Бившият секретар на "Медицински одит": Сезирах за корупция в най-лошия ѝ вариант (ВИДЕО)

Димитър Евлогиев дори обяви, че е получавал заплахи, след като е подал сигнала до прокуратурата

Димитър Евлогиев
Източник: Канал 3

Изпълнителна агенция „Медицински одит“ има временно изпълняващ  длъжността директор, след като прокуратурата започна проверка заради 11 случая, в които е възможно да са били покрити лекарски грешки. Сигналът до държавното обвинение е даден от Димитър Евлогиев – бивш главен секретар на Изпълнителна агенция „Медицински одит“. Той бе гост в предаването "Денят на живо" по Канал 3.

 „Напуснах поради несъгласие със стила и начина на работа на тази агенция. Сигналът ми не е подаден веднага, след като напуснах, затова не може да ме обвиняват в реваншизъм. Защото още докато бях там сезирах първо самите тях, а после и съответните органи, включително Министерството на здравеопазването“, обяви Евлогиев.

„Това, което установих и за което сезирах е корупция в най-лошия, най-тежкия вариант“, категоричен е той.

„Не е необходимо да обсъждам конкретна преписка. Примерно днес т.нар. отстранена директорка е била на работа. И аз чух, че новият директор Чипилски е от нея назначен. Реално нищо не се е променило“, каза още бившият секретар на ИАМО.

Той смята, че скоро контрольорите, които са били подлагани, по думите му, на натиск, ще проговорят и ще излязат нови скандални разкрития.

„Скоро ще има много други неща. Ще има лавина от разкрития. Те няма да дойдат от мен. Аз не съм бил контрольор и никой не ме е карал да правя констатации. Но контрольорите в тази институция, призовавам ги да се придържат към истината.

Кой може да ги притиска? Някой началник. В правилата си пишеше, че всеки един контрольор преди да напише един акт трябва да се допита до четирима началници. Нещо, което не можах да променя две години.

Вижте още интервюта и коментари!

Именно затова съм сезирал собственото ръководство. Не съм ходил по медии. Ако има корупция, тя трябва да е на ниво контрольор, а не на ниво директор и зам.-директор. Вероятно винаги ще има корупция, но тя трябва да е на това ниво контрольор. За да може той да бъде контролиран от тези, които са над него. А не той да си върши работа и след това... Защото тук често говорим за човешки живот“, каза още Димитър Евлогиев.

Относно въпросните 11 случая на лекарска грешка с настъпила смърт, които Агенцията са определили като маловажни, заради което е и започната проверката, той коментира:

„Преценката за маловажност по закон е на изпълнителния директор, който действа като първоинстанционен съд. Хич да не си измива ръцете директорката (Златица Петрова) с някой друг. Онези 11 случая ще тежат на нейната съвест.

Могат да се обжалват решенията на Агенцията, но тази сфера е много специфична и на нас разчита съдът, на нас разчита и прокуратурата. Има такива случаи. Истината е обаче, че когато бъдат премълчани едни факти, съдът няма как да прецени, че те липсват. Не е работа на съдът да контролира корупцията в една агенция.

И затова казвам най-тежката форма на корупция – това е, когато всички я приемат. Проблемът е във всички посоки и се стига до това един контрольор да каже: „Как ще пиша акт, без да питам шефа“, разказа бившият секретар.

По думите му, когато е подал сигнал до Министерството на здравеопазването се е стигнало до това, вместо да му се помогне, да бъде преследвам. Той е бил заплашван, включтелно и половин час преди предаването.

„Откакто се активизираха нещата, започна едно брутално...“, каза Евлогиев и си спести да навлиза в детайли, тъй като планира да сезира съответните органи.

И обясни защо се стига до тази форма на корупция.

„Истината е, че когато мине едно произнасяне за лекарска грешка, след това може да се заведе граждански процес за няколкостотин хиляди лева. Един прокурор може да повдигне обвинение за убийство по непредпазливост. Така че не става въпрос „Кой ще ме корумпира за 500 лева“.

Според мен не винаги се правят тези неща за пари. Те са под формата на услуга. Има много бизнеси в сферата на здравеопазването. Кой какво е взимал и за какво го прави, не е моя работа. Никой не ми е казвал за какви точни пари става дума“, допълни бившият главен секретар на Изпълнителна агенция „Медицински одит“.

 

 

Искрен Веселинов
21:37 | 16 Ноември 2018 г.

Изключително мъжка постъпка на вицепремиера, заяви...

21:37 | 16 Ноември 2018 г.
С оставката си Валери Симеонов смъква сериозен товар от управлението заради натиска, който протестите упражняват, заяви зам.-председ...
21:24 | 16 Ноември 2018 г.

Ив.Симеонов, кмет на Елин Пелин: От 6 до 20 лв. го...

21:24 | 16 Ноември 2018 г.
В този случай с това увеличение на данъците не е толкова страшен самият финансов размер на увеличение, защото за масовия автомобил говори...
Тази събота в \
12:50 | 16 Ноември 2018 г.

Тази събота в "Офанзива с Любо Огнянов": Технологи...

12:50 | 16 Ноември 2018 г.
Темите и гостите в "Офанзива с Любо Огнянов" тази събота:  Блокади и призиви за бунт. За олигархията и свободното слов...
21:05 | 15 Ноември 2018 г.

Марио Гаврилов: Идеята е "бонус - малус" системата...

21:05 | 15 Ноември 2018 г.
 „Българите се убиваме като на световна война. Убитите на пътя са двойно на нормалното в ЕС. Идеята на „бонус – ма...
20:27 | 15 Ноември 2018 г.

Евгения Ангелова: По-високият данък за колите е ст...

20:27 | 15 Ноември 2018 г.
Президентското вето върху данъка за подоходно облагане и съответно увеличение на налога на старите автомобили днес бе преодоляно от бюдже...
Бойко Борисов с интервю за БТВ
08:32 | 15 Ноември 2018 г.

Бойко Борисов: Президентът напада правителството о...

08:32 | 15 Ноември 2018 г.
Министър-председателят Бойко Борисов изрази недоумение от фразата "война между институциите" след като, според него, презид...

гледай на живо

17.11.2018
 • в момента
  Повторения
 • 06:15
  Интервю с Наделина Анева
 • 07:00
  Имате думата
 • 08:00
  "Денят на живо" - избрано