Ренета Инджова: Готова ли е София да окаже помощ на Перник с приютяване и болници? (ВИДЕО)

Кризата в Перник е скрита картинка на точене на вода, която не се отчита и не се плаща, каза бившият служебен премиер

Източник: Канал 3

Това е скрита картинка, зад която се крие точене на вода, която не се отчита и не се заплаща. В днешната криза няма да откриете някой да говори за този проблем. Не, гледа се язовир, но не се казва кой е собственик, кой е концесионер. А анонимните собственици имали възможности и разрешителни да ползват промишлени източници и водопроводната система за питейни нужди, имат и от другите разрешителни. Тук става дума за една административна и управленска структура тип "куче влачи, диря няма". Включете и неплащането на вода от определени контингенти от населението, които ги протежираме, за да гласуват за нас за избори. Така бившият служебен премиер Ренета Инджова обобщи сегашната водна криза в Перник в "Денят на живо с Наделина Анева".
 
По думите й нейното служебно правителство при водната криза в София е подготвила варианти дори за хуманитарна криза, каквато подготовка сега бившият премиер не вижда.
 
"Готова ли е София да окаже помощ на Перник с приютяване и болници? Ние за никакви критични ситуации не сме подготвени - ние пляскаме с ръце и смятаме, че всичко ще се оправи от само себе си. Вижте отношението на властите, от това, че градът е в бедствие. Вижте отношението към онези, които са нарушители и онези, които не са си изпълнили административните и управленски задължения", посочи Инджова.
 
Тя сравни нейния период преди 25 г. със сегашния така: "По нищо не си приличат ситуациите тогава и сега. И опозицията сега дава комфорт на управляващите, защото са си една рода, това се получава. Ако тогава е имало криза, сега има криза върху криза, може да качите на колкото си искате степени! Управителите на тази държава трябва да престанат да се занимават с далаверите си. Имам чувството, че тази консолидация, която ще се прави (на ВиК сектора) - с неясни обекти, собственици, ще се превъртят едни пари и след известно време като ме извикате, няма и една чаша вода да има да ми поднесете!
 
Може да се окаже, че премиерът е рекетираният, който трябва да се издължава. Не знам дали иска да остане с това правителство.
 
Моето бе единственото правителство, което си отиде на върха на славата си! Всички останали би трябвало да си отиват, когато са в криза.  Има азбучно правило: който е нарушил правилата на политиката и на управлението, не е той този, който ще оправя нещата.
 
Трябва да се подготви населението за форсмажорна ситуация, няма такава подготовка," каза бившият служебен премиер.
 
"Имам лошото чувство, че с една криза се крие предишната, можем да направим една каскада от кризи. Не може да се говори за нещата в бъдеще време, както някой си ги бил представял. Никога не съм обсъждала в такъв порядък нещата, както е сега. Аз не съм търсила варианти, аз съм решила проблема!", припомни Ренета Инджова строежа на деривацията Джерман - Скакавица преди 25 г.
 
Чрез изградената само за 35 дни деривация Джерман - Скакавица в язовир "Искър" за една година постъпиха 20 млн. куб. метра вода. Обектът, който трябваше да се завърши за 120 дни, но заради протести на еколози бе изграден за 35 дни, когато София в най-тежките месеци на водната криза. 
 
"Един хидроинженер (кметът на София Янчулев - бел. ред.) остави това наследство за служебното правителство, и ситуацията не е сходна", заяви Ренета Инджова.
 
"Този проблем сега съществува от десетина години, доколкото зная, и точно за времето, за да се превърне във взрив и да започне да се явява ту в един, ту в друг град. Това, което става в Перник, ще стане един пилотен проект, който ще покаже как ще гърмят и по други места системите.
 
Преди малко ми казахте, че сте били на Джерман - Скакавица. Но тази водопроводна система, когато дава 85% загуби на вода, всеки нормален човек ще се замисли - повече вода тече вънка, а не вътре.
 
 
Деривацията Джерман - Скакавица, която сте отразявали, и аз бях там, за да поискам благоволението на местните хора да разрешат да се построи тази отсечка. Тогава знаете ли кое беше общо? Пак имаше еколози - Сугарев и един друг с едно музикално име, Амадеус Кръстев, бяха тези, които подкокоросваха населението, че ще правим едни много лоши работи, че природата щяла да се разруши.
 
