Ислямистите в Европа: Доморасли терористи с промити мозъци, но евтини и смъртоносни

Около 30 000 души са в нелегални терористични клетки на Стария континент, според Европол

Източник: ЕПА/БГНЕС

Коментар на Мария Ефимова, РИА Новости

След фактическото поражение на "Ислямска държава“ (ИД) в Ирак и Сирия идеята за "халифата“ вече не е така популярна и потокът от джихадисти към страните от Близкия изток намалява. Само че за мюсюлманското население в Европа "световният джихад“ е актуален както и преди.

Мрежа вместо държава

Година след вълната от терор, развихрила се из Западна Европа в отговор на операциите на силите от антитерористичната коалиция против ИД в Ирак и Сирия, равнището на терористични заплахи в държавите с голямо мюсюлманско население остава стабилно високо.

"Според мен е преждевременно да се говори за разгрома на ИД. Организацията загуби големи територии, но нейните разклонения продължават да действат в Либия, Афганистан, Азия, Синай и в зоната Сахел. Много от лидерите им са живи, включително самият "халиф“ Ал-Багдади“, обясни пред РИА Новости бившият служител на френското външно разузнаване и шеф на Европейския център по въпросите на стратегическото разузнаване Клод Монике.

Още коментари и интервюта ще намерите тук

ИД вече е на 20 г: създадената в Йордания през 1998 г. организация е съществувала под различни имена и се оказа крайно жизнеспособна. Не е изключено в близките години от тяхна страна да бъдат предприети опити за възраждане на "халифата“. Но сега това е предимно мрежова структура.“

Значителна част от тази мрежа се намира в Европа. Според неотдавна огласени данни на Европол около 30 000 души са в нелегални терористични клетки. По думите на директора на Европол Роб Уайнрайт през последните години се наблюдава истински изблик на терористична активност и в близко бъдеще на Европа ще й се наложи да се противопостави на „многочислени и разнообразни предизвикателства“.

За това свидетелстват изявленията на службите за сигурност на няколко държави и рейтингът на външното министерство на Великобритания: вероятността от терористични актове в Западна Европа през 2018 г. е най-висок в самата Великобритания, а също така във Франция и Германия.

От страните, станали мишени на терористични действия през 2017 г. само Белгия понижи нивото на заплаха от трета ("сериозна“) на втора ("средна) от четири възможни степени, само че не на цялата територия. Миналогодишната вълна от терористични актове може да се окаже далече не последната, предупреждават европейски експерти в сферата на сигурността.

Доморасли терористи

Въпреки очакванията не се наблюдава мощен поток от "терористи-възвръщенци“ (граждани на ЕС и Великобритания) от Близкия изток в Европа през 2017-2018 г., но тези, които все пак пристигат, по информация на специалисти от Центъра за изследване на тероризма и въстанията на компанията IHS Jane (Terrorism and Insurgency Center, JTIC), в пъти са по-добре подготвени във военно-техническо отношение.

Например сега терористите, воювали в Ирак и Сирия, могат да използват за доставянето на взривни устройства безпилотни самолети, а също така владеят по-съвършени технологии за приготвянето на тези устройства, включително коли-бомби.

Основната заплаха произтича от т. нар. "доморасли терористи“ – млади мюсюлмани с европейски паспорти, имигранти второ и трето поколение, чиято радикализация се обяснява с бедността им, с нисък социален статут и съчувствие към единоверците им, станали жертви на войната.

Според публикуван през март 2018 г. доклад на белгийския Егмонтски кралски институт по международни отношения, през 2017 г. осем страни от Западна Европа са преживели 16 терористични акта, още 30 са били предотвратени, и всички те са били организирани от "доморасли терористи“.

"От момента на първия терористичен акт на ИС на Запад виждаме два типа операции с тази марка. Атаката в Брюксел през май 2014 г., координираната серия от нападение през ноември 2015 г. в Париж и Сен Дени и взривовете на 22 март 2016 г. на летище Брюксел бяха осъществени от чуждестранни екстремисти – хора, преминали обучение в Сирия.

За всички останали – в Ница, пикапът в Барселона, серията нападения в Лондон и Копенхаген, както и десетки така и не проведени атаки, са подготвяни за извършване от граждани на Европа.

Това определено е проблем №1, каквото и да се говори за опасността от "възвращенците“. Тези, които са воювали в Ирак и Сирия, на практика не бързат към Европа. Много от тях са убити или излежават присъди, други се отправиха да водят джихад в Либия и Афганистан“, прави заключение Клод Монике.

С подръчни средства и за собствена сметка

Последната тенденция сред "домораслите терористи“ на ИД е в това, че нападателите прибягват към методи, които не изискват нито огнестрелно оръжие, нито самоделни взривни устройства.

