Зам.-министърът на земеделието: Загубите заради фермата в Болярово вече са за милиони (ВИДЕО)

Янко Иванов е категоричен, че към момента няма огнище на чума по свинете в страната

Янко Иванов
Източник: Канал 3

Каква е ситуацията с чумата по дребните преживни животни в Странджа. Темата коментира в предаването „Денят на живо” по Канал 3 зам.-министърът на земеделието Янко Иванов.

„Бих казал, че с всички огнища се справихме, с изключение на едно. Има една ферма в Болярово, при която бяха регистрирани две положителни проби, и стопаните не ни позволиха да влезем вътре. Имаше и едни активисти, които спряха всеки опит да влезем вътре.

Според тяхната информация, това са спонтанно организирани активисти, които искат да защитят животните на Ана Петрова. Но от кого – не е ясно.

Защото заради тези действия се нанасят щети и на съседните села, не може и да вдигнем забраната от България. Има един куп преки и непреки загуби. Не мога да кажа точна сума, но сигурно вече надхвърля милиони, защото там не може да се реализира продукцията. Не знам кога и как ще се разреши въпросът. Такъв въпрос досега не е имало. За да започнем да заселваме фермите обаче първо трябва да приключим с това стадо. Трябва да видим има ли инфекция и имало ли е изобщо”, обяви Янко Иванов.

По думите му във въпросната ферма вече има над десет мъртви животни, като според стопанката те са умрели от преяждане. Той уточни, че е взета само една проба от мъртво животно. Резултатите от нея ще бъдат готови до десетина дни.

Ако се окаже, че тя е положителна, то ще се наложи да се вземат принудителни мерки.

Янко Иванов обяви, че не е вярна информацията, че е подаден доклад до международна организация, че въпросното стадо вече е унищожено.

Вижте още интервюта и коментари!

„По отношение на чумата по прасетата имаше едно огнище в един частен двор и то беше своевременно ликвидирано. Тук проблемите обаче са повече, защото самият вирус се разпространява по много различни начини. Например самата чума бе пренесена от Африка в Европа с отпадъците на един кораб, който пристигнал в Грузия. След това премина през цяла Европа. Засега нямаме африканса чума по прасетата, но това не означава, че няма да имаме, ако не си отваряме очите. Защото в съседна Румъния тези случаи нарастват лавинообразно”, каза Иванов.

„Искам да кажа, че такава мярка за превантивно клане се прилага в другите страни. При нас я няма строго разписана в закона, затова предлагаме да бъде приета”, допълни зам.-министърът и даде пример с Холандия, Белгия и Дания.

Извън темите със заразите той говори по актуалната тема с арестите за бандата от лесничеи, които бяха хванати за незаконна сеч.

„Горите не са в моя ресор и мога да кажа гражданската си позиция – това е недопустимо и според мен трябва върху тях да се стовари цялата строгост на закона. Освен че това е аморално, то руши и доверието в институциите, което и без друго е крехко”, каза Иванов.

За хляба и инициативата търговските вериги да си намалят печалбата Иванов коментира:

„Инициативата е на министър Порожанов и мисля, че ще я  доведе до край. Доколкото разбрах е постигнато някакво съгласие с търговските вериги”.

 

21:09 | 11 Декември 2018 г.

Сергей Станишев пред Канал 3: С бруталния двоен ст...

21:09 | 11 Декември 2018 г.
С прилагането на един брутален двоен стандарт спрямо българските граждани на шенгенска граница се чувстваме като втора ръка граждани на Е...
16:49 | 11 Декември 2018 г.

АФП: Макрон проби дупка в бюджета и в репутацията ...

16:49 | 11 Декември 2018 г.
Мерките на френския президент Еманюел Макрон за подпомагане на семействата с ниски доходи с цел прекратяване на протестите на "жълти...
21:41 | 10 Декември 2018 г.

Еленко Божков: Ще има значително увеличение на цен...

21:41 | 10 Декември 2018 г.
Аз съм сигурен, че от юли месец категорично ще има едно значително увеличение на цената на тока за бита. По две линии: първо, защото трен...
20:49 | 10 Декември 2018 г.

Проф. Георги Близнашки: Във Франция лъсна прехвале...

20:49 | 10 Декември 2018 г.
Точно заради това, което се случва във Франция, трябва да стигнем до верни заключения що се отнася да бъдещетo на България. Вижда се какв...
15:16 | 10 Декември 2018 г.

СРС-ата на Иванчева: Я подгответе едно дарение!

15:16 | 10 Декември 2018 г.
Стотици страници записи на разговори, придобити със специални разузнавателни средства (СРС), потвърждават корупционните действия и тоталн...
проучване АФИС
14:01 | 10 Декември 2018 г.

Проучване: Темида, митниците и болниците - най-кор...

14:01 | 10 Декември 2018 г.
57,8% от българите смятат, че корупцията у нас се увеличава. Едва 10,5 на сто са на мнение, че тя намалява, а 31,7% установяват, че запаз...

гледай на живо

12.12.2018
 • в момента
  Социална мрежа
 • 17:00
  Новини
 • 17:15
  Патарински LIVE
 • 18:00
  НОВИНИ - Централна емисия