Номинацията на убиец - криворазбрана хуманност

Гаврата с Джок Полфрийман е удар срещу държавността

Приятели на Андрей Монов обградиха Българския хелзински комитет
Източник: БГНЕС

Приятели на Андрей Монов обградиха Българския хелзински комитет

Номинацията на признатия от три съдебни инстанции за извършител на убийство австралийски гражданин Джок Полфрийман за “Човек на годината” нагледно показа как през т.нар. “неправителствен сектор” не просто може да се извършва определен лобистки натиск върху институциите, но и се правят директни опити за подмяна на общоприетите за българското общество норми и обичаи.

Да номинираш извършител на убийство, за което разследване са похарчени огромни средства за разследване от страна на прокуратурата и полицията, осъден от три различни съдебни състава, за което също е разходван значителен ресурс, а в същото време като НПО да зовеш за “съдебна реформа”, не просто те превръщат в провокатор, а дори и във вредител за устоите на държавността.

Всъщност ролята на Българския хелзинкски комитет (организатор на конкурса), чийто председател Красимир Кънев не просто не вижда нищо нередно в номинацията на Полфрийман, но я и подкрепя, не просто вреди на върховенството на закона у нас, но и директно подхранва крайно радикални и популистки формации.

Години наред ролята на БХК е повод за захранване с маргинален електорат на партийни формации като “Атака” и самообявилите се за “патриоти” – НФСБ и ВМРО. Като скачени съдове активистите на Хелзинкския комитет и партийците - националисти настройват обществото едно срещу друго, а същевременно получават възможност да прикриват недотам чистите си намерения.

Номинацията и ролята на БХК по делото срещу Джок Полфрийман, осъден за убийство на българския студент Андрей Монов в центъра на София, пък показва, че т.нар. “НПО-сектор” има своите комерсиални цели. Добре би било, ако Красимир Кънев обясни каква е връзката между номинацията на Полфрийман за “Човек на 2015-та година” и делото на австралиеца срещу България пред Европейския съд за правата на човека.

Всъщност, редно е да се знае, че адвокатът на Джок пред ЕСПЧ е именно представител на БХК. Журито, което ще реши – дали именно Джок Полфрийман е достоен за “Човек на годината”, пък се доминира от представители на БХК. Този порочен кръг и мрежа от интереси разкрива как неправителственият сектор у нас всъщност е изграден на принципа на задкулисни обвързаности срещу които “гражданските” активисти уж се противопоставят.

Хубавото в случая е, че с активността си БХК и допускането на номинацията на Джок Полфрийман, от една страна те самоопорочиха съмнителната роля на класации като тази, в която активисти от НПО-та се самономинират и самоизбират взаимно, а от друга страна направи безсмислен и прикрития дипломатически натиск, който чужди посолства употребяват срещу българските институции. Шансовете на австралиеца да бъде трансфериран скоро в родината си, където да бъде незабавно освободен, каквито очевидно са били намеренията на въпросната номинация, намаляха значително след публичния скандал, която тя предизвика. Едва ли българска институция би допуснала осъден на убийство чужд гражданин, особено след автентичната реакция на близки и приятели на жертвата.

Освен БХК обаче, Министерството на правосъдието, ръководено от друг “гражданин” и бивш НПО-активист, в лицето на министър Христо Иванов, също трябва да си даде сметка, че ако смята за иновативна идея – затворнически сдружения да бъдат пионери в списването на закони, защото това е крайно погрешна представа на толерантност, която единствено ще отново ще може да захрани крайно популистки формации. 

Криворазбраната философия за хуманност и номинацията на убиец за “Човек на годината” пък може единствено да даде знак на обществото, че експериментите, които му се подготвят, тепърва предстоят. Остава да видим – докога същото това общество ще търпи подобни експерименти.

БГНЕС 

17:28 | 05 Декември 2019 г.

Димитър Манолов: Бисер Петков е човек, който разби...

17:28 | 05 Декември 2019 г.
Виждаше се, докато течеше кампанията за изборите, на едните им беше по-добре, отколкото на други. Никога не сме получавали държавна субси...
11:28 | 05 Декември 2019 г.

Ивайло Трифонов: Провалихме се в икономическия пре...

11:28 | 05 Декември 2019 г.
Във филма на Канал 3 „Скелетът на демокрацията“ показахме историята на Прехода. Три десетилет...
Откриха нов производствен завод за автомобилни светлини на \
17:52 | 04 Декември 2019 г.

Борисов: Путин да дойде да провери дали България б...

17:52 | 04 Декември 2019 г.
"Има отправена покана към Владимир Путин да посети България догодина, а това е добър повод да види напредъка по нашите проекти. Това...
17:31 | 04 Декември 2019 г.

Нено Димов: Отговорността за разпределянето на вод...

17:31 | 04 Декември 2019 г.
Проверката за кризата с водата в Перник, която се проведе в края на миналата седмица констатира, че е имало отклонение на вода през помпе...
15:09 | 04 Декември 2019 г.

Четирима от ВСС подпомагат рушенето на устоите на ...

15:09 | 04 Декември 2019 г.
Изборът на главен прокурор освети персоналните изпълнители в битката за овладяване на съдебната власт, пише "Правен свят". Същи...
10:26 | 04 Декември 2019 г.

За морала и зависимостите в правосъдието – глобалн...

10:26 | 04 Декември 2019 г.
Процедурата по избор на нов главен прокурор, проведена по правилата, изготвени от екипа на бившия правосъден министър Христо Иванов, вече...