Оказа се, че е спасено с едно строителство, което продължи 35 дни, работиха Строителни войски, имаше и помаци, които много качествено извършиха нещата.
 
Двойно беше платено заради сроковете, в които беше направен обект от национално значение, но се изплати за 6 месеца след това. И заради спасяването на един град (София - бел. ред.), който получих в окаяно състояние.
 
Няма да си разказваме приказки от 1001 нощ, онова, което тогава приготвих като евентуален вариант - критичен, нежелан, но необходим - беше подготовката на всички институции за една хуманитарна криза. Една криза, която така или иначе властите трябва да предвидят, дори в степента, в която тя може да породи всякакви проблеми. Сега ги гледам как приказват какви води, къде ще носят - ако дадат един милиард на Борисов, и от Каспийско море ще докара, може и озониран въздух да докара.
 
Но подготовката на властите, на властите по сигурността, да се пази населението от болести и епидемии, както при свинската чума - там има рецидива на заболявания, за които никой не иска да говори. Не може да бъдем в състояние, в което питате колко време остава до мъртвия обем на язовира, и да не се подготвя населението.
 
Те отиват там, за да ги снимате и после пак ги няма - те не са там да спасяват населението. Може ли по телевизора да се казва сутринта: "като пуснете водата, тя ще е първо кална и мръсна, но после ще стане чиста". Така ли ще се решава проблемът? 
 
Нямаме култура за солидарно осъществяване на никоя дейност, дори за спасяването ни. Не може ли властта да носи вода за пиене безплатно? Какви са тези работи в 21 век? Сега става ясно защо мигрантите като минават през страната, гледат да напуснат колкото се може по-бързо", отсече Ренета Инджова.
 
На въпрос на водещата Наделина Анева дали навремето комбинатът "Кремиковци" е "изпил" водата от язовир "Искър", тя потвърди: "Да, трябваше да ползват "Огняново", но по-лесно бе да ползват питейна вода за промишлени цели. Източването на вода от промишленост с протекции на държавата е разпространена практика у нас, затова няма разлика между държавна и частна собственост.
 
Защо България е в порочния кръг на каскадите от кризи и живее в постоянна криза, как обществото би могло да излезе от нея след като и то, както яз. "Студена", е стигнало до дъното - вижте във във видеото целия разговор с Ренета Инджова в "Денят на живо с Наделина Анева":
 
19:30 | 16 Февруари 2020 г.

Росен Бъчваров: Наредбата Н-18 е много огнена тема...

19:30 | 16 Февруари 2020 г.
Наредба Н-18 е много дискусионна, много огнена тема, имаше 2 основни въпроса за разрешаване. НАП реши да регулира отношения, които не са ...
19:05 | 16 Февруари 2020 г.

Станислав Владимиров: С 80-90 см се повиши нивото ...

19:05 | 16 Февруари 2020 г.
С добро темпо върви изграждането на съоръжението (Мало Бучино - Перник),  3 км са положени тръби. През последните 2 седмици - м...
18:20 | 16 Февруари 2020 г.

Боян Магдалинчев: Срещу Иван Гешев са онези, които...

18:20 | 16 Февруари 2020 г.
Аз мисля, че против г-н Иван Гешев са онези, което не желаят каквото той предприе. При обсъждането на кандидатурата му аз казах, че подкр...
17:56 | 16 Февруари 2020 г.

Пламен Димитров: Синдикатите не искаме Булекзит, а...

17:56 | 16 Февруари 2020 г.
Очевидно синдикатите няма как да искаме Булекзит, българите, макар и с намаляващо одобрение, казват "да" на ЕС. Но до среда...
17:30 | 16 Февруари 2020 г.

Йорданка Фандъкова: София е с най-висок растеж на ...

17:30 | 16 Февруари 2020 г.
През цялото време имаме много ясни приоритети, които залагаме всяка година и в бюджета на общината, според възможностите на града. През п...
12:09 | 16 Февруари 2020 г.

Беновска отново ще пита в неделя от 5ч. следобед, ...

12:09 | 16 Февруари 2020 г.
Беновска пита в неделя, 16 февруари 2020 г. от 5 часа след обед.: Кой и на какво основание Иска, но и Може ли да управлява България? Поли...