Плевнелиев с остри думи срещу президента Радев: Външнополитически той е нула

Русия два пъти му зашлеви звучни шамари, обяви държавният глава от 2012-а до 2017 г.

Румен Радев, Росен Плевнелиев
Източник: Канал 3

Румен Радев, Росен Плевнелиев

Категорично не може да очакваме предсрочни парламентарни избори. В това е убеден президентът на страната от 2012-а до 2017 г. Росен Плевнелиев, като подкрепи твърдението си дори с думите на настоящия държавен глава Румен Радев.

"Не виждам алтернатива на това управление и тук мога да се съглася с оценката на президента Радев, който каза, че към момента нямало алтернатива. Странно защо той зашлеви звучен шамар на БСП, които вярват, че са алтернатива. В момента няма ситуация, която да доведе до криза", обяви Плевнелиев в интервю за bTV.

След което остро разкритикува настоящия президент.

"Трудно мога да скрия съжалението си от голяма част от действията на президента Радев. Аз търся смисъла и съдържанието, но по смисъл и съдържание това е първият български президент популист. Категорично заставам зад тази теза. Даже неговото обръщение преди няколко дни бе изключително популистко: "В държавата няма алтернатива, Народното събрание е някакъв нотариат за подпечатване на чужди решения...". Не му прилича на един държавен глава по никакъв начин да поставя под въпрос основните институции на българската държавност, но той това го прави, без да му мигне окото и същевременно да каже, че и БСП не са никаква алтернатива, но алтернативата е той, който щял да изгради през следващите месеци. Донякъде тук има противоконституционност в действията на държавния глава. Плюс това, че разделя нацията и принизява институциите.

Проблемът на Радев е много сериозен и аз ще го обясня точно в две изречения. Първото изречение е, че президентът Радев външнополитически вече не е никакъв фактор. Никакъв фактор – нула. На запад той вече няма какво да каже, няма доверие към него, няма и кой да го чуе. Той ще бъде формален по опорните точки на външно министерство.

На Изток обаче е по-интересно. Защото Русия му зашлеви такъв звучен шамар, и то два пъти, че тук в България не остана и капка съмнение, че цялото му заиграване с проруската нотка остана без всякакво покритие. Никога досега в историята на България не се бе случвало президент да отиде на официално посещение в Кремъл и там пресконференцията да е 6 минути, от които 5 минути да говори президентът Радев и 1 минута да говори президентът на Русия, забележете, за Бойко Борисов. Такъв звучен шамар, като добавим и посещението на руския патриарх в България, чукането, тропането по масата, и забележете, този акт на принизяване на българската държавност бе пуснат от Кремъл, от кремълските медии, няколко дни по-късно. На мен това ми казва, че президентът на Русия зашлеви един много звучен шамар", обяви Росен Плевнелиев.

Той обясни, че няма намерение да се връща в политиката и неговият пробрлем с президента Радев е слабостта му във външнополитически план.

"След като не може да свърши нищо извън България, то ще работи в страната. Президентът трябва да е платформа за добрите идеи в държавата, да е балансиран”, каза още Плевнелиев.

Вижте още новини от България!

Като бивш министър на регионалното развитие и благоустройството той бе категоричен, че също би постъпил като Николай Нанков и би си подал оставката след трагедията в Своге. Нямало обаче да допусне изобщо да бъде ревизирано решението му. По думите му обаче трябва да се изясни, че тази оставка не е по вина и  министрите не са виновни за това кой как е изпълнил и проектирал един път. Но министърът носи морална отговорност, каза той.

"2006-та имахме подобна катастрофа в Бяла. БСП управляваха и тогава никой не подаде оставка, после имаше още един случай и пак никой не подаде оставка. Когато те са на власт, подобни морални действия на министри не се наблюдават.

В този случай е важно да се влезе в същината на договорите. Този път е имал проект за рехабилитация, изпълнен ли е както е заложен, трябвало е да се предвиди и качеството на пътя”, категоричен е Плевнелиев.

Той допълни, че в ролята си на регионален министър през 2011 г. са били приоритизирани някои от най-тежките участъци и е започнала програма за модернизация. Били са включени над 30 трасета.

В личен план той обясни, че е изключително позитивно настроен и до две седмици очаква да му се роди дете.

 

Бившият командир на НАТО в Европа: Време е да наваксате с инвестициите във военна сила
15:30 | 21 Януари 2019 г.

Бившият командир на НАТО в Европа: Време е да нава...

15:30 | 21 Януари 2019 г.
Време е да наваксате с инвестициите във военна сила. Това заяви в обширно интервю за Канал 3 дни бившият главнокомандващ силите на НАТО з...
Фалшива заплаха с бомба затвори Съдебната палата за около час
14:40 | 21 Януари 2019 г.

Дървената бухалка на правосъдието

14:40 | 21 Януари 2019 г.
Представете си, че имате малък бизнес. В малък град, недалеч от морето. Неголямо заведение или магазинче. В Айтос, да речем. И в един хуб...
Ники Илиев: Хората се срещат и разделят, това са но нормални неща в живота
19:01 | 20 Януари 2019 г.

Ники Илиев: Хората се срещат и разделят, това са н...

19:01 | 20 Януари 2019 г.
Идеята на филма „Нокаут” беше хората да не се делят по раса и религия, по никакъв начин. Според мен, имаме нужда от това в Бъ...
Халил Летифов: Нерегламентираният транспорт е опасен за хората, трябва решение
18:56 | 20 Януари 2019 г.

Халил Летифов: Нерегламентираният транспорт е опас...

18:56 | 20 Януари 2019 г.
Не сме се отказали от протестите, заяви Симо Симов от Националното сдружение на търговци и превозвачи на горива в ефира на предаването &b...
Росен Желязков: На срещата на ГЕРБ беше ясно казано, че не може да лежим на стари лаври
18:13 | 20 Януари 2019 г.

Росен Желязков: На срещата на ГЕРБ ясно беше казан...

18:13 | 20 Януари 2019 г.
Пакетът, с който влязох  в министерство на транспортът, беше пакетът Макрон. Ако транспортът е ясна система от всички сектори, тогав...
Ген. Константин Попов: Ще имаме нови самолети след 3-4 години (Видео)
17:40 | 20 Януари 2019 г.

Ген. Константин Попов: Ще имаме нови самолети след...

17:40 | 20 Януари 2019 г.
Съдбата ни е свързала с Румен Радев, като президент няма да го коментирам, защото смятам, че позицията, която взима в момента не е правил...

гледай на живо

21.01.2019
 • в момента
  Денят на живо
 • 21:00
  Новини
 • 21:15
  Спорт в обектива
 • 22:00
  Новини