Германия участвала активно в арменския геноцид в Османската империя

Райхът осигурил оръжие, войници и идеологическо оправдание за зверствата през 1915-1916 г.

Германия участвала активно в арменския геноцид в Османската империя
Източник: armenianow

Германия участвала активно в арменския геноцид в Османската империя

От Бен Кнайт, Дойче Веле

Германската империя е предоставила на Османската империя оръжията, с които е извършен арменския геноцид, се казва в нов доклад. Според автора му, пруските военни сили са дали и идеологическата основа за масовото клане.

Турските войници са използвали именно германски пушки и други оръжия, за да извършат геноцида над арменския народ през 1915-1916 година, твърди докладът.

От "Маузер", основния производител на оръжия за Германия и в двете световни войни, са предоставяли въоръжение на Османската империя в размер на милиони пушки и пистолети. Те са били използвани за извършването на арменския геноцид с помощта и на германски войници. Според историците между 1 милион и милион и половина арменци са били убити по време на геноцида, траял 2 години.

"Германски войници, които са служили в османската турска армия, са взели активно участие в геноцида и лично са извършили част от убийствата“, според доклада на Global Net – Stop the Arms Trade (GN-STAT).

"По-голямата част от извършителите са били въоръжени с пушки или карабини "Маузер", а войниците - с пистолети "Маузер.“ Много от германците са станали свидетели на зверствата и са ги описали в писма до семействата си.

Докладът е първият случай, разследван и разработван от GN-STAT – нова многоезична международна мрежа от повече от 100 организации и база с активисти, хора, разкриващи вътрешна и секретна информация, журналисти, артисти и всякакви други изследователи, които се интересуват от пазара на оръжия.

От мрежата вече подготвят следващите си доклади за незаконна сделка извършена от друга немска оръжейна фирма - "Хеклер и Кох“, в Мексико. Случаят ще бъде изправен и пред съда в Щутгарт скоро. Друга тема, която разследват, е сделката за търговия на оръжия, сключена между Съединените щати и Саудитска Арабия през миналата година на стойност 110 милиарда долара.

Съучастници в убийство

Турската армия е била въоръжена и със стотици оръдия, произведени от базираната в германския град Есен компания "Круп“. Те също са използвани в нападенията на турската страна срещу арменската съпротива, разположена в планината Муса Даг през 1915 година.

През 2015 г. германският президент Йоахим Гаук признава, че Германия носи донякъде съвместна отговорност за арменския геноцид. Същата година журналистът Юрген Готсклих публикува книга, в която представя подробностите за политическото съглашателство на Турция с най-важния им европейски съюзник по време на Първата световна война.

Германия е предоставила и помощ във военните тактики и обучения за Османската империя по време на управлението на император Вилхелм Втори /1888-1918 г./. Новият доклад на GN-STAT, обаче, е първият, в който е представено в подробности нивото на материална подкрепа, предоставяна от "Маузер“ и "Круп“.

"Маузер" наистина бяха установили монопол за пушките на Османската империя“, казва авторът на доклада Волфганг Ландгребер, режисьор, който е работил по няколко филма за износа на германски оръжия. "Маузер" вече не функционира като компания, но наследникът на „Круп“ – германският гигант „ТисенКруп“, никога не е признавал публично участието си в геноцида.

"Въпросът кой точно е предоставял оръжията, не само за извършването на геноцида, но и за цялата Първа световна война, на Турция, е нещо, за което никой не е говорил досега“, казва Ландгребер. "До каква степен германски войници са участвали в убийствата – че собственоръчно са натискали спусъка – това не се знаеше досега.“

Много от разказите от първо лице на германските войници са от писма на майор граф Еберхард Волфскел, който е служил в югоизточния турски град Урфа през октомври 1915 г. В Урфа са живели голяма част от арменците, които са се барикадирали в къщите си в опит да се предпазят от турската армия. Волфскел е бил началник на Фахри Паша, заместник-командир на 4-та османска армия, която е извикана за подкрепление.

"Арменците бяха превзели много от къщите южно от църквата,“ пише германският военен до жена си. "Когато артилерията ни удари къщите и уби много от хората, които бяха вътре, някои се опитаха да се скрият в самата църква. За да стигнат до там, обаче, трябваше да обиколят църквата и да минат през отворения ѝ двор.

Пехотата ни вече беше достигнала къщите вляво от двора и застреляхме всички хора, които бягаха през двора на църквата. Цялата пехота, която използвах в основното нападение, се справи изключително добре и напреднахме много бързо.“

Идеологическа подкрепа

Докато германски производители снабдявали с оръжия, а германски войници предоставяли експертна подкрепа в начините, по които да бъдат използвани те, военните сили на Германия поставили и идеологическата основа на геноцида, пише Ландгребер.

