Ивайло Калфин: Версията, че Ердоган си е самоорганизирал преврата е абсурдна

Правим всички усилия да стигнем до общ кандидат, но няма да участваме в търговии с БСП, каза бившият министър

Ивайло Калфин

Ивайло Калфин

Версията, че Ердоган си е самоорганизирал преврата е абсурдна. Това каза в предаването "Офанзива" зам.-председателят на АБВ Ивайло Калфин.

Той отбеляза, че армията винаги е била светска в Турция и има стар конфликт с държавния глава. "Сега предстои разчистване на сметки и ако наистина се въведе смъртното наказание, за което има заявка, ще бъдат избити много хора", прогнозира Калфин.

Според него това, което се случва в Турция е комбинация на силно поляризирано общество и силна концентрация на власт. "Ердоган предотврати успеха на преврата с това, че успя да изкара хората на улицата", смята бившият министър.

На въпроса дали се вижда края на Европейския съюз той отговори категорично "Не", като призна обаче, че той се нуждае от дълбоки промени и трябва да се поучи от резултатите от референдума във Великобритания. "Всички ние приемаме ЕС за даденост, а той не е даденост", добави Калфин. Според него трябва широк форум, който да обсъди всички проблеми и как се чувстват гражданите в Съюза.

Относно назначението на Борис Джонсън за външен министър зам.-председателят на АБВ заяви, че той е екстравагантен политик и определи кариерата му като "балканска". Калфин все пак прогнозира, че Джонсън може да стане по-умерен на новия си пост.

На въпрос дали е свикнал, че вече не е министър Калфин отговори шеговито: "Когато станах министър, знаех, че ще дойде денят, в който няма да бъда министър". Относно нападенията на БСП към себе си и към правителството той коментира, че БСП твърде скоро е заговорил за предсрочни избори. Според него не е било разумно от страна на Корнелия Нинова да откаже да говори с АБВ за общ кандидат за президентските избори заради обидата от него и Георги Първанов с напускането на БСП.

"След думите на г-жа Нинова за г-н Първанов и за мен, много хора от БСП ни се обадиха и ни казаха, че абсолютно не мислят по този начин", добави той. Калфин каза, че в АБВ има достатъчно номинации за собствен кандидат държавен глава, но няма да спекулират с имена в публичното пространство преди да проведат преговори за общ фронт за вота.

"Ние правим всички усилия, за да стигнем до общ кандидат, но няма да участваме в никакви търговии с БСП", допълни бившият министър.

Той отказа да коментира кои ще са министрите, които Бойко Борисов ще смени, но подчерта, че ако беше министър-председател щеше първоначално да подбере по-добре министрите си.

17:38 | 11 Ноември 2019 г.

Никола Каравасилев: Трябва да имаш способността да...

17:38 | 11 Ноември 2019 г.
При нас всичко започна в 1999 година, когато можехме да наблюдаваме слънчево затъмнение и реших, че това ми е интересно и с това ще се за...
Изложбата на Вежди Рашидов СТРАСТИ 24
10:27 | 11 Ноември 2019 г.

Вежди Рашидов: Фалшивите новини са път към самоуни...

10:27 | 11 Ноември 2019 г.
Фалшивите новини са тема не само на България и на Европа, но и на целия свят. Те са продукт и рожба на ХХІ век, на така наречената интерн...
18:45 | 10 Ноември 2019 г.

Петьо Блъсков: БСП работят без позиция, без доктри...

18:45 | 10 Ноември 2019 г.
"Накрая на всички избори всички са победители. ГЕРБ участваха в изборите, с това което са направили – инвестиции, подредба на ...
18:18 | 10 Ноември 2019 г.

Борислав Гуцанов: Оставките на Нинова и Добрев иск...

18:18 | 10 Ноември 2019 г.
Смятам, че имаше много задкулисни действия по време на изборите за кмет на Варна. Факт е, че и общинските съветници бяха увеличени стабил...
18:12 | 10 Ноември 2019 г.

Георги Марков: Борисов е "Хитър Петър" на Прехода,...

18:12 | 10 Ноември 2019 г.
Интервю на Илиана Беновска с народния представител от ПГ на ГЕРБ Георги Марков, излъчено в предаването "Беновска пита" по "...
17:31 | 10 Ноември 2019 г.

Дани Каназирева: Надявам се в края на този мандат ...

17:31 | 10 Ноември 2019 г.
Това, което се случи на изборите е изненада и ясен знак за диалог и управление, за работа с хора, които са подготвени и за спадане на нап...