Проф. Дулева пред Канал3: Чаша вода спира главоболието

Приемът на течности и спортът са жизнено важни при диета

Проф. д-р Веселка Дулева e национален консултант на Министерство на здравеопазването по „Хранене и диететика“ и началник отдел „Храни и хранене“ към Националния център по обществено здраве и анализи. Разговаряме с нея по случай 22 март - Световния ден на водата. 

-Професор Дулева, колко важно е да пием вода редовно?

-Изключително важно за нашето ежедневие е да бъдем достатъчно и добре хидратирни. Водата е важна за паметта, концентрацията, за добрия външен вид, за функциите на целия ни организъм, за терморегулацията и въобще за цялостното състояние на организма ни. Без нея процесите на стареене в организма се засилват и е налице риск от нарушаване функциите на нервната система.

-Какъв съвет ще ни дадете, за да поддържаме тялото си добре хидратирано?

-Съветът, който бих дала е да приемаме по литър и половина вода всеки ден. Това е между 6 и 8 чаши дневно. Също трябва да си създадем навик да пием вода без да чувстваме жажда, защото когато вече я почувстваме това усещане означава, че процесът на дехидратация вече е стартирал. Задължително е редовно, регулярно, през целия ден да приемаме по чаша вода.

-Какъв вид вода е най-добре да пием?

-Трапезната и чешмяната вода са с добри качества. Можем да пием и ниско минерализирани вода без да се притесняваме и разбира се трябва да внимаваме с приема на високо минерализарани води, защото те натоварват отделителната система. Ако имаме проблем, като хипертония например, е  добре да следим състава на водата, която приемаме.

-Какви здравословни проблеми предизвиква дехидратацията на организма?

-Дехидратацията води до нарушаване на бъбречните функции като цяло, но това е крайният и видим процес. Принципно организмът функционира поради това, че той приема достатъчно течности в рамките на деня. Водата осъществява транспортни функции, важна е за всички метаболитни процеси, защото те протичат във водна среда. Две трети от водата в организма е вътре в клетките, а една трета е в околоклетъчното пространство. Вода има и в мозъчната течност, в ставната течност, около очите също, така че всички органи и системи функционират нормално, когата сме добре хидратирани.

При различни степени на дехидратация започват да се активират различни процеси в тялото и тогава чувството на жажда се появява. Много често главоболието, което се получава при някои хора е в следствие на дехидратация. Тя се свързва и с намалено внимание, намалена концентрация, намалена успеваемост, най-често при децата и често една чаша вода може да отстрани тези неприятни ефект. Чашата вода повишава нашата работоспособност и физическа активност.

-Изготвихте сборници с рецепти за здравословно хранене на деца. Ще ни разкажете ли какви препоръки съдържат те?

-Изготвихме три сборника във връзка с държавни наредби за здравословното хранене на децата в детските заведения. Във връзка с всяка наредба имаме сборник с рецепти, които са подходящи за съответната възраст. Книгите обхващат групите деца от 0 до 3 годишна възраст в детските ясли, от 3 до 7 в детските градини и от 7 до 19 за децата в училище.

Сборниците са изработени, за да олеснят приложението не тези законодателни документи и да унифицират подхода как те да се прилагат в страната. Те включват наръчник и ръководство, в които сме се опитали да обясним на достъпен език на родителите и педагозите важни аспекти на здравословното хранене и потребностите на децата във всяка възраст. Разработени са над 500 рецепти – закуски, супи ястия и десерти, съобразени с по-ниско ниво на сол, захар и мазнини, така че в общия прием на децата да се задоволяват физиологичните потребности на тези важни за здравето физиологични вещества по най-добрия за тях.

Всяка едно от рецептите е представена заедно с технология за приготвяне, като са изключени пържено. Всяка рецепта е изчислена по отношение на енергия, хранителни вещества, мазнини и въглехидрати и някой важни за децата витамини и минерали. Тези стойности са са съобразени с физичните норми и потребности и се ползват от контролните органи, за да бъдат спазени изискванията за детско хранене.

-Какво ще посъветвате възрастните за техните диети?

-Добре е когато правим диета да се консултираме със специалист, като специално искам да подчертая, че под специалист имам предвид лекар, които е специалност по хранене и диетика. Да се съобразяваме със здравето си като цяло и да не стигаме до крайности. Голям здравен проблем е ръстът на млади хора болни от булимия и анорексия. Трябва да се храним разнообразно и да спазваме принципите на здравословното хранене, когато правим диета. Хубаво е да приемаме много течности и да спортуваме, защото така осигуряваме баланс между енергоприема и енергоразхода.

Етикети: хранене , вода , диета
20:21 | 17 Юли 2018 г.

Танчо Колев: Такава чума по животните не е имало о...

20:21 | 17 Юли 2018 г.
"Почти всички животновъди, които за останали без животни, повече не се занимават с такива. Само 10 процента се връщат в този бранш. ...
15:58 | 17 Юли 2018 г.

В събота в „Офанзива с Любо Огнянов” очаквайте: Х...

15:58 | 17 Юли 2018 г.
Една история, която няма да видите другаде. Разказ, който не трябва да изпускате. През 2011 година,  затворникът Цветан Чарлов ...
Атанаска Дишева пред ВСС
11:09 | 17 Юли 2018 г.

Членът на ВСС Атанаска Дишева и моралът

11:09 | 17 Юли 2018 г.
Коментар: в. "Труд" Морал (на латински – moralitas) – тълкува се като разграничаване на намерения, решения и де...
Защо Румен Радев поведе война срещу Бойко Борисов? Отговорът - в Офанзива с Любо Огнянов
10:54 | 17 Юли 2018 г.

Може ли БСП да управлява по-добре от ГЕРБ?

10:54 | 17 Юли 2018 г.
Тази събота БСП се събира на национално съвещание, на което ще очертае основните си приоритети и ще предложи алтернативна програма за упр...
22:19 | 16 Юли 2018 г.

Димитър Гърдев: Срещата на Тръмп с Путин бе много,...

22:19 | 16 Юли 2018 г.
Срещата между Доналд Тръмп и Владимир Путин беше много интересна, новината бе самата среща. На нея имаше едно изявление на американск...
21:38 | 16 Юли 2018 г.

Анатолий Величков от МО: На 1 октомври чакаме пред...

21:38 | 16 Юли 2018 г.
На 1 октомври тази година се очакват предложенията за закупуването на нов боен самолет за Българската армия, заяви в "Денят на живо&...

гледай на живо

18.07.2018
 • в момента
  Новини
 • 20:00
  Денят на живо
 • 21:00
  Спорт в обектива
 • 22:00
  Новини