Доц. Венци Божков, УАСГ: Притокът на вода в Югозападна България превишава в пъти питейните нужди (ВИДЕО)

До 10 години няма да останат хидроинженери с опит, тъй като всички те ще са в пенсионна възраст, добави той

доц. Венци Божков
Източник: Канал 3

"Инженерите, които се занимават с водопреносната система в града (ВиК) са повече, отколкото тези, които се занимават с язовирите. Всяка една община трябва да има както ВиК специалисти, така и такива по язовири. Редно е да има поне един, който да контролира и да подсказва на кметовете как да извършват работата по нормативната уредба". С тези думи започна участието си в предаването "Денят на живо с Наделина Анева" преподавателят по инженерна хидрология от Университета  за архитектура, строителство и геодезия, доц. д-р инж. Венци Божков.
 
"От 2000 г. до 2019 – 1395 хидроинженера са се дипломирали. Повечето от тях не се реализират, но дори и да се реализират, на фона на бройката на язовири, всеки хидроспециалист може да отговаря за 50 язовира. Преди можеше да отговаря за до 70 язовирни стени. Може да се окаже, че някои общини ще останат без оператори на язовирните стени. Всичко трябва да се определи на предстоящата категоризация на язовирите. Трябва да погледнат дали това което категоризират е язовир. Това определение се нуждае от прецизиране", сподели той. 
 
 
"Малките водохранилища, ако не отговарят на определението за язовир трябва да отпаднат. Те увеличават бройката на язовирите, добре е да се знае колко са язовирите. Материалът, от който е изградена стената на язовир не може да е критерий, а височина на стената, обем и т.н.
Язовир "Студена" беше пълен през декември 2018 г., загубите по мрежата са логическо обяснение. Нелепо е да се твърди, че водата се източва, отивала е някъде под земята. Притокът, който може да се акумулира в Югозападна България превишава в пъти питейните нужди. Перник, Кюстендил, Дупница, Благоевград страдат защото нямат изградени акумулиращи обеми, а са богат на води район", добави доц. Божков.
 
"Държавата трябва да намери средства, щом иска да има язовири. Никой частник няма да се грижи за язовир, това са социални дейности на държавата. Грях е да разрушаваме язовири, които хората са изградили с много труд. Има програма от 2001 г. където с дадени всички започнати язовири, за да не страдат от безводие населените места.
В новата наредба има доста неща, които не са уточнени. Има какво да се желае от нея, за да улесни работата с водните ресурси. Методиката за минималния допустим отток в реките я няма, отпусканото екологично водно количество отиват за флората и фауната, но не и за хората. Заплащането в сектора може да е решаващо. Имаме общо 20 студента, а сме имали 200, сега са между 20 и 40. Не са се изграждали хидротехнически съоръжения през последните 30 години. Хора с опит да изградят такова съоръжения няма. Има много язовири на хартия, почти 7000, но няма кой да направи нещо значимо, знанието не изчезва, а практическият опит", заяви още доцентът.
 
"Едва ли стипендията от 100 лв ще съблазни студентите, за да дойде някой и да учи за хидроинженер. Една от причина е заплащането. Гледаме по телевизията как хората не получават заплатите си.
В момента имаме едва десетима души, които разполагат с нужния практически опит, за да могат да изградят един язовир. До десет години няма да останат хора с този ценен опит, тъй като всички те ще са в пенсионна възраст", коментира Божков.
 
"Колкото и да е здрава една язовирна стена, винаги има вероятност тя да катастрофира. Затова трябва да се полагат грижи за нея и тя да се ремонтира, за да не се стигне до там. Има хора с дипломи, но не и с опит. Проектирането на язовирите се прави по методика от 1978 г. 60 години никой не си е направил труда да осъвремени данните за валежите и оттока. Виновна е държавата, нейна работа е. Приложенията на тези методики са остарели. Не може да построиш язовир за 5 лева, трябват средства. Колкото и да е здрава всяка язовира стена, може да катастрофира, трябва да се вземат мерки", сподели още доц. Венци Божков.

Етикети: Денят на живо
Гостите на \
21:17 | 01 Април 2020 г.

Проф. Михаил Константинов: Инфекцията затихва, ког...

21:17 | 01 Април 2020 г.
Колкото повече изкарат на крак този вирус, толкова по-добре. Нарича се имунна стена. Като се достигнат 50-70% от населението, което да...
17:36 | 31 Март 2020 г.

Евтини албански краставици потопиха нашата продукц...

17:36 | 31 Март 2020 г.
Изкупните цени на зеленчуците през миналата седмица са паднали значително, сигнализираха български производители. Оранжерийните домат...
18:53 | 29 Март 2020 г.

Деница Сачева: От вторник ще могат да се подават з...

18:53 | 29 Март 2020 г.
"Коронавирусът няма да ни остави без пенсии, но ще има отражение върху нашите доходи. Полагаме максимални усилия, за да осигурим хор...
18:38 | 29 Март 2020 г.

Здравко Димитров: До 10 дни Пловдив ще има съвреме...

18:38 | 29 Март 2020 г.
"Пловдив е по-силен от коронавируса, той е вековен глад и ще преживее и вируса. Надживял е Троя и Микена. Не съм съгласен магазините...
18:27 | 29 Март 2020 г.

Искрен Веселинов: Можем да договорим банкова вакан...

18:27 | 29 Март 2020 г.
"Не мисля, че сме застрашили с нещо демокрацията, трябваше да се даде пример, че и НС спазва дисциплина, като гражданите. НС е орган...
18:10 | 29 Март 2020 г.

Архимандрит Никанор: Да говорим дали светото прича...

18:10 | 29 Март 2020 г.
"С вяра човек може да преодолее всичко. Много малко вяра ни трябва, за да вършим големи неща. Бог непрекъснато ни праща изпитания, п...