Жельо Бойчев: БСП ще следи как се харчи всеки лев от дълга

Разминаване от 3,5 млрд. в две справки на МФ по дълга откри депутатът

Жельо Бойчев
Източник: БГНЕС

Жельо Бойчев

- Г-н Бойчев, стана ясно, че финансовият министър Владислав Горанов е готов да свали летвата на дълга от 16 млрд. на 12 млрд. лв. Как го тълкувате и дали сте по-склонни да го преглътнете като сума?

- Този коментар на г-н Горанов показва, че нашите доводи са били верни. Решението, което вкара правителството за ратификация на този договор за агентство за 16 млрд. лв.q не е добре обмислено и не е добре аргументирано. И дебатът, който поискахме, обществения и този, който се състоя в залата, показа, че аргументите им не издържат и оттам идва именно и твърдението на министър Горанов, тъй като сметките просто се разминават.

- Къде се разминават сметките?

- Ето официалната справка от сайта на Министерство на финансите, която показва информация за падежиращия държавен дълг в периода 2015-2017 г. Какви са аргументите да се иска този заем? Той показва за 2015 г. 6,9 млрд. закръглено, за 2016 - 1,7 млрд., за 2017 се вижда дълг от 3 млрд. Общо сумата е за целия период е 11,7 млрд. Оттам реално идва и тази цифра, която министър Горанов казва. Тъй като те ни убеждаваха досега непрекъснато, че този заем се иска за падежиращ дълг. В тригодишната бюджетна прогноза, която е неразделна част от закона за държавния бюджет за 2015 г., МФ пак изготвя същата справка. Там се говори друго нещо - че за 2015 г. дългът е 6,8 млрд., колкото е показана и в справката на МФ, само че за 2016 г. дългът по справката е 3,6 млрд., а по справката е 1,7 млрд. През 2017 г. падежиращият дълг според тригодишната бюджетна прогноза е 4,7 млрд., а според справката на МФ е 3 млрд. Общо сумата е 11 милиарда според справката на сайта на МФ, а в тригодишната бюджетна прогноза сборът е 15, 1 млрд. Оттам имаме една разлика в размер на 3,4 - 3,5 млрд. лв., която се получава и на която някой трябва да даде ясен отговор откъде идва тази разлика, при положение, че източникът на тази информация и в двата случая е МФ. По-притеснителното е, че в тази прогноза, която беше гласувана с бюджета за 2015 г., ясно се говори, че номиналното увеличение на дълга към края на периода ще бъде до 24 млрд. лв. И има намаляващо съотношение държавен дълг към БВП от 30,2% през 2016 г. на 27,4% към 2017 г.
 

- Какви са Вашите подозрения за тези разминавания в двете справки на финансовото министерство?

- Не са подготвени с аргументите и може да бъдат подозирани в много неща, защото виждате, че в другата справка вече говорим за дълг от 27,3 млрд. до края на периода, което е с 3,4 млрд. повече. Говори се за 31% в края на 2017 г. съотношение дълг - БВП. В бюджетната прогноза ни обясняват да четем внимателно и ето, ние четем и там пише, че нивото на дълг ще бъде падащо - 27,4% към края на периода. Така че имаме разлика от 4%. аз питам - къде е това разминаване? И кога МФ е право? Искам да попитам влиза ли тук дългът от 3,7 млрд. на Милен Велчев, чийто падеж беше на 15 януари т.г.? Този дълг участва ли в тези сметки? Тъй като знаете, че за миналата година беше изтеглена една емисия по времето на правителството на Орешарски и този дълг беше обезпечен. Пак ли го смятаме? Искам да задам въпроса - какво правим с дълга от над 3 млрд., който беше взет за ликвидна подкрепа на българските банки и за Фонда на гарантиране на влоговете? Ние този дълг как го броим в току-що изброените от мен цифри?
 

- Вицепремиерът Румяна Бъчварова даде отговора - не може да управляваш без пари?

