Божидар Димитров: Ставам политик, ще правим партия (ВИДЕО)

Историкът категорично подкрепи решението на Светия Синод да не праща български духовници за 1000-годишнината на Охридската архиепископия

Божидар Димитров
Източник: Канал 3

Божидар Димитров

Протест се състоя днес пред Светия Синод по повод решението му да не изпраща български духовници в честването на 1000-годишнината от основаването на Охридската архиепископия. Мотивът за решението на Светия Синод е, че така се защитава българският характер на македонската църква, но според протестиращите то било антидържавно и бе намекнато, че е взето под чуждо влияние и по-точно това на Руската православна църква. Темата в „Денят на живо” по Канал 3 коментира историкът проф. Божидар Димитров.

„Хората, които се занимават с този протест, извинявам се, но те са невежи. Те искат да изпратят български духовници да честват... Какво? Кой е казал, че преди 1000 години е създадена Охридската архиепископия? Някакъв документ показват ли? Поне един. Тя съществува 750 години и няма да срещнете документ, в който пише Охридска архиепископия. Т.е. трябва да бъде изпратена делегация нещо, което не е създадено преди 1000 години, не е съществувало 750 години и накрая е премахнато с указ на султана и на вселенския патриарх. И едва в най-ново време се създават не една, а две охридски архиепископии – едната 2003 г. в Белград, а другата – по-късно или паралелно с нея. Това е последната изгъзица на македонизма. Т.е., измислят си нещо и казват: „Съгласявайте се с това. Съгласяваайте се с това, че е създадена преди 1000 години”. Това, което е създадено преди 1000 години се нарича официално, и във всичките документи пише, Българска автокефална архиепископия дс предстоятел архиепископ на Юстиниана Прима и на цяла България. Дори тук не се споменава името на Охрид, а някакво антично име на античен град. Това нещо лежи в устава на Българската православна църква – там пише, че ние сме наследник на Плисковска, Охридска, Търновска и Българска автокефална архиепископия.

Т.е., ако се съгласим и пратим наши духовници там, това ще бъде национално предателство. Това ще означава да се съгласим с една македонистка лъжа и ще позволим на някакви келеши от Скопие и Охрид да ни извиват ръцете. Ние ще ви признаем за Църква-майка, ако вие ни признаете за отделна Църква, съществувала 1000 години на някакъв отделен от българския народ”, обяви професорът, като последните му думи бяха с приповдигнат и напрегнат тон, междувременно удряйки по масата (ВИЖ ВИДЕОТО).

Относно твърденията и опасенията, че руски олигархични кръгове стоят зад решението на Българската църква бившият директор на Националния исторически музей бе лаконичен и категоричен: „Глупости. Глупости на търкалета”.

И на свой ред Божидар Димитров обвини протестиращите и конкретно Милен Врабевски в пряко белградско влияние, и категорично подчерта, че решенията на Светия Синод са правилни.

„Ако те искат да признаят Българската църква за Църква-майка да се прегърнат митрополиите им и да се присъединят директно към Българската православна църква. А не да ги признаваме като отделна църква. Те са били отделени от България насила през 1913 г., след това през 1918-а, след това и през 1944 г.”

Професорът поясни, че сръбското влияние се обяснява с факта, че македонизмът е създаден именно Сърбия.

По думите му Македонската църква също е разделена и много македонски духовници са отвратени и я напускат и дори идват в България.

Извън темата за Църквата Божидар Димитров взе отношение и за предстоящата среща на върха в София между Западните Балкани и Европейския съюз. Според него „не е зле” Албания и Македония да получат дата за присъиединяване.

„В края на краищата нещата ще се оправят. Преди години, когато влязох в Македония само един човек се обяви за българин и това бе Панде Евтимов. Сега са 120 хиляди българи – твърдят го, тупат се по гърдите и т.н. Договорът за добросъседство бе немислим в онази епоха”.

Според Димитров обаче въпросът за името на страната между Македония и Гърция обаче е „неразрешим”.

„Защото, ако Македония продължава да настоява за името си, това означава, че не се отказва от македонизма. Случаят с Охридската архиепископия го доказва. Македония не може да се откаже. И голяма част от населението е така индоктринирано, че ще го сметне за национално предателство. В същото време и Гърция не може. Този гръцки политик, който се съгласи с името Македония, независимо с какви прилагателни – Горна, Долна, Средна, може да се счита за пътник.

Гърците няма да приемат, македонците неправилно мислят, че те ще клекнат”, коментира професорът.

Вижте още интервюта и коментари!

„Датата си е дата. До 2025 г. има много време. Всичко тече и може би ще настъпят промени”, допълни Божидар Димитров.

