Александър Симов: Конгресът не бива да послужи като чук, който да смаже главата на опозицията

Няма ситуация за избор на нов лидер, но БСП трябва да отвори ушите си за вътрешните опоненти, смята депутатът

Александър Симов
Източник: Канал 3

Александър Симов

- Изненада ли Ви решението за конгрес в края на октомври или в началото на ноември?

- Аз бях от хората, които бяха изненадани, но като видях темата, разбрах, че БСП има нужда да дебатира на своя висш форум поставения проблем, а именно - "БСП алтернатива или присъдружна партия е". Маожем да спорим дали това е най-подходящата формулировка, но и за непосветените, и за хората, които само следят новините, е ясно, че в БСП има едно разделение. Ще се опитам да го изразя обективно.

От една страна стоят хора, които смятат, че БСП трябва да се концентрира върху своята коалиционна политика и да приеме идеята, че за България най-доброто решение е да се направи голяма коалиция по германски модел, който много ни хвалеха. Тоест, БСП и ГЕРБ да поемат отговорността за управлението на държавата в името на това да се мине през тези кризисни времена.

- Но в момента вече не сме в следизборна обстановка, коалицията вече е направена, така че не е ли безпредметно това да се обсъжда точно сега?

- Не е безпредметно, тъй като това продължава да бъде обект на спор в самата БСП, продължава да се поставя като тема.

- Като че ли ГЕРБ ви чакат само да кажете "да" или "не". Става несъстоятелен този спор в момента.

- Спорът тук не опира до ГЕРБ, това е вътрешен проблем за БСП. Оставяме ГЕРБ, те скоро може би няма да бъдат факти от политическия живот на България, така че няма да се спираме върху тях. Това е централен проблем за самата БСП. Тоест, спорът не е дали утре ще управляваме с ГЕРБ, а какво да прави БСП със себе си, в каква посока да се развива.

Другата посока, която, признавам си, лично аз споделям, е, че дори Германия ни доказа, че големите коалиции не работят. Или ако работят, те се отразяват пагубно на левицата. БСП трябва да изгради ясен, ярък, ляв облик, който да показва, че тя може да бъде алтернатива на ГЕРБ. Това е дебатът, който ще се проведе. Как ще се проведе, в каква степен ще бъде дискусията полезна и качествена, ни предстои да видим.

Това не означава, държа да подчертая, че част от хората, които причисляваме към опозиционното крило, оставаме настрани Гергов, тъй като той, освен коалиция с ГЕРБ, друго не може да роди като идея. Има и ценна критика към това, което става в БСП.

Аз не съм на мнение, че този конгрес трябва да служи като чук, който да смаже главата на вътрешната опозиция.

- А такава ли му е целта?

- Не, но доста хора ще си го представят така. Според мен ценното е, ако БСП иска да продължи да се развива като партия, трябва да вземе и да види какво от това, което опозиционерите говорят, наистина може да бъде приложено, защото това е, което прави БСП по-смислена партия. Фактът, че имаш вътрешнопартийна опозиция и от това, че си такава, не следват някакви драматични партийни разцепления. Тоест, ние трябва да чуем тина сериозните притеснения на тези хора.

- Защо се бърза с този конгрес? Официално той е насрочен заради Бюджет 201 и европредседателството, а всъщност мотото му "БСП - алтернатива или присъдружна партия" е съвсем вътрешнопартийна?

- Темата за алтернативата все пак е свързана и с темата за бюджета, тъй като в България все пак политиките се правят основно през бюджета.

-  Но не сте имали никога досега конгрес специално за бюджета?!

-  Да , така е, може би това е добра практика. Зависи от това как ще протече самата дискусия, но именно през бюджетната политика БСП може да покаже своя различен образ или това, което смята да прави като политика, различна от тази на ГЕРБ. Това е добра идея да бъде дебана. Същевременно е ясно, че вътрешнополитическият акцент ще бъде водещ, няма как не бъде. Има го това в БСП като разделителна линия и вместо тази битка да се води през медиите, с прехвърчане на искри, с интриги и измислени новини, по-добре БСП да си вори сама, за да разбере доколко и двете страни имат основание.

Всичко останало наистина ни вкарва в някаква задънена улица, която не ни позволява да бъдем докрай опозиция. Докато такъв проблем ни тежи, ние винаги ще имаме проблем със своето опозиционно поведение, по-добре наистина да си го изкажем.

- Един вид, БСП трябва да иде на психоаналитик, за да отпусне напрежението, да стане наясно със себе си и да се успокои от вътрешни съмнения.

- БСП трябва да отиде на психоаналитик - това ще звучи страхотно като заглавие! Да го кажем така - БСП трябва да изясни пред себе си какво иска да прави. Ако това го намирате за психоанализа, значи можем да го кажем така.

- Да постигне вътрешно равновесие, това имах предвид.

