Владимир Чуков: Мълчанието на Европа за независим Кюрдистан е мълчаливо съгласие (ВИДЕО)

Проблемът на кюрдите е, че не са единни и че нямат излаз на море, посочи професорът в Денят на живо

Владимир Чуков: Мълчанието на Европа за Кюрдистан е мълчаливо съгласие
Източник: Канал 3

Владимир Чуков: Мълчанието на Европа за Кюрдистан е мълчаливо съгласие

Мълчанието на Европа за референдума в Иракски Кюрдистан, е мълчаливо съгласие, каза в "Денят на живо" по Канал 3 арабистът професор Владимир Чуков.
 
Срещу референдума за отделяне в независима от Ирак държава, в който бе обявено участие над 90%, твърдо се обявиха четирите гранични държави - Ирак, Иран, Турция и Сирия. 
 
 
 
"Израел е единствената държава, която официално подкрепи Кюрдистан", припомни проф. Чуков, който посочи, че няма място за сравнение между двете страни при обявяването на тяхната независимост.
 
"Израел през 1948 г. направи политическа независимост. Пет минути след обявяването й Сталин каза: "Признаваме държавата Израел". След него - САЩ", каза Владимир Чуков. "Но Израел е на море, няма как да бъдат обградени, икономически са независими. Докато тук (Иракски Кюрдистан) имаме икономическа зависимост и то не само от Ирак.
 
Проблемът на кюрдите е, че техните прадеди са намерили точно тези територии, които не граничат с море. И те са много силно зависими от четирите държави около тях. А всички те - Ирак, Иран, Турция и Сирия, обявиха: ние сме против."
 
Липсата на единство сред кюрдите в Турция, Сирия, Иран и Ирак, също играят срещу сбъдването на дългогодишната им мечта за отделна държава.
"Още един негатив - самите кюрди не са единни", посочи проф. Чуков. "Това е референдум на Барзани. Някои дори наричат Иракски Кюрдистан - Барзанистан, защото там начело са все негови роднини.
 
Това е една много силна мечта за кюрдите - 1922 г. е първият опит да обявят независимост. Сега това е осмият им опит. Три от тях са в Северен Ирак, останалите в Иран, Турция, Армения и Азербайджан.
Ако кюрдите имаха територия в рамките на бившия СССР, както арменците, сега щяха да имат независима държава. За съжаление, четирите държави, в които имат хора, не са приятели на демокрацията", каза професорът.
 
Той подчерта, че кюрдите не са хомогенни - и като език, и като писменост.
"Кюрдите сами по себе си не са монолитни - говорят на различни диалекти, пишат на различни азбуки. Дори в Иракски Кюрдистан кюрдите на Барзани и тези на Талабани говорят на различни диалекти. Те самите не са единни".
 
 
Единственият шанс за успех в борбата за независимост на Иракски Кюрдистан е да издържат икономически, смята проф. Чуков. 
"Всичко опира до икономически интереси. Кюрдите добре си оплетоха кошницата, кюрдите на Барзани. Там е "Шеврон", петрол, там са "Тотал", там са колкото искате английски фирми.
Буквално преди 10 дни - "Роснефт" подписа споразумение с кюрдската страна. Преди месец-два договор за нефт за повече от милиард. Откъде ще минат тези енергоресурси? 
В момента през Джейхан, пристанище в Турция. Ако Турция врътне шалтера, какво ще стане? Алтернативен тръбопровод - през Северна Сирия, където са техните сънародници, но те не подкрепиха референдума.
 
В крайна сметка големите държави ще решат. Когато има много пари, те ще ги подкрепят. Тръбопровод през Северна Сирия е вариант, но тук трябва да има съгласие както от САЩ, така и от Русия", обясни проф. Чуков.
Той сподели, че към днешна дата Турция е спряла полетите от Ербил на турските превозвачи, както и Иран. "Но КПП-та са отворени, тръбата не е затворена", изтъкна Владимир Чуков.
 
"Едно е какво се вижда по медиите, с гръмки декларации, а друго - какво става долу, на терен. Икономиката ще го реши - Ако Кюрдистан издържи на икономическия натиск, тогава един ден ще седнат на преговори и ще се разберат."
Що се отнася до заплахата от военна намеса от Турция, професор Чуков изрази силен скептицизъм за подобен вариант на територията на Иракски Кюрдистан, където има военни бази на САЩ.
 
Обстойният анализ на професор Чуков - във видеото:

Етикети: Денят на живо
20:12 | 17 Октомври 2017 г.

Анастас Стефанов: КСНС беше дербито на политиците ...

20:12 | 17 Октомври 2017 г.
КСНС беше дербито на политиците и то завърши 0:0. За да съществува тази тема с органа за корупция, това значи, че има желание от общество...
19:53 | 17 Октомври 2017 г.

Румен Миланов: Искаме да правим МВР по линията на ...

19:53 | 17 Октомври 2017 г.
Няма да се справим изцяло с корупцията. Тази тема е тежка, но основният въпрос е дали с антикорупционният орган ще се постигне нещо. Мног...
11:12 | 17 Октомври 2017 г.

"Галъп": 56% от българите смятат, че Валери Симеон...

11:12 | 17 Октомври 2017 г.
2.2 милиона са пълнолетните българи, които казват, че знаят за случаи на шуробаджанащина в своята община. Напрежението между политици и ж...
Боби Бобев: Албания не признаваше българско малцинство заради натиск от Белград
22:06 | 16 Октомври 2017 г.

Боби Бобев: Албания не признаваше нашето малцинств...

22:06 | 16 Октомври 2017 г.
По повода за трайния успех на официализирането на българско малцинство в Албания - толкова хубаво го е казал Вазов: всеки помага с каквот...
Ангел Найденов: Стимулираната миграция инфилтрира терористични групи в Европа
20:38 | 16 Октомври 2017 г.

Ангел Найденов: Стимулираната миграция инфилтрира ...

20:38 | 16 Октомври 2017 г.
Изглежда много далечно бъдещето, в което да видим всички европейски войници в една и съща униформа, заяви в "Денят на живо" Анг...
Ханс Ван Баален: АЛДЕ ще подкрепи българското председателство на Европейския съвет
19:08 | 15 Октомври 2017 г.

Ханс Ван Баален: АЛДЕ ще подкрепи българското пред...

19:08 | 15 Октомври 2017 г.
Нямам съмнение, че България е в състояние да проведе и организира българското председателство на Европейския съвет. Ние от АЛДЕ ще го под...

гледай на живо

18.10.2017
 • в момента
  Всеки следобед с Криси
 • 02:00
  Повторения
 • 06:30
  Кухнята на Звездев
 • 07:00
  Всяка сутрин