Румен Гълъбинов: Реалистично е до 2025 г. да сме пълноправно приети в еврозоната (ВИДЕО)

Рано обявихме края на приватизацията, държавата има още активи - в енергетиката, в БДЖ, посочи икономистът

Източник: Канал 3

На нас един срок  за 2025 г., който ни беше определен за пълноправно приемане в еврозоната, изглежда съвсем реалистичен. Може да не изглежда много далечен, но имаме да свършим толкова много работа, че той е реалистичен. Най-късно до 2025 г., а може и по-рано, ако се справяме по-добре. Тази прогноза направи в "Денят на живо" икономистът Румен Гълъбинов, който се спря на състоянието на фискалния ни резерв и на пенсионно-осигурителната система, която го крепи.
 
"Понеже сме се приготвили да влизаме в еврозоната, в чакалнята ще работим известно време - никой не е успял да свърши работа за 2 г.  В този смисъл имаме интерес да имаме стабилен фискален резерв, да имаме Сребърен фонд, който, като част от фискалния резерв, се увеличава, инвестира се", подчерта Румен Гълъбинов. 
 
Според него малко рано е обявено приключването на приватизацията у нас. "Има какво да се приватизира - имаме активи, които са собственост на държавата и които очевидно не се управляват успешно към момента в различни области. В  енергетиката, в транспорта. Давам за пример БДЖ и проблемите, които има там", изброи икономистът.
 
 
За готвеното от 1 юли 2019 г. премахване на тавана на пенсиите той е убеден, че то ще даде възможност за "една справедлива диференциация на получаваните пенсии в бъдеще. Тоест хора, които са внасяли повече осигурителни вноски съответно и да получат по-висока пенсия", разясни Румен Гълъбинов.
 
"Обаче това е в някаква степен половинчато. Тук трябва да се допълват нещата и с премахване или вдигане на тавана на горния осигурителен доход - максималният праг от 2600 лв. Може да се освободи, да се качи на 3000 лв., може и на повече, защото имаме нови реалности в България.
 
Имаме хора с търсени професии, особено високотехнологичните сектори, които получават значително над 2600 лева и те трябва да са мотивирани като имат по-високи заплати, да могат да се осигуряват на по-висок праг и така да получават по-високи пенсии", посочи необходимите стъпки експертът.
 
С тези мерки и българската осигурителна система ще започне да получава по-големи приходи. Румен Гълъбинов обаче е убеден, че сегашният й модел е достатъчно неадекватен към настоящата ситуация и задължително трябва да бъде променен и реформиран. 
 
"Тоест да не се получава едно механично вдигане на възрастта за пенсиониране, или вдигане на стажа за пенсиониране. Но тук е необходимо вътрешно-структурно преобразуване на пенсионния ни модел, така че хората с по-високи доходи да са мотивирани да се осигуряват на по-високите си доходи и да получават по-високи пенсии.
 
И обратното - хората, които се осигуряват минимално, често пъти по изрично изискване на работодателя, да стане така, че работодателят да бъде стимулиран и той, и служителите да се осигуряват на реалните си доходи", изброи Румен Гълъбинов.
 
Той констатира, че дефицитът в държавно-общественото осигуряване се увеличава с всяка следваща година, което принуждава държавата да доплаща през бюджета.
 
"Защото реално събраните пенсионно-осигурителни вноски за общественото осигуряване са под половината от необходимата обща годишна сума за изплащането на пенсиите, особено когато пенсиите се актуализират, увеличават се, или се дават добавки, всичко това идва директно от бюджета. Тоест то идва не от пенсионно-осигурителните вноски на осигурените лица, а идва от данъците на всички данъкоплатци - физически лица, фирми", обобщи сегашното положение Гълъбинов.
 
"От следващата година над 2/3 от новопенсиониращите се с втора пенсия ще вземат между  30 и 50 лв. добавка като втора пенсия. Около 20% ще получат между 50 и 100 лв. И едва десетина процента ще вземат над 100 лева втора допълнителна пенсия. Очевидно този модел не посрещна големите очаквания, т. е. да имаме втора пенсия, която едва ли не да се равнява на обществената първа пенсия", изтъкна недостатъците на сегашния модел.
 
Колко пари има в Сребърния фонд, управляват ли се те ефективно и изгодно от държавата - ето какво каза по тези теми Румен Гълъбинов в "Денят на живо":
Етикети: Денят на живо
18:19 | 15 Юли 2018 г.

Спас Панчев: В последно време има лични мотиви в р...

18:19 | 15 Юли 2018 г.
Коалиционни партньори бяхме с БСП, отговаряли сме на всички договорки. Не може да си лидер на партия и да ти отнемат възможността да се и...
17:54 | 15 Юли 2018 г.

Румен Христов: Това, от което се нуждае СДС е да д...

17:54 | 15 Юли 2018 г.
Това, от което се нуждае СДС е да даде нещо ново на гражданите. Смятам, че трябва да направим да се върнем към избирателите, трудно ще е,...
17:23 | 15 Юли 2018 г.

Волен Сидеров: През главата ми депутатите не могат...

17:23 | 15 Юли 2018 г.
Валери Симеонов е от едно правителство и един от министрите, той не управлява сам държавата. Когато има законопроекти, те трябва да се об...
11:34 | 15 Юли 2018 г.

Беновска: Вицепремиер Симеонов, президент Радев, п...

11:34 | 15 Юли 2018 г.
Кой ще грабне световната футболна купа - Франция или Хърватия – е голямото вълнение днес. И докато за последен ден „светът е ...
Гостите на Беновска пита на 10.06.2018 - 65
11:29 | 15 Юли 2018 г.

Ето кого Беновска ще пита тази неделя

11:29 | 15 Юли 2018 г.
17.00 - „Беновска пита" - авторско предаване на Илиана Беновска по „Канал 3" и "Радио К2" Беновска от...
евтаназия на животните в Странджа
11:08 | 15 Юли 2018 г.

БАБХ проспа чумата и евтаназията няма да го замаже...

11:08 | 15 Юли 2018 г.
Една оставка на шефа на БАБХ д-р Дамян Илиев няма да замаже факта, че чиновниците му проспаха проблема с чумния вирус в Странджа и го реш...

гледай на живо

16.07.2018
 • в момента
  Повторения
 • 07:00
  Всяка сутрин
 • 09:00
  Офанзива с Любо Огнянов
 • 11:00
  Време, календар, хороскоп