- Приемам тогава Вашата формулировка - БСП трябва сама да анализира себе си, да се види делегатите на конгреса какво точно искат, каква е тяхната оценка за поведението ни в парламента и оттук-нататък да можем да стъпивсем солидно в новата 2018 г., когато виждаме, че това управление започва да се разтърсва от големи скандали. Те и догодина няма да спрат, затова на нас ни трябва бъдем силни и единни в тази битка.

- А очаквате ли представители на вътрешната опозиция да надигнат глас за избор на нов лидер? Вече не е възможно това да се случи на конгрес след последните уставни промени.

- Правилно го казахте - няма как това да стане на конгрес. Според новия устав изборът е пряк от всички членове на партията. Трудно ми е да предположа дали ще се говори за нов лидер, но при всички положения чака вътрешната опозиция да каже това, което мисли. Не искам да ги подам. За мен ще е интересно да чуя техния анализ на положението в партията, защото БСП трябва да отвори ушите си и за вътрешната опозиция, това е нашата сила.

А за избор на нов лидер - трудно ми е да предскажа, такава точка няма. Разбира се, конгресът може да я реши по всяко време, но не мисля, че в момента има настроение и ситуация за процедура за избор на нов лидер.

- Тоест, сценариите за конгреса са два - или Корнелия Нинова смазва докрай със състоятелни аргументи несъстоятелността на нейните вътрешни опоненти, или подава ръка за примирие и прави пътека към консолидация на партията?

- Аз си представям изхода от този конгрес според втория Ви вариант, тъй като не смятам, че в БСП не можем и няма как да говорим с думи като "смазва". Имахора от вътрешната опозиция, които, според мен, трябва да излязат от политиката, и тук визирам, разбира се, Георги Гергов, който със самото си присъствие е проблем за БСП и винаги ще бъде проблем за БСП. Но към другите хора от опозицията не смятам, че поведението трябва да бъде от типа "смазваме ги". А по-скоро - "дайте да ги чуем, да видим какви са техните реални аргументи и да консолидираме партията. Да си намерим онези теми, които ни обединяват като партия, отколкото да се концерираме върху това, което може да ни разединява.

-  Тоест, е навременен конгресът, според Вас, въпреки че сте изненадан от втори такъв форум за една година?

- Да кажем, първият конгрес беше посветен на това ние да приемем предизброна платформа, Корнелия Нинова да развие своята идея за борбата с ралелната държава, а този конгрес в чисто политически смисъл, е добър и полезен за БСП.

 - За какво ще призовете социалистите на конгреса Вие лично?

- Още не съм обмислил какво ще кажа, но за мен най-важно БСП да поработи върху левия си облик, върху ясната си лява алтернатива. И моето послание е следното: Важни са нашите идеи, важна е нашата програма и никога коалиция с ГЕРБ.

20:12 | 17 Октомври 2017 г.

Анастас Стефанов: КСНС беше дербито на политиците ...

20:12 | 17 Октомври 2017 г.
КСНС беше дербито на политиците и то завърши 0:0. За да съществува тази тема с органа за корупция, това значи, че има желание от общество...
19:53 | 17 Октомври 2017 г.

Румен Миланов: Искаме да правим МВР по линията на ...

19:53 | 17 Октомври 2017 г.
Няма да се справим изцяло с корупцията. Тази тема е тежка, но основният въпрос е дали с антикорупционният орган ще се постигне нещо. Мног...
11:12 | 17 Октомври 2017 г.

"Галъп": 56% от българите смятат, че Валери Симеон...

11:12 | 17 Октомври 2017 г.
2.2 милиона са пълнолетните българи, които казват, че знаят за случаи на шуробаджанащина в своята община. Напрежението между политици и ж...
Боби Бобев: Албания не признаваше българско малцинство заради натиск от Белград
22:06 | 16 Октомври 2017 г.

Боби Бобев: Албания не признаваше нашето малцинств...

22:06 | 16 Октомври 2017 г.
По повода за трайния успех на официализирането на българско малцинство в Албания - толкова хубаво го е казал Вазов: всеки помага с каквот...
Ангел Найденов: Стимулираната миграция инфилтрира терористични групи в Европа
20:38 | 16 Октомври 2017 г.

Ангел Найденов: Стимулираната миграция инфилтрира ...

20:38 | 16 Октомври 2017 г.
Изглежда много далечно бъдещето, в което да видим всички европейски войници в една и съща униформа, заяви в "Денят на живо" Анг...
Ханс Ван Баален: АЛДЕ ще подкрепи българското председателство на Европейския съвет
19:08 | 15 Октомври 2017 г.

Ханс Ван Баален: АЛДЕ ще подкрепи българското пред...

19:08 | 15 Октомври 2017 г.
Нямам съмнение, че България е в състояние да проведе и организира българското председателство на Европейския съвет. Ние от АЛДЕ ще го под...

гледай на живо

18.10.2017
 • в момента
  Новини
 • 14:30
  Календар, хороскоп
 • 14:45
  Телемаркет
 • 15:00
  Новини