Да сте чули подобни думи за стотиците и хиляди български самотни баби и дядовци, които мизерстват в селата си без ток и вода, без лекарства, подложени на грабежи от същите тези индивиди, които пристигат на тълпи в София?
 
Но те не са толкова важни, защото покрай тях няма озъбени за пореден грант НПО-та. Някак си е в разрез с разбиранията на розово-зелените правозащитници, които предпочитат да защитават хомосексуалисти, убийци, перверзници, по-тъмни субекти и като цвят на кожата и като манталитет. Пък ако е комбинация от всичко това, още по-добре.
 
Не може обаче да не ви прави впечатление и медийната истерия колко е ужасен и мръсен въздуха. Някой като че ли забравя какво беше, когато Кремиковци работеше. Аз живея в източен квартал на София и всеки ден след 19 часа въздухът се насищаше от всякакви миризми идващи от гордостта на соцметалургията. Тогава как пък нямаше толкова еколози, които да снимат протяжни клипчета от блокирания пак от тях лифт на Витоша?
 
Може би пък, защото в една коалиция все повече текат турбуленции между основните партии. А загубилите ориентация розови либерали вярват, че зелената вълна от Европа, водена от Грета Тунберг, може да се превърне в алтернатива и в България. Тук да отворя една скоба – през 2018 година самата Грета Тунберг казва, че е диагностицирана със синдром на Аспергер. Това е психично разстройство от аутистичния спектър, а най-характерното за засегнатите е силен, почти маниакален интерес към дадена област.
 
 
Мислите си сигурно, че това е единственото разстройство на Тунберг? Тя признава, че страда от Синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност, както и от обсесивно компулсивно разстройство. Истински букет от девиации.
 
Сега се замислете и за българските зелени холограми на Тунберг. Откривате ли наличие на синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност в някои български политици и техните последователи-наколенки? Да виждате определени обсесии от техните лидери и натрапчивите им тревожни мисли, че нещо лошо ще се случи? Пък ако кажа и по коя тема, те повтарят модела от синдрома на Аспергер  за маниакален интерес към дадена област, вече ще се сетите и за имената им.
 
Тънките сметки обаче ще излязат без кръчмар, защото в България зелена вълна, която да спаси потъващия им кораб, няма. А колкото до глуповатите промени в Наказателния кодекс, които се внасят, за да замажат обсесията на розово-зелените политикани, по-добре ги замразете.
 
Съборете бараките и копторите в гетата. Въведете ограничения в трафика на автомобилите не само по година на производство, а и по регистрация. И въздухът ще стане по-чист. Пък може и нечии глави да се избистрят. Поне по празниците.
Гостите на \
19:03 | 26 Януари 2020 г.

Прошко Прошков: София има капацитет за години напр...

19:03 | 26 Януари 2020 г.
"Количеството което е необходимо е 0,3 кубика в секунда. То ще потече от Мало Бучино към Перник. За нас е важно да помогнем, не ...
Гостите на \
18:46 | 26 Януари 2020 г.

Деница Сачева: Ще въведем система за валидиране н...

18:46 | 26 Януари 2020 г.
"Започваме кампания да намерим тези хора, от началото на февруари в рамките на 45 дни, ще сравним различните бази данни. Възможно е ...
18:27 | 26 Януари 2020 г.

Искрен Веселинов: Ако не пречиш на никого и никой ...

18:27 | 26 Януари 2020 г.
Илиана Беновска: Г-н Веселинов, Вие сте председател на Комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление, предсто...
Гостите на \
18:22 | 26 Януари 2020 г.

Александър Ваклин: Законът за шума ще прати работн...

18:22 | 26 Януари 2020 г.
"Строителното предприемачество не е засегнато, а строителните работници. В набързо приетата поправка за закона на шума, в която се з...
17:56 | 26 Януари 2020 г.

Валери Симеонов: Срещу Васил Божков се изправям – ...

17:56 | 26 Януари 2020 г.
Интервю със заместник-председателя на 44-то Народно събрание от НФСБ Валери Симеонов, излъчено в предаването "Беновска пита" по...
Гостите на \
17:37 | 26 Януари 2020 г.

Йордан Цонев: След 7 години ГЕРБ : хазартът да се ...

17:37 | 26 Януари 2020 г.
Интервю със заместник-председателя на ПГ на ДПС Йордан Цонев, излъчено в предаването "Беновска пита" по "Канал 3" и &...