Доц. Румен Драганов: Чуждите туристи у нас да консумират местна храна, в Гърция не сервират шопска салата (ВИДЕО)

Тандемът Волен Сидеров - Ангелкова увисна с някаква борба срещу вицепремиера, която беше абсолютно ненужна

Източник: Канал 3

Хората с пари идват в България, но те няма да ги харчат за глупости - те не идват да си купят турски или китайски сувенири, мартеници на мускалчета. Хората търсят традиционен продукт в традиционна среда. Ключово е според мен да се ориентираме не само към по-богати туристи, а чуждите туристи у нас да консумират храна местно производство колкото се може повече. Това препоръча в "Денят на живо" доц. д-р Румен Драганов, председател на Института за анализи и оценки в туризма.
 
"Може би това е едно от нещата, с които министърът (Ангелкова) трябва да се занимае. Първо, българската храна е много по-качествена, като се сервира в рамките на 100-150 км от градините, където се произвежда. Така това ще подпомогне и местното произвоство, местните марки - меса, млечни произведения, плодове и зеленчуци, каквото и да е производство", посочи доц. Драганов.
 
Той даде пресен пример c Велинград след посещението му там с министър Ангелкова. "В хотелите, където бяхме, доматите и краставиците, които се сервират, не са от Велинград - пише полски парникови домати, и то при положение, че във Велинград има топла минерална вода и може да има парници, които да отглеждат тези домати", каза доц. Драганов. 
 
"Ние все още подпомагаме турския, македонския, гръцкия, колумбийския, африканския и всякакви други производители, и не сме наблегнали на нашите производители. Българите, които са били в  Гърция, казват, че навсякъде салатите  са местно производство.
 
Никъде в Гърция няма да ви сервират шопска салата, но в България може да ядете гръцка салата където поискате. Политиката на налагане на местни марки, с местни продукти, подпомагането на местното население - ето това е туризмът, който мисля, че ние политически не сме го разбрали.
Тези затворени цикли би трябвало да станат пример и за Златни пясъци, и за Слънчев бряг и за много други туристически комплекси в страната", каза Румен Драганов.
 
 
Той определи сегашния летен туристичени сезон като положителен - "положителен не само в периметъра "брой туристи", но също така виждаме, че се качва средната заетост". "Средната заетост за месец юни, отчетена в сравнение с миналата година, и за трите области по Черноморието, се качва с по 2-3 пункта, което е много добре. По същия начин отчитаме и ръст, който ще дойде за месеците юли и август, в който надхвърляме 2 милиона чуждестранни посетители", изброи експертът.
 
"През август ще имаме само като туризъм над 1,2 милиона души, което отново е ръст с 4,5% за този месец, който е с големи обеми. По същия начин смятаме, че ще продължат и месеците септември и октомври, тъй като нискотарифните превозвачи продължават да летят, особено към морските дестинации Бургас и Варна, където виждаме и повече туристи с цел културен туризъм в градската историческа среда", прогнозира доц. Драганов.
 
Според него и зимният сезон се очертава добър - "нямаме причини да очакваме нещо друго, той няма да е по-различен от миналия, което означава, че в страната ще влязат около 1,7 милиона посетители", изтъкна Румен Драганов.
 
Той наблегна, че само една малка част от тях са хора, които идват да карат ски и сноуборд. "Само 200-250 000 ще дойдат от чужбина да карат ски и сноуборд. Повечето идват за културен туризъм в градска историчеса среда. Виждаме, че нискотарифните авиокомпании летят до Бургас и Варна - очевидно там хората няма да карат ски, същото е и за София.
 
Така че ще имаме един добър зимен сезон с малко по-ниски числа след европредседателството, което ще редуцира посещенията на много журналисти и чиновници и други, които имахме през предходния зимен сезон", отбеляза Румен Драганов.
 
По наблюденията му шумно коментираните и критикувани акции "шум" по Черноморието, започнати под импулса на вицепремиера Валери Симеонов от миналото лято, не само не са отказали туристите, а даже напротив. "Ако гледаме числата, имаме ръст на туристите, вкл. и в Слънчев бряг, Златни пясъци, в Албена и навсякъде по Черноморието - и като средна заетост, не само като по-голям брой туристи. Което означава, че всякакви заклинания, че, видите ли, акциите на вицепремиера ще повлияят на туристите, не се сбъднаха", отчете доц. Драганов. 
 
