Канцлерът Меркел омеква за санкциите по отношение на Русия

Ако Москва и Киев се споразумеят за „сини каски“, Берлин е готов да разгледа въпроса за частичната им отмяна

Канцлерът Меркел омеква за санкциите по отношение на Русия
Източник: ЕПА/БГНЕС

Канцлерът Меркел омеква за санкциите по отношение на Русия

Още по темата

 

По въпроса за санкциите, въведени от Европейския съюз по отношение на Русия, между консервативната канцлерка Ангела Меркел и нейния социалдемократически министър на външните работи Зигмар Габриел, има отдавна, ако не принципни, то поне видими различия.

Двамата смятат присъединяването на Крим към Русия за анексия и нарушение на международното право. Двамата обвиняват Москва за подкрепата на сепаратистите в Източна Украйна и дестабилизацията на този регион. Но Меркел винаги е настоявала за строга последователност: първоначално трябва да бъдат осъществени всички точки на Минските споразумения, след това може да се говори за смекчаване или премахване на санкциите.

А Габриел, както и неговият предшественик на поста външен министър Франк-Валтер Щайнмайер, не изключва и варианта за поетапна отмяна на ограничителните мерки при положително развитие в урегулирането на конфликта в Източна Украйна. Сега за такъв вариант заговориха и във ведомството на федералния канцлер. Дали това е смяна на курса?

Габриел и „сините каски“

Зигмар Габриел еднозначно положително коментира предложението на руския президент Владимир Путин за изпращането на „сини каски“ на ООН в Източна Украйна. Според него „в руския подход е настъпил прелом“, Москва изпраща на Запада „сигнал“, който не трябва да бъде игнориран „лекомислено“.

По думите на Габриел, няма смисъл да се чака, кога ще бъдат изпълнени Минските споразумения, и едва след това да се отменят санкциите. „Нека поне да постигнем прекратяване на огъня и оттегляне на тежките оръжия, а след това като награда да отменим санкциите и да помогнем за възстановяването на Източна Украйна“, подчертава германският външен министър.

Германската преса реагира на руското предложение далеч по-сдържано. Вестник „Ди Велт“ даже заподозря Габриел, че той смята да застане на страната на руснаците и недвусмислено посъветва канцлера да уволни министъра.

Разделяне на Украйна под флага на ООН?

Вероятно, подобна реакция на пресата подбуди говорителя на германското МВнР Мартин Шефер с удоволствие да разясни позицията на външнополитическото ведомство пред Дойче Веле. Оказва се, че проектът за резолюция на ООН, внесен от Русия за обсъждане в Съвета за сигурност, въобще не отговаря на германските представи.

Шефер разясни, че е неприемливо руското искане да се ограничи сферата на отговорност на „сините каски“ до линията на съприкосновение и да не се разполагат миротворци в района на руско-украинската граница. В това германското МВнР вижда заплаха за фактическо отделяне на Донбас от останалата територия на Украйна под знамето на ООН. „Нямаме интерес конфликтът в Украйна да се превърне в един от „замразените“ на територията на бившия Съветски съюз, подобен на тези в Грузия и Приднестровието“, уточни Шефер. „Нашата цел е колкото е възможно по-скоро да се осъществят Минските споразумения“, добави той.

За Берлин е неприемливо и – както това предлага Москва – участието на самите сепаратисти в изработването на мандат за „сините каски“. Шефер не може да си спомни за нито един случай в света, когато бунтовници и сепаратисти, поставящи под съмнение териториалната цялост на държавата, са получавали право на глас при решаването на въпроса каква трябва да бъде миротворческата мисия на ООН. Така оценяват руското предложение и съветниците на канцлерката.

Два проекта за резолюция на СС на ООН – два подхода

Заедно с това и във външното министерство, и във ведомството на канцлера Ангела Меркел изрично напомнят, че самата идея за изпращането на „сини каски“ в Донбас е украинска, че президентът Петро Порошенко е направил подобно предложение още през 2015 г. „Добре, че Русия днес се присъединява към подобна инициатива“, заяви говорителят на канцлерката.

Украйна е представила свой проект на резолюция за „сини каски“. Следователно в СС на ООН в момента има два документа. „Ако ги сравним, между тях почти няма нищо общо“, признава Мартин Шефер. Самият факт, че Кремъл въобще се е съгласил да обсъжда една изначално украинска идея, трябва да се разглежда като шанс да се задвижат нещата от мъртвата точка на „тотално блокираната политическа ситуация в Източна Украйна“, смята той.

