Зам.министър Д. Николова: Ще изолираме София, ако стане отделен регион (ВИДЕО)

С 4 региона България може да ползва всички финансови ресурси и след 2020 г., заяви тя в Денят на живо

Деница Николова
Източник: Канал 3

София не се отделя в отделен район, защото така тя на практика ще скъса своите икономически връзки и възможности за инвестиции с останалите периферни места. София трябва да я пазим, защото, от една страна, има по-високо икономическо развитие, но и осигурява връзките с всички останали околни населени места. Това обясни в "Денят на живо" зам.-министърът на регионалното развитие Деница Николова относно варианта София-град да стане отделен регион при подготвяното ново райониране на страната.
"Ако лишим столицата от възможности за инвестиции, защото сама за себе си тя е с показатели на силно развит район, това би означавало на практика 2 млн. от населението да бъдат отделени и лишени вкл. и от възможности за финансиране на транспортни коридори с останалите населени места така и ще я отделим от тях като един остров", така Деница Николова мотивира включването  на София към т. нар. Югозападен регион в проекта за райониране на страната.
 
Според нея включените в него Перник, Благоевград, Кюстендил и др. няма да загубят финансиране заради София. "Отчели  сме тези характеристики, Югозападният район е от т. нар. региони в преход. 
 
"Предвидили сме през регионалните съвети в бъдеще да се потърси диференциран подход за финансиране към София-град и останалите населени места", изтъкна тя.
 
Деница Николова е убедена, че парите по линия на ЕС няма да бъдат по-малко в следващия програмен период. "В следващия програмен период България получава с 8% повече средства в сравнение със сегашния програмен период. При условие, че има държави с намалени с над 20% бюджети, няма как да очакваме България да има по-високи възможности за финансиране от определеното. Към настоящия момент не можем да говорим за намаляване на ресурсите", увери зам.-министърът.
 
Тя обясни, че предложеният проект с 4 региона в страната - Югозападен, Дунавски, Черноморски и Родопско-тракийски, предполага "модел с приемственост във времето", със "специфични региони", оформени спрямо техните географски особености, природни дадености, исторически принцип на формиране и техни специфични потенциали, които да можем да развиваме по специфичен начин".
 
 
"В тази посока имаме желание следващият модел на регионална политика да има тясна обвързаност с потенциала на развитие на всеки от тях. Дали сме 3 варианта да бъдат широко обсъдени, от тях се спряхме на този модел, защото от една страна той отговаря на приетата Национална концепция за пространствено развитие на страната с период до 2030 г. развиване на територията именно спрямо природно-географските дадености и възможностите за икономическо развитие", продължи Деница Николова.
 
С горните 4 района България ще получи възможност по най-добрия начин да се възползва от "всички финансови ресурси, с които ще можем да разполагаме, вкл. и след 2020 г.", посочи тя.
 
Като пример зам.-министърът изтъкна възможностите за достъп до "по-целенасочени ресурси за Дунавския регион по линия на изпълнение на Дунавска стратегия и по Транснационална програма Дунав, която е основен инструмент за финансирането й. Ако говорим за Дунавски район, знаем, че река Дунав е ресурс, който можем да използваме по по-ефективен начин. Към настоящия момент го възприемаме повече като граница и бариера, нещо, което ни разделя, а не ни свързва. На практика река Дунав е възможност и потенциал за развитие. 
 
"По този модел ще могат да се осъществяват проекти между общините и между областите. В момента финансирането е фокусирано на ниво местна власт, на ниво община и съответно град, и селски райони. 
 
При новия модел ще има възможност да се изпълняват междуобщински и междуобластни проекти. Има много възможности да се използват от новото райониране, за да може всеки от тях да се специализира. Не може да има един и същ тип инвестиции и в Черноморския, и в Югозападен район", смята Деница Николова.
 
Тя призна, че в сегашния програмен период финансирането на повечето проекти е концентрирано в големите градове - "отчитаме дисбаланс спрямо периферията".
 
По думите й в министерството на регионалното развитие се надяват промените в закона да влязат за обсъждане в НС до края на годината. "Текат обсъждания в момента, надяваме се до края на годината да вкараме закона за обсъждане в НС, ще търсим и по-кратки срокове, защото такъв закон ни подготвя за рамката за следващия период след 2020 г.", изтъкна зам.-министър Николова.
 
Какви възможности би дало новото райониране на страната - във видеото с цялото интервю на Деница Николова: 

Етикети: Денят на живо
Васил Тончев: Очакват ни изключително оспорвани избори (Видео)
19:25 | 25 Април 2019 г.

Васил Тончев: Очакват ни изключително оспорвани из...

19:25 | 25 Април 2019 г.
Темата с апартаментите се оказа най-близка до хората и действително оказа много голямо влияние върