Анатолий Величков от МО: На 1 октомври чакаме предложенията за нов боен самолет (ВИДЕО)

Невъзможно е да снемем руското въоръжение в армията ни, подчерта заместник-министърът

Източник: Канал 3

На 1 октомври тази година се очакват предложенията за закупуването на нов боен самолет за Българската армия, заяви в "Денят на живо" Анатолий Величков, заместник-министър на отбраната.
 
Той посочи, че изявеното намерение финансирането на армията да достигне до 2%  от БВП, ще бъде достигнато през 2024 г.  Това изискване постави пред членовете на НАТО американският президент Доналд Тръмп по време на срещата на върха на алианса в Брюксел.
 
 
"Пожеланите 2% са с оглед на това, че САЩ имат най-големият принос в общата сигурност на алианса, така че е напълно логично от гледната точка на американския президент", подчерта Анатолий Величков.
 
Той обаче бе категоричен, че крайното решение се взема от суверена. "Ние имаме суверен - суверен е народът, той избира правителството на българската държава, това са решения, които се взимат в българския парламент", каза заместник-министърът.
 
По думите му е невъзможно в рамките на оставащата половин година да бъдат повишени разходите до въпросните 2%, което предполага 2 милиарда лева.
 
Анатолий Величков бе категоричен, че българската армия не може да изпълнява задачите си без руското оръжие, друго от изискванията, поставени пред членките на НАТО от американския президент..
 
"Отказване от руското оръжие не може да има, защото това означава България хипотетично да снеме въоръжение и в артилерията, и основния боен танк, и в сухопътни войски, така ще загубим способности и това няма как да се случи", подчерта Величков, който уточни, че грубо казано това е 90% от нашето въоръжение. 
 
"Знаете, че повечето от ВВС е съветско произвоство, придобивали сме ги в края на 80-те години, без тях оставаме с платформи за тренировъчни задачи, това ще лиши от бойни способности авиацията", каза Анатолий Величков, според когото "изказванията на тези форуми са пожелания към държавите участнички". 
 
Заместник-министърът поясни, че ние ще "възстановяваме летателната годност освен на МИГ-29, за което вече е осигурено финансирането, така и на щурмовата авиация - СУ-25, които изпълняват мисии със Сухопътни войски и са важен елемент за изграждане способности и в авиацията, и в Сухопътни войски", заяви Анатолий Величков.
 
По думите му тук не може и да става дума някой да ни прави подаръци с безплатно въоръжение. "Това е бизнес и то сериозен бизнес в световен мащаб, така че подаръците в политически план ги плащаш по друг начин. Питали сме за подобни оферти, вкл. и в шеговит план - дали ще ни предоставят натовски самолети. Отговорът е бил "не". Не смятам,  че трябва да назовавам кои, но това са били официални представители на страни от НАТО", разкри той.
 
Какво каза още заместник-министър Анатолий Величков - във видеото:
 

Етикети: Денят на живо
18:00 | 19 Март 2019 г.

Александър Томов издига Мая Манолова за кмет на Со...

18:00 | 19 Март 2019 г.
Ако Мая Манолова се яви на избори срещу Йорданка Фандъкова, тя печели. Това заяви в предаването "Всичко коз" Александър Томов &...
17:40 | 19 Март 2019 г.

Гроздан Караджов: Беше направена голяма беля с пен...

17:40 | 19 Март 2019 г.
Направена е една много фундаментална грешка. И тя е направена през промени в Кодекса за социалното осигуряване, които са минали през задн...
17:33 | 18 Март 2019 г.

Политолози: БСП може да спечели европейските избор...

17:33 | 18 Март 2019 г.
Разделя или обединява Елена Йончева БСП. Върху този въпрос разсъждаваха политолозите Мария Пиргова и Димитър Ганев в предаването на Канал...
Боян Магдалинчев: До тук нещата по мониторинга се развиват положително
18:53 | 17 Март 2019 г.

Боян Магдалинчев: До тук нещата по мониторинга се ...

18:53 | 17 Март 2019 г.
До тук нещата по мониторинга се развиват положително. Във вторник имахме среща с мисията на ЕС по механизма за проверка. Остават още няко...
Пламен Панчев от ”Тракия икономическа зона“: Ние сме най-успешният модел за публично-частно партньорство
18:27 | 17 Март 2019 г.

Пламен Панчев от ”Тракия икономическа зона“: Ние с...

18:27 | 17 Март 2019 г.
Клъстър ”Тракия икономическа зона“ са компаниите, които създават зоната, фирмите които организират, а не инвеститори. Това е ...
Калоян ПарговКалоян Паргов: Изборът на Елена Йончева не е неочакван:
18:14 | 17 Март 2019 г.

Калоян Паргов: Изборът на Елена Йончева не е неоча...

18:14 | 17 Март 2019 г.
Изборът на Елена Йончева не е неочакван, имената дълго време се въртяха в общественото пространство. Важното е, че от утре започваме рабо...

гледай на живо

19.03.2019
 • в момента
  Спорт в обектива
 • 22:00
  Новини
 • 22:15
  "Всичко коз" – политическо токшоу
 • 23:00
  Новини