Референдуми на мода: след Каталуния идва ли ред на Северна Италия?

В богатите Ломбардия и Венето се провеждат референдуми за по-голяма автономия от Рим

Референдуми на мода: след Каталуния идва ли ред на Северна Италия?
Източник: ЕПА/БГНЕС

Референдуми на мода: след Каталуния идва ли ред на Северна Италия?

Коментар на Александър Елкин, Дойче Веле

 

В Ломбардия и Венето се провеждат референдуми за по-голяма автономия от Рим.

През 90-те години на миналия век процъфтяващите северни региони на Италия мечтаеха за създаването на собствена държава. Тя трябваше да се нарича Падания (от италианското "pianura padana" - Паданска равнина).

Привържениците на независимостта организираха цветни шествия, изпъстрени със знамена със зелена емблема, и раздаваха на гражданите на Падания символични идентификационни карти.

Малко по-малко от три десетилетия, особено на фона на последните събития в Каталуния, мечтите за митична италианска държава на практика се изпариха.

Дясната „Северна лига“, която едно време бе инициатор на отделянето на северните региони от изостаналите територии на страната, вместо това предложи да се проведат два скромни, легитимни и нямащи задължителна юридическа сила референдуми в регионите Ломбардия и Венето.

Избирателите днес трябва да отговорят на въпроса, дали биха желали по-широка автономия. При това гласуването ще носи изключително консултативен характер.

Ако губернаторът на Венето Лука Дзая и губернаторът на Ломбардия Роберто Марони са изпитвали някаква солидарност към борците за независимост на Каталуния, то външно тя по никакъв начин не се прояви.

„Лидерът на Каталуния Карлес Пучдемон изпусна уникален шанс. Той спря на половината път и вече не притежава тази сила, която имаше първоначално“, смята Марони. Той също така отбеляза, че колкото и парадоксално да звучи, но Милано в момента изпреварва Барселона в класацията с възможните претенденти за нов дом на Европейската агенция за лекарствата, която трябва да напусне Лондон след излизането на Великобритания от ЕС.

 

Референдумът като предизборна платформа

Решението на местните власти да проведат референдуми трябва да се разглежда в контекста на предстоящите в Италия парламентарни избори през 2018 г. Както поясни професор Кристина Фузоне по този начин „Северната лига“ се опитва да получи подкрепата на колкото е възможно по-голям брой избиратели.

"Наблюдаваме формирането на нов политически ландшафт в Италия (отчитайки нарастването на популярността на дясното опозиционно движение „5 звезди“) и времето за провеждането на референдума е свидетелство именно за това“, смята експертът.

“Северната лига“ години наред бе малоброен, но изключително важен член на дясноцентристката коалиция на бившия премиер Силвио Берлускони. 81-годишният Берлускони, който се върна в политиката след принудителната си оставка през 2011 и бе признат за виновен за укриване на данъци, все още е безспорният лидер на консервативната партия „Форца Италия“.

Той подкрепи решението за провеждането на референдумите в Ломбардия и Венето, обещавайки на регионите по-широка автономия в случай, че неговата партия победи на изборите.

На свой ред управляващата Демократическа партия е против гласуването. „Проблемът е в това, че въпросът, който ще бъде гласуван на референдума, е прекалено неясно формулиран“, смята членът на партията Лоренцо Коловини.

Демократите призовават гражданите да бойкотират референдума във Венето: за да бъде признато гласуването, в него трябва да са участвали най-малко 50% от избирателите.

"Ако организаторите на референдума наистина се отнасяха към него сериозно, тогава трябваше по-ясно да формулират какво означава предоставянето на по-широка автономия на региона. Това прилича на картбланш. В действителност това е чиста политическа пропаганда на губернатора Дзая“, убеден е Коловини.

 

Главният фактор – икономически причини

Политологът Кристина Фузоне е съгласна с подобна позиция само отчасти. Според италианската конституция, от 2011 г. регионите в републиката имат право да поискат предоставянето на по-голяма автономия във всички области, започвайки със сферата на образованието и завършвайки с разпределението на данъчните постъпления.

Но финансовата самостоятелност на регионите беше неочаквано ограничена по време на икономическата криза в ЕС. „Причината за проблема се крие във въвеждането на мерките за строга икономия. Настъпи повторна централизация на функциите на финансовото управление, което доведе до ограничаване на регионалната автономия. В момента всеки регион е задължен да провежда балансирана бюджетна политика“, каза тя.

Подобни мерки предизвикват недоволството на северните региони, които процъфтяват за сметка на индустриалния и финансовия сектор и изпреварват по всички без изключения показатели по-малко благополучните южни региони.

Представителите на „Северната лига“ посочват, че Ломбардия и Венето ежегодно изпращат в Рим много повече средства, отколкото получават в замяна. На Ломбардия и Венето се падат съответно около 20% и 10% от общия БВП на страната. Много местни жители смятат, че парите, които те са спечелили с голям труд, се прахосват от централните и южни региони.

 

Пропастта между Севера и Юга

На свой ред професорът по право и бивш министър по европейските въпроси Енцо Моавери Миланези смята, че главната причина за запазването на пропастта между севера и юга на Италия е неефективната система на държавно управление.

“В двата региона на власт от години е "Северната лига“. Там е изградена по-ефективна система за здравеопазване и се запазва по-ниското равнище на безработица, по тази причина е необходимо да се обърне внимание на това, как те се управляват добре и доколко ефективно би могла да се управлява страната като цяло“, отбелязва експертът.

Междувременно в италианското общество постоянно циркулират слуховете, че автономия искат и други региони, например Емилия-Романя в Северна Италия. „Така че имаме доста пъстра мозайка“, обобщава Миланези.

Остава само да се надяваме, че това няма да доведе до такива последици, както в Каталуния. 

19:02 | 23 Юни 2018 г.

Историята на Татяна Кондратюк, която избяга от гра...

19:02 | 23 Юни 2018 г.
Далеч от гражданската война в село Гърмен, един руснак Алексей Науменко е готов да се изправи срещу цялата държавна машина да защити жена...
18:27 | 23 Юни 2018 г.

Александър Ненков: Правителството няма да падне (В...

18:27 | 23 Юни 2018 г.
„Ако погледнем статистиката, в годините има много повече бягства и отклоняваме от режима. За мен има един много съществен казус. В ...
18:06 | 23 Юни 2018 г.

Николай Цонков: ГЕРБ говорят за ПР ефект, защото ц...

18:06 | 23 Юни 2018 г.
„Радвам се, че днес МВР са реагирали бързо, но това е само една капка от нерешените проблеми. За съжаление безотговорното поведение...
17:41 | 23 Юни 2018 г.

Ива Николова: БСП абсолютно не е готова за избори ...

17:41 | 23 Юни 2018 г.
„Резултатът от вота  на недоверие ще бъде нулев и като подкрепа. Буквално от последните минути е новината, че е хванат затворн...
17:23 | 23 Юни 2018 г.

Христо Монов: Връзката между насилника и насилвани...

17:23 | 23 Юни 2018 г.
„Аз много пъти съм го казвал, че когато се случи нещо подобно това е синтоматика за опадането на нравите в обществото. Всички ние н...
Шампанско се лее в ефира на \
17:09 | 23 Юни 2018 г.

Шампанско се лее в ефира на "Офанзива"

17:09 | 23 Юни 2018 г.
Шампанско се лее днес в ефира на "Офанзива"! Водещият Любо Огнянов черпи събеседниците с пенливата напитка за рождения ден си. ...

гледай на живо

24.06.2018
  • в момента