Зам.-министърът на земеделието: Загубите заради фермата в Болярово вече са за милиони (ВИДЕО)

Янко Иванов е категоричен, че към момента няма огнище на чума по свинете в страната

Янко Иванов
Източник: Канал 3

Каква е ситуацията с чумата по дребните преживни животни в Странджа. Темата коментира в предаването „Денят на живо” по Канал 3 зам.-министърът на земеделието Янко Иванов.

„Бих казал, че с всички огнища се справихме, с изключение на едно. Има една ферма в Болярово, при която бяха регистрирани две положителни проби, и стопаните не ни позволиха да влезем вътре. Имаше и едни активисти, които спряха всеки опит да влезем вътре.

Според тяхната информация, това са спонтанно организирани активисти, които искат да защитят животните на Ана Петрова. Но от кого – не е ясно.

Защото заради тези действия се нанасят щети и на съседните села, не може и да вдигнем забраната от България. Има един куп преки и непреки загуби. Не мога да кажа точна сума, но сигурно вече надхвърля милиони, защото там не може да се реализира продукцията. Не знам кога и как ще се разреши въпросът. Такъв въпрос досега не е имало. За да започнем да заселваме фермите обаче първо трябва да приключим с това стадо. Трябва да видим има ли инфекция и имало ли е изобщо”, обяви Янко Иванов.

По думите му във въпросната ферма вече има над десет мъртви животни, като според стопанката те са умрели от преяждане. Той уточни, че е взета само една проба от мъртво животно. Резултатите от нея ще бъдат готови до десетина дни.

Ако се окаже, че тя е положителна, то ще се наложи да се вземат принудителни мерки.

Янко Иванов обяви, че не е вярна информацията, че е подаден доклад до международна организация, че въпросното стадо вече е унищожено.

Вижте още интервюта и коментари!

„По отношение на чумата по прасетата имаше едно огнище в един частен двор и то беше своевременно ликвидирано. Тук проблемите обаче са повече, защото самият вирус се разпространява по много различни начини. Например самата чума бе пренесена от Африка в Европа с отпадъците на един кораб, който пристигнал в Грузия. След това премина през цяла Европа. Засега нямаме африканса чума по прасетата, но това не означава, че няма да имаме, ако не си отваряме очите. Защото в съседна Румъния тези случаи нарастват лавинообразно”, каза Иванов.

„Искам да кажа, че такава мярка за превантивно клане се прилага в другите страни. При нас я няма строго разписана в закона, затова предлагаме да бъде приета”, допълни зам.-министърът и даде пример с Холандия, Белгия и Дания.

Извън темите със заразите той говори по актуалната тема с арестите за бандата от лесничеи, които бяха хванати за незаконна сеч.

„Горите не са в моя ресор и мога да кажа гражданската си позиция – това е недопустимо и според мен трябва върху тях да се стовари цялата строгост на закона. Освен че това е аморално, то руши и доверието в институциите, което и без друго е крехко”, каза Иванов.

За хляба и инициативата търговските вериги да си намалят печалбата Иванов коментира:

„Инициативата е на министър Порожанов и мисля, че ще я  доведе до край. Доколкото разбрах е постигнато някакво съгласие с търговските вериги”.

 

о.з.ген. Тодор Бояджиев
10:33 | 19 Февруари 2019 г.

Ген. Тодор Бояджиев пред "Труд": В съшитата истори...

10:33 | 19 Февруари 2019 г.
Защо така се получава, че трябва някой чужденец да се обади, за да чуем какво правят службите, които храним? Ако не беше казал един венец...
09:34 | 19 Февруари 2019 г.

Дончев: Взетото решение за прага на преференциите ...

09:34 | 19 Февруари 2019 г.
Взетото решение в петък за прага на преференциите беше грешка - винаги се случват грешки, няма някой, който да не греши, призна вицепреми...
21:00 | 18 Февруари 2019 г.

Николай Облаков: Основите на кризата между Франция...

21:00 | 18 Февруари 2019 г.
Проблемът между Италия и Франция не е между Конте и Ди Майо и Макрон. Те може би са представители на по-крайни крила, но основите на тази...
20:37 | 18 Февруари 2019 г.

Михаил Мирчев: Хората искат мажоритарен елемент в ...

20:37 | 18 Февруари 2019 г.
„Не беше изненада. Не беше трудно да се предвиди, че ГЕРБ не искат да си причинят масови протести”. Това обяви в предаването ...
18:12 | 18 Февруари 2019 г.

Le Monde: Влошаването на отношенията Европа - САЩ ...

18:12 | 18 Февруари 2019 г.
Силви Кауфман, Тома Видер, в. "Льо Монд" Ако в някои хора все още е имало илюзии за състоянието на трансатлантическите отно...
Евродепутатите подкрепиха плана за преразпределение на бежанците
15:36 | 18 Февруари 2019 г.

ГЕРБ и БСП с повече евродепутати за сметка на конс...

15:36 | 18 Февруари 2019 г.
На предстоящите избори за Европейски парламент ГЕРБ ще спечели 34.8% от гласовете, а БСП - 33.1%. Това показва публикувано днес проучване...

гледай на живо

19.02.2019
 • в момента
  Пулс
 • 11:45
  Топ шоп
 • 12:00
  Новини
 • 12:20
  Интервю с Наделина Анева