Германия участвала активно в арменския геноцид в Османската империя

Райхът осигурил оръжие, войници и идеологическо оправдание за зверствата през 1915-1916 г.

Германия участвала активно в арменския геноцид в Османската империя
Източник: armenianow

Германия участвала активно в арменския геноцид в Османската империя

От Бен Кнайт, Дойче Веле

Германската империя е предоставила на Османската империя оръжията, с които е извършен арменския геноцид, се казва в нов доклад. Според автора му, пруските военни сили са дали и идеологическата основа за масовото клане.

Турските войници са използвали именно германски пушки и други оръжия, за да извършат геноцида над арменския народ през 1915-1916 година, твърди докладът.

От "Маузер", основния производител на оръжия за Германия и в двете световни войни, са предоставяли въоръжение на Османската империя в размер на милиони пушки и пистолети. Те са били използвани за извършването на арменския геноцид с помощта и на германски войници. Според историците между 1 милион и милион и половина арменци са били убити по време на геноцида, траял 2 години.

"Германски войници, които са служили в османската турска армия, са взели активно участие в геноцида и лично са извършили част от убийствата“, според доклада на Global Net – Stop the Arms Trade (GN-STAT).

"По-голямата част от извършителите са били въоръжени с пушки или карабини "Маузер", а войниците - с пистолети "Маузер.“ Много от германците са станали свидетели на зверствата и са ги описали в писма до семействата си.

Докладът е първият случай, разследван и разработван от GN-STAT – нова многоезична международна мрежа от повече от 100 организации и база с активисти, хора, разкриващи вътрешна и секретна информация, журналисти, артисти и всякакви други изследователи, които се интересуват от пазара на оръжия.

От мрежата вече подготвят следващите си доклади за незаконна сделка извършена от друга немска оръжейна фирма - "Хеклер и Кох“, в Мексико. Случаят ще бъде изправен и пред съда в Щутгарт скоро. Друга тема, която разследват, е сделката за търговия на оръжия, сключена между Съединените щати и Саудитска Арабия през миналата година на стойност 110 милиарда долара.

Съучастници в убийство

Турската армия е била въоръжена и със стотици оръдия, произведени от базираната в германския град Есен компания "Круп“. Те също са използвани в нападенията на турската страна срещу арменската съпротива, разположена в планината Муса Даг през 1915 година.

През 2015 г. германският президент Йоахим Гаук признава, че Германия носи донякъде съвместна отговорност за арменския геноцид. Същата година журналистът Юрген Готсклих публикува книга, в която представя подробностите за политическото съглашателство на Турция с най-важния им европейски съюзник по време на Първата световна война.

Германия е предоставила и помощ във военните тактики и обучения за Османската империя по време на управлението на император Вилхелм Втори /1888-1918 г./. Новият доклад на GN-STAT, обаче, е първият, в който е представено в подробности нивото на материална подкрепа, предоставяна от "Маузер“ и "Круп“.

"Маузер" наистина бяха установили монопол за пушките на Османската империя“, казва авторът на доклада Волфганг Ландгребер, режисьор, който е работил по няколко филма за износа на германски оръжия. "Маузер" вече не функционира като компания, но наследникът на „Круп“ – германският гигант „ТисенКруп“, никога не е признавал публично участието си в геноцида.

"Въпросът кой точно е предоставял оръжията, не само за извършването на геноцида, но и за цялата Първа световна война, на Турция, е нещо, за което никой не е говорил досега“, казва Ландгребер. "До каква степен германски войници са участвали в убийствата – че собственоръчно са натискали спусъка – това не се знаеше досега.“

Много от разказите от първо лице на германските войници са от писма на майор граф Еберхард Волфскел, който е служил в югоизточния турски град Урфа през октомври 1915 г. В Урфа са живели голяма част от арменците, които са се барикадирали в къщите си в опит да се предпазят от турската армия. Волфскел е бил началник на Фахри Паша, заместник-командир на 4-та османска армия, която е извикана за подкрепление.

"Арменците бяха превзели много от къщите южно от църквата,“ пише германският военен до жена си. "Когато артилерията ни удари къщите и уби много от хората, които бяха вътре, някои се опитаха да се скрият в самата църква. За да стигнат до там, обаче, трябваше да обиколят църквата и да минат през отворения ѝ двор.