Ако руското предложение не е блъф, тогава руският президент Владимир Путин трябва да бъде готов да преговаря и да направи компромиси, смятат в МВнР. Перспективата за либерализирането на режима на санкции може да го накара да бъде по-сговорчив. Към този подход в момента клонят и в канцлерството. Санкциите не са самоцел, многократно е повтарял правителственият говорител Щефен Зайберт. Те са реакция на присъединяването на Крим и дестабилизацията на Източна Украйна. Санкциите ще бъдат отменени, когато изчезнат причините, които са принудили ЕС да ги приеме.

Сигналът на Берлин към Москва

По-рано предварително условие за отмяната или либерализирането на режима на санкции Зайберт назоваваше пълното прилагане на Минските споразумения. Сега той използва друга формулировка: „Цялостна отмяна на санкциите е възможна в случай на цялостно осъществяване на Минските споразумения“. Означава ли това, че е възможна частична отмяна и по-рано? Щефен Зайберт фактически потвърди пред ДВ, че канцлерката се е отказала от предишната си позиция за санкциите.

Той припомни за отчаяното положение на хората в зоната на конфликта в Източна Украйна, за катастрофалната хуманитарна ситуация. „Всички се съгласни, че към момента е постигнат твърде малък напредък или по-скоро никакъв при осъществяването на Минските споразумения“, оплака се Зайберт и добави: „Става дума за това най-накрая нещо там да се промени“.

Очевидно е, че канцлерката, смекчавайки позицията си, изпраща на Кремъл сигнал: отстъпките за „сините каски“ могат да доведат до либерализирането на режима на санкции. А Мартин Шефер от германското външно министерство заяви това открито. „Ако ние отбележим напредък при преодоляването на тази криза, тогава има смисъл да помислим как да се отплатим за конструктивния принос на Русия, и това може да бъде отмяна или частична, поетапна отмяна на санкциите на ЕС“, заяви пред ДВ Шефер.

Христо Гаджев за споразумението с Македония: Можем да работим добре и със социалисти (Видео)
20:43 | 23 Ноември 2017 г.

Христо Гаджев от ГЕРБ за Зоран Заев: Можем да рабо...

20:43 | 23 Ноември 2017 г.
Темите с историята на Балканите винаги будят барутното буре и по-добре да гледаме напред,  депутатът от ГЕРБ Христо Гаджев в еф...
Галъп: 3/4 смятат, че Главчев правилно е подал оставка
15:54 | 23 Ноември 2017 г.

Галъп: 3/4 смятат, че Главчев правилно е подал ост...

15:54 | 23 Ноември 2017 г.
Трима от всеки четирима смятат, че бившият председател на Народното събрание Димитър Главчев е постъпил правилно, като е подал оставка. 6...
Ето какво мислят българите за новата Мис България (ВИДЕО)
08:42 | 23 Ноември 2017 г.

Ето какво мислят българите за новата Мис България ...

08:42 | 23 Ноември 2017 г.
Изборът на Мис България 2017 предизвика много коментари у нас - в медиите и социалните мрежи.   Още реакции - в новата рубри...
Броят на българските бездомници в Германия непрекъснато нараства
08:10 | 23 Ноември 2017 г.

Броят на българските бездомници в Германия непрекъ...

08:10 | 23 Ноември 2017 г.
Анализ на Карстен Грюн от Дойче веле -------- В Германия интегрираните румънци, българи и поляци сякаш не се забелязват, докато б...
Бурен спор в Денят на живо по Канал 3 заради бутилираната вода
21:26 | 22 Ноември 2017 г.

Бурен спор с остри реплики в Денят на живо по Кана...

21:26 | 22 Ноември 2017 г.
Изпълнителният директор на Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки Жана Величкове и председателят на Федерацията на потреб...
Христо Панчугов: В Германия политическа криза няма, има само забавяне
20:55 | 22 Ноември 2017 г.

Христо Панчугов: В Германия политическа криза няма...

20:55 | 22 Ноември 2017 г.
Истинска криза в управлението на Германия няма, има определено забавяне, но така или иначе Меркел и това правителство ще продължат да упр...

гледай на живо

24.11.2017
 • в момента
  Парламентът на живо
 • 11:45
  Топ шоп
 • 12:00
  Новини
 • 12:20
  Парламентът на живо