Зам.-министърът на земеделието: Загубите заради фермата в Болярово вече са за милиони (ВИДЕО)

Янко Иванов е категоричен, че към момента няма огнище на чума по свинете в страната

Янко Иванов
Източник: Канал 3

Каква е ситуацията с чумата по дребните преживни животни в Странджа. Темата коментира в предаването „Денят на живо” по Канал 3 зам.-министърът на земеделието Янко Иванов.

„Бих казал, че с всички огнища се справихме, с изключение на едно. Има една ферма в Болярово, при която бяха регистрирани две положителни проби, и стопаните не ни позволиха да влезем вътре. Имаше и едни активисти, които спряха всеки опит да влезем вътре.

Според тяхната информация, това са спонтанно организирани активисти, които искат да защитят животните на Ана Петрова. Но от кого – не е ясно.

Защото заради тези действия се нанасят щети и на съседните села, не може и да вдигнем забраната от България. Има един куп преки и непреки загуби. Не мога да кажа точна сума, но сигурно вече надхвърля милиони, защото там не може да се реализира продукцията. Не знам кога и как ще се разреши въпросът. Такъв въпрос досега не е имало. За да започнем да заселваме фермите обаче първо трябва да приключим с това стадо. Трябва да видим има ли инфекция и имало ли е изобщо”, обяви Янко Иванов.

По думите му във въпросната ферма вече има над десет мъртви животни, като според стопанката те са умрели от преяждане. Той уточни, че е взета само една проба от мъртво животно. Резултатите от нея ще бъдат готови до десетина дни.

Ако се окаже, че тя е положителна, то ще се наложи да се вземат принудителни мерки.

Янко Иванов обяви, че не е вярна информацията, че е подаден доклад до международна организация, че въпросното стадо вече е унищожено.

Вижте още интервюта и коментари!

„По отношение на чумата по прасетата имаше едно огнище в един частен двор и то беше своевременно ликвидирано. Тук проблемите обаче са повече, защото самият вирус се разпространява по много различни начини. Например самата чума бе пренесена от Африка в Европа с отпадъците на един кораб, който пристигнал в Грузия. След това премина през цяла Европа. Засега нямаме африканса чума по прасетата, но това не означава, че няма да имаме, ако не си отваряме очите. Защото в съседна Румъния тези случаи нарастват лавинообразно”, каза Иванов.

„Искам да кажа, че такава мярка за превантивно клане се прилага в другите страни. При нас я няма строго разписана в закона, затова предлагаме да бъде приета”, допълни зам.-министърът и даде пример с Холандия, Белгия и Дания.

Извън темите със заразите той говори по актуалната тема с арестите за бандата от лесничеи, които бяха хванати за незаконна сеч.

„Горите не са в моя ресор и мога да кажа гражданската си позиция – това е недопустимо и според мен трябва върху тях да се стовари цялата строгост на закона. Освен че това е аморално, то руши и доверието в институциите, което и без друго е крехко”, каза Иванов.

За хляба и инициативата търговските вериги да си намалят печалбата Иванов коментира:

„Инициативата е на министър Порожанов и мисля, че ще я  доведе до край. Доколкото разбрах е постигнато някакво съгласие с търговските вериги”.

 

20:30 | 17 Октомври 2018 г.

Антоанета Христова: В момента нямаме конкретна сит...

20:30 | 17 Октомври 2018 г.
Кавгите в „Обединени патриоти” са доста отдавна. Имаше доста коментари. Все повече и повече се откриват интересите на малката...
21:00 | 16 Октомври 2018 г.

Иван Димитров: Не се развива по абсолютно никаква ...

21:00 | 16 Октомври 2018 г.
Евротранспланта е неправителствена организация и нейната дейност е да улеснява донорите и тяхното доставяне. Няма как те да трансплантира...
Вида Пиронкова и Роберта
12:13 | 16 Октомври 2018 г.

Вида Пиронкова за Евровизия: По-добре година почив...

12:13 | 16 Октомври 2018 г.
Вида Пиронкова е творец-стихия - композитор, журналист, бижутер и поет. Пише камерна, солова, балетна, театрална, филмова, симфонична муз...
20:52 | 15 Октомври 2018 г.

Валерия Велева: Медийната общност в България е кон...

20:52 | 15 Октомври 2018 г.
Медиите се провалиха и то тръгна от България и се разпростря в целия свят. Никой не спази журналистическите закони и имаше предоверяване ...
Проф. Анастас Герджиков: Бих искал да стана студент за повече от един ден. Днес специалностите са много по-интересни
18:54 | 14 Октомври 2018 г.

Проф. Анастас Герджиков: Бих искал да стана студен...

18:54 | 14 Октомври 2018 г.
С това правителство работим много добре. С първия кабинет на Борисов не работехме добре. През последните 5 години правим реформа и няма к...
Ирена Соколова: Виждам края на лидерството на Корнелия Нинова
18:25 | 14 Октомври 2018 г.

Ирена Соколова: Виждам края на лидерството на Корн...

18:25 | 14 Октомври 2018 г.
Виждам края на лидерството на Корнелия Нинова. Виждате един по един ключови политици, които познаваме като хора от БСП, които се отдръпва...

гледай на живо

18.10.2018
 • в момента
  Повторения
 • 06:15
  Денят на живо
 • 07:00
  Всяка сутрин
 • 09:00
  Новини