Беновска: Г-н Борисов, българи, е ли в България демокрацията "сбор от правила, които се спазват"? (ВИДЕО)

Защо ние, гражданите, се освобождаваме от отговорността всеки да допринесе правилата на демокрацията да се спазват

Гостите на
Източник: Канал 3

Гостите на "Беновска пита" на 19.01.2020 г.

"Най-късата дефиниция за демокрация, която знам, е на много известен американски анализатор и гласи: "Демокрацията е сбор от правила, които се спазват". Е, добре, у нас има някакви правила. Но, когато дойде въпрос за спазването им - става страшно. Раздават се пари."

Това съм писала във в. "Монитор"в далечната 2007 година. Тогава министър-председател беше сегашният президент на ПЕС Сергей Станишев. А сегашният министър-председател, управляващ България вече 10 години, Бойко Борисов, вече е генерал и кмет на София.

Днес, 18 години по-късно, за пореден път, търся отговор на въпроса: е ли, вече, в България демокрацията сбор от правила, но които и се спазват?

Европа се опитва да ни окуражи ,че спазваме законите – "ухае" на "опрощаване“ мониторинга на ЕК за спазване на законността в България, но още нямаме категорично освобождаване. Но.. Имаме си и достатъчно други, актуални, проблеми за решаване: безводие, убийства и изнасилвания, грабежи, палежи, протести, на когото за каквото му дойде на ум, които, протести, Борисов, повечето пъти, взима предвид за решаване.

Медии, които се оправдават, че, видите ли, „"защото било интересно на хората“- ти да видиш - ни заливат 24/7/365 с "новини“ за всякакви гадости. Аз и моите деца, родители, приятели, сигурно, не сме от "хората“ и моля собствениците на медии Домусчиев, Келнер, Радосвет Радев, БНТ, БНР , НС – ако трябва със закон, а и всички медии – по съвест, да спрем да мачкаме добрите новини и да работим, да се борим за моралност, образованост, семейството, религията, работата.

И да окуражим "хората“ да работят за доброто, а не да хейтят, чрез фалшиви профили и да се наслаждават извратено на гадостите и нещастието. - хазартът – защо да търкаме талончета за сума ти пари с имагинерната надежда , че ще забогатеем без усилия да създадем по-красив и смислен живот за себе си и за другите.

Можем да натрупаме и геополитическото менгеме, стиснало България между Русия, САЩ, ЕС, Турция, Балканите, Турски поток, АЕЦ Белене, внос на отпадъци за горене и депониране, климатични промени , вредни емисии и чистота на въздуха, българи, търсещи работа в чужбина – всеки може да продължи списъка.

И се сещам за мисълта на Лорд Чалфонт, бивш министър на Обединеното Кралство, който почина на 100 години : "Може да се очаква, че политиците ще вземат мъдри и интелигентни държавнически решения - след като изчерпят всички останали възможности."

Но. Питам. Защо, ние, гражданите на България, се освобождаваме от отговорността всеки от нас да допринесе за това, в Родината ни, демокрацията да не е само „сбор от правила“, но и правилата да се спазват?

Аз съм Беновска. И питам.

19:30 | 16 Февруари 2020 г.

Росен Бъчваров: Наредбата Н-18 е много огнена тема...

19:30 | 16 Февруари 2020 г.
Наредба Н-18 е много дискусионна, много огнена тема, имаше 2 основни въпроса за разрешаване. НАП реши да регулира отношения, които не са ...
19:05 | 16 Февруари 2020 г.

Станислав Владимиров: С 80-90 см се повиши нивото ...

19:05 | 16 Февруари 2020 г.
С добро темпо върви изграждането на съоръжението (Мало Бучино - Перник),  3 км са положени тръби. През последните 2 седмици - м...
18:20 | 16 Февруари 2020 г.

Боян Магдалинчев: Срещу Иван Гешев са онези, които...

18:20 | 16 Февруари 2020 г.
Аз мисля, че против г-н Иван Гешев са онези, което не желаят каквото той предприе. При обсъждането на кандидатурата му аз казах, че подкр...
17:56 | 16 Февруари 2020 г.

Пламен Димитров: Синдикатите не искаме Булекзит, а...

17:56 | 16 Февруари 2020 г.
Очевидно синдикатите няма как да искаме Булекзит, българите, макар и с намаляващо одобрение, казват "да" на ЕС. Но до среда...
17:30 | 16 Февруари 2020 г.

Йорданка Фандъкова: София е с най-висок растеж на ...

17:30 | 16 Февруари 2020 г.
През цялото време имаме много ясни приоритети, които залагаме всяка година и в бюджета на общината, според възможностите на града. През п...
12:09 | 16 Февруари 2020 г.

Беновска отново ще пита в неделя от 5ч. следобед, ...

12:09 | 16 Февруари 2020 г.
Беновска пита в неделя, 16 февруари 2020 г. от 5 часа след обед.: Кой и на какво основание Иска, но и Може ли да управлява България? Поли...