Любомир Кючуков: Борисов се опитва да легитимира "Балкански поток" с възможност за американско включване (ВИДЕО)

САЩ смята "Балкански поток" за заплаха от руско влияние в конкретните страни, добави той

Любомир Кючуков
Източник: Канал 3

"Арестът на министъра не решава въпроса, демонстрира активност и решимост, че няма да има съобразяване с нарушителите на закона, независимо от техния пост, но е важно какво ще стане оттук нататък. Прокуратурата да си свърши работата, за да се намерят виновните и да се преодолеят проблемите". С тези думи започна участието си в предаването "Денят на живо с Наделина Анева" Любомир Кючуков, директор на Института за икономика и международни отношения.
 
"Водната криза е заплаха за населението. Не само Перник страда. Когато има политическа нестабилност, това влияе върху ситуацията в страната, може да дестабилизира правителството", коментира той.
 
"Американската позиция за втората тръба на "Турски поток" е отдавна ясна. Тя разглежда руските проекти съвместно с Европа, като заплаха за руско влияние в конкретните страни. Това е възпиране на влияние, чрез санкции, които противоречат на нормалните международни отношения.
Впечатлението, че всички проблеми са решени по време на срещата Тръмп-Борисов е грешно. Борисов има достатъчно разумен подход, той се опитва да легитимира втората тръба на "Балкански поток" ("Турски поток") с възможност за американско включване там. Неслучайно премиерът настоява да говорим за Балкански поток, защото това е нещо повече от втора тръба на Турски поток", сподели Кючуков. 
 
 
"България ясно е формулирала своя интерес и намерения. Вложили сме енергия и ресурси, за да бъдем част от тази система. Можем да отчетем американската позиция, за да намерим баланс с цел подкрепа на американската страна. Няма как да се откажем от този интерес под външен натиск", допълни той.
 
"Проблем е отсъствието на единна българска позиция. Това е една от вътрешните слабости на външната политика и се дължи на различните интереси. Обяснението е, че проблемите на външната политика се идеологизират и минават през вътрешнополитическите интереси. Това пречи на страната. България трябва да аргументира своето решение, отказът от "Турски поток" би означавало, че то не е било в интерес на България или, че го изоставяме под чужд начин. В диалог трябва да се намери решение, което да позволи на България да реализира потока и да включи американски интереси и да отговори на американските притеснения, че това не означава зависимост от Русия", заяви Кючуков.
 
"Когато външната политика се персонифицира, това я прави по-конюктурна. МВнР не прави външна политика, а само посещения, а това лишава страната от експертиза", каза още той.
 
"Наблюдаваме ерозия на международните институции, ако нещата продължат по този начин ще живеем в свят без ред. В момента светът е в състояние на динамична нестабилност. В геополитически план след илюзията за двуполюсност вече сме в многополюсен свят с много интереси. Сега не само САЩ и Русия си позволяват международни интервенции – прави го Турция, Иран, Саудитска Арабия. Принципът за суверенитет се погазва. Глобализацията засили неравенствата. Бедността на Африка вече е проблем на Европа. Бедността води до миграцията", обясни той.
 
"Новите технологии навлизат в нерегулирани пространства. Говорим дори за конкретен вид оръжие като дроновете. Те имат същите способности като ракетите. Държавите не спазват собствените си ангажименти. Балкански поток може да се спре не от САЩ, а от страните-участнички под натиска на САЩ. Това е елемент от процеса на проблеми от международното право. Политическият натиск се превърна в елемент от политиката на държавите. Кризата в СТО също важен елемент. Предлага се преразглеждане на съществуването ѝ. Когато правото не се спазва, се заменя от едностранни действия на някоя страна. Става преразпределение на сферите на влияние", сподели още Кючуков.
 
"Многополюсният модел означава отсъствие на доминация. САЩ ще стане най-влиятелната страна, но една от многото. Убийството на Сюлеймани е част от стратегията на натиск от страна на САЩ към Иран. Действа политика на интервенционизъм, налагане на ценности насила. Понятието ценности беше силно лимитирано в международните отношения. Ценностите са стока, която има определена стока. те излязоха от диалога, който се води в международните отношения. Външният враг винаги консолидира нацията. Не очаквам отношенията да ескалират, по-скоро обратното. Ирак губи сътрудничеството с Европа и Запада", коментира Любомир Кючуков.
 

 

18:07 | 23 Януари 2020 г.

Милка Христова: Това, което се случва с Перник е о...

18:07 | 23 Януари 2020 г.
Това, което се случва с Перник е още една възможност за София да преосмисли своето ВиК и възможните варианти при кризи и аварии. Спешност...
17:41 | 22 Януари 2020 г.

Ренета Инджова: Готова ли е София да окаже помощ н...

17:41 | 22 Януари 2020 г.
Това е скрита картинка, зад която се крие точене на вода, която не се отчита и не се заплаща. В днешната криза няма да откриете някой да ...
20:32 | 21 Януари 2020 г.

В. Иванов от "24 часа": Не законът те спира да уби...

20:32 | 21 Януари 2020 г.
Не знам какво е това чувство, че сега, като вкараме в законите някакви тежки наказания, това ще подейства - Аксел няма да прочете вестник...
18:23 | 21 Януари 2020 г.

Маноил Манев: Стряскащи са 770 непълнолетни с проя...

18:23 | 21 Януари 2020 г.
Ето няколко стряскащи числа и факти, според мен: проявени агресия и насилия от непълнолетни и малолетни деца за 2017 г. - 770 лица. Това ...
17:55 | 20 Януари 2020 г.

Румен Събев: Можех да измъкна медиците от Либия, л...

17:55 | 20 Януари 2020 г.
"Целият свят е потънал в подслушване. Трилиони се хвърлят за това. Не са давали на баща ми да работи на едно място повече от 1 годин...
17:39 | 20 Януари 2020 г.

Прошко Прошков: Не застрашаваме водния баланс на С...

17:39 | 20 Януари 2020 г.
"Намерено е много добро техническо решение. София е осигурен за години напред с водни ресурси независимо от климатичните обстоятелст...