Ген. Чавдар Червенков: Русия и САЩ могат да се унищожат взаимно и то по няколко пъти (ВИДЕО)

Путин беше по-заинтересован от срещата с Тръмп, смята бившият шеф на Военното разузнаване

Източник: Канал 3

Русия насъбра един куп негативи в отношенията си със Запада след 2014 г . - всичко започна с Крим. Мисля, че Путин бе по-заинтересован от срещата с Тръмп в Хелзинки, защото Съединените щати са от позиция на силата при всички положения. Иначе с ядрените оръжия, с които разполагат, двете страни гарантирано могат да се унищожат взаимно, дори по няколко пъти. Това мнение изрази в "Денят на живо" генерал Чавдар Червенков, бивш ръководител на Военното разузнаване и бивш вътрешен министър.
 
"Решението за срещата Тръмп - Путин в Хелзинки беше правилно. Ние не знаем, а и тези, които протестират в Щатите не знаят какво се е говорило по време на срещата на четири очи. Разбрахме някои неща по време на пресконференция", посочи генерал Червенков.
 
"Около тази среща, подготовката и провеждането, и това, което е известно, в оценката за поведението на президентите се появиха какви ли не анализи, едни психолози започнаха да се упражняват - кой се почесал по носа, точно къде и в кой момент, кой се хванал за ухото, намигнал ли е Тръмп или не. Някои хора нека се упражняват - това си е тяхна работа", бе оценката на генерала за някои повърхностни реакции на срещата на върха.
 
 
"От Крим започна всичко - оттогава е летоброенето на влошаване на отношенията и новата Студена война, оттогава влязохме в тази терминология. Въпросът за Крим виси. Няколко дни преди срещата в Хелзинки, може би като подготовка, по някакъв повод президентът Путин каза , че за тях въпросът с Крим е решен, Крим е руски и точка. Точка! И след това, ако ви е направило впечатление, този въпрос може да е бил обсъждан, но не беше коментиран публично", анализира генерал Червенков.
 
Според него и другият много деликатен въпрос - за икономическите санкции на Запада срещу Русия, също е бил деликатно подминат в публичните изяви на Тръмп и Путин след срещата в Хелзинки.
 
"Въпреки, че има различни оценки как санкциите не били оказали кой знае какво влияние - те оказват влияние, това е една изолация. Този въпрос също не беше коментиран или не беше споменат публично", припомни ген. Червенков.
 
Той предположи, че Владимир Путин се стреми точно по тези две точки да постигне напредък и проясняване чрез договорка с президента на САЩ Доналд Тръмп.
 
"Ако Путин получи признание от Тръмп, тогава той по-лесно ще се разбере със страните от Западна Европа. Може би определени сили и кръгове, които не желаят разведряване в отношенията с Русия, са нервирани точно от тази перспектива", предположи генерал Червенков.
 
"Като професионално деформиран човек бих казал, че целият проблем в отношенията Русия - Западна Европа, започна с това, че Путин опита да върне старото величие на Русия и да я върне в лагера на великите сили", сподели разузнавачът.
 
Той призна, че в поведението на Доналд Тръмп има неща, които още не може да разгадае. И загатна, че американският президент също е пристигнал в Хелзинки със скрити козове в ръкава, чрез които да договори определени неща в своя полза.
 
"Не приемам обвиненията (срещу Тръмп в САЩ) как уж Путин изглеждал по-добре на пресконференцията, той започнал пръв, трасирал въпросите, говорил уверено. Докато президентът Тръмп се намесваше от време на време, кимаше, потвърждаваше. Но този човек още откакто е влязъл в Белия дом ни изненадва със своите ходове и мисля, че той отиде на тази среща защото също има нещо в ръкава", каза генерал Червенков.
 
По неговата преценка Тръмп може да е изискал определени стъпки на Русия за войната и кризата в Сирия в интерес на трета държава - Израел.
 
"Единият въпрос очевидно е Сирия, и то не Сирия, а Израел. Триъгълникът  Сирия - Иран - Израел; Русия; Турция. Сигурно на Израел и на премиера Нетаняху му е дошло дотук от това напрежение, на тях също им трябва глътка въздух", мотивира се ген. Червенков.
 