На тях им е достатъчно да имат под ръка тежка строителна техника или хладко оръжие. За организирането на такъв терористичен акт не е необходимо нищо друго, освен промиване на мозъка в училище, местната джамия или във форум в интернет.

Между другото последният способ за комуникация е водещ. Преобладаващото мнозинство от атаки бяха организирани от хора, които се общували с представители на ИД в интернет, получавайки от тях детайлни инструкции с помощта на шифровани съобщения и никога не са се срещали лично със своите "ментори“.

"Ал Кайда“, когато замисля диверсии в Европа и САЩ, обикновено се концентрира върху мащабни операции, които изискват продължителна и детайлна подготовка, такава като при атаките от 11 септември 2001 г. или серията координирани взривове в Лондон през 2005 г., каза Клод Монике.

"Повечето такива атаки са се проваляли, защото за тях обикновено не е имало необходимото множество от минали обучение оператори, и действалите постоянно си обменяли съобщения и телефонни разговори.

Именно това позволявало на специалните служби да проследяват и арестуват злодеите.преди да извършат престъпление. ИД понякога също провежда такива операции (например в Париж), но по-често не извършва сама тези операции, а подстрекава свои последователи.

Това са обикновено лесно подбудими млади хора, които да извършват изолирани нападения, подобни на това, което се случи в Каркасон преди няколко дни (терористичен акт в Южна Франция, загинаха четири човека, бяха ранени 16). Много е трудно да бъдат предотвратени такива акции. Именно този тип нападения е най-разпространен. И след всеки може да последва серия.“

Терористичните действия станаха не само по-прости за извършване, но и по-евтини. Съвременната терористична дейност рядко предполага сериозно финансиране от чужбина. По данни на Норвежкия институт за изследвания на отбраната мнозинството терористични актове в Западна Европа са били осъществени със собствени средства на терористите – спестявания, изработени напълно законно.

Деветдесет процента от участниците в терористични клетки са били привлечени към носеща носеща легални доходи дейност, половината от клетките са се самофинансирали. Едва 25% от подобните структури са получавали пари от терористи в чужбина.

По данни на експерти тази тенденция ще се запази в близко бъдеще: ще продължи да намалява броят на финансираните отвън клетки и да се увеличава броят на самофинансиращите се. Освен това се посочва относително невисоката стойност на подобни атаки: 75% от терористичните актове са стрували по-малко от десетки хиляди долари.

След 11 септември големите финансови трансакции , още повече преминаващите през имащите лоша слава ислямски благотворителни фондове, са поставени под особен контрол. А набиращите популярност нескъпи атаки , при това осъществявани със законно заработени пари, правят задачата по проследяване активността на терористите от ранните й етапи пъти по-сложна.

Етикети: тероризъм , Европа
Любо Огнянов: Какво ли би казал дядо Добри на папа Франциск?
14:12 | 22 Февруари 2020 г.

Любо Огнянов: Срам! Политически гарги грачеха гроз...

14:12 | 22 Февруари 2020 г.
На 19 февруари България почeтe 147 години от смъртта на най-великия българин, превърнал се в символ на свободата. Със своята безкори...
20:21 | 20 Февруари 2020 г.

Доц. Георги Попов: Имаме готовност за коронавируса...

20:21 | 20 Февруари 2020 г.
Имаме готовност за коронавируса, създали сме доста добра организация. Това съобщи полк. доц. Георги Попов, заместник-началник на Военно м...
18:28 | 19 Февруари 2020 г.

Проф. Христов: Приживе Левски е бил познат едва на...

18:28 | 19 Февруари 2020 г.
Иконата Левски, която всички ние познаваме днес, далеч не е била толкова добре приета и позната, колкото гласят легендите. Това сподели п...
20:31 | 18 Февруари 2020 г.

Стойчо Стойчев: Радев е изнервен защото прокуратур...

20:31 | 18 Февруари 2020 г.
"Президентът прие с голяма неохота протегнатата ръка на Борисов, а премиерът показа своята добронамереност. При президента наблюдава...
17:57 | 18 Февруари 2020 г.

Ани Пиринска: В БСП морално помирение може да има ...

17:57 | 18 Февруари 2020 г.
"Гордея се с баба ми и дядо ми. С делата си те говорят достатъчно за себе си. Много хора се упражняват на гърба на миналото. Малко б...
Никола Филчев
13:17 | 18 Февруари 2020 г.

Разбойническата приватизация остави без бъдеще мно...

13:17 | 18 Февруари 2020 г.
Професор Филчев, какво си помислихте, като чухте, че главният прокурор Иван Гешев погва с четвърт век закъснение виновниците за това, кое...