Германия участвала активно в арменския геноцид в Османската империя

Райхът осигурил оръжие, войници и идеологическо оправдание за зверствата през 1915-1916 г.

Германия участвала активно в арменския геноцид в Османската империя
Източник: armenianow

Германия участвала активно в арменския геноцид в Османската империя

От Бен Кнайт, Дойче Веле

Германската империя е предоставила на Османската империя оръжията, с които е извършен арменския геноцид, се казва в нов доклад. Според автора му, пруските военни сили са дали и идеологическата основа за масовото клане.

Турските войници са използвали именно германски пушки и други оръжия, за да извършат геноцида над арменския народ през 1915-1916 година, твърди докладът.

От "Маузер", основния производител на оръжия за Германия и в двете световни войни, са предоставяли въоръжение на Османската империя в размер на милиони пушки и пистолети. Те са били използвани за извършването на арменския геноцид с помощта и на германски войници. Според историците между 1 милион и милион и половина арменци са били убити по време на геноцида, траял 2 години.

"Германски войници, които са служили в османската турска армия, са взели активно участие в геноцида и лично са извършили част от убийствата“, според доклада на Global Net – Stop the Arms Trade (GN-STAT).

"По-голямата част от извършителите са били въоръжени с пушки или карабини "Маузер", а войниците - с пистолети "Маузер.“ Много от германците са станали свидетели на зверствата и са ги описали в писма до семействата си.

Докладът е първият случай, разследван и разработван от GN-STAT – нова многоезична международна мрежа от повече от 100 организации и база с активисти, хора, разкриващи вътрешна и секретна информация, журналисти, артисти и всякакви други изследователи, които се интересуват от пазара на оръжия.

От мрежата вече подготвят следващите си доклади за незаконна сделка извършена от друга немска оръжейна фирма - "Хеклер и Кох“, в Мексико. Случаят ще бъде изправен и пред съда в Щутгарт скоро. Друга тема, която разследват, е сделката за търговия на оръжия, сключена между Съединените щати и Саудитска Арабия през миналата година на стойност 110 милиарда долара.

Съучастници в убийство

Турската армия е била въоръжена и със стотици оръдия, произведени от базираната в германския град Есен компания "Круп“. Те също са използвани в нападенията на турската страна срещу арменската съпротива, разположена в планината Муса Даг през 1915 година.

През 2015 г. германският президент Йоахим Гаук признава, че Германия носи донякъде съвместна отговорност за арменския геноцид. Същата година журналистът Юрген Готсклих публикува книга, в която представя подробностите за политическото съглашателство на Турция с най-важния им европейски съюзник по време на Първата световна война.

Германия е предоставила и помощ във военните тактики и обучения за Османската империя по време на управлението на император Вилхелм Втори /1888-1918 г./. Новият доклад на GN-STAT, обаче, е първият, в който е представено в подробности нивото на материална подкрепа, предоставяна от "Маузер“ и "Круп“.

"Маузер" наистина бяха установили монопол за пушките на Османската империя“, казва авторът на доклада Волфганг Ландгребер, режисьор, който е работил по няколко филма за износа на германски оръжия. "Маузер" вече не функционира като компания, но наследникът на „Круп“ – германският гигант „ТисенКруп“, никога не е признавал публично участието си в геноцида.

"Въпросът кой точно е предоставял оръжията, не само за извършването на геноцида, но и за цялата Първа световна война, на Турция, е нещо, за което никой не е говорил досега“, казва Ландгребер. "До каква степен германски войници са участвали в убийствата – че собственоръчно са натискали спусъка – това не се знаеше досега.“

Много от разказите от първо лице на германските войници са от писма на майор граф Еберхард Волфскел, който е служил в югоизточния турски град Урфа през октомври 1915 г. В Урфа са живели голяма част от арменците, които са се барикадирали в къщите си в опит да се предпазят от турската армия. Волфскел е бил началник на Фахри Паша, заместник-командир на 4-та османска армия, която е извикана за подкрепление.

"Арменците бяха превзели много от къщите южно от църквата,“ пише германският военен до жена си. "Когато артилерията ни удари къщите и уби много от хората, които бяха вътре, някои се опитаха да се скрият в самата църква. За да стигнат до там, обаче, трябваше да обиколят църквата и да минат през отворения ѝ двор.

