Любо Огнянов: Вотът на недоверие отече като водата от яз. "Студена" (ВИДЕО)

Водната криза е генерална репетиция, до изборите ще има още драми

Любо Огнянов: Какво ли би казал дядо Добри на папа Франциск?
Източник: Канал 3

Любо Огнянов: Какво ли би казал дядо Добри на папа Франциск?

Дни преди внасянето на вота на недоверие от страна на БСП премиерът Бойко Борисов събра днес министрите на енергетиката, на околната среда и водите и на икономиката. Това беше един летящ старт за Емил Димитров, който от Ревизоро, шеговито беше прекръстен на Язовиро.

Заедно с премиера в срещата участва кметът на Перник Станислав Владимиров и столичният кмет Йорданка Фандъкова. Решението – вода от язовир Белмекен, който е част от системата за енергийна сигурност, ще бъде пренасочена към бедстващия Перник, за да спаси града от водната катастрофа. Всъщност, преди повече от 10 дни, работата по финализирането на проекта беше форсирана.

Още интервюта и коментари четете тук

Неслучайно – Перник беше избран за плацдарм, от който да започнат действията по свалянето на правителството на ГЕРБ и Обединените патриоти. Една седмица социалистите провеждаха консултации пресмятайки всеки глас, който може да срути правителството. С първия арест на действащ министър, а сега с решението, което ще осигури водата на Перник, кабинетът на практика лиши от аргументи опозицията.

Отряза мераците на протестърските жълтопаветни революционери, които се криеха в розово-зелената мъгла от ТЕЦ "Република” в Перник в очакване на големия протест в центъра на София следващата събота. Така се прекъснаха и медийните заклинания, които катастрофично алармираха, че след водата, въздухът в Перник е станал отровен, а накрая, че рибата щяла да отрови останалата по дъното вода на язовира. Дори за непредубедения зрител беше чудно как при толкова отрова в Перник още живеят хора, но пък перничани са корави.

Сега социалистите по време на дебатите ще изглеждат като опозиционери, които тичат след проблемите, но не могат да достигнат до решенията. БСП пропусна златен шанс да извлече политически дивиденти, когато вместо още в първите дни на декември, когато в Перник чешмите пресъхнаха, а във властта започнаха да летят оставки, решиха да внесат вота на недоверие месец и половина по-късно. Удивителна липса на политическа стратегия е да не внесеш вота на недоверие дори в първия работен ден на парламента.

Така социалистите дадоха възможност ГЕРБ не само да прочисти виновните по всички нива, но и да намери решение на една от най-сериозните кризи по време на 10-годишното си управление. И едва ли не да осинови политически кмета на Перник, който повече от месец вече стои по-често рамо до рамо с премиера Бойко Борисов отколкото със своя лидер на хартия Корнелия Нинова. Независимо, че е избран с червената бюлетина, Станислав Владимиров получи десетки милиони, за да бъде ремонтиран водопровода на Перник, а новият воден цикъл е за цели 106 млн. лв..

Сега той трябва да бъде и нащрек, защото нито една негова грешка няма да му бъде простена, ако някой лев бъде изхарчен не както трябва. Владимиров няма как да се оправдае, че от ГЕРБ са му политически противници. От своя страна пък управляващите трябва да се замислят дали с пернишката криза не бяха подложени на тест за колко време могат да реагират и да намерят решение на определена криза. Дотук действията на кабинета изглеждат перфектни. Стига обаче водата в язовир Белмекен да не се загуби по трасето така, както се загуби водата от язовир Студена.

Проблемите във водния сектор тепърва трябва да бъдат разрешавани. Като например как, въпреки че се инвестират стотици милиони в подмяна на тръби в различни общини, загубите на вода не намаляват драстично. Как държавните ВиК дружества печелят от тези загуби, защото всеки осчетоводен кубик вода, изтекъл в земята, им се отчита като приход. Как заради спестяване на разходи определени предприятия предпочитат да точат питейна, а не вода за промишлени нужди. Вотът беше туширан, но това е само началото на една дълга и протяжна предизборна кампания. В която предизвикателството е да се докаже, че след източването, властта може да запуши и пробойните.

Както източването с пари за лекарства за стотици милиони. Или доморасли ВЕЦ-ове, които използват реките за скъпа зелена енергия, на новоизлюпени еколози. Дали пък и те не са като дините – отвън зелени, отвътре червени. Изглежда кризата с водата беше генерална репетиция. Следващият спектакъл ще бъде с кризата с боклуците.

И така от криза в криза ще се подготвим за най-големия спектакъл – парламентарните избори. Дотогава може би ще разберем кои са сценаристите и режисьорите и най-вече суфльорите на актьорите на сцената. Защото един спектакъл завършва или с аплодисменти или с освирквания.

19:16 | 23 Февруари 2020 г.

Председателят на КТ “Подкрепа“: Политиците не бива...

19:16 | 23 Февруари 2020 г.
Никой не бива да използва националните празници за своите користни политически цели, смята председателят на Димитър Манолов в предаването...
Гостите на \
18:39 | 23 Февруари 2020 г.

Валери Жаблянов: Ред в БСП могат да сложат хора с ...

18:39 | 23 Февруари 2020 г.
"От основно значение е как изглежда държавният протокол, импровизации не могат да бъдат адмирирани, не може да се предвиди поведение...
Гостите на \
17:54 | 23 Февруари 2020 г.

Александър Маринов: Проблемите на България не запо...

17:54 | 23 Февруари 2020 г.
"Нашата задача е да изготвим проект за документ, който трябва да мине през широки обсъждания, виждане дългосрочно за необходимите пр...
Гостите на \
17:15 | 23 Февруари 2020 г.

Томислав Дончев: Проблем за Радев и Корнелия Нинов...

17:15 | 23 Февруари 2020 г.
Томислав Дончев, вицепремиер и член на ИК на ГЕРБ, в разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване “Беновск...
12:47 | 23 Февруари 2020 г.

Беновска пак пита в неделя, 23 февруари 2020 г. от...

12:47 | 23 Февруари 2020 г.
Илиана Беновска пак пита в неделя, 23 февруари 2020 г. от 5 часа след обед в Канал 3 и К2: Кой и на какво основание Иска, но и Може ли да...
Кметовете на София и на Перник гости в Беновска пита на 16 февруари  9
12:41 | 23 Февруари 2020 г.

Беновска: Quo vadis /къде отиваш/ - президент Раде...

12:41 | 23 Февруари 2020 г.
Свети Петър, един от дванадесетте апостоли на Иисус, пита Иисус Христос: "Quo vadis, Domine?“ - "Къде отиваш, Господи?&qu...