Анатолий Величков от МО: На 1 октомври чакаме предложенията за нов боен самолет (ВИДЕО)

Невъзможно е да снемем руското въоръжение в армията ни, подчерта заместник-министърът

Източник: Канал 3

На 1 октомври тази година се очакват предложенията за закупуването на нов боен самолет за Българската армия, заяви в "Денят на живо" Анатолий Величков, заместник-министър на отбраната.
 
Той посочи, че изявеното намерение финансирането на армията да достигне до 2%  от БВП, ще бъде достигнато през 2024 г.  Това изискване постави пред членовете на НАТО американският президент Доналд Тръмп по време на срещата на върха на алианса в Брюксел.
 
 
"Пожеланите 2% са с оглед на това, че САЩ имат най-големият принос в общата сигурност на алианса, така че е напълно логично от гледната точка на американския президент", подчерта Анатолий Величков.
 
Той обаче бе категоричен, че крайното решение се взема от суверена. "Ние имаме суверен - суверен е народът, той избира правителството на българската държава, това са решения, които се взимат в българския парламент", каза заместник-министърът.
 
По думите му е невъзможно в рамките на оставащата половин година да бъдат повишени разходите до въпросните 2%, което предполага 2 милиарда лева.
 
Анатолий Величков бе категоричен, че българската армия не може да изпълнява задачите си без руското оръжие, друго от изискванията, поставени пред членките на НАТО от американския президент..
 
"Отказване от руското оръжие не може да има, защото това означава България хипотетично да снеме въоръжение и в артилерията, и основния боен танк, и в сухопътни войски, така ще загубим способности и това няма как да се случи", подчерта Величков, който уточни, че грубо казано това е 90% от нашето въоръжение. 
 
"Знаете, че повечето от ВВС е съветско произвоство, придобивали сме ги в края на 80-те години, без тях оставаме с платформи за тренировъчни задачи, това ще лиши от бойни способности авиацията", каза Анатолий Величков, според когото "изказванията на тези форуми са пожелания към държавите участнички". 
 
Заместник-министърът поясни, че ние ще "възстановяваме летателната годност освен на МИГ-29, за което вече е осигурено финансирането, така и на щурмовата авиация - СУ-25, които изпълняват мисии със Сухопътни войски и са важен елемент за изграждане способности и в авиацията, и в Сухопътни войски", заяви Анатолий Величков.
 
По думите му тук не може и да става дума някой да ни прави подаръци с безплатно въоръжение. "Това е бизнес и то сериозен бизнес в световен мащаб, така че подаръците в политически план ги плащаш по друг начин. Питали сме за подобни оферти, вкл. и в шеговит план - дали ще ни предоставят натовски самолети. Отговорът е бил "не". Не смятам,  че трябва да назовавам кои, но това са били официални представители на страни от НАТО", разкри той.
 
Какво каза още заместник-министър Анатолий Величков - във видеото:
 

Етикети: Денят на живо
22:23 | 13 Август 2018 г.

Washington Post: Ердоган води загубена битка срещу...

22:23 | 13 Август 2018 г.
В петък турската лира изживя най-голямото си обезценяване в рамките на един ден, губейки повече от 14% спрямо долара. Министърът на финан...
14:44 | 13 Август 2018 г.

Петър Богоески: Русия подкопава отношенията между ...

14:44 | 13 Август 2018 г.
Анализът от зам.-генералния секретар на ВМРО-ДПМНЕ Петър Богоески за БГНЕС Македония и България имат една алтернатива и това е насърч...
Рекордни жеги засдтигнаха и Париж това лято
11:11 | 10 Август 2018 г.

Лято 2018 - и все пак има глобално затопляне

11:11 | 10 Август 2018 г.
Коментар: Катарина Векер, "Дойче Веле" Рекордни горещини в Германия, пожари в Швеция и останалите скандинавски държави, отр...
Бенчо Бенчев
12:33 | 06 Август 2018 г.

Емануил Йорданов: Бенчо Бенчев е от явлението полу...

12:33 | 06 Август 2018 г.
Интервю на агенция БГНЕС  Групата на Митьо Очите е идеален пример за безхаберието на институциите.  „Сега я разби...
12:19 | 06 Август 2018 г.

Как Москва и Атина се смразиха покрай договора с М...

12:19 | 06 Август 2018 г.
Коментар на Флориан Шмиц, "Дойче Веле" Руска намеса в гръцката външна политика? Дипломатически скандал в Средиземно море? Н...
Терористи взривиха газопровод, предназначен за ЕС
10:37 | 06 Август 2018 г.

В Русия: "Турски поток" неизбежно ще стане българс...

10:37 | 06 Август 2018 г.
Проектите за газови хъбове в Европа растат като гъби след дъжд. Това се казва в анализ на водещия руски вестник "Независимая газета&...

гледай на живо

17.08.2018
 • в момента
  Повторения
 • 05:30
  Кухнята на Звездев
 • 06:00
  Денят на живо
 • 07:00
  “Всеки следобед“ - избрано