Теодор Дечев: Увеличим ли цената на въглищата, увеличаваме и цената на тока (ВИДЕО)

Защо индустриалци и синдикати не се разбраха за вноса на чужди работници

Никой не е против да се увеличават заплатите на миньорите. Тяхното искане обаче не е да се увеличат заплатите им, а да се увеличи цената на въглищата. Ние сме против това, защото на следващия ден и трите ТЕЦ-а в маришкия басейн ще поискат увеличение на цената на тока. Това обяви в предаването "Денят на живо" по Канал 3 Теодор Дечев от Асоциацията на индустриалния капитал по повод днешния протест на миньорите от маришкия басейн, които поискаха увеличение на цената на въглищата, за да бъде спасен въгледобива в България.

Един от мотивите за това е, че заради екологичните норми на Европейската комисия, ТЕЦ-овете трябва да компенсират с по-висока цена на въглищата.

"Еконормите изобщо не заплашват ТЕЦ-овете в Маришкия басейн, защото и трите имат перфектни сероочистващи системи. Тези норми засягат съвсем други електроцентрали.

Проблемът е много прост. Държавният ТЕЦ "Марица Изток 2" има като обществена поръчка и задача и да издържа футболния отбор Берое. Чудя се дали на ТЕЦ-а това му е работата. И ако профсъюзите малко се разровят ще се открият един куп несвойствени разходи и тогава ще можем да говорим.

Другите два ТЕЦ-а, пък знаем, че работят на преференциални цени.

Та тези три ТЕЦ-а само чакатда се увеличи цената на въглищата и да отиде в КЕВР и да поиска увеличение на цената на тока. И този път ще имат основание”, обяви Дечев.

"И от такова увеличение ще пострадат текстилна промишленост, обувна и такива, които се конкурират в международен план със страни като Бангладеш”, каза още представителят на индустриалците и отново уточни, че ТЕЦ-овете имат много несвойствени разходи, а в същото време се "дундуркат" други електроцентрали.

И отново повтори:

"Увеличим ли цената на въглищата, увеличаваме и цената на тока. А така увеличаваме и себестойността на промишлените производства.

Никой не мисли, че ние индустриалците мислим за работниците. Но ако се оскъпи производството, то ще бъдат намалени заплатите им".

Той увери, че работодателите наистина са притеснени и в момента дори започват серия от консултации за спасяването на някои отрасли.

Вижте още интервюта и коментари!

Индустриалци и синдикати днес не се разбраха по темата за внос на работници от чужбина по време на срещата на Националния съвет за тристранно сътрудничество. По темата в студиото говори и Ваня Григорова от КТ „Подкрепа”.

Не става въпрос само за държави като Украйна, където живеят хора с български произход. Това твърдение е манипулативно. Става въпрос за всякакви трети страни.

Тези промени в Закона за трудовата мобилност се прокарват насилствено. Против сме, защото се нарушават процедури, включително такива на Министерски съвет. Работи се като на полето.

Необходимо е да се каже какъв ще бъде ефектът от тези промени. Това обаче не се прави и против това сме ние.

Не се казва каква хора ще дойдат”, каза Григорова.

„Ако те бяха направили някои отстъпки на нашите отстъпки, ние щяхме също да направим към някои техни искания. И ако те го бяха направили, нямаше да се получи това отпушване, за което те сега протестират”, обяви Дечев по адрес на синдикатите.

„Оказа се, че в Народното събрание и вицепремиера приеха с ентусиазъм нашите желания”, разясни представителят на АИКБ.

Той обясни, че имало някои конкретни специалности, на които да могат да се внасят работници по по-облекчен режим, за които синдикатите не са били съгласни. Според синдикатите обаче се пренебрегват българските работници и по този начин могат да се наемат чужденци, при положение, че преди това не е проверено дали има такива български специалисти.

„От началото на годината социалният диалог беше торпилиран. Работодателите спечелиха на своя страна Валери Симеонов и пробиха трудовото законодателство. Опасявам се, че това ще доведе до негативни последици, включително и ксенофобски сблъсъци”, обобщи Григорова.
 

22:23 | 13 Август 2018 г.

Washington Post: Ердоган води загубена битка срещу...

22:23 | 13 Август 2018 г.
В петък турската лира изживя най-голямото си обезценяване в рамките на един ден, губейки повече от 14% спрямо долара. Министърът на финан...
14:44 | 13 Август 2018 г.

Петър Богоески: Русия подкопава отношенията между ...

14:44 | 13 Август 2018 г.
Анализът от зам.-генералния секретар на ВМРО-ДПМНЕ Петър Богоески за БГНЕС Македония и България имат една алтернатива и това е насърч...
Рекордни жеги засдтигнаха и Париж това лято
11:11 | 10 Август 2018 г.

Лято 2018 - и все пак има глобално затопляне

11:11 | 10 Август 2018 г.
Коментар: Катарина Векер, "Дойче Веле" Рекордни горещини в Германия, пожари в Швеция и останалите скандинавски държави, отр...
Бенчо Бенчев
12:33 | 06 Август 2018 г.

Емануил Йорданов: Бенчо Бенчев е от явлението полу...

12:33 | 06 Август 2018 г.
Интервю на агенция БГНЕС  Групата на Митьо Очите е идеален пример за безхаберието на институциите.  „Сега я разби...
12:19 | 06 Август 2018 г.

Как Москва и Атина се смразиха покрай договора с М...

12:19 | 06 Август 2018 г.
Коментар на Флориан Шмиц, "Дойче Веле" Руска намеса в гръцката външна политика? Дипломатически скандал в Средиземно море? Н...
Терористи взривиха газопровод, предназначен за ЕС
10:37 | 06 Август 2018 г.

В Русия: "Турски поток" неизбежно ще стане българс...

10:37 | 06 Август 2018 г.
Проектите за газови хъбове в Европа растат като гъби след дъжд. Това се казва в анализ на водещия руски вестник "Независимая газета&...

гледай на живо

17.08.2018
 • в момента
  Имате думата
 • 18:00
  НОВИНИ - Централна емисия
 • 19:00
  „Патарински Live” - избрано
 • 19:30
  Новини