Теодор Дечев: Увеличим ли цената на въглищата, увеличаваме и цената на тока (ВИДЕО)

Защо индустриалци и синдикати не се разбраха за вноса на чужди работници

Никой не е против да се увеличават заплатите на миньорите. Тяхното искане обаче не е да се увеличат заплатите им, а да се увеличи цената на въглищата. Ние сме против това, защото на следващия ден и трите ТЕЦ-а в маришкия басейн ще поискат увеличение на цената на тока. Това обяви в предаването "Денят на живо" по Канал 3 Теодор Дечев от Асоциацията на индустриалния капитал по повод днешния протест на миньорите от маришкия басейн, които поискаха увеличение на цената на въглищата, за да бъде спасен въгледобива в България.

Един от мотивите за това е, че заради екологичните норми на Европейската комисия, ТЕЦ-овете трябва да компенсират с по-висока цена на въглищата.

"Еконормите изобщо не заплашват ТЕЦ-овете в Маришкия басейн, защото и трите имат перфектни сероочистващи системи. Тези норми засягат съвсем други електроцентрали.

Проблемът е много прост. Държавният ТЕЦ "Марица Изток 2" има като обществена поръчка и задача и да издържа футболния отбор Берое. Чудя се дали на ТЕЦ-а това му е работата. И ако профсъюзите малко се разровят ще се открият един куп несвойствени разходи и тогава ще можем да говорим.

Другите два ТЕЦ-а, пък знаем, че работят на преференциални цени.

Та тези три ТЕЦ-а само чакатда се увеличи цената на въглищата и да отиде в КЕВР и да поиска увеличение на цената на тока. И този път ще имат основание”, обяви Дечев.

"И от такова увеличение ще пострадат текстилна промишленост, обувна и такива, които се конкурират в международен план със страни като Бангладеш”, каза още представителят на индустриалците и отново уточни, че ТЕЦ-овете имат много несвойствени разходи, а в същото време се "дундуркат" други електроцентрали.

И отново повтори:

"Увеличим ли цената на въглищата, увеличаваме и цената на тока. А така увеличаваме и себестойността на промишлените производства.

Никой не мисли, че ние индустриалците мислим за работниците. Но ако се оскъпи производството, то ще бъдат намалени заплатите им".

Той увери, че работодателите наистина са притеснени и в момента дори започват серия от консултации за спасяването на някои отрасли.

Вижте още интервюта и коментари!

Индустриалци и синдикати днес не се разбраха по темата за внос на работници от чужбина по време на срещата на Националния съвет за тристранно сътрудничество. По темата в студиото говори и Ваня Григорова от КТ „Подкрепа”.

Не става въпрос само за държави като Украйна, където живеят хора с български произход. Това твърдение е манипулативно. Става въпрос за всякакви трети страни.

Тези промени в Закона за трудовата мобилност се прокарват насилствено. Против сме, защото се нарушават процедури, включително такива на Министерски съвет. Работи се като на полето.

Необходимо е да се каже какъв ще бъде ефектът от тези промени. Това обаче не се прави и против това сме ние.

Не се казва каква хора ще дойдат”, каза Григорова.

„Ако те бяха направили някои отстъпки на нашите отстъпки, ние щяхме също да направим към някои техни искания. И ако те го бяха направили, нямаше да се получи това отпушване, за което те сега протестират”, обяви Дечев по адрес на синдикатите.

„Оказа се, че в Народното събрание и вицепремиера приеха с ентусиазъм нашите желания”, разясни представителят на АИКБ.

Той обясни, че имало някои конкретни специалности, на които да могат да се внасят работници по по-облекчен режим, за които синдикатите не са били съгласни. Според синдикатите обаче се пренебрегват българските работници и по този начин могат да се наемат чужденци, при положение, че преди това не е проверено дали има такива български специалисти.

„От началото на годината социалният диалог беше торпилиран. Работодателите спечелиха на своя страна Валери Симеонов и пробиха трудовото законодателство. Опасявам се, че това ще доведе до негативни последици, включително и ксенофобски сблъсъци”, обобщи Григорова.
 

20:30 | 17 Октомври 2018 г.

Антоанета Христова: В момента нямаме конкретна сит...

20:30 | 17 Октомври 2018 г.
Кавгите в „Обединени патриоти” са доста отдавна. Имаше доста коментари. Все повече и повече се откриват интересите на малката...
21:00 | 16 Октомври 2018 г.

Иван Димитров: Не се развива по абсолютно никаква ...

21:00 | 16 Октомври 2018 г.
Евротранспланта е неправителствена организация и нейната дейност е да улеснява донорите и тяхното доставяне. Няма как те да трансплантира...
Вида Пиронкова и Роберта
12:13 | 16 Октомври 2018 г.

Вида Пиронкова за Евровизия: По-добре година почив...

12:13 | 16 Октомври 2018 г.
Вида Пиронкова е творец-стихия - композитор, журналист, бижутер и поет. Пише камерна, солова, балетна, театрална, филмова, симфонична муз...
20:52 | 15 Октомври 2018 г.

Валерия Велева: Медийната общност в България е кон...

20:52 | 15 Октомври 2018 г.
Медиите се провалиха и то тръгна от България и се разпростря в целия свят. Никой не спази журналистическите закони и имаше предоверяване ...
Проф. Анастас Герджиков: Бих искал да стана студент за повече от един ден. Днес специалностите са много по-интересни
18:54 | 14 Октомври 2018 г.

Проф. Анастас Герджиков: Бих искал да стана студен...

18:54 | 14 Октомври 2018 г.
С това правителство работим много добре. С първия кабинет на Борисов не работехме добре. През последните 5 години правим реформа и няма к...
Ирена Соколова: Виждам края на лидерството на Корнелия Нинова
18:25 | 14 Октомври 2018 г.

Ирена Соколова: Виждам края на лидерството на Корн...

18:25 | 14 Октомври 2018 г.
Виждам края на лидерството на Корнелия Нинова. Виждате един по един ключови политици, които познаваме като хора от БСП, които се отдръпва...

гледай на живо

18.10.2018
 • в момента
  Парламентът на живо
 • 13:00
  Новини
 • 13:15
  Парламентът на живо
 • 14:00
  Новини