Фактът, че Германският райх споделял недоверието на Османската империя към арменците, не е бил тайна за никого. И двете сили се страхували, че арменците са съюзници на общия враг на Германия и Турция – Русия. В книгата на Готсклих пък той цитира военноморското аташе Ханс Хуман, член на съвместния корпус на Германия и Турция, и добър приятел на военния министър в Османската империя – Енвер Паша.

"Арменците – заради конспирацията им с руснаците, ще бъдат малко или много заличени. Това е трудно, но ще е полезно,“ казва Хуман.

Друга личност, описана в доклада, е пруският генерал-майор Колмар Фрайхер фон дер Голц – ключова фигура, който се превръща в много важен военен съветник в османския съд през 1883 г.

Освен това той е част от оръжейното лоби на германската оръжейна индустрия и помага на "Маузер“ и "Круп“ да си подсигурят сделки с Турция. ("Смея да твърдя, че без мен превъоръжаването на армията с германски модели никога нямаше да се случи,“ хвали се той в дневника си).

"Никога публично, но сред приятели и роднини, фон дер Голц се проявявал като арменофоб,“ казва Ландребер. "Няколко свидетели са го чули да ги описва като "мръсни търговци". Помогнал е и да бъде убеден султана, че арменският въпрос трябва да бъде приключен веднъж завинаги.“

Ландребер смята още, че фон дер Голц е един от основателите на бъдещата нацистка идеология. Пруският военен лидер публикува през 1883 г. книга със заглавието "Das Volk in Waffen” ("Народът на оръжие“), в която, по думите на Ландгребер, "той защитава идеи, които по-късно и Хитлер ще припознае – например, целта на една военна кампания трябва да е да унищожи врага напълно, не просто да се бие до капитулацията му. Той е бил привърженик на абсолютната война. Това е идеологията, която е прехвърлил към османците и която те са използвали в арменския геноцид.“

Ландребер държи и да подчертае, че това изследване по никакъв начин не оневинява Османската империя, а просто попълва празнините в историята. "Случило се е точно както вече е установено, но нищо не трябва да се захаросва – трябва да се предостави пълната картина.“

Нишан Джингозян: Голяма част българите във Великобритания няма да могат да получат статут (Видео)
21:05 | 15 Февруари 2019 г.

Нишан Джингозян: Голяма част българите във Великоб...

21:05 | 15 Февруари 2019 г.
Както всички знаят Великобритания напуска Европейския съюз. Гражданите на ЕС във Великобритания, не само българските граждани, всички гра...
20:54 | 15 Февруари 2019 г.

Тодор Чобанов: В наргилетата на учениците може да ...

20:54 | 15 Февруари 2019 г.
Проблемът с пушенето на наргиле от ученици има два пласта, единият от които много по-притеснителен - първият е самото наргиле като продук...
Д-р Атанас Мангъров: В момента е шик да не се имунизираш, но 1 на 1000 умира от морбили (Видео)
23:56 | 14 Февруари 2019 г.

Д-р Атанас Мангъров: В момента е шик да не се имун...

23:56 | 14 Февруари 2019 г.
Морбилите са силно заразно заболяване и когато се появи огнище, всички които не са го прекарали и не са имунизирани ще го изкарат. То...
18:00 | 14 Февруари 2019 г.

"Социолози на повикване" с премиера в неделя по Ка...

18:00 | 14 Февруари 2019 г.
Документалният филм на Канал 3 „Социолози на повикване” ще бъде излъчен в неделя, 17 февруари, от 16,00 часа. В него се просл...
20:31 | 13 Февруари 2019 г.

Васил Тончев: Ако партиите заложат на своите избир...

20:31 | 13 Февруари 2019 г.
Наложиха се нови теми в политическото пространство и те може би ще имат по-широк отзвук. Институциите са пробити много жестоко и няма вид...
22:28 | 12 Февруари 2019 г.

Ал. Сиди: ВМРО не е нито срещу ГЕРБ, нито е с БСП,...

22:28 | 12 Февруари 2019 г.
ВМРО има собствена позиция за смяната на състава на ЦИК, това не означава, че сме за БСП и против ГЕРБ. Това, което казахме, е че не вижд...

гледай на живо

16.02.2019
 • в момента
  Имате думата
 • 08:00
  Пулс
 • 08:30
  Звездни срещи – Кан 2019
 • 09:15
  Телемаркет