Румен Драганов: Туризмът е против връщането на тютюнопушенето в заведенията (ВИДЕО)

Имаме една нова България, обяви експертът

Румен Драганов, Бранимир Ботев
Източник: Канал 3

Туризмът е против връщането на тютюнопушеното в заведенията. Това категорично обяви в предаването „Денят на живо” по Канал 3 Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма.

„Категорично не. Никакво тютюнопушене. Няма как да бъде даден ход назад. България вече е взела това решение, очевидно печели. Така че никакво тютюнопушене в заведенията. И това е желанието на туризма”, каза Драганов.

Гост в студиото бе и бившият министър на туризма Бранимир Ботев.

 „Аз бях против въвеждането на тези норми и то за сметка на бизнеса. Но сега ми се струва, че при тези условия, които са създадени, при промотирането на България по този начин, не трябва да се възстановява пушенето в заведенията”, обяви Ботев.

Двамата гости коментираха рекордните за последните 10 години резултати в родния туризъм, отчетени през изминалия зимен сезон.

„Потенциалът на България е огромен. Има възможност за развитие на всички видове туризъм и затова трябва да се отърсим от това да развиваме само морския туризъм, където имаме и най-висока конкуренция.

Огромен е потенциалът и на зимния туризъм – Банско вече се превърна в световен бранд, от друга страна Пампорово е най-близкият зимен курорт за Истанбул, където са пазар от 21 милиона, Боровец е най-старият ски курорт на Балканите и най-близък до София. Огромен е потенциалът, още повече, че има сфери, които не развиваме. Например минералните води, където използваме под 1,5%”, заяви Ботев.

Вижте още интервюта и коментари!

„Бизнесът се справя много добре и мисля, че високите резултати са въпреки Министерството на туризма”, изрази позицията си бившият министър.

„Когато говорим за зимен туризъм ние обаче не говорим само за ски туризъм, само за Банско, Пампорово и Боровец. От 1,2 милиона туристи през този сезон само 200 хиляди практикуваха ски и сноуборд”, разясни Румен Драганов.

„Това е и поради причината, че януари и февруари бяха много топли, но зимният сезон вече не трябва да се разглежда само като ски сезон. Имаме и културен туризъм в градска среда. Фактически бумът, за който говорят от Министерството и който е факт благодарение на Министерството, е културният туризъм в градска и историческа среда. Два са факторите, които доведоха повече туристи тази зима – нискотарифните компании и европейското председателство”, каза още Драганов.

„Като цяло имаме една нова България, която разглежда четирите сезона по коренно различен начин. Имаме пренареждане на картата, което е феномен за България”, категоричен бе Румен Драганов, като изтъкна, че и през лятото градовете са пълни, а не морето, и прогнозира 200 хиляди повече туристи през това лято.

„Аз не съм такъв оптимист, защото ние сме яхнали добрата вълна, но не виждам как управляваме този процес”, изказа се скептично Бранимир Ботев.

По отношение на готвените промени в Закона за туризма, свързан с по-високите глоби за за шум по курортите Румен Драганов е на мнение, че те трябва да се случат и да няма шум в курортите.

„Категорично не трябва да има шум на открито. От границата на собственост, след определен час, не трябва да има шум. Ако искат да има шум, трябва да направят нещо като в Ибиса, строят си едно хале в своя имот и шумоизолират. Няма значение колко струва”, обяви Драганов.
 

21:23 | 21 Януари 2019 г.

Георг Георгиев: Поне година и половина таксите за ...

21:23 | 21 Януари 2019 г.
Поне година, година и половина таксите за българите във Великобритания няма да бъдат променяни. Още от миналата година правителството и и...
20:47 | 21 Януари 2019 г.

Бившият командир на НАТО в Европа: Изборът на Ф-16...

20:47 | 21 Януари 2019 г.
Време е да наваксате с инвестициите във военна сила. Това заяви в обширно интервю пред Канал 3 дни бившият главнокомандващ силите на НАТО...
Бившият командир на НАТО в Европа: Време е да наваксате с инвестициите във военна сила
15:30 | 21 Януари 2019 г.

Бившият командир на НАТО в Европа: Време е да нава...

15:30 | 21 Януари 2019 г.
Време е да наваксате с инвестициите във военна сила. Това заяви в обширно интервю за Канал 3 дни бившият главнокомандващ силите на НАТО з...
Фалшива заплаха с бомба затвори Съдебната палата за около час
14:40 | 21 Януари 2019 г.

Дървената бухалка на правосъдието

14:40 | 21 Януари 2019 г.
Представете си, че имате малък бизнес. В малък град, недалеч от морето. Неголямо заведение или магазинче. В Айтос, да речем. И в един хуб...
Ники Илиев: Хората се срещат и разделят, това са но нормални неща в живота
19:01 | 20 Януари 2019 г.

Ники Илиев: Хората се срещат и разделят, това са н...

19:01 | 20 Януари 2019 г.
Идеята на филма „Нокаут” беше хората да не се делят по раса и религия, по никакъв начин. Според мен, имаме нужда от това в Бъ...
Халил Летифов: Нерегламентираният транспорт е опасен за хората, трябва решение
18:56 | 20 Януари 2019 г.

Халил Летифов: Нерегламентираният транспорт е опас...

18:56 | 20 Януари 2019 г.
Не сме се отказали от протестите, заяви Симо Симов от Националното сдружение на търговци и превозвачи на горива в ефира на предаването &b...

гледай на живо

21.01.2019
  • в момента
    Патарински LIVE
  • 23:00
    Новини
  • 23:15
    Денят на живо