Относно нежеланието на западните страни от Европейския съюз да приемат държавите от Западните Балкани, професорът заяви:

„Ето в това трябва да ги убедим! Западните Балкани са 220 хиляди кв. км и население от 15 млн. души. По-малко от Румъния. Толкова ли не може ЕС с 500-те си милиона население да асимилира 15 млн. разбойници? Ако ни смятат за такива. Те ни смятат такива и са прави”.

„Борисов трябва да им говори. Имайте предвид, че 10 години не се е говорило за Западните Балкани – те бяха забравени. Дори само това, че ще се говори за тях тук – вече е успех. И ще се говори в София. Това е личен успех за Борисов. Завиждам му, защото сега и аз сега ще ставам политик и искам да имам такива успехи. И личен успех на България като държава.

Не хваля само премиера, а и неговия екип. Човек не може сам да взема такива решения”, каза още Димитров.

Той обяви и че движението „Хан Кубрат”, което бе учредено под негово ръководство, но не получи регистрация от съда заради антикоституционни виждания, ще прерасне в партия.

„Партия ще е. Решихме да не се занимаваме с алабализми. Преписваме документите на Лютви Местан и тръгваме. Не се шегувам – признаха ли го за партия – легитимна и конституционна. Тогава на нас как ще откажат”, каза Димитров.

Той разясни и ситуацията около разследването срещу него от страна на антикорупционния орган заради договор между ръководения от него Национален исторически музей и фирма, в която работи дъщеря му. В тази връзка Божидар Димитров показа договор за дарение и отново обясни, че става въпрос за частни пари, а не за държавни. По думите му той оспорва това разследване, то трябва да падне и ще може да регистрира партията си.

На въпрос кога ще започне да функционира новата партия Божидар Димитров отговори:

„По закон трябва да направим Инициативен комитет с поне 50 души. Направил съм го. Може би до  следващата седмица ще се състои. Следва Учредителен конгрес с 500 души и след това трябва да се подадат документи. Вероятно лятото. Има време до избори”.

Така професорът даде и прогнозата си, че няма да има скоро предсрочни избори.

„Въпреки че заплатите се качват бавно, с 4 процента, би трябвало да сме идиоти сега да сваляме правителства и да правим нови. Какво ще стане, ако дойде ново правителство. Мислите ли, че Корнелия Нинова и Таско Ерменков ще вдигнат брутния вътрешен продукт с повече от 4%. Няма да могат”, каза Божидар Димитров и отвърна, че той самият ще може да го постигне.

„Когато направим президентска република, ще отидем на 10-12%”, заключи историкът.

21:09 | 11 Декември 2018 г.

Сергей Станишев пред Канал 3: С бруталния двоен ст...

21:09 | 11 Декември 2018 г.
С прилагането на един брутален двоен стандарт спрямо българските граждани на шенгенска граница се чувстваме като втора ръка граждани на Е...
16:49 | 11 Декември 2018 г.

АФП: Макрон проби дупка в бюджета и в репутацията ...

16:49 | 11 Декември 2018 г.
Мерките на френския президент Еманюел Макрон за подпомагане на семействата с ниски доходи с цел прекратяване на протестите на "жълти...
21:41 | 10 Декември 2018 г.

Еленко Божков: Ще има значително увеличение на цен...

21:41 | 10 Декември 2018 г.
Аз съм сигурен, че от юли месец категорично ще има едно значително увеличение на цената на тока за бита. По две линии: първо, защото трен...
20:49 | 10 Декември 2018 г.

Проф. Георги Близнашки: Във Франция лъсна прехвале...

20:49 | 10 Декември 2018 г.
Точно заради това, което се случва във Франция, трябва да стигнем до верни заключения що се отнася да бъдещетo на България. Вижда се какв...
15:16 | 10 Декември 2018 г.

СРС-ата на Иванчева: Я подгответе едно дарение!

15:16 | 10 Декември 2018 г.
Стотици страници записи на разговори, придобити със специални разузнавателни средства (СРС), потвърждават корупционните действия и тоталн...
проучване АФИС
14:01 | 10 Декември 2018 г.

Проучване: Темида, митниците и болниците - най-кор...

14:01 | 10 Декември 2018 г.
57,8% от българите смятат, че корупцията у нас се увеличава. Едва 10,5 на сто са на мнение, че тя намалява, а 31,7% установяват, че запаз...

гледай на живо

12.12.2018
 • в момента
  Новини
 • 12:15
  Парламентът на живо
 • 13:00
  Новини
 • 13:15
  Парламентът на живо