Проф. Дулева пред Канал3: Чаша вода спира главоболието

Приемът на течности и спортът са жизнено важни при диета

Проф. д-р Веселка Дулева e национален консултант на Министерство на здравеопазването по „Хранене и диететика“ и началник отдел „Храни и хранене“ към Националния център по обществено здраве и анализи. Разговаряме с нея по случай 22 март - Световния ден на водата. 

-Професор Дулева, колко важно е да пием вода редовно?

-Изключително важно за нашето ежедневие е да бъдем достатъчно и добре хидратирни. Водата е важна за паметта, концентрацията, за добрия външен вид, за функциите на целия ни организъм, за терморегулацията и въобще за цялостното състояние на организма ни. Без нея процесите на стареене в организма се засилват и е налице риск от нарушаване функциите на нервната система.

-Какъв съвет ще ни дадете, за да поддържаме тялото си добре хидратирано?

-Съветът, който бих дала е да приемаме по литър и половина вода всеки ден. Това е между 6 и 8 чаши дневно. Също трябва да си създадем навик да пием вода без да чувстваме жажда, защото когато вече я почувстваме това усещане означава, че процесът на дехидратация вече е стартирал. Задължително е редовно, регулярно, през целия ден да приемаме по чаша вода.

-Какъв вид вода е най-добре да пием?

-Трапезната и чешмяната вода са с добри качества. Можем да пием и ниско минерализирани вода без да се притесняваме и разбира се трябва да внимаваме с приема на високо минерализарани води, защото те натоварват отделителната система. Ако имаме проблем, като хипертония например, е  добре да следим състава на водата, която приемаме.

-Какви здравословни проблеми предизвиква дехидратацията на организма?

-Дехидратацията води до нарушаване на бъбречните функции като цяло, но това е крайният и видим процес. Принципно организмът функционира поради това, че той приема достатъчно течности в рамките на деня. Водата осъществява транспортни функции, важна е за всички метаболитни процеси, защото те протичат във водна среда. Две трети от водата в организма е вътре в клетките, а една трета е в околоклетъчното пространство. Вода има и в мозъчната течност, в ставната течност, около очите също, така че всички органи и системи функционират нормално, когата сме добре хидратирани.

При различни степени на дехидратация започват да се активират различни процеси в тялото и тогава чувството на жажда се появява. Много често главоболието, което се получава при някои хора е в следствие на дехидратация. Тя се свързва и с намалено внимание, намалена концентрация, намалена успеваемост, най-често при децата и често една чаша вода може да отстрани тези неприятни ефект. Чашата вода повишава нашата работоспособност и физическа активност.

-Изготвихте сборници с рецепти за здравословно хранене на деца. Ще ни разкажете ли какви препоръки съдържат те?

-Изготвихме три сборника във връзка с държавни наредби за здравословното хранене на децата в детските заведения. Във връзка с всяка наредба имаме сборник с рецепти, които са подходящи за съответната възраст. Книгите обхващат групите деца от 0 до 3 годишна възраст в детските ясли, от 3 до 7 в детските градини и от 7 до 19 за децата в училище.

Сборниците са изработени, за да олеснят приложението не тези законодателни документи и да унифицират подхода как те да се прилагат в страната. Те включват наръчник и ръководство, в които сме се опитали да обясним на достъпен език на родителите и педагозите важни аспекти на здравословното хранене и потребностите на децата във всяка възраст. Разработени са над 500 рецепти – закуски, супи ястия и десерти, съобразени с по-ниско ниво на сол, захар и мазнини, така че в общия прием на децата да се задоволяват физиологичните потребности на тези важни за здравето физиологични вещества по най-добрия за тях.

Всяка едно от рецептите е представена заедно с технология за приготвяне, като са изключени пържено. Всяка рецепта е изчислена по отношение на енергия, хранителни вещества, мазнини и въглехидрати и някой важни за децата витамини и минерали. Тези стойности са са съобразени с физичните норми и потребности и се ползват от контролните органи, за да бъдат спазени изискванията за детско хранене.

-Какво ще посъветвате възрастните за техните диети?

-Добре е когато правим диета да се консултираме със специалист, като специално искам да подчертая, че под специалист имам предвид лекар, които е специалност по хранене и диетика. Да се съобразяваме със здравето си като цяло и да не стигаме до крайности. Голям здравен проблем е ръстът на млади хора болни от булимия и анорексия. Трябва да се храним разнообразно и да спазваме принципите на здравословното хранене, когато правим диета. Хубаво е да приемаме много течности и да спортуваме, защото така осигуряваме баланс между енергоприема и енергоразхода.

Етикети: хранене , вода , диета
22:27 | 19 Октомври 2018 г.

CBS: Саудитски милиардери са спасявали Тръмп в най...

22:27 | 19 Октомври 2018 г.
Коментар на CBS News   Той е запазвал хотелски стаи и зали за тях, продал е цял един етаж в една от сградите си на тях, и, в...
21:44 | 19 Октомври 2018 г.

Зам.министър Д. Николова: Ще изолираме София, ако ...

21:44 | 19 Октомври 2018 г.
София не се отделя в отделен район, защото така тя на практика ще скъса своите икономически връзки и възможности за инвестиции с останали...
20:31 | 19 Октомври 2018 г.

Ирена Юручка: Връх на наглостта бе изказването на ...

20:31 | 19 Октомври 2018 г.
Това беше върхът на наглостта. Ние сме на улицата 4 месеца, всякакви обиди и всякакви лъжи изтърпяхме. Но да ни нарече "крещящи жени...
Тази събота в \
12:38 | 19 Октомври 2018 г.

Тази събота в "Офанзива": 62-годишен мъж бе пребит...

12:38 | 19 Октомври 2018 г.
Готови ли сте за „Офанзива с Любо Огнянов”. Тази събота в предаването ще видите:  Ще доведат ли скандалите между Вол...
21:00 | 18 Октомври 2018 г.

Ген. Попов за радиомълчанието на президента: Някои...

21:00 | 18 Октомври 2018 г.
„Нормално е да има различни позиции в малката коалиция. Това са различни хора с различни амбиции, но искрено се надявам, а и съм уб...
20:27 | 18 Октомври 2018 г.

Любомир Кючуков: Не е изключено кралица Елизабет I...

20:27 | 18 Октомври 2018 г.
„Има много въпроси, които са договорени, но докато всичко не е договорено, значи нищо не е договорено. Защото ще има един договор, ...

гледай на живо

20.10.2018
 • в момента
  Повторения
 • 06:15
  Интервю с Наделина Анева
 • 07:00
  Имате думата
 • 08:00
  "Денят на живо" - избрано