Бившият секретар на "Медицински одит": Сезирах за корупция в най-лошия ѝ вариант (ВИДЕО)

Димитър Евлогиев дори обяви, че е получавал заплахи, след като е подал сигнала до прокуратурата

Димитър Евлогиев
Източник: Канал 3

Изпълнителна агенция „Медицински одит“ има временно изпълняващ  длъжността директор, след като прокуратурата започна проверка заради 11 случая, в които е възможно да са били покрити лекарски грешки. Сигналът до държавното обвинение е даден от Димитър Евлогиев – бивш главен секретар на Изпълнителна агенция „Медицински одит“. Той бе гост в предаването "Денят на живо" по Канал 3.

 „Напуснах поради несъгласие със стила и начина на работа на тази агенция. Сигналът ми не е подаден веднага, след като напуснах, затова не може да ме обвиняват в реваншизъм. Защото още докато бях там сезирах първо самите тях, а после и съответните органи, включително Министерството на здравеопазването“, обяви Евлогиев.

„Това, което установих и за което сезирах е корупция в най-лошия, най-тежкия вариант“, категоричен е той.

„Не е необходимо да обсъждам конкретна преписка. Примерно днес т.нар. отстранена директорка е била на работа. И аз чух, че новият директор Чипилски е от нея назначен. Реално нищо не се е променило“, каза още бившият секретар на ИАМО.

Той смята, че скоро контрольорите, които са били подлагани, по думите му, на натиск, ще проговорят и ще излязат нови скандални разкрития.

„Скоро ще има много други неща. Ще има лавина от разкрития. Те няма да дойдат от мен. Аз не съм бил контрольор и никой не ме е карал да правя констатации. Но контрольорите в тази институция, призовавам ги да се придържат към истината.

Кой може да ги притиска? Някой началник. В правилата си пишеше, че всеки един контрольор преди да напише един акт трябва да се допита до четирима началници. Нещо, което не можах да променя две години.

Вижте още интервюта и коментари!

Именно затова съм сезирал собственото ръководство. Не съм ходил по медии. Ако има корупция, тя трябва да е на ниво контрольор, а не на ниво директор и зам.-директор. Вероятно винаги ще има корупция, но тя трябва да е на това ниво контрольор. За да може той да бъде контролиран от тези, които са над него. А не той да си върши работа и след това... Защото тук често говорим за човешки живот“, каза още Димитър Евлогиев.

Относно въпросните 11 случая на лекарска грешка с настъпила смърт, които Агенцията са определили като маловажни, заради което е и започната проверката, той коментира:

„Преценката за маловажност по закон е на изпълнителния директор, който действа като първоинстанционен съд. Хич да не си измива ръцете директорката (Златица Петрова) с някой друг. Онези 11 случая ще тежат на нейната съвест.

Могат да се обжалват решенията на Агенцията, но тази сфера е много специфична и на нас разчита съдът, на нас разчита и прокуратурата. Има такива случаи. Истината е обаче, че когато бъдат премълчани едни факти, съдът няма как да прецени, че те липсват. Не е работа на съдът да контролира корупцията в една агенция.

И затова казвам най-тежката форма на корупция – това е, когато всички я приемат. Проблемът е във всички посоки и се стига до това един контрольор да каже: „Как ще пиша акт, без да питам шефа“, разказа бившият секретар.

По думите му, когато е подал сигнал до Министерството на здравеопазването се е стигнало до това, вместо да му се помогне, да бъде преследвам. Той е бил заплашван, включтелно и половин час преди предаването.

„Откакто се активизираха нещата, започна едно брутално...“, каза Евлогиев и си спести да навлиза в детайли, тъй като планира да сезира съответните органи.

И обясни защо се стига до тази форма на корупция.

„Истината е, че когато мине едно произнасяне за лекарска грешка, след това може да се заведе граждански процес за няколкостотин хиляди лева. Един прокурор може да повдигне обвинение за убийство по непредпазливост. Така че не става въпрос „Кой ще ме корумпира за 500 лева“.

Според мен не винаги се правят тези неща за пари. Те са под формата на услуга. Има много бизнеси в сферата на здравеопазването. Кой какво е взимал и за какво го прави, не е моя работа. Никой не ми е казвал за какви точни пари става дума“, допълни бившият главен секретар на Изпълнителна агенция „Медицински одит“.

 

 

20:24 | 18 Юли 2018 г.

Първан Симеонов: Не е изключено НФСБ да си тръгне ...

20:24 | 18 Юли 2018 г.
„Много пъти сме си говорили, че на повърхността нещата са спокойни, но надолу всичко е гнило. Медиите са малко по-топли към властта...
20:21 | 17 Юли 2018 г.

Танчо Колев: Такава чума по животните не е имало о...

20:21 | 17 Юли 2018 г.
"Почти всички животновъди, които за останали без животни, повече не се занимават с такива. Само 10 процента се връщат в този бранш. ...
15:58 | 17 Юли 2018 г.

В събота в „Офанзива с Любо Огнянов” очаквайте: Х...

15:58 | 17 Юли 2018 г.
Една история, която няма да видите другаде. Разказ, който не трябва да изпускате. През 2011 година,  затворникът Цветан Чарлов ...
Атанаска Дишева пред ВСС
11:09 | 17 Юли 2018 г.

Членът на ВСС Атанаска Дишева и моралът

11:09 | 17 Юли 2018 г.
Коментар: в. "Труд" Морал (на латински – moralitas) – тълкува се като разграничаване на намерения, решения и де...
Защо Румен Радев поведе война срещу Бойко Борисов? Отговорът - в Офанзива с Любо Огнянов
10:54 | 17 Юли 2018 г.

Може ли БСП да управлява по-добре от ГЕРБ?

10:54 | 17 Юли 2018 г.
Тази събота БСП се събира на национално съвещание, на което ще очертае основните си приоритети и ще предложи алтернативна програма за упр...
22:19 | 16 Юли 2018 г.

Димитър Гърдев: Срещата на Тръмп с Путин бе много,...

22:19 | 16 Юли 2018 г.
Срещата между Доналд Тръмп и Владимир Путин беше много интересна, новината бе самата среща. На нея имаше едно изявление на американск...

гледай на живо

19.07.2018
 • в момента
  Всяка сутрин
 • 09:00
  Парламентът на живо
 • 11:45
  Топ шоп
 • 12:00
  Новини