Антон Тодоров: Бандитската приватизация на БГА Балкан е воняща, позорна сделка (ВИДЕО)

Правителството на Иван Костов избра израелеца Гад Зееви, който срещу $150 000 доби активи за над 35 млн. долара

Антон Тодоров: Бандитската приватизация на БГА Балкан е воняща, позорна сделка
Източник: Канал 3

Антон Тодоров: Бандитската приватизация на БГА Балкан е воняща, позорна сделка

"Моята оценка е, че тази приватизация (на БГА "Балкан") беше една от най-позорните сделки, извършени в края на 90-те години по време на управлението на правителството на Обединените демократични сили", заяви Антон Тодоров във второто издание на предаването си "Документите с Антон Тодоров" по Канал 3.
"За приватизацията на БГА "Балкан" за пръв път документите от Агенцията за приватизация и за следприватизационен контрол проговарят в "Документите с Антон Тодоров", изтъкна водещият.
"Един бивш министър-председател - Ренета Инджова, в едно свое интервю нарече сделката за БГА "Балкан" "позорът на хилядолетието", продължи Антон Тодоров. "Дали е на столетието или на хилядолетието, е трудно да се каже, но ще се убедите от документите, че сделката е от този тип, който наричаме "вонящи сделки". Те са предизвикателство срещу разума, предизвикателство срещу морала, и макар, че е минала вече давност и възможността да се търси отговорност от хората, вземали решенията, моралният аспект е изключително важен. Трябва да говорим за тези неща, да казваме истината каквато е в документите."
Сделката се извършва през 1999 г., когато на власт е правителството на Обединените демократични сили (ОДС) с премиер Иван Костов. "С министър-председател Иван Костов, финансов министър - Муравей Радев, шеф на агенцията по приватизацията - Захари Желязков", каза Антон Тодоров. "Изброявам специално хората, които по това време са вземали решенията. Г-н Асен Дюлгеров, който е в УС на агенцията по приватизация и също гласувал за тази сделка."
Антон Тодоров посочва, че авиокомпанията е била доведена до "едно едно рухнало състояние и големият въпрос не е дали  трябваше да бъде приватизирана - тя безспорно трябваше да бъде приватизирана. Големият проблем е, че естеството на приватизацията през 1999 г. бе направено против всякакви морални измерения. Според мен компанията през 1999 г. бе разкостена по един брутален начин."
БГА "Балкан" трупа перманентно задължения след рухването на соцстраните от Източна Европа.
"Компанията е натрупала десетки милиона долари задължения. Тя натрупва 6 милиона задължения още през 1990 г., тогава СДС още не управлява. Тогава управляваше другарят Андрей Карлович (Луканов), Бог да го прости, ако Бог прощава на такива хора", припомни Антон Тодоров. "БСП управляваха, имаше пълно мнозинство, така че сриването тна БГА "Балкан" почва с правителството на Андрей Луканов - при първото и при второто, което бързо предаде Богу дух.

В един момент към 31 декември 1998 г. - вече правителството е на ОДС, Иван Костов е премиер, Муравей Радев е министър на финансите, задълженията на БГА "Балкан" стигат невъобразими суми, от порядъка на 197 милиарда лева, което е равно 197 милиона лв. след деноминацията (от 1999 г.). Вариант е процедура за приватизация. Тя започва и в един момент се стига до решение на МС за одобряване на приватизационен договор за БГА "Балкан".

Решението е от заседание на МС, стенограмата от него показва, че почти не са били обсъждани приватизирането и параметрите на приватизационната сделка", разкрива Антон Тодоров.

"Сашо Божков (министър на промишлеността), казва, че това е голям успех на правителството, защото никоя друга компания, освен израелската "Зееви Холдинг", не е била съгласна да участва в приватизацията. Не е така, архивите на Агенцията по приватизация показват офертите, които са подадени: от "Зееви Холдинг" и "Нафаим Артия Холдинг", това е Израел, от Руския авиационен консорциум, от Улрих Бентелер, частно лице, германец, от "Еър  Рент", Люксембург, и от "Дейта Контрол Холдинг", от Люксембург."

С документите, които показа в студиото, Антон Тодоров показа колко по-неизгодна за страната е била офертата на "Зееви Холдинг" в сравнение с предложеното от германеца Улрих Бентелер.

"Германецът предлага запазването на всички съществуващи линии към 1998 г., и предлага откриването на нови - до Хавана, Токио, Маями, Бали и до всички големи градове в Германия", показа Антон Тодоров.

"Избраната от УС на Агенцията за приватизация и одобрена компания от правителството с великия полит-икономист Иван Костов избират "Зееви Холдинг", които предлагат намаляване броя на линиите с 50%, съкращаване на всички дълги дестинации като икономически нецелесъобразни, пълно лишаване на БГА Балкан от някои от най-печелившите й линии заради бойкота на арабския свят. 