"Последните дни преди срещата в Хелзинки имаше посещение на Нетаняху в Москва. Чува се, че той няколко пъти е ходил в Москва, една совалка Тел Авив - Москва. Очевидно той е поискал подкрепа, има някакви договорки, разговори", припомни генералът.
 
Според него единият важен въпрос за обсъждане е Сирия и извеждането на Иран оттам, както и гарантирането на сигурността на Израел. "Мисля, че тук има нещо, този въпрос е обсъждан и се търси някакво решаване. Очакваме развитие по въпроса отношенията Иран - Русия при тази ситуация, или какво ще се предложи на Иран, за да приеме тази оферта", разясни възможните скрити маневри генералът.
 
"Това, което ще получи Путин косвено, е че тези страни (САЩ, Израел, Западна Европа) ще признаят Асад и ще го оставят начело на държавата още известно време, не знам  колко - може би година-две, за да се създаде обстановка за организиране на едни наистина по-демократични избори и хората да кажат на тях кого искат да изберат.
 
Но така в обозримо бъдеще Асад остава, което пък гарантира спокойствието на Русия по отношение на нейните бази в Сирия", обобщи генерал Червенков.
 
Той обаче бе категоричен, че двете суперсили и светът са много далеч от конкретни стъпки за намаляване на стратегическите оръжия, въпрос, който бе коментиран след срещата на Тръмп с Путин в Хелзинки.
 
"О, много далече сме от този етап. Някаква договорка да започнем да говорим по въпроса - да, сигурно. Защото и двете страни са разтревожени, повече Тръмп, тъй като очевидно Русия е направила някакви интересни крачки напред в разработката на средства-носители, за които самият Путин се похвали преди няколко месеца", подчерта ген. Червенков. 
 
"Навремето, преди 10 ноември 1989 г., това се наричаше "нов кръг в надпреварата във въоръжаването". Надпреварата продължава на по-високо технологично ниво, опасността става по-голяма и за двете страни, а средствата за противодействие все още може би ги няма", продължи генералът.
 
"Взаимното унищожение си е гарантирано и сега, както и навремето - двете страни взаимно могат да се унищожат, даже по няколко пъти. Това ядрено оръжие като количество съществува, носителите също, те непрекъснато се усъвършенстват", разясни ген. Червенков.
 
Цялото интервю с генерал Чавдар Червенков в "Денят на живо" вижте във видеото:
11:09 | 16 Януари 2019 г.

NZZ: Русия - великан "на глинени крака", но все по...

11:09 | 16 Януари 2019 г.
Коментар на Андреас Рюеш, "Нойе Цюрхер Цайтунг“ (Швейцария) Русия отслабва, но чувства как расте силата ѝ. През новата год...
21:00 | 15 Януари 2019 г.

Атанас Тасев: Досега държавната енергетика се изто...

21:00 | 15 Януари 2019 г.
В никоя държава на борсата не се търгува 100 процента от енергията. Търгува се по дългосрочни договори. Ако не сте си си направили достат...
20:30 | 15 Януари 2019 г.

Тежки последици и за Великобритания, и за Европа с...

20:30 | 15 Януари 2019 г.
„Пет са възможните сценарии за Брекзит. Единият е твърд Брекзит – без сделка. Втори сценарий – вот на недоверие към Тер...
Емилиян Гебрев
11:04 | 15 Януари 2019 г.

Виж кой говори по БТВ: Емилиян Гебрев - от червени...

11:04 | 15 Януари 2019 г.
БТВ стана днес (волно или неволно) жертва на беглеца от правосъдие Цветан Василев. В най-гледаното време сам в студиото бе поканен оръжей...
08:22 | 15 Януари 2019 г.

Трите основни варианта за Брекзит часове преди пар...

08:22 | 15 Януари 2019 г.
Какви са трите основни сценария за Брекзит, в навечерието на вота, пита АФП. На 29 март е предвидено Великобритания да напусне Европейски...
21:46 | 14 Януари 2019 г.

Боби Бобев: Нестабилността на Балканите работи в п...

21:46 | 14 Януари 2019 г.
Москва е противник на това разширяване на НАТО на Балканския полуостров. Въобще липсата на стабилност в региона повече работи в полза на ...

гледай на живо

16.01.2019
 • в момента
  Социална мрежа
 • 17:00
  Новини
 • 17:15
  Патарински LIVE
 • 18:00
  НОВИНИ - Централна емисия