Деница Сачева: От 2009 г. досега са дадени над 500 млн. лв. за лични асистенти (ВИДЕО)

Темата със сигурност много се политизира, отбеляза социалният министър в Денят на живо с Наделина Анева

Източник: Канал 3

От 2009 г. досега са дадени над 500 милиона лева за лични асистенти, и да се говори, че правителството иска да спести нещо в размер на 2 месеца, е нещо абсолютно невярно, защото средствата за лични асистенти у нас прогресивно нарастват. Въпросът е кое ще осигури устойчивост на тази услуга, а това е законът. Тези закони бяха приети в пакет, те и в пакет трябва да бъдат разглеждани като влияние един върху друг. Това заяви в "Денят на живо с Наделина Анева" Деница Сачева, министър на труда и социалната политика, по повод твърдения на депутати от БСП за България, че държавата иска да спести пари за дните до 1 март.
 
"Бих искала да има малко повече доверие в държавните институции, защото това, което прави държавата, е наистина много, особено в областта на социалната политика. 216 000 са българите, получили работа тази година, бяха изплатени забавени плащания, ето защо тези хора заслужават и доверие, и уважение", изтъкна Деница Сачева.
 
Темата за личните асистенти за хората с увреждания със сигурност много се политизира, отбеляза министърът. "Но това не се случва днес, а е част от процес, който върви от доста време. Това, което наистина изисква почтено и отговорно говорене, е че законът за личната помощ бе приет под натиск, набързо, без пълна оценка за въздействието му. 
 
Ние постоянно измисляме някаква мантра, която считаме за универсалното решение, но за хората с увреждания всеки случай е сам за себе си. Законът има ограничение по отношение до края на тази година да могат да се включват в него хора 90 и над 90% с увреждания, но и след това той ще създава несправедливости", смята Деница Сачева, според която проблемите, които тепърва ще излизат, "ще показват много ясно, че философията на този закон е, че създава повече проблеми, отколкото решава проблеми".
 
"На първо място това, от което хората се интересуват, е че в момента работим за осигуряване на грижи в домашна среда, тази програма за над 16 милиона лева е за 2400 души на пълен работен ден или 4800 души за по-четири часа. Надявам се да обхванем нуждите на всички тези хора извън обхвата на закона за личната помощ, датата е 1 март, това е важната информация, която хората трябва да чуят", обяви социалният министър.
 
 
Дотогава се търсят възможности всяка община със собствени средства да обезпечи хората през този период. "Това се прави в различни места, опитваме да активираме програми с домашен социален патронаж, да се търсят решения на място за конкретната ситуация. Ще има хора във временно затруднение, но не може да се говори, че някой спестява пари. Този закон бе представен като такъв, че комплексно и едноактно решава проблемите на всички от 1 януари. От септември миналата година до януари броят на потребителите е нараснал от 5000 на 20 000 души, което се счита за работещ закон вече", отчете социалният министър.
 
Тя изрази мнение, че "въпреки тези позитивни нагласи за оценка, смятам че до края на март трябва да има оценка за въздействието на закона, за да видим дали имаме ефективност на личната помощ, дали се получава, и какво се случва с парите ни". "Нека да изчакаме края на март, в момента е дума срещу дума, предпочитам да основавам мнението си върху конкретни факти", призова Деница Сачева.
 
"Получихме сигнали, че се сключват договори за лични асистенти със синове и дъщери на възрастни хора, които дори не живеят там. Тогава всъщност ние помагаме ли на тези хора, или осигуряваме допълнителен доход на тези семейства? Нека да не вадим различни казуси и възможности, а да завършим цикъла от 6 месеца, да оценим въздействието на закона и тогава да видим дали не трябва да бъде променен", обясни тя.
 
Министърът посочи и две европейски програми - Дългосрочна грижа и Патронажна грижа, която вероятно ще стартира от март и е специално за хора над 60 години.
 
За личните асистенти, за злоупотребите с болнични, за втората пенсия и за закона за социалните услуги - цялото интервю в "Денят на живо с Наделина Анева" с министъра на труда и социалната политика Деница Сачева гледайте във видеото:

19:18 | 28 Февруари 2020 г.

Ив. Калфин: Много пари ще спечели който пусне вакс...

19:18 | 28 Февруари 2020 г.
Няма да е чудно и няма да е драма, ако се появи новия вирус в България, смъртността му е доста по-ниска от нормалния грипен вирус. Не би ...
11:04 | 28 Февруари 2020 г.

Деница Сачева: Над 24 000 деца живеят в среда на р...

11:04 | 28 Февруари 2020 г.
5000 души над 65 години без ТЕЛК остават без подпомагане от държавата, казва в интервю пред "Монитор" министърът на труда и соц...
17:55 | 27 Февруари 2020 г.

Д-р Любомир Киров: Трябва да има още малко върху г...

17:55 | 27 Февруари 2020 г.
"Думите на д-р Ангел Кунчев са демонстрация на елегантна безпомощност от страна на държавата. Всяка една болница е юридическо лице. ...
11:32 | 27 Февруари 2020 г.

Проф. Стив Ханке: Приватизацията в България през 1...

11:32 | 27 Февруари 2020 г.
-Фирми в Европа и Америка се оплакваха, че е невъзможно да правят бизнес в България заради повсеместна корупция   -Главният ...
18:50 | 25 Февруари 2020 г.

Валентин Николов: Втори ден цената на електроенерг...

18:50 | 25 Февруари 2020 г.
Може да се каже, че 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ "Козлодуй" доста неправомерно ги затворихме, те произвеждаха ток с цена 30-40 лв. н...
17:48 | 24 Февруари 2020 г.

Доц. Димитър Буланов: Не сме излизали от епидемичн...

17:48 | 24 Февруари 2020 г.
"Да кажем, че всички пациенти – с и без оплаквания трябва да бъдат изследвани ще бъде пресилено. Но във всички болници има ясн...