Пехотата ни вече беше достигнала къщите вляво от двора и застреляхме всички хора, които бягаха през двора на църквата. Цялата пехота, която използвах в основното нападение, се справи изключително добре и напреднахме много бързо.“

Идеологическа подкрепа

Докато германски производители снабдявали с оръжия, а германски войници предоставяли експертна подкрепа в начините, по които да бъдат използвани те, военните сили на Германия поставили и идеологическата основа на геноцида, пише Ландгребер.

Фактът, че Германският райх споделял недоверието на Османската империя към арменците, не е бил тайна за никого. И двете сили се страхували, че арменците са съюзници на общия враг на Германия и Турция – Русия. В книгата на Готсклих пък той цитира военноморското аташе Ханс Хуман, член на съвместния корпус на Германия и Турция, и добър приятел на военния министър в Османската империя – Енвер Паша.

"Арменците – заради конспирацията им с руснаците, ще бъдат малко или много заличени. Това е трудно, но ще е полезно,“ казва Хуман.

Друга личност, описана в доклада, е пруският генерал-майор Колмар Фрайхер фон дер Голц – ключова фигура, който се превръща в много важен военен съветник в османския съд през 1883 г.

Освен това той е част от оръжейното лоби на германската оръжейна индустрия и помага на "Маузер“ и "Круп“ да си подсигурят сделки с Турция. ("Смея да твърдя, че без мен превъоръжаването на армията с германски модели никога нямаше да се случи,“ хвали се той в дневника си).

"Никога публично, но сред приятели и роднини, фон дер Голц се проявявал като арменофоб,“ казва Ландребер. "Няколко свидетели са го чули да ги описва като "мръсни търговци". Помогнал е и да бъде убеден султана, че арменският въпрос трябва да бъде приключен веднъж завинаги.“

Ландребер смята още, че фон дер Голц е един от основателите на бъдещата нацистка идеология. Пруският военен лидер публикува през 1883 г. книга със заглавието "Das Volk in Waffen” ("Народът на оръжие“), в която, по думите на Ландгребер, "той защитава идеи, които по-късно и Хитлер ще припознае – например, целта на една военна кампания трябва да е да унищожи врага напълно, не просто да се бие до капитулацията му. Той е бил привърженик на абсолютната война. Това е идеологията, която е прехвърлил към османците и която те са използвали в арменския геноцид.“

Ландребер държи и да подчертае, че това изследване по никакъв начин не оневинява Османската империя, а просто попълва празнините в историята. "Случило се е точно както вече е установено, но нищо не трябва да се захаросва – трябва да се предостави пълната картина.“

21:00 | 12 Декември 2018 г.

Георги Харизанов: Нужен е протекционизъм за българ...

21:00 | 12 Декември 2018 г.
„Процесът по създаване на телевизионно съдържание е изключително сложен и ангажира много хора – при това във висококвалифицир...
20:41 | 12 Декември 2018 г.

Зам.-министърът на правосъдието: Дълги години сист...

20:41 | 12 Декември 2018 г.
Всяка оценка на някакви условия може да бъде смислена, ако е сравнителна. Знаете ли според преброяването на населението от 2011 г. колко ...
21:09 | 11 Декември 2018 г.

Сергей Станишев пред Канал 3: С бруталния двоен ст...

21:09 | 11 Декември 2018 г.
С прилагането на един брутален двоен стандарт спрямо българските граждани на шенгенска граница се чувстваме като втора ръка граждани на Е...
16:49 | 11 Декември 2018 г.

АФП: Макрон проби дупка в бюджета и в репутацията ...

16:49 | 11 Декември 2018 г.
Мерките на френския президент Еманюел Макрон за подпомагане на семействата с ниски доходи с цел прекратяване на протестите на "жълти...
21:41 | 10 Декември 2018 г.

Еленко Божков: Ще има значително увеличение на цен...

21:41 | 10 Декември 2018 г.
Аз съм сигурен, че от юли месец категорично ще има едно значително увеличение на цената на тока за бита. По две линии: първо, защото трен...
20:49 | 10 Декември 2018 г.

Проф. Георги Близнашки: Във Франция лъсна прехвале...

20:49 | 10 Декември 2018 г.
Точно заради това, което се случва във Франция, трябва да стигнем до верни заключения що се отнася да бъдещетo на България. Вижда се какв...

гледай на живо

13.12.2018
 • в момента
  Повторения
 • 06:15
  Денят на живо
 • 07:00
  Всяка сутрин
 • 09:00
  Новини