Д-р Николай Михайлов: САЩ е гигант с пилешки мозък

Европейските лидери са панически безпомощни пред бежанската криза

Избухна напрежението между полицията и бежанци на остров Лесбос
Източник: БГНЕС

Избухна напрежението между полицията и бежанци на остров Лесбос

Коментар: Д-р Николай Михайлов, пред БНТ

Въпросът с бежанската криза е едновременно въпрос на международната сигурност и хуманитарен въпрос. Реакцията на европейските лидери и в частност на България, е закъсняла, тя е паническа, дори отчаяна.

Бежанската криза е произведена от американския интернационализъм в Близкия Изток. Сирия, Ирак и Либия са напълно руинирани държави. Вероятно, ако този гигант с пилешки мозък е могъл да предвиди какво ще следва, би могъл да си даде сметка за тази картина, която сега наблюдаваме, коментира д-р Михайлов.

Производството на хаос произвежда имигрантски кризи. Устремеността на тези обезкоренени хора от голяма заплаха към Европа е продиктувана като бягството от непосредствената заплаха от войната. То представлява бягство към обетованата земя на консумативния рай. И в периферията на този рай, тези бежанци все пак ще са в рая. Това усложнява мотивацията на това преселение. 

Няма никакви априорни граници на тази бежанска вълна, която по думите на Федерика Могерини ще бъде основен ангажимент на европейския политически елит през следващите години. Това означава преобръщане на идеята за жертва в някакъв смисъл - бежанците сега в нашата перцепция за жертва, утре Европа ще бъде жертва, тя вече е потенциална жертва, тя губи себе си самата в перспектива. 

Това, че европейските лидери не могат да се справят означава слабост на лидерството и слабост на въоръжението.

Европейските лидери са в клопката на своите къснолиберални предразсъдъци,

които имат и добра страна доколкото са хуманитарно чувствителни, от друга страна – не могат да мислят реалистично и рязко, защото се боят.

Типичният бежанец е млад мъж в американски панталони със смарт телефон в ръка. Във всеки случай силуетът му е на един американизиран в желанието човек – изтръгнат от собствената си култура, при него няма принадлежност към религиозни или културни традиции. В този смисъл той е индивидуалист-кандидат за консумативно осъществяване. Това означава, че той следва желанието си.

При това положение веднага се откриват и сводници на желанието, такива, които ще приемат желаещите мигрантски маси – те ще ги натоварят, извеждат. Това е пазар на предлагане и търсене и представлява една тежка патология, близка до трафика на жени, на наркотици.

Ако се мисли реалистично, трябва да се каже следното: Европа е във война с радикалния ислям и тази война не знае правов ред, има две стратегически направления на тази война – първо терористичния, бомбата и второ – симулирания европейски конфронизъм, тази престорена демократична адаптация на тези хора.

Те остават в гета, не могат да преодолеят собствената си фрустрация, естествено някой от хората успяват да се интегрират, обясни психиатърът. Това, според него, означава, че през този бежански поток нахлуват хора с друг дневен ред.

Две неща се съдържат в този бежански поток като много голяма опасност – това е оръжието на експлозива и оръжието на отровата на демографския взрив.

Европа трябва да избере собствения си интерес, верността към своята културна традиция, тя трябва да се съгласи на самозащита, чрез политика на ограниченията, която ще ревизира нещо от доктрината за отвореното общество без уговорки. Това са неща, които поставят под въпрос либералните предразсъдъци.

Една безхарактерна политика по отношение на бежанския въпрос усложнява проблематиката му в хуманитарен смисъл. Трябва отговорно политическо мислене, за съжаление европейските лидери са панически безпомощни и в този смисъл сантиментализират и действат като хора, които са пресрещнати от историята и не намират никакъв канал за справяне. Това по особен начин безпокой, защото идеята за Европа е под голяма заплаха. 

 

Гостите в предаването \
12:34 | 17 Февруари 2019 г.

Беновска отново ще пита в неделя в 5ч. следобед

12:34 | 17 Февруари 2019 г.
Беновска отново ще пита в неделя, 17 февруари 2019 г. , в 5 часа следобед: Кой и на какво основание Иска, но и и Може ли да управлява Бъл...
Мария Габриел и Росен Желязков в Беновска пита тази неделя от 17:00 часа
12:32 | 17 Февруари 2019 г.

Беновска: Г-жо Нинова, политическият диоптър ли ви...

12:32 | 17 Февруари 2019 г.
98 дни остават до изборите на български представители в ЕП на 26 май 2019 година. В края на есента , пък, следват избори за местна власт....
19:07 | 16 Февруари 2019 г.

Данаил Кирилов: Може да се преразгледа решението з...

19:07 | 16 Февруари 2019 г.
Ако съобразяваме текстовете на конституцията, ние не обсъждаме проблеми, които са в нея и за които да има нарушение. Дадохме възможност н...
18:33 | 16 Февруари 2019 г.

Филип Попов: 80 % от българите смятат, че изборит...

18:33 | 16 Февруари 2019 г.
Кой отвори изборния кодекс и кутията на Пандора? Убедени сме, че трябва машинно гласуване. 80 % от българите смятат, че изборите са опоро...
18:08 | 16 Февруари 2019 г.

Карлос Контрера: В България има навик да се комент...

18:08 | 16 Февруари 2019 г.
Това, което чухме като коментар от ГЕРБ е, че ще подкрепят концепцията. Аз не се учудвам, че някой има желание, първоначалният вариант да...
17:46 | 16 Февруари 2019 г.

Валерия Велева: Очакванията от президента са да бъ...

17:46 | 16 Февруари 2019 г.
Очакванията от президента са да бъде стожер и отрицание на всичко, което досега е било, а видяхме в посланическите назначения, че той нар...

гледай на живо

17.02.2019
 • в момента
  „Социолози на повикване” – документален филм на Канал 3
 • 17:00
  Беновска пита
 • 19:00
  Новини
 • 19:45
  Парчета от реалността