Владимир Чуков: Мълчанието на Европа за независим Кюрдистан е мълчаливо съгласие (ВИДЕО)

Проблемът на кюрдите е, че не са единни и че нямат излаз на море, посочи професорът в Денят на живо

Владимир Чуков: Мълчанието на Европа за Кюрдистан е мълчаливо съгласие
Източник: Канал 3

Владимир Чуков: Мълчанието на Европа за Кюрдистан е мълчаливо съгласие

Мълчанието на Европа за референдума в Иракски Кюрдистан, е мълчаливо съгласие, каза в "Денят на живо" по Канал 3 арабистът професор Владимир Чуков.
 
Срещу референдума за отделяне в независима от Ирак държава, в който бе обявено участие над 90%, твърдо се обявиха четирите гранични държави - Ирак, Иран, Турция и Сирия. 
 
 
 
"Израел е единствената държава, която официално подкрепи Кюрдистан", припомни проф. Чуков, който посочи, че няма място за сравнение между двете страни при обявяването на тяхната независимост.
 
"Израел през 1948 г. направи политическа независимост. Пет минути след обявяването й Сталин каза: "Признаваме държавата Израел". След него - САЩ", каза Владимир Чуков. "Но Израел е на море, няма как да бъдат обградени, икономически са независими. Докато тук (Иракски Кюрдистан) имаме икономическа зависимост и то не само от Ирак.
 
Проблемът на кюрдите е, че техните прадеди са намерили точно тези територии, които не граничат с море. И те са много силно зависими от четирите държави около тях. А всички те - Ирак, Иран, Турция и Сирия, обявиха: ние сме против."
 
Липсата на единство сред кюрдите в Турция, Сирия, Иран и Ирак, също играят срещу сбъдването на дългогодишната им мечта за отделна държава.
"Още един негатив - самите кюрди не са единни", посочи проф. Чуков. "Това е референдум на Барзани. Някои дори наричат Иракски Кюрдистан - Барзанистан, защото там начело са все негови роднини.
 
Това е една много силна мечта за кюрдите - 1922 г. е първият опит да обявят независимост. Сега това е осмият им опит. Три от тях са в Северен Ирак, останалите в Иран, Турция, Армения и Азербайджан.
Ако кюрдите имаха територия в рамките на бившия СССР, както арменците, сега щяха да имат независима държава. За съжаление, четирите държави, в които имат хора, не са приятели на демокрацията", каза професорът.
 
Той подчерта, че кюрдите не са хомогенни - и като език, и като писменост.
"Кюрдите сами по себе си не са монолитни - говорят на различни диалекти, пишат на различни азбуки. Дори в Иракски Кюрдистан кюрдите на Барзани и тези на Талабани говорят на различни диалекти. Те самите не са единни".
 
 
Единственият шанс за успех в борбата за независимост на Иракски Кюрдистан е да издържат икономически, смята проф. Чуков. 
"Всичко опира до икономически интереси. Кюрдите добре си оплетоха кошницата, кюрдите на Барзани. Там е "Шеврон", петрол, там са "Тотал", там са колкото искате английски фирми.
Буквално преди 10 дни - "Роснефт" подписа споразумение с кюрдската страна. Преди месец-два договор за нефт за повече от милиард. Откъде ще минат тези енергоресурси? 
В момента през Джейхан, пристанище в Турция. Ако Турция врътне шалтера, какво ще стане? Алтернативен тръбопровод - през Северна Сирия, където са техните сънародници, но те не подкрепиха референдума.
 
В крайна сметка големите държави ще решат. Когато има много пари, те ще ги подкрепят. Тръбопровод през Северна Сирия е вариант, но тук трябва да има съгласие както от САЩ, така и от Русия", обясни проф. Чуков.
Той сподели, че към днешна дата Турция е спряла полетите от Ербил на турските превозвачи, както и Иран. "Но КПП-та са отворени, тръбата не е затворена", изтъкна Владимир Чуков.
 
"Едно е какво се вижда по медиите, с гръмки декларации, а друго - какво става долу, на терен. Икономиката ще го реши - Ако Кюрдистан издържи на икономическия натиск, тогава един ден ще седнат на преговори и ще се разберат."
Що се отнася до заплахата от военна намеса от Турция, професор Чуков изрази силен скептицизъм за подобен вариант на територията на Иракски Кюрдистан, където има военни бази на САЩ.
 
Обстойният анализ на професор Чуков - във видеото:

Етикети: Денят на живо
Стотици отменени полети в Лондон заради лошото време
19:10 | 17 Март 2018 г.

Цветлин Йовчев: Реакцията на Екатерина Захариева з...

19:10 | 17 Март 2018 г.
"България, както и всички европейски държави, са плацдарм на информационна война. Включително и на хибридна война между Русия и САЩ&...
18:35 | 17 Март 2018 г.

Томислав Дончев: Който прави политика с партизанск...

18:35 | 17 Март 2018 г.
Кои са гадовете, които искат да бутнат властта. Тези, които правят политика с партизански методи. Такава позиция изрази вицепремиерът Том...
Атанас Костадинов: Коремното на Радев е намигване към премиера на България
18:07 | 17 Март 2018 г.

Атанас Костадинов: Коремното на Радев е намигване ...

18:07 | 17 Март 2018 г.
”Идва времето за отговори! Скандалът с ЧЕЗ се разрасна до международно ниво. Някой трябва да отговори, откъде се появи тази изрезка...
17:28 | 17 Март 2018 г.

Славчо Атанасов: Лидерите на патриотите постъпиха ...

17:28 | 17 Март 2018 г.
"Нашите лидери са чели добре Левски. Както той казва: „Да си кажем кривичките, пък да си стиснем ръцете и да продължим напред&...
Кирчо Киров: Случаят ”Скрипал” е грандиозно мероприятие срещу Русия
17:18 | 17 Март 2018 г.

Кирчо Киров: Случаят ”Скрипал” е грандиозно меропр...

17:18 | 17 Март 2018 г.
Категорично съм убеден, че случаят със Сергей Скрипал не може да бъде руска наказателна акция. Страната, която е най-малко заинтересована...
\
17:14 | 17 Март 2018 г.

"Офанзива с Любо Огнянов" на две години - вижте ис...

17:14 | 17 Март 2018 г.
Тази седмица "Офанзива с Любо Огнянов" навършва две години.  През тези две години в предаването видяхте ...

гледай на живо

18.03.2018
  • в момента