#КОЙ взе пари по грантове от "Отворено общество"

Вижте как беше разпределено последното финансиране във фондацията на Джордж Сорос

Джордж Сорос на международна конференция

Джордж Сорос на международна конференция

Разследване на в. "Труд" /б.р. - заглавието е на Канал 3/.

Нови грантове за платени статии в медиите на Прокопиев, сайтът на бившия глас на Костов “Медиапул" и други обслужващи медии и неправителствени организации в подкрепа на Христо Иванов и Петър Москов

Нови грантове, всеки от по десетки хиляди евро, са напълнили сметките на НПО-та, фондации и медии, чрез които се издържат протестърите, анализаторите и журналистите, ангажирани с обслужването на двама от най-противоречивите министри в правителството – на правосъдието Христо Иванов и на здравеопазването Петър Москов, показа проучване на „Труд”.

С повече от тримесечно закъснение институт “Отворено общество - София” и фондация “Работилница за граждански инициативи” (ФРГИ) са обявили новите получатели на грантове по Програмата за подкрепа на НПО в България, средствата за която се осигуряват от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Бюджетът за 2015 г. е над 5 млн. лв.

Към момента на интернет страницата са публикувани само малка част от всичките получатели на грантове. Кандидатствалите за финансиране проекти са 649, а изборът кои да получат пари е направен от работещи в “Отворено общество” – организацията, която представлява интересите на американския милиардер Джордж Сорос у нас.

Финансираните проекти са разпределени в четири категории според областта, в която НПО-та упражняват дейност, и на три подкатегории според размера на отпуснатите средства. Впечатление прави, че проектите на добре познати заради честите им телевизионни изяви протестъри и лобисти, както и на медиите, които се държат като ПР агенции на министрите Иванов и Москов, попадат в категориите за “средно” и “голямо” финансиране.

Това не е случайно и е свързано с факта, че като експерт към тематична област “Демокрация, права на човека и добро управление” е например г-жа Иванка Иванова, която в качеството си на програмен директор на Правната програма на “Отворено общество” е сред най-ревностните защитници на провалените амбиции на Христо Иванов и Радан Кънев да “реформират” съдебната система, като първо я унищожат.

Но тъкмо заради това е напълно логично, че сайтът “Медиапул”, който се управлява от бившия говорител на Иван Костов - Стояна Георгиева, получава 43 137 евро за статии, интервюта и анализи, в които открито основно се рекламират политиките на Христо Иванов и Петър Москов.

За справка - само за последния месец в сайта на Стояна Георгиева са публикувани осем “спонсорирани” статии в подкрепа на съдебна “реформа”, като материалите изобилстват с внушения срещу прокуратурата и персонално срещу главния прокурор за сметка на хвалебствия за правосъдния министър.

Има и три статии, с които се критикуват протестите на полицаите, защото настоявали за по-добри социални права. Две са статиите в подкрепа на политиката на здравния министър Петър Москов, като едната защитава намеренията за приватизация на болници. Има и няколко материала срещу взетото решение за отлагане повишаването на цената на електроенергия.

Макар към всяка от публикациите да е посочено, че тя е по проект, обикновеният читател трудно би могъл да разбере, че всъщност става въпрос за “платено съдържание”. Парадоксално е, че с парите от въпросния грант, който на практика формира част от редакционната политика на изданието, е финансирана и публикацията, носеща гръмкото заглавие: “Медиите в България: Олигопол в собствеността, монопол в разпространението”.

“Икономедиа” на Иво Прокопиев, чрез която се управляват “Дневник” и “Капитал”, получават два гранта на обща стойност 66 096 евро. По-големият договор е за публикации в защита на човешките права. По-малкият договор, който е за почти 20 000 евро, обаче е изключително показателен за липсата на ясен критерий за мотивите, с които определен проект е одобрен.

В случая става въпрос за изготвянето на анализи, които целят “осветляване” на енергийния бизнес у нас. Странно е, че именно “Икономедиа”, съвместно с Института за енергиен мениджмънт, се явяват бенефициент по подобен проект с оглед на активната роля, които имат изданията на Иво Прокопиев, в защита на “зелената” енергия. Точно това е възможно да постави под сериозно съмнение крайния резултат от анализите.

Политологът Даниел Смилов, един от най-често присъстващите в медиите на Иво Прокопиев коментатори и автор на “опорни точки”, под формата на анализи в яростна защита на правосъдния министър Христо Иванов ще може да продължи да анализира “обществените рискове”, защото за Центъра за либерални стратегии е отпуснат грант в размер на 35 835 евро.

Освен Смилов от финансовата подкрепа ще може да се възползва и съпругата му Ружа Смилова, която е програмен директор в Центъра за либерални стратегии, чийто управител Иван Кръстев е сочен за “бащата” на тинк-танковете у нас.

След като са добре финансово подсигурени, на Ружа Смилова не й остава нищо друго, освен да призове групичката за “специални поръчки” от втория ешелон на “Протестна мрежа” да проведат флашмоб протест във вторник и пред Висшия съдебен съвет. Тъкмо “безплатно” да повикат малко “оставка” за членовете на ВСС и, разбира се, и за главния прокурор Сотир Цацаров, защото си позволил да си свърши работа и е разпоредил проверка на данните за злоупотребите на служители на Министерството на правосъдието.

