Анатолий Величков от МО: На 1 октомври чакаме предложенията за нов боен самолет (ВИДЕО)

Невъзможно е да снемем руското въоръжение в армията ни, подчерта заместник-министърът

Източник: Канал 3

На 1 октомври тази година се очакват предложенията за закупуването на нов боен самолет за Българската армия, заяви в "Денят на живо" Анатолий Величков, заместник-министър на отбраната.
 
Той посочи, че изявеното намерение финансирането на армията да достигне до 2%  от БВП, ще бъде достигнато през 2024 г.  Това изискване постави пред членовете на НАТО американският президент Доналд Тръмп по време на срещата на върха на алианса в Брюксел.
 
 
"Пожеланите 2% са с оглед на това, че САЩ имат най-големият принос в общата сигурност на алианса, така че е напълно логично от гледната точка на американския президент", подчерта Анатолий Величков.
 
Той обаче бе категоричен, че крайното решение се взема от суверена. "Ние имаме суверен - суверен е народът, той избира правителството на българската държава, това са решения, които се взимат в българския парламент", каза заместник-министърът.
 
По думите му е невъзможно в рамките на оставащата половин година да бъдат повишени разходите до въпросните 2%, което предполага 2 милиарда лева.
 
Анатолий Величков бе категоричен, че българската армия не може да изпълнява задачите си без руското оръжие, друго от изискванията, поставени пред членките на НАТО от американския президент..
 
"Отказване от руското оръжие не може да има, защото това означава България хипотетично да снеме въоръжение и в артилерията, и основния боен танк, и в сухопътни войски, така ще загубим способности и това няма как да се случи", подчерта Величков, който уточни, че грубо казано това е 90% от нашето въоръжение. 
 
"Знаете, че повечето от ВВС е съветско произвоство, придобивали сме ги в края на 80-те години, без тях оставаме с платформи за тренировъчни задачи, това ще лиши от бойни способности авиацията", каза Анатолий Величков, според когото "изказванията на тези форуми са пожелания към държавите участнички". 
 
Заместник-министърът поясни, че ние ще "възстановяваме летателната годност освен на МИГ-29, за което вече е осигурено финансирането, така и на щурмовата авиация - СУ-25, които изпълняват мисии със Сухопътни войски и са важен елемент за изграждане способности и в авиацията, и в Сухопътни войски", заяви Анатолий Величков.
 
По думите му тук не може и да става дума някой да ни прави подаръци с безплатно въоръжение. "Това е бизнес и то сериозен бизнес в световен мащаб, така че подаръците в политически план ги плащаш по друг начин. Питали сме за подобни оферти, вкл. и в шеговит план - дали ще ни предоставят натовски самолети. Отговорът е бил "не". Не смятам,  че трябва да назовавам кои, но това са били официални представители на страни от НАТО", разкри той.
 
Какво каза още заместник-министър Анатолий Величков - във видеото:
 

Етикети: Денят на живо
18:56 | 16 Декември 2018 г.

Дечо Дечев: Една държава се преценява по това как ...

18:56 | 16 Декември 2018 г.
Общият проблем е здравето на цялата нация. Една държава се преценява по това как е организирала здравеопазването си, за да може да предос...
18:44 | 16 Декември 2018 г.

Румен Петков: Във "Визия за България" няма един на...

18:44 | 16 Декември 2018 г.
Не е въпроса дали критикувам Корнелия Нинова, а че критикувам председателят на БСП, заради различни виждания. Партията винаги се е характ...
18:25 | 16 Декември 2018 г.

Теменужка Петкова: Смятам, че „Турски поток”, тряб...

18:25 | 16 Декември 2018 г.
С бизнеса имаме дългогодишен добър диалог. Понякога има теми, в рамките на които , бизнеса има претенции, които ние мислим, че не са дост...
17:58 | 16 Декември 2018 г.

Румен Порожанов: Българското производство върви на...

17:58 | 16 Декември 2018 г.
Равновесието безспорно е нещо, без което не може да се живее. Относно пчелите, направихме много срещи и разговорите са за това, дали опра...
17:43 | 16 Декември 2018 г.

Пламен Димитров: Времето на евтиния труд в Българи...

17:43 | 16 Декември 2018 г.
Президента има по конституция доста ограничени правомощия, но на моменти те са доста важни. Аз смятам, че има моменти, в които има въпрос...
17:18 | 16 Декември 2018 г.

Пламен Георгиев: Лозан Панов беше първият, който н...

17:18 | 16 Декември 2018 г.
За мен с едно решение ВКС наруши баланса между трите власти. Въпросът е, че законодателят беше пределно ясен. Прекратяването на производт...

гледай на живо

17.12.2018
 • в момента
  Спорт в обектива
 • 01:00
  Повторения
 • 06:15
  Денят на живо
 • 07:00
  Всяка сутрин