Бентелен предлага самолетен парк от 27 машини, а "Зееви Холдинг" заварват 23 самолета, като не само нищо не прибавят към тях, а разпродават голяма  част от тях. През 2001 г., когато компанията фалира, има само 5 Ту-154 и 5 Боинг 737.
Германецът Бентелер предлага не само запазване на работните места към момента, но и увеличаване на броя им с 10%, 15" и 20% съответно през 2001, 2002 и 2003 г.
Предложението на "Зееви Холдинг" е съкращаване на повече от 1000 души персонал.
Улрих Бентелен предлага да закупи компанията за 400 000 щатски долара и инвестиции от 300 млн. долара, а "Зееви Холдинг" - съответно да плати 150 000 долара и да инвестира 100 млн. долара.Всеки може сам да прецени кой е бил за предпочитане.
"Зееви" печелят, разпродават абсолютно всички активи на компанията. Списъкът с недвижими имоти в България  е изключително показателен какво са придобили "Зееви Холдинг" - недвижими имоти в България на стойност милион и половина долара, а имотите в чужбина - 34 900 000 долара, това е към 1992 г. цената на имотите на БГА Балкан.  
"Зееви Холдинг" започва пълна разпродажба на имотите и не изпълнява 6 от ключовите задължения по приватизационния договор.  
За пръв път в българска приватизация се подписва договор на език, различен от българския. Там е написано, че при съдебно дирене английският вариант на договора има първенстваща сила пред българския вариант", обяснява Антон Тодоров, посочвайки съответните документи.
"Балкан" фалира, а на всичко отгоре "Зееви" завежда през 2006 г. дело в Арбитражния съд за 220 милиона, печели го на инстанцията в Париж.
България обжалва и през 2012 г. България печели делото срещу "Зееви Груп".
"Така не плащаме 220 милиона долара, както те са искали заради глупавия (в кавички) договор, подготвен от тях, подписан от много умните министри и министър-председател по онова време, вкл. със секретни клаузи, с които изчистват всички задължения на БГА "Балкан" с публични пари. И в крайна сметка "Зееви Холдинг" правят една перфектна сделка. Ето едно от икономическите досиета на прехода, които съдържат в себе си думата "позор". Дали е на столетието или на хилядолетието, преценете сами", завършва Антон Тодоров.
 
ЗА ВЪПРОСИ И МНЕНИЯ: dokumentite@kanal3.bg
 
Подробности с факсимилета от документите за сделката за БГА "Балкан" - гледайте във видеото:

 

 

Бойко Борисов на четвъртия конгрес на ГЕРБ
13:32 | 19 Март 2018 г.

"Тренд": ГЕРБ, БСП и ДПС са в челната тройка на па...

13:32 | 19 Март 2018 г.
Пети пореден месец електоралната структура на основните политически сили се запазва. ГЕРБ печели подкрепата на 21,1% от всички пълнолетни...
Беновска: Путин звъни на руси руски \
08:39 | 18 Март 2018 г.

Беновска от Москва: Путин звъни на руси руски "кра...

08:39 | 18 Март 2018 г.
Днес, на 18.3.18-а няма да има "Беновска пита" по Канал 3 и Радио К2, защото съм в Москва за президентските избори. Вчера в...
Стотици отменени полети в Лондон заради лошото време
19:10 | 17 Март 2018 г.

Цветлин Йовчев: Реакцията на Екатерина Захариева з...

19:10 | 17 Март 2018 г.
"България, както и всички европейски държави, са плацдарм на информационна война. Включително и на хибридна война между Русия и САЩ&...
18:35 | 17 Март 2018 г.

Томислав Дончев: Който прави политика с партизанск...

18:35 | 17 Март 2018 г.
Кои са гадовете, които искат да бутнат властта. Тези, които правят политика с партизански методи. Такава позиция изрази вицепремиерът Том...
Атанас Костадинов: Коремното на Радев е намигване към премиера на България
18:07 | 17 Март 2018 г.

Атанас Костадинов: Коремното на Радев е намигване ...

18:07 | 17 Март 2018 г.
”Идва времето за отговори! Скандалът с ЧЕЗ се разрасна до международно ниво. Някой трябва да отговори, откъде се появи тази изрезка...
17:28 | 17 Март 2018 г.

Славчо Атанасов: Лидерите на патриотите постъпиха ...

17:28 | 17 Март 2018 г.
"Нашите лидери са чели добре Левски. Както той казва: „Да си кажем кривичките, пък да си стиснем ръцете и да продължим напред&...

гледай на живо

19.03.2018
 • в момента
  НОВИНИ - Централна емисия
 • 19:00
  Патарински LIVE
 • 19:30
  Новини
 • 20:00
  Денят на живо