"Файненшъл Таймс": Не преяде ли Европа?

Включването на Гърция в Еврозоната беше грешка

европейска централна банка
Източник: БГНЕС

Джон Кей, наблюдател на вестник "Файненшъл Таймс"/БГНЕС

Разширяването на Европейския съюз напомня разрастването на една империя и като всяка империя той винаги може да претопява тези, които е включил.

Преди няколко години присъствах при встъпването в длъжност на един европейски държавен деец, играещ водеща роля в живота на неговата собствена страна и в структурите на ЕС. За всеобщо удоволствие той превъзнасяше европейските ценности и качество на институциите. След това подчерта необходимостта колкото е възможно по-широко разпространение на тези ценности и институции от страна на съюза.

Беше неловко да го слушаш. Лесно можех да си представя, че тези думи се казват от най-неприятните личности в световната история.

Европа, за която ставаше дума, беше откровено империалистически проект.

Апологетите на Британската империя обикновено пееха химна, където има следните строфи: "Нека се ширят надалеч твоите граници, Бог, дал ти сила, нека те направи още по-силен". Британците го пеят и днес, но никой не възприема тези думи на сериозно. Междувременно идеята за разширяването на ЕС отчасти предлага именно такава перспектива.

Строителите на нова Европа приеха Гърция набързо в ЕС /1981 г./, стремейки се да подкрепят нейната слаба демокрация след краха на военната хунта /1974 г./. Скоро тя бе последвана от Испания и Португалия. Всяка държава от бившия соцлагер с някакви работещи демократични институции, а понякога и без тях, получаваше входен билет. Амбициозният проект за създаване на валутен съюз между Франция и Германия беше разширен за сметка на понижаване на стандартите за членство, включвайки мнозинството държави от ЕС. Главното условие за членство в европейския клуб беше желанието да влезеш в него.

Европа през 21 век се различава от империите през 19 и 20 век.

Традиционните империалисти не са се грижили за съгласието на тези, които са искали да колонизират. И все пак гърците днес не биха казали, че тази разлика е чак толкова очевидна. Въпросът е в това не преяде ли с територии европейският проект, както се е случвало с толкова много империалистически проекти в историята. Не излезе ли извън границите, които може да удържи. Този въпрос се изостря от геополитическата конфронтация с Русия и напрегнатите взаимоотношения между периферните икономики на Европа и еврозоната.

Границите на Западна Европа никога досега в историята не са се простирали толкова далеч на Изток, ако не смятаме нацистката окупация през 1941-1942 г. Украинската криза е проверка за това дали може да бъде осигурена политическа и икономическа, а в крайна сметка и военна гаранция на това разширение.

Малцина са тези, които се съмняват днес, че включването на Гърция в еврозоната от самото начало е било грешка.

И въпросът не е само икономически. Гръцките политически институции са недостатъчно зрели, за да осигурят компетентно управление или отговорно сътрудничество със западноевропейските институции. И това се отнася не само за Гърция.

Империите обикновено са загивали от преяждане: излишните териториални апетити са водели до бунтове сред населението на покрайнините, а след това от съмнения относно проекта в метрополията. Тези симптоми са напълно осезаеми и в днешна Европа. ЕС достигна успеха, развивайки интеграцията по-бързо, отколкото неговите институции можеха да претопяват и да приемат неговите граждани. Може би тази стратегия днес е стигнала твърде далеч. 

Етикети: Гърция , Еврозона
19:10 | 15 Октомври 2019 г.

Каракачанов: България не трябва да бъде "ястреб" ...

19:10 | 15 Октомври 2019 г.
Изводът относно ситуацията в Турция е, че България не трябва да бъде "ястреб" по отношение на турската политика. Не можем да од...
18:00 | 14 Октомври 2019 г.

Акад. Руменин: Колкото повече се занимавам с наука...

18:00 | 14 Октомври 2019 г.
Моето верую е следното: колкото повече се занимавам с наука, навлизам в технологичните тайности някъде там, встрани от утъпкания път, тол...
22:26 | 13 Октомври 2019 г.

Асен Павлов от "Чинари": Изкуството е моят живот (...

22:26 | 13 Октомври 2019 г.
"Завърших танцовото училище в края на 80-те години. Излизайки на свободния пазар – бях готов, но и не чак толкова за това, кое...
Александър Петров: Демокрацията по български на моменти е тягостна, трябват ни четка и сапун, а не дезодорант
18:50 | 13 Октомври 2019 г.

Александър Петров: Демокрацията по български на мо...

18:50 | 13 Октомври 2019 г.
Интервю с поета Александър Петров, излъчено в предаването "Беновска пита" по "Канал 3" и "Радио К2" на 13 о...
Велислава Кръстева и кандидати на ДПС за ОС в Плевен: Програмата ни с 55 идеи за Плевен ще го превърне в уютен град, привлекателен за младите хора
18:20 | 13 Октомври 2019 г.

Велислава Кръстева и кандидати на ДПС за ОС в Плев...

18:20 | 13 Октомври 2019 г.
Интервю с кандидатите за общински съветници в Плевен от листата на ДПС, излъчено в предаването "Беновска пита" по "Кан...
Галин Григоров: Русе има нужда от загърбване на противоборствата и край на деленето на „наши“ и „ваши“
18:03 | 13 Октомври 2019 г.

Галин Григоров: Русе има нужда от загърбване на пр...

18:03 | 13 Октомври 2019 г.
Интервю с кандидата за кмет на Русе от ВМРО-НФСБ Галин Григоров, излъчено в предаването "Беновска пита" по "Канал 3" ...

НАСА пуска жени в космоса

14:18 | 16 Октомври 2019 г. |
Свят