"Нещо повече - получи се едно обединение, едно разбиране от страна на бранша. Голяма част от заведенията остъклиха помещенията си, те са затворени в часовете след 23 ч., направиха много мощни климатици, много мощни противошумови съоръжения, вкл. завеси. 
 
Оказа се, че можело да стане, и от тази гледна точка някак си тандемът Волен Сидеров - Ангелкова увисна с някаква борба, която беше абсолютно ненужна - да защитават неизвестно чий интерес, който не поиска тяхната защита", обобщи Румен Драганов.
 
"Хората направиха инвестиции в изолации, те се вслушаха в думите на обществото и на вицепремиера. Сами изпълниха предписанията, не предприеха никакви съдебни действия. Миналата година уж щяха да съдят лично вицепремиера, че провалил някакъв музикален фестивал - нямаше такова дело. Бяха издадени вътрешни предписания точно на Какаовия плаж ("Какао бийч"), че предписанията ще бъдат изпълнени. Тук е важното не да водим битка като някакви нечовеци, а да водим битка като нормални хора и да си кажем - очевидно шумът пречи, има малки деца, има туристи...
 
Хората разбраха, че с тези инвестиции могат да подобрят продукта, който предлагат. Но не за сметка на други собственици. Това, което видях, са значителни инвестиции и очевидно редуциране на проблема", отбеляза доц. Драганов, който е в туристическия бранш от далечната 1969 г.
 
Вижте във видеото цялото поучително интервю на Румен Драганов в "Денят на живо", в което той говори също 
- за сивия сектор в туризма ни, който обрича на обедняване местните хора;
- за прекалената власт, съсредоточена в ръцете на министъра, за сметка на браншовите организации;
- за благотворната за туризма роля на рекламата на България в чужбина - от страна на държавата и на бизнеса;
- за презастрояването на българските курорти;
- за негативните отзиви от вноса на работна ръка от Украйна и Молдова и още:

Етикети: Денят на живо
ван Ченчев за кмета на Костенец: Познавам го като почтен човек, за нас беше изненада
17:27 | 17 Юни 2019 г.

Иван Ченчев за кмета на Костенец: Познавам го като...

17:27 | 17 Юни 2019 г.
Това е неприятно, познавам Радостин Радев, но нямам никаква информация, защо е задържан. Познавам го като почтен човек. За нас беше изнен...
Симеон Сакскобургготски отива на поклонението на крал Михай
20:32 | 16 Юни 2019 г.

Цар Симеон II: Ще съм принуден на второ изгнание з...

20:32 | 16 Юни 2019 г.
Историята с царските имоти ме принуждава към второ изгнание, с тези думи Сакскобургготски коментира свое писмо от септември 2018 г., в ко...
19:19 | 16 Юни 2019 г.

Карлос Контрера: Г-жа Нинова въведе нова мода в об...

19:19 | 16 Юни 2019 г.
Поведението на г-жа Нинова винаги е било странно, тя въведе нова мода в обществение живот - на истеризирането, на ръба на истерията. На д...
18:34 | 16 Юни 2019 г.

Теменужка Петкова: АЕЦ Белене е реалистичен проект...

18:34 | 16 Юни 2019 г.
Смятам, че АЕЦ Белене е един реалистичен проект. Първо, този проект има всички необходими разрешителни и лицензи за реализацията му. Обор...
17:57 | 16 Юни 2019 г.

Проф. М. Константинов: Ще има много тежка катастро...

17:57 | 16 Юни 2019 г.
Ще има много тежка катастрофа, ако на местните избори има машинно гласуване. Това ще бъдат много тежки избори. Този вид гласуване не е по...
17:25 | 16 Юни 2019 г.

Лиляна Павлова: Този цирк, пародия, което видяхме ...

17:25 | 16 Юни 2019 г.
Вярвам, че в една държава - и лично аз, и като цяло ГЕРБ, всяка политическа система, тя е като човешкото тяло, трябва да има стабилно дяс...