Пехотата ни вече беше достигнала къщите вляво от двора и застреляхме всички хора, които бягаха през двора на църквата. Цялата пехота, която използвах в основното нападение, се справи изключително добре и напреднахме много бързо.“

Идеологическа подкрепа

Докато германски производители снабдявали с оръжия, а германски войници предоставяли експертна подкрепа в начините, по които да бъдат използвани те, военните сили на Германия поставили и идеологическата основа на геноцида, пише Ландгребер.

Фактът, че Германският райх споделял недоверието на Османската империя към арменците, не е бил тайна за никого. И двете сили се страхували, че арменците са съюзници на общия враг на Германия и Турция – Русия. В книгата на Готсклих пък той цитира военноморското аташе Ханс Хуман, член на съвместния корпус на Германия и Турция, и добър приятел на военния министър в Османската империя – Енвер Паша.

"Арменците – заради конспирацията им с руснаците, ще бъдат малко или много заличени. Това е трудно, но ще е полезно,“ казва Хуман.

Друга личност, описана в доклада, е пруският генерал-майор Колмар Фрайхер фон дер Голц – ключова фигура, който се превръща в много важен военен съветник в османския съд през 1883 г.

Освен това той е част от оръжейното лоби на германската оръжейна индустрия и помага на "Маузер“ и "Круп“ да си подсигурят сделки с Турция. ("Смея да твърдя, че без мен превъоръжаването на армията с германски модели никога нямаше да се случи,“ хвали се той в дневника си).

"Никога публично, но сред приятели и роднини, фон дер Голц се проявявал като арменофоб,“ казва Ландребер. "Няколко свидетели са го чули да ги описва като "мръсни търговци". Помогнал е и да бъде убеден султана, че арменският въпрос трябва да бъде приключен веднъж завинаги.“

Ландребер смята още, че фон дер Голц е един от основателите на бъдещата нацистка идеология. Пруският военен лидер публикува през 1883 г. книга със заглавието "Das Volk in Waffen” ("Народът на оръжие“), в която, по думите на Ландгребер, "той защитава идеи, които по-късно и Хитлер ще припознае – например, целта на една военна кампания трябва да е да унищожи врага напълно, не просто да се бие до капитулацията му. Той е бил привърженик на абсолютната война. Това е идеологията, която е прехвърлил към османците и която те са използвали в арменския геноцид.“

Ландребер държи и да подчертае, че това изследване по никакъв начин не оневинява Османската империя, а просто попълва празнините в историята. "Случило се е точно както вече е установено, но нищо не трябва да се захаросва – трябва да се предостави пълната картина.“

Илиана Беновска 16
12:07 | 22 Юли 2018 г.

Беновска пак ще пита в неделя от 5 ч. следобед - з...

12:07 | 22 Юли 2018 г.
Беновска отново ще пита на 22 юли 2018-та, неделя, в 5 следобед: Кой и на какво основание иска и може ли да управлява България? Полит...
Илиана Беновска
11:46 | 22 Юли 2018 г.

Беновска: Г-жо Нинова, как ще печелите избори като...

11:46 | 22 Юли 2018 г.
На пресконференция на ГЕРБ Тома Биков и Антон Тодоров показаха видео на лицето Тодор Атанасов, основен организатор на протеста в Шарково,...
22:04 | 21 Юли 2018 г.

Никос Кодзияс: Договорът Атина - Скопие е краят на...

22:04 | 21 Юли 2018 г.
За определени националисти в Белград договорът между Атина и Скопие за името слага край на техните сънища регионът да бъде поставен отнов...
19:23 | 21 Юли 2018 г.

Спас Гърневски: Опитите за пълзящ преврат у нас са...

19:23 | 21 Юли 2018 г.
Очевидно опитите за пълзящ преврат в страната са налице - като тръгнем от изявленията на президента по всякакви поводи, да се стигне ...
19:01 | 21 Юли 2018 г.

Ексклузивно в "Офанзива": Затворникът Цветан Чарло...

19:01 | 21 Юли 2018 г.
Името на Цветан Чарлов нашумява преди 7 години. През 2011 година той е настанен в ИСУЛ за операция. Решението е взето от затворническата ...
18:48 | 21 Юли 2018 г.

Драгомир Стойнев: БСП е доказала, че може да управ...

18:48 | 21 Юли 2018 г.
БСП може да управлява по-добре от ГЕРБ и това сме го доказвали винаги. В крайна сметка не търсим да се мерим с конкретни резултати, а да ...

гледай на живо

22.07.2018
 • в момента
  “Всеки следобед”, избрано
 • 14:00
  Новини
 • 14:15
  Телемаркет
 • 14:30
  Без монтаж