- Вижте, в бюджета за 2015 г. е гласуван дълг от 8 млрд., от който 6,9 млрд. са външен, останалото е вътрешен дълг. Така че, правителството в рамките на годината е обезпечено, има таван на дълга да покрие всички падежиращи плащания в рамките на тази година, да си покрие дефицита 2,5 млрд. от този дълг, всичко е гарантирано. Аз просто недоумявам защо им трябваше тази безумна идея да вкарат неподготвени такъв тип решение в парламента.
 

- И да раздрусат коалицията. Вие смятате ли, че ще постигнат съгласие и днес ще приемат закона с мнозинство?

- Ние сме свидетели на една много неприятна картина на пазарлъци, които текат в момента, вместо да има предварителни дебати по такива важни въпроси, какъвто е управлението на дълга и да има достатъчно информация, ние сме свидетели на решение, което се вкарва в последния момент и което дори между партньорите в управляващото мнозинство не е съгласувано, какво остава за опозицията.

- Каква е цената на тези пазарлъци?

- Днес в залата ще стане ясно. Ще видите предварителните заявки на политически сили, ще видите и кои ще бъдат последователни и ще имат принципно поведение по този въпрос, и кои ще обърнат позицията.
 

- Като ултиматум ли тълкувате намека за оставка на премиера?

- Някой е поставил премиера в много неудобна ситуация да бъде заложник на това решение. Така че да си направят изводи защо трябва да го докарват до това положение, след като за 2015 г. бюджетът е гласуван с таван на дълга и няма никакъв проблем държавата да функционира.
 

- Може би трябват пари за избори?

- Къде за избори, къде да финансират и безумните идеи като санирането. Тук един милиард, там един милиард...
 

- Какво ще предприемете, ако решението за дълга днес мине, ще сезирате ли КС?

- Ние ще направим всичко, което позволява нормативната база и всички процедури по закон ще бъдат изпълнени, и гарантираме, че всеки един лев от този дълг ще следим внимателно как ще бъде похарчен.

 

20:21 | 20 Февруари 2020 г.

Доц. Георги Попов: Имаме готовност за коронавируса...

20:21 | 20 Февруари 2020 г.
Имаме готовност за коронавируса, създали сме доста добра организация. Това съобщи полк. доц. Георги Попов, заместник-началник на Военно м...
18:28 | 19 Февруари 2020 г.

Проф. Христов: Приживе Левски е бил познат едва на...

18:28 | 19 Февруари 2020 г.
Иконата Левски, която всички ние познаваме днес, далеч не е била толкова добре приета и позната, колкото гласят легендите. Това сподели п...
20:31 | 18 Февруари 2020 г.

Стойчо Стойчев: Радев е изнервен защото прокуратур...

20:31 | 18 Февруари 2020 г.
"Президентът прие с голяма неохота протегнатата ръка на Борисов, а премиерът показа своята добронамереност. При президента наблюдава...
17:57 | 18 Февруари 2020 г.

Ани Пиринска: В БСП морално помирение може да има ...

17:57 | 18 Февруари 2020 г.
"Гордея се с баба ми и дядо ми. С делата си те говорят достатъчно за себе си. Много хора се упражняват на гърба на миналото. Малко б...
Никола Филчев
13:17 | 18 Февруари 2020 г.

Разбойническата приватизация остави без бъдеще мно...

13:17 | 18 Февруари 2020 г.
Професор Филчев, какво си помислихте, като чухте, че главният прокурор Иван Гешев погва с четвърт век закъснение виновниците за това, кое...
17:51 | 17 Февруари 2020 г.

Доц. Венци Божков, УАСГ: Притокът на вода в Югозап...

17:51 | 17 Февруари 2020 г.
"Инженерите, които се занимават с водопреносната система в града (ВиК) са повече, отколкото тези, които се занимават с язовирите. Вс...