Дипломатът Боби Бобев: България направи достатъчно за Западните Балкани (ВИДЕО)

Страните от този регион са обърнати към Брюксел, а не на Изток или другаде, каза историкът доц. Кайчев

Източник: Канал 3

България направи достатъчно по темата за Западните Балкани в ЕС, важното е да я продължим и след края на нашето европредседателство. Такава оценка даде за българската активност по въпроса за приобщаването на Западните Балкани към ЕС дипломатът Боби  Бобев в "Денят на живо".
 
"Ние направихме достатъчно - темата беше въведена, видях днес, че австрийското председателство ще продължи темата", каза Боби Бобев, бивш посланик на България в Албания. 
 
"Но за нас, ако дойдем на нашата национална почва, е изключително важно да не секва нашата активност за Западните Балкани. Не бива да я прекъсваме с края на европредседателството ни, вече пропуснахме 10 г., в които да се превърнем в някакъв фактор.
 
Затова  все повече ме интересува какво ще стане след края на нашето председателство, а не до края му", добави Боби Бобев, който като бивш посланик на България в Албания заяви, че се надява албанците и Република Македония да получат разрешение за начало на преговорите с ЕС.
 
Още интервюта и коментари ще намерите тук
 
"Аз бих се радвал, ако Република Македония и Албания получат разрешение за начало на преговорите за присъединяване към ЕС до края на нашето председателство. Но дори да не стане до края на юни, ще стане през австрийското председателство. Има вече реакция на Брюксел, ние с това свършихме доста добра работа", уверен е дипломатът.
 
Историкът доц. д-р Наум Кайчев, другият гост в "Денят на живо", добави: "Тези общества (страните от Западните Балкани) са част от европейския комплекс, те гледат в подавляващото си мнозинство към Брюксел, а не на Изток или другаде".
 
Доц. Кайчев, ръководител на Катедра "История на Византия и балканските народи" в СУ, който е в българо-македонската експертна комисия по историческите и образователни въпроси, прогнозира, че в края на юни в София ще се проведе първата редовна сесия на комисията.
 
"Резултатите няма да са бързи във времето, важното е тези резултати и изводи да бъдат трайни - да постигнем една общност за нашето минало и да конкретизираме клаузите от договора ни за добросъседство", пожела си доц. Койчев. "В работен порядък с колегите от Македония предполагаме, че в края на месец юни в София ще се проведе първата редовна сесия на тази комисия".
 
Боби Бобев добави: "Бях умерен песимист за всичко, което стана в Македония, казах да не бързаме, да не бием барабани. Слава Богу, че всичко върви по един добър път към момента в отношенията с Македония. Много трудно е македонската страна да се откаже от неща, от пропаганда, налагана с години.
Все пак се надявам да се постигнат добри резултати".
 
За най-големия проблем пред Република Македония по пътя към ЕС - този с името, и Боби Бобев, и доц. Кайчев са категорични, че на срещата на високо равнище на 17 май в София няма да се постигне окончателната договорка.
 
"Македония като страна прави много усилия  да постигне напредък с Гърция, станахме свидетели на поредица от срещи между външните министри, които действително постигнаха сериозен напредък по редица пунктове", припомни Боби Бобев.
 
"Но остават открити въпроси по обхвата за новото име - дали ще е за международна или и за вътрешна употреба, и кога ще се случи във времето. Тези неща са много болезнени  и за двете страни, особено за тези в Република Македония. Беше заявено, премиерът Заев заяви, че на срещата в четвъртък да не се очакват големи резултати - никой не знае докъде ще доведе разговорът между Ципрас и Заев", не се зае със срокове дипломатът.
 
Доцент Кайчев посочи, че все пак е налице напредък: "Очевидно е, че се говори за някакви фази - кога ще се въведе името. Обсъждат се сериозно".
 
Целият разговор с Боби Бобев и доц. д-р Наум Кайчев вижте във видеото: 
Етикети: Денят на живо
21:00 | 22 Януари 2019 г.

Политолози: Червените лампи, които визираше Бойко ...

21:00 | 22 Януари 2019 г.
Червените лампи, които визираше Бойко Борисов са въпрос на това всеки как се самооценя. Разбира се, че има виц в неговото изречение, той ...
08:50 | 22 Януари 2019 г.

Две години Румен Радев на "Дондуков" 2

08:50 | 22 Януари 2019 г.
На днешния 22 януари се закръглят две години от стъпването на Румен Радев на "Дондуков" 2. Президентът, издигнат от БСП, но съб...
22:54 | 21 Януари 2019 г.

Владимир Тодоров: При пътно нарушение хората не са...

22:54 | 21 Януари 2019 г.
Хората в България не са склонни при нарушение на пътя да си плащат, защото мисленето ни е такова. За тези 30 г. демокрация ние отидохме н...
21:23 | 21 Януари 2019 г.

Георг Георгиев: Поне година и половина таксите за ...

21:23 | 21 Януари 2019 г.
Поне година, година и половина таксите за българите във Великобритания няма да бъдат променяни. Още от миналата година правителството и и...
20:47 | 21 Януари 2019 г.

Бившият командир на НАТО в Европа: Изборът на Ф-16...

20:47 | 21 Януари 2019 г.
Време е да наваксате с инвестициите във военна сила. Това заяви в обширно интервю пред Канал 3 дни бившият главнокомандващ силите на НАТО...
Бившият командир на НАТО в Европа: Време е да наваксате с инвестициите във военна сила
15:30 | 21 Януари 2019 г.

Бившият командир на НАТО в Европа: Време е да нава...

15:30 | 21 Януари 2019 г.
Време е да наваксате с инвестициите във военна сила. Това заяви в обширно интервю за Канал 3 дни бившият главнокомандващ силите на НАТО з...

гледай на живо

23.01.2019
 • в момента
  Повторения
 • 06:15
  Денят на живо
 • 07:00
  Всяка сутрин
 • 09:00
  Новини