Проф. Дулева пред Канал3: Чаша вода спира главоболието

Приемът на течности и спортът са жизнено важни при диета

Проф. д-р Веселка Дулева e национален консултант на Министерство на здравеопазването по „Хранене и диететика“ и началник отдел „Храни и хранене“ към Националния център по обществено здраве и анализи. Разговаряме с нея по случай 22 март - Световния ден на водата. 

-Професор Дулева, колко важно е да пием вода редовно?

-Изключително важно за нашето ежедневие е да бъдем достатъчно и добре хидратирни. Водата е важна за паметта, концентрацията, за добрия външен вид, за функциите на целия ни организъм, за терморегулацията и въобще за цялостното състояние на организма ни. Без нея процесите на стареене в организма се засилват и е налице риск от нарушаване функциите на нервната система.

-Какъв съвет ще ни дадете, за да поддържаме тялото си добре хидратирано?

-Съветът, който бих дала е да приемаме по литър и половина вода всеки ден. Това е между 6 и 8 чаши дневно. Също трябва да си създадем навик да пием вода без да чувстваме жажда, защото когато вече я почувстваме това усещане означава, че процесът на дехидратация вече е стартирал. Задължително е редовно, регулярно, през целия ден да приемаме по чаша вода.

-Какъв вид вода е най-добре да пием?

-Трапезната и чешмяната вода са с добри качества. Можем да пием и ниско минерализирани вода без да се притесняваме и разбира се трябва да внимаваме с приема на високо минерализарани води, защото те натоварват отделителната система. Ако имаме проблем, като хипертония например, е  добре да следим състава на водата, която приемаме.

-Какви здравословни проблеми предизвиква дехидратацията на организма?

-Дехидратацията води до нарушаване на бъбречните функции като цяло, но това е крайният и видим процес. Принципно организмът функционира поради това, че той приема достатъчно течности в рамките на деня. Водата осъществява транспортни функции, важна е за всички метаболитни процеси, защото те протичат във водна среда. Две трети от водата в организма е вътре в клетките, а една трета е в околоклетъчното пространство. Вода има и в мозъчната течност, в ставната течност, около очите също, така че всички органи и системи функционират нормално, когата сме добре хидратирани.

При различни степени на дехидратация започват да се активират различни процеси в тялото и тогава чувството на жажда се появява. Много често главоболието, което се получава при някои хора е в следствие на дехидратация. Тя се свързва и с намалено внимание, намалена концентрация, намалена успеваемост, най-често при децата и често една чаша вода може да отстрани тези неприятни ефект. Чашата вода повишава нашата работоспособност и физическа активност.

-Изготвихте сборници с рецепти за здравословно хранене на деца. Ще ни разкажете ли какви препоръки съдържат те?

-Изготвихме три сборника във връзка с държавни наредби за здравословното хранене на децата в детските заведения. Във връзка с всяка наредба имаме сборник с рецепти, които са подходящи за съответната възраст. Книгите обхващат групите деца от 0 до 3 годишна възраст в детските ясли, от 3 до 7 в детските градини и от 7 до 19 за децата в училище.

Сборниците са изработени, за да олеснят приложението не тези законодателни документи и да унифицират подхода как те да се прилагат в страната. Те включват наръчник и ръководство, в които сме се опитали да обясним на достъпен език на родителите и педагозите важни аспекти на здравословното хранене и потребностите на децата във всяка възраст. Разработени са над 500 рецепти – закуски, супи ястия и десерти, съобразени с по-ниско ниво на сол, захар и мазнини, така че в общия прием на децата да се задоволяват физиологичните потребности на тези важни за здравето физиологични вещества по най-добрия за тях.

Всяка едно от рецептите е представена заедно с технология за приготвяне, като са изключени пържено. Всяка рецепта е изчислена по отношение на енергия, хранителни вещества, мазнини и въглехидрати и някой важни за децата витамини и минерали. Тези стойности са са съобразени с физичните норми и потребности и се ползват от контролните органи, за да бъдат спазени изискванията за детско хранене.

-Какво ще посъветвате възрастните за техните диети?

-Добре е когато правим диета да се консултираме със специалист, като специално искам да подчертая, че под специалист имам предвид лекар, които е специалност по хранене и диетика. Да се съобразяваме със здравето си като цяло и да не стигаме до крайности. Голям здравен проблем е ръстът на млади хора болни от булимия и анорексия. Трябва да се храним разнообразно и да спазваме принципите на здравословното хранене, когато правим диета. Хубаво е да приемаме много течности и да спортуваме, защото така осигуряваме баланс между енергоприема и енергоразхода.

Етикети: хранене , вода , диета
Колаж
10:47 | 18 Декември 2017 г.

Г-н Прокопиев, идва ли Гергьовден

10:47 | 18 Декември 2017 г.
Коментар: "Хипотези" (заглавието e на Канал 3) През миналата седмица станахме свидетели на рязкото развенчаване на един мит...
Ивайло Крачунов: Иван Костов ще е потенциален обвиняем, според Никола Филчев
19:50 | 17 Декември 2017 г.

Ивайло Крачунов: Иван Костов ще е потенциален обви...

19:50 | 17 Декември 2017 г.
Бившият главен прокурор Иван Филчев каза и нещо много важно: каза, че Иван Костов ще бъде потенциален обвиняем. Това каза в "Беновск...
Халил Летифов: Страната има нужда от Ахмед Доган в трудни периоди
19:04 | 17 Декември 2017 г.

Халил Летифов: Страната има нужда от Ахмед Доган в...

19:04 | 17 Декември 2017 г.
Господин Борисов се обръща към господин Доган, има реплика към господин Доган, но не могат да дадат правилните знаци. Някой не говори...
Румен Гечев: Другарю Кирил Добрев, ти къде се намираш?
18:47 | 17 Декември 2017 г.

Румен Гечев в Беновска пита: Другарю Кирил Добрев,...

18:47 | 17 Декември 2017 г.
Другарю Кирил Добрев, ти къде се намираш? Така депутатът от БСП проф. Румен Гечев смята да се обърне към заместник-председателя на па...
Емил Димитров-Ревизоро: През 2018 г. погваме цистерните, нелегалния алкохол и рязания тютюн
17:53 | 17 Декември 2017 г.

Емил Димитров-Ревизоро: През 2018 г. погваме цисте...

17:53 | 17 Декември 2017 г.
Има напредък, следващата година ще гоним цистерните, нелегалния алкохол, рязания тютюн. Такава програма очерта за 2018 г. в "Беновск...
Пламен Димитров: Бойко Борисов още не е изпълнил обещание, което пое на конгреса на КНСБ
17:35 | 17 Декември 2017 г.

Пламен Димитров: Бойко Борисов още не е изпълнил о...

17:35 | 17 Декември 2017 г.
Бойко Борисов пое лично обещание на нашия конгрес, което не е изпълнил - да гарантира през НК, че нарушаването на правото на сдружаване в...

гледай на живо

18.12.2017
 • в момента
  Телемаркет
 • 15:00
  Новини
 • 15:15
  Топ шоп
 • 15:30
  Кухнята на Звездев