Субсидия в размер на 46 000 евро получава фондация “Фотофабрика”, която се ръководи от бившата журналистка Еми Барух.

Барух е сред учредителите, заедно с правосъдния министър Христо Иванов и група журналисти от медиите на Иво Прокопиев и Стояна Георгиева на фондация “Център за съдебна и разследваща журналистика”, която пък издава посветил се на атаки срещу ВСС и срещу главния прокурор юридически сайт.

В края на юли 2014 г. Христо Иванов формално напуска Центъра за съдебна и разследваща журналистика. Атаките срещу ВСС и срещу обвинител №1 не само не престават, а дори са и официализирани през друг грантов проект “Мониторинг на стратегически области в работата на ВСС”, в който един от експертите отново се оказва именно Еми Барух.

Три други НПО-та, които, освен че са абонирани за финансиране от чужди донори, са и сред най-големите защитници на правосъдния министър – Български хелзинкски комитет, Програма достъп до информация и Център за изследване на демокрацията, и този път не са пропуснати с по няколко десетки хиляди евро грантово субсидиране.

Сайтът “Оффнюз”, който често се явява и като “рекламно табло” на реформаторите, получава скромен грант от почти 16 000 евро за “независим мониторинг на програмното бюджетиране – гаранция за участие на широката общественост в процеса по вземане на решения”, каквото и да значи това.

Фондация “Медийна демокрация” на Орлин Спасов, когото журналистите от “Капитал” и “Дневник” често ползват, за да звучат “достоверно” изначално формираните им тези за липсата на свобода в медиите у нас, получава съвместно с друга фондация грант в размер на 35 000 евро. Този път, за да анализира езика на омразата.

Хората на Сорос в България не са забравили и друг герой от почти всички уж “граждански” и “спонтанни” протести в последните години. Разбира се, че става въпрос за екорекетьора и дежурен протестър Тома Белев. През “Сдружение за изследователски практики” Белев, който се явява експерт към НПО-то, и още няколко протестъри получават 35 600 евро, за да осъществяват “граждански” мониторинг на законодателството. Каква по-легална форма от това да ти плащат, за да обикаляш жълтите павета или да надуваш вувузели под нечий прозорец.

Грантовете с европейски пари, които се разпределят през “Отворено общество” и ФРГИ, са последните от настоящия програмен период. За момента не е ясно дали тази практика за външно финансиране ще бъде продължена и след 2016 г.

Успоредно, вероятно заради публичното й дискредитиране, донорите на фондация “Америка за България” все повече обмислят възможността за прекратяване намесата си в публичния живот на страната чрез грантово финансиране.

Напълно наясно със съществуващите рискове, армията от протестъри и грантаджии да останат без финансови благодетели, успоредно с опитите да овладее съдебната власт, през провалената от самия него “реформа”, правосъдният министър Христо Иванов спешно изготви изключително лобистки закон, чиято основна цел е осигуряване на средства за НПО-та от държавния бюджет.

 

Гостите на \
18:48 | 20 Октомври 2019 г.

Михаил Константинов: Като гледам блатото, в което ...

18:48 | 20 Октомври 2019 г.
"100 % честни избори няма. Ще има опити за манипулация. Но за 30 години се научихме да правим доста добри избори. Манипулациите не с...
Гостите на \
18:13 | 20 Октомври 2019 г.

Александър Ваклин: Общинският съвет е местния парл...

18:13 | 20 Октомври 2019 г.
"Като видях какви хора се кандидатират за общински съветници, реших, че имат нужда от мен, да им казвам всичко в очите. Аз не съм по...
Вяра Церовска: Заедно с РИОСВ търсихме кой причинява неудобството със замърсяването в града и то през нощта
17:12 | 20 Октомври 2019 г.

Вяра Церовска: Ще работим за по-чист въздух в Перн...

17:12 | 20 Октомври 2019 г.
Да си лекар означава да си близо до хората и проблемите им. Винаги съм се занимавала с трудни проблеми, не съм оставяла пациентите си&quo...
Здравко Димитров: Задължително трябва да има ревизии и общинските приходи да се повишат
16:26 | 20 Октомври 2019 г.

Здравко Димитров: Задължително трябва да има ревиз...

16:26 | 20 Октомври 2019 г.
"Човек когато поеме ангажимент трябва да го спазва. Имах много срещи с граждани с бизнеса, с работници, усещат се изборите в Пловдив...
16:12 | 20 Октомври 2019 г.

Виолина Анчева в "Другото лице": От Мис Вселена до...

16:12 | 20 Октомври 2019 г.
През 2016 г. тя представи страната ни на международния конкурс за красота "Мис Вселена", но към днешна дата изявите й не са свъ...
14:00 | 20 Октомври 2019 г.

Беновска: Г-н Радев, вашето управление "тичащ незр...

14:00 | 20 Октомври 2019 г.
Експредседателят на ЕС Доналд Туск завърши своя мандат с реч по сериозните теми на Европа със сленга: "I want to send a message&hell...