Зам.-министърът на земеделието: Загубите заради фермата в Болярово вече са за милиони (ВИДЕО)

Янко Иванов е категоричен, че към момента няма огнище на чума по свинете в страната

Янко Иванов
Източник: Канал 3

Каква е ситуацията с чумата по дребните преживни животни в Странджа. Темата коментира в предаването „Денят на живо” по Канал 3 зам.-министърът на земеделието Янко Иванов.

„Бих казал, че с всички огнища се справихме, с изключение на едно. Има една ферма в Болярово, при която бяха регистрирани две положителни проби, и стопаните не ни позволиха да влезем вътре. Имаше и едни активисти, които спряха всеки опит да влезем вътре.

Според тяхната информация, това са спонтанно организирани активисти, които искат да защитят животните на Ана Петрова. Но от кого – не е ясно.

Защото заради тези действия се нанасят щети и на съседните села, не може и да вдигнем забраната от България. Има един куп преки и непреки загуби. Не мога да кажа точна сума, но сигурно вече надхвърля милиони, защото там не може да се реализира продукцията. Не знам кога и как ще се разреши въпросът. Такъв въпрос досега не е имало. За да започнем да заселваме фермите обаче първо трябва да приключим с това стадо. Трябва да видим има ли инфекция и имало ли е изобщо”, обяви Янко Иванов.

По думите му във въпросната ферма вече има над десет мъртви животни, като според стопанката те са умрели от преяждане. Той уточни, че е взета само една проба от мъртво животно. Резултатите от нея ще бъдат готови до десетина дни.

Ако се окаже, че тя е положителна, то ще се наложи да се вземат принудителни мерки.

Янко Иванов обяви, че не е вярна информацията, че е подаден доклад до международна организация, че въпросното стадо вече е унищожено.

Вижте още интервюта и коментари!

„По отношение на чумата по прасетата имаше едно огнище в един частен двор и то беше своевременно ликвидирано. Тук проблемите обаче са повече, защото самият вирус се разпространява по много различни начини. Например самата чума бе пренесена от Африка в Европа с отпадъците на един кораб, който пристигнал в Грузия. След това премина през цяла Европа. Засега нямаме африканса чума по прасетата, но това не означава, че няма да имаме, ако не си отваряме очите. Защото в съседна Румъния тези случаи нарастват лавинообразно”, каза Иванов.

„Искам да кажа, че такава мярка за превантивно клане се прилага в другите страни. При нас я няма строго разписана в закона, затова предлагаме да бъде приета”, допълни зам.-министърът и даде пример с Холандия, Белгия и Дания.

Извън темите със заразите той говори по актуалната тема с арестите за бандата от лесничеи, които бяха хванати за незаконна сеч.

„Горите не са в моя ресор и мога да кажа гражданската си позиция – това е недопустимо и според мен трябва върху тях да се стовари цялата строгост на закона. Освен че това е аморално, то руши и доверието в институциите, което и без друго е крехко”, каза Иванов.

За хляба и инициативата търговските вериги да си намалят печалбата Иванов коментира:

„Инициативата е на министър Порожанов и мисля, че ще я  доведе до край. Доколкото разбрах е постигнато някакво съгласие с търговските вериги”.

 

Проф.Тасев: Проблемът при сделката за ЧЕЗ е дали дружеството ще може да удовлетворява лиценза
18:57 | 24 Юни 2019 г.

Проф.Тасев: Проблемът при сделката за ЧЕЗ е дали д...

18:57 | 24 Юни 2019 г.
Пожарът е природно бедствие, дали е съзнателно или несъзнателно причинен, падането на комина нарушава технологичния процес в серочистката...
18:56 | 23 Юни 2019 г.

Зорница Русинова: Разходите за пенсия са голяма ча...

18:56 | 23 Юни 2019 г.
Разходите за пенсия са голяма част от социалната политика. За това лято имаме увеличение с 5,7%.  Това не е достатъчно, разбира се. ...
18:29 | 23 Юни 2019 г.

Нидал Алгафари: Всеки може да управлява България, ...

18:29 | 23 Юни 2019 г.
Намираме се на изхода от Европейските избори. Биха се заблудили партийните активисти ако си мислят, че не трябва вече да е започнала подг...
18:00 | 23 Юни 2019 г.

Георги Търновалийски: Ръководството на БСП прави г...

18:00 | 23 Юни 2019 г.
Вие конгрес на БСП ли гледахте, защото аз смятам, че такова нещо нямаше. Конгресът е най-висшият орган, който взима решения, а такива ням...
17:22 | 23 Юни 2019 г.

Магдалинчев: В конституцията за тримата големи са ...

17:22 | 23 Юни 2019 г.
Не говорим за санкции, а за принципна възможност за отговорност на първите трима при извършване на престъпление. Има текст, който предвиж...
12:27 | 23 Юни 2019 г.

Беновска: Г-жа Нинова, президент Радев, в Деня на ...

12:27 | 23 Юни 2019 г.
По време и след евроизборите много въпроси към Радев и Нинова очакват отговори.   Председателката на столетницата БСП Корнел...