Номинацията на убиец - криворазбрана хуманност

Гаврата с Джок Полфрийман е удар срещу държавността

Приятели на Андрей Монов обградиха Българския хелзински комитет
Източник: БГНЕС

Приятели на Андрей Монов обградиха Българския хелзински комитет

Номинацията на признатия от три съдебни инстанции за извършител на убийство австралийски гражданин Джок Полфрийман за “Човек на годината” нагледно показа как през т.нар. “неправителствен сектор” не просто може да се извършва определен лобистки натиск върху институциите, но и се правят директни опити за подмяна на общоприетите за българското общество норми и обичаи.

Да номинираш извършител на убийство, за което разследване са похарчени огромни средства за разследване от страна на прокуратурата и полицията, осъден от три различни съдебни състава, за което също е разходван значителен ресурс, а в същото време като НПО да зовеш за “съдебна реформа”, не просто те превръщат в провокатор, а дори и във вредител за устоите на държавността.

Всъщност ролята на Българския хелзинкски комитет (организатор на конкурса), чийто председател Красимир Кънев не просто не вижда нищо нередно в номинацията на Полфрийман, но я и подкрепя, не просто вреди на върховенството на закона у нас, но и директно подхранва крайно радикални и популистки формации.

Години наред ролята на БХК е повод за захранване с маргинален електорат на партийни формации като “Атака” и самообявилите се за “патриоти” – НФСБ и ВМРО. Като скачени съдове активистите на Хелзинкския комитет и партийците - националисти настройват обществото едно срещу друго, а същевременно получават възможност да прикриват недотам чистите си намерения.

Номинацията и ролята на БХК по делото срещу Джок Полфрийман, осъден за убийство на българския студент Андрей Монов в центъра на София, пък показва, че т.нар. “НПО-сектор” има своите комерсиални цели. Добре би било, ако Красимир Кънев обясни каква е връзката между номинацията на Полфрийман за “Човек на 2015-та година” и делото на австралиеца срещу България пред Европейския съд за правата на човека.

Всъщност, редно е да се знае, че адвокатът на Джок пред ЕСПЧ е именно представител на БХК. Журито, което ще реши – дали именно Джок Полфрийман е достоен за “Човек на годината”, пък се доминира от представители на БХК. Този порочен кръг и мрежа от интереси разкрива как неправителственият сектор у нас всъщност е изграден на принципа на задкулисни обвързаности срещу които “гражданските” активисти уж се противопоставят.

Хубавото в случая е, че с активността си БХК и допускането на номинацията на Джок Полфрийман, от една страна те самоопорочиха съмнителната роля на класации като тази, в която активисти от НПО-та се самономинират и самоизбират взаимно, а от друга страна направи безсмислен и прикрития дипломатически натиск, който чужди посолства употребяват срещу българските институции. Шансовете на австралиеца да бъде трансфериран скоро в родината си, където да бъде незабавно освободен, каквито очевидно са били намеренията на въпросната номинация, намаляха значително след публичния скандал, която тя предизвика. Едва ли българска институция би допуснала осъден на убийство чужд гражданин, особено след автентичната реакция на близки и приятели на жертвата.

Освен БХК обаче, Министерството на правосъдието, ръководено от друг “гражданин” и бивш НПО-активист, в лицето на министър Христо Иванов, също трябва да си даде сметка, че ако смята за иновативна идея – затворнически сдружения да бъдат пионери в списването на закони, защото това е крайно погрешна представа на толерантност, която единствено ще отново ще може да захрани крайно популистки формации. 

Криворазбраната философия за хуманност и номинацията на убиец за “Човек на годината” пък може единствено да даде знак на обществото, че експериментите, които му се подготвят, тепърва предстоят. Остава да видим – докога същото това общество ще търпи подобни експерименти.

БГНЕС 

09:55 | 22 Август 2019 г.

Джордж Фридман: През август 1989 започна глобален ...

09:55 | 22 Август 2019 г.
Коментар на Джордж Фридман, "Геополитикал фючърс" (превод БГНЕС)   Преди тридесет години през този месец започна г...
Евгений Бакърджиев: Още няма ясна оценка на приватизацията и това, което остана след нея
13:26 | 21 Август 2019 г.

Евгений Бакърджиев: Да жалиш за мавзолея, за мумии...

13:26 | 21 Август 2019 г.
Днес се навършват 20 години от събарянето на мавзолея на Георги Димитров в София. Той е построен през 1949 г., за да съхранява балсамиран...
12:07 | 21 Август 2019 г.

"Таймс": Путин прави като Мусолини почти всичко за...

12:07 | 21 Август 2019 г.
С връщането отново на мода на идеята за авторитарно лидерство, е разумно да се проучат многобройните пътища, които могат да доведат до де...
11:15 | 21 Август 2019 г.

Брекзит без сделка: Какво правят държавите от ЕС, ...

11:15 | 21 Август 2019 г.
Правителството на Обединеното кралство засили плановете си за напускане на ЕС без сделка, обхващайки области като транспорт, здравеопазва...
Даниела Машева: Вероятно няма да има друга кандидатура в надпреварата за главен прокурор
08:58 | 21 Август 2019 г.

Даниела Машева: Концепцията на Гешев е ориентир за...

08:58 | 21 Август 2019 г.
Интервю на "Правен свят" с Даниела Машева, говорител на Прокурорската колегия на ВСС Госпожо Машева, сякаш в Прокурорската ...
21:55 | 20 Август 2019 г.

Майкъла в Канал 3: Какво като Бодуров коментира ЦС...

21:55 | 20 Август 2019 г.
Освободете Бодуров в чужбина, още до 2 г. може да играе на едно добро ниво, как може да го унищожиш така с лека ръка. Това заяви в рубрик...