Тълпата не може да разследва и да съди

Истерията, която се вдигна от публични фигури за пореден път показа невежество и безотговорност, твърди Борислав Цеков

Борислав Цеков
Източник: Канал 3

Борислав Цеков

Коментар: Борислав Цеков, доктор по конституционно право, Институт за модерна политика

Излязоха наяве резултатите от разследването на пловдивския случай, който разбуни много хора, които издадоха присъди преди още да е има каквито и да било доказателства за каквото и да било. Сега вече има резултати от разследването. Предстои, разбира се, те да се докажат и в съда.

Но наличните до момента доказателства според разследващите органи, показват доста различна картина първоначално тиражираните твърдения и подети от публични фигури голословни твърдeния.

Версията, че докато спяло семейството му, докторът бил нападнат в къщи от крадци, единия от които го ранил и той стрелял в самоотбрана, се опровергава напълно от показанията на разпитаните и от експертизите.

Истерията, която се вдигна от публични фигури за пореден път показа невежество и безотговорност. Защото не може да се раздават оценки от последна инстанция от когото и да било на базата на първоначални твърдения, тиражирани в медиите. Това не са факти.

Разликата между твърдението на дееца или на друго лице и фактите се състои в това, че за да се приеме едно твърдение за факт, то трябва да бъде доказано. Това доказване се извършва със съответните способи и средства (разпит на свидетели, експерименти, експертизи и пр.), а не с умозрителна дейност пред компютъра на базата на вестникарски писаници или с "аргументи" от типа "не може да не е така".

Преди време същата истерия се вдигна заради смъртта на едно момче във Враца, което почина при конфликт на улицата. Тиражираше се някакво видео, в което се вижда за няколко секунди как то се кара с други младежи, а те го бутат и държат. Тогава пак публични фигури и дори юристи истеризираха - ето, мутри убиха един български младеж, защо полицията не арестува убийците. Имаше протести срещу прокуратура и полицията. Обаче разследващите си свършиха работата: медицинската експертиза безспорно доказа, че младежът е починал не от насилие, а поради сърдечна криза в резултат от порок на сърцето. Всички свидетели на случката потвърдиха в разпитите, че другите младежи не са го удряли, а той е крещял и изведнъж се е олюлял, при което те са го хванали преди да падне на земята (секундите, видени от видеозаписа, които някои журналисти и фейсбук-следователи разчетоха като насилие) и прочие.

Думата ми е, че превръщането на всеки журналист, юрист или фейсбук-коментатор в следовател, който от последна инстанция издава присъди, определя какво се е случило и кое е доказано, и на тази основа иска арести или освобождаване от арести без да има още каквито и да резултати от компетентното държавно разследване, е изключително опасен манталитет.

Тълпата не може да разследва и да съди. Жалко е, че публични фигури и дори юристи се плъзгат по тази плоскост на невежеството и безотговорността. Ако се имаме за цивилизовано общество, трябва да се въздържаме от улично правосъдие в такива случаи и да изчакваме резултатите от следствието и съдебните актове. Тях можем да критикуваме, но не и сами да раздаваме присъди!

Цветан Василев
14:16 | 17 Август 2019 г.

Държавният резервен фонд на Оман окончателно се от...

14:16 | 17 Август 2019 г.
Доказателствата срещу Цветан Василев по "Делото КТБ" допринесоха за важно за държавата решение, свързано с източената от укрива...
Прокуратура на действието и законността вижда Иван Гешев
10:30 | 15 Август 2019 г.

Прокуратура на действието и законността вижда Иван...

10:30 | 15 Август 2019 г.
Коментар на вестник "Труд"   "Ще чуете моето мнение за номинирания за главен прокурор Иван Гешев, след като р...
проф. Георги Близнашки
12:55 | 14 Август 2019 г.

Георги Близнашки: Концепцията на Гешев беше много ...

12:55 | 14 Август 2019 г.
В интервю за Нова ТВ конституционалистът проф. Георги Близнашки изложи становището си по представената концепция на кандидата з...
12:50 | 14 Август 2019 г.

Урсула Фон дер Лайен стъпва внимателно при избора ...

12:50 | 14 Август 2019 г.
Докато други прекарват август на плажа, избраната за председател на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен работи над деликатната задача да с...
Евгений Иванов
09:25 | 14 Август 2019 г.

Шеф на КРИБ: Банки въведоха драконовски мерки за с...

09:25 | 14 Август 2019 г.
Необходимо е законодателство, което да сложи край на опитите да се решават вътрешнофинансови проблеми във фирми с рекет на големия бизнес...
Свидетели сме на безпрецедентна атака срещу прокуратурата
11:40 | 12 Август 2019 г.

Свидетели сме на безпрецедентна атака срещу прокур...

11:40 | 12 Август 2019 г.
Нови становища в подкрепа на номинацията на Иван Гешев за следващ "обвинител №1" публикуваха от Висшия съдебен съвет (ВСС). Под...