Борислав Цеков: Европа няма основание да протестира срещу американските мита (ВИДЕО)

България трябва да има активна позиция, а не само да бъде свидетел, на масата, на която се прави европейска политика, обяви юристът

Борислав Цеков, Огнян Дъскарев
Източник: Канал 3

САЩ наложиха мита над вноса на стоманата и алуминия от Европа. Европейският съюз се закани, че ще отвърне с контрамерки, но те още не са изяснени какви ще бъдат. В същото време вече все по-усилено се говори и за отпадане на санкциите срещу Русия от страна на ЕС. Заради задаващата се търговска война се прогнозират загуби за милиони и стотици хиляди загубени работни места. Темата в предаването „Денят на живо” по Канал 3 коментират юристът Борислав Цеков, автор на книгата „Доктрината Тръмп” и журналистът Огнян Дъскарев.

„Решението на Тръмп бе очаквано заради политическата линия, която Доналд Тръмп не от днес и не от вчера отстоява. Срещу неолибералния модел на глобализация, която в крайна сметка поставя на първо място интересите на американската икономика и това няма нищо общо с профанските опити соросоидите по света да оприличават доктрината America first с някогашното Deutschland über alles. Защото „Америка първо” не означава господство на Америка над останалия свят, а решаване първо на проблемите в Америка, докато „Германия над всичко” бе желание за подчинение на света на една държава”, коментира Борислав Цеков.

„Независимо дали това ни харесва или не, дали е хаотична или премислена политика, води до конкретни резултати”, допълни Цеков, като подчерта, че именно Тръмп направи пробив в един „от най-загноясалите” проблеми в света, а именно Северна и Южна Корея.

„Тази политика на Тръмп, която е продължение на старите консерватори на Никсън, вече дава своите плодове. Едно успокояване на международните отношения – най-малкото американският президент вече не е генератор на напрежение по оста Вашингтон – Москва. И заедно с това виждаме много ясно поставяне на ЕС там, където му е мястото”, допълни Цеков.

„Митата срещу ЕС са съвсем логична стъпка на Тръмп. Едва ли ще стане по-лошо от сега, защото търговският дефицит на Америка с останалия свят е около 790 милиарда долара, от които само с Китай е 350 милиарда долара, а с Германия 65 милиарда долара. Виждате колко е несправедливо това, спрямо  Америка. Така че по-лошо от това, какво да стане?”, коментира журналистът Огнян Дъскарев.

„Категорично не съм съгласен, че това ще се отрази лошо на Америка. Заявеното желание на Европа да наложи мита върху уикски, джинси, бърбън, фъстъчено масло... Та още нищо не са направили, а само се жалват пред Световната търговска организация. Това, което направи конкретно Канада да обяви реципрочни мита 16,7 милиарда долара.

Американската икономика е в много голям подем сега. Няма да бъдат загубени десетки хиляди работни места. Защото по този начин се освобождава производството на стомана, която е много силно застъпена в централните щати. Изведнъж се оказа, че през тази година е на първо място за тази година по конкурентоспособност. А през миналата година е била на трето място. Освен това, според данните за май са обявени 223 хиляди нови работни места в Америка. Освен това икономическият растеж за времето, откакто Тръмп е на власт е 2,9 процента. През всичките 8 години на Обама процентът бе 2,3”, каза още Дъскарев.

„Европа най-малко има за какво да протестира, защото САЩ се опитват да възстановят този дисбаланс, особено в такива ключови сфери като алуминия и стоманата. Защото там големите вносители са Канада, Китай, Бразилия, Мексико. ЕС е на 4-то, 5-о, 6-о място”, поясни Борислав Цеков.

 „От 20-те години Америка упражняваше як протекционизъм. Но след Войната това се промени, тъй като САЩ искаха да помогнат на Европа да се противопоставят на СССР. След преставането на същществуването на СССР, това отпада. Но въпреки това продължи политиката на Америка да подпомага Западна Европа”, каза от своя страна Дъскарев.

Вижте още интервюта и коментари!

„Санкциите срещу Русия са дълго преди Тръмп. Така че Европа да не се оправдава с Тръмп и да обяснява, че „той ни тика към Русия”, допълни журналистът.

„Големите държави от Западна Европа са свикнали да живеят на чужд гръб. Десетилетия и векове колониален грабеж, на който дължат днешното си богатство. След Втората световна война – Планът Маршал и цялото възстановяване на гърба на американския данъкоплатец, и сега, когато се появява и необходимост, и политически лидер като Тръмп, който казва „хайде всеки да си плаща сметките”, започват да недоволстват, че те били за съюз на ценностите. Е, добре, като е такъв съюз защо Германия и Франция толкова остро реагират срещу идеята на Тръмп да се компенсира търговският дефицит”, попита риторично Борислав Цеков.

„С това соросоидно ценностите – само те имат ценности, другите едва ли не нямали ценности... Заради техните ценности в случая френския президент ще защитава интереса на френските шофьори, а не на българските. И сега се оказва, че Доналд Тръмп погазвал ценностите. Прекалено идеологизирана, в лошия смисъл на думата, е тази политика”, допълни Цеков.

По отношение на българската позиция той коментира:

„Ние сме пълноправен член на ЕС и би следвало най-накрая да преустановим тази позиция на свидетел на масата, на която се прави европейската политика. Да имаме активна позиция и да защитаваме с идеи за промени, а не да сме в позицията на вечните съгласни. Това е хроничен проблем на българската политика. Дано да не продължава дълго”, каза още Борислав Цеков.

 

Анелия Клисарова, БСП: В Битката за Варна имаше много достойни кандидати за кметове и аз уважавам качествата на всеки един от тях
20:20 | 19 Септември 2019 г.

Анелия Клисарова, БСП: В Битката за Варна имаше мн...

20:20 | 19 Септември 2019 г.
Корнелия Нинова доказа, че може да води партията успешно, както на последните избори за ЕП – с един депутат имаме повече и абсолютн...
19:46 | 18 Септември 2019 г.

Менда Стоянова: Медицинските сестри за мен искат н...

19:46 | 18 Септември 2019 г.
От гледна точка на ситуацията, случаят с протестите на учителите и медицинските сестри е съвсем различен. Учителите са в бюджетната сфера...
09:49 | 18 Септември 2019 г.

Защо Кремъл упорито отказва да признае престъпната...

09:49 | 18 Септември 2019 г.
Руската държава никога не осъжда СССР за агресията срещу Полша и анексирането на източните й воеводства през септември 1939 г., припомня&...
18:08 | 17 Септември 2019 г.

Инж. Братоев: Най-добрият кмет на София е този, ко...

18:08 | 17 Септември 2019 г.
Най-добрият кмет на София е този, който е направил най-много за метрото. Когато някой опита да прави негативна кампания чрез метрото, тов...
16:41 | 17 Септември 2019 г.

Сотир Цацаров: Г-н Гешев има моята подкрепа, той е...

16:41 | 17 Септември 2019 г.
Аз съм казал мнението си за г-н Гешев още в началото на тази кампания. Казвам ясно, че г-н Гешев има моята подкрепа, казвам ясно, че ще д...
14:09 | 17 Септември 2019 г.

Методи Лалов с поредна провокация срещу Съдийската...

14:09 | 17 Септември 2019 г.
Районният съдия Методи Лалов, който скоро официално ще стане водач на листата на коалицията от "Да, България", ДСБ и Зелено дви...