Теодор Дечев: Увеличим ли цената на въглищата, увеличаваме и цената на тока (ВИДЕО)

Защо индустриалци и синдикати не се разбраха за вноса на чужди работници

Никой не е против да се увеличават заплатите на миньорите. Тяхното искане обаче не е да се увеличат заплатите им, а да се увеличи цената на въглищата. Ние сме против това, защото на следващия ден и трите ТЕЦ-а в маришкия басейн ще поискат увеличение на цената на тока. Това обяви в предаването "Денят на живо" по Канал 3 Теодор Дечев от Асоциацията на индустриалния капитал по повод днешния протест на миньорите от маришкия басейн, които поискаха увеличение на цената на въглищата, за да бъде спасен въгледобива в България.

Един от мотивите за това е, че заради екологичните норми на Европейската комисия, ТЕЦ-овете трябва да компенсират с по-висока цена на въглищата.

"Еконормите изобщо не заплашват ТЕЦ-овете в Маришкия басейн, защото и трите имат перфектни сероочистващи системи. Тези норми засягат съвсем други електроцентрали.

Проблемът е много прост. Държавният ТЕЦ "Марица Изток 2" има като обществена поръчка и задача и да издържа футболния отбор Берое. Чудя се дали на ТЕЦ-а това му е работата. И ако профсъюзите малко се разровят ще се открият един куп несвойствени разходи и тогава ще можем да говорим.

Другите два ТЕЦ-а, пък знаем, че работят на преференциални цени.

Та тези три ТЕЦ-а само чакатда се увеличи цената на въглищата и да отиде в КЕВР и да поиска увеличение на цената на тока. И този път ще имат основание”, обяви Дечев.

"И от такова увеличение ще пострадат текстилна промишленост, обувна и такива, които се конкурират в международен план със страни като Бангладеш”, каза още представителят на индустриалците и отново уточни, че ТЕЦ-овете имат много несвойствени разходи, а в същото време се "дундуркат" други електроцентрали.

И отново повтори:

"Увеличим ли цената на въглищата, увеличаваме и цената на тока. А така увеличаваме и себестойността на промишлените производства.

Никой не мисли, че ние индустриалците мислим за работниците. Но ако се оскъпи производството, то ще бъдат намалени заплатите им".

Той увери, че работодателите наистина са притеснени и в момента дори започват серия от консултации за спасяването на някои отрасли.

Вижте още интервюта и коментари!

Индустриалци и синдикати днес не се разбраха по темата за внос на работници от чужбина по време на срещата на Националния съвет за тристранно сътрудничество. По темата в студиото говори и Ваня Григорова от КТ „Подкрепа”.

Не става въпрос само за държави като Украйна, където живеят хора с български произход. Това твърдение е манипулативно. Става въпрос за всякакви трети страни.

Тези промени в Закона за трудовата мобилност се прокарват насилствено. Против сме, защото се нарушават процедури, включително такива на Министерски съвет. Работи се като на полето.

Необходимо е да се каже какъв ще бъде ефектът от тези промени. Това обаче не се прави и против това сме ние.

Не се казва каква хора ще дойдат”, каза Григорова.

„Ако те бяха направили някои отстъпки на нашите отстъпки, ние щяхме също да направим към някои техни искания. И ако те го бяха направили, нямаше да се получи това отпушване, за което те сега протестират”, обяви Дечев по адрес на синдикатите.

„Оказа се, че в Народното събрание и вицепремиера приеха с ентусиазъм нашите желания”, разясни представителят на АИКБ.

Той обясни, че имало някои конкретни специалности, на които да могат да се внасят работници по по-облекчен режим, за които синдикатите не са били съгласни. Според синдикатите обаче се пренебрегват българските работници и по този начин могат да се наемат чужденци, при положение, че преди това не е проверено дали има такива български специалисти.

„От началото на годината социалният диалог беше торпилиран. Работодателите спечелиха на своя страна Валери Симеонов и пробиха трудовото законодателство. Опасявам се, че това ще доведе до негативни последици, включително и ксенофобски сблъсъци”, обобщи Григорова.
 

11:09 | 16 Януари 2019 г.

NZZ: Русия - великан "на глинени крака", но все по...

11:09 | 16 Януари 2019 г.
Коментар на Андреас Рюеш, "Нойе Цюрхер Цайтунг“ (Швейцария) Русия отслабва, но чувства как расте силата ѝ. През новата год...
21:00 | 15 Януари 2019 г.

Атанас Тасев: Досега държавната енергетика се изто...

21:00 | 15 Януари 2019 г.
В никоя държава на борсата не се търгува 100 процента от енергията. Търгува се по дългосрочни договори. Ако не сте си си направили достат...
20:30 | 15 Януари 2019 г.

Тежки последици и за Великобритания, и за Европа с...

20:30 | 15 Януари 2019 г.
„Пет са възможните сценарии за Брекзит. Единият е твърд Брекзит – без сделка. Втори сценарий – вот на недоверие към Тер...
Емилиян Гебрев
11:04 | 15 Януари 2019 г.

Виж кой говори по БТВ: Емилиян Гебрев - от червени...

11:04 | 15 Януари 2019 г.
БТВ стана днес (волно или неволно) жертва на беглеца от правосъдие Цветан Василев. В най-гледаното време сам в студиото бе поканен оръжей...
08:22 | 15 Януари 2019 г.

Трите основни варианта за Брекзит часове преди пар...

08:22 | 15 Януари 2019 г.
Какви са трите основни сценария за Брекзит, в навечерието на вота, пита АФП. На 29 март е предвидено Великобритания да напусне Европейски...
21:46 | 14 Януари 2019 г.

Боби Бобев: Нестабилността на Балканите работи в п...

21:46 | 14 Януари 2019 г.
Москва е противник на това разширяване на НАТО на Балканския полуостров. Въобще липсата на стабилност в региона повече работи в полза на ...

гледай на живо

16.01.2019
 • в момента
  Парламентът на живо
 • 13:00
  Новини
 • 13:15
  Парламентът на живо
 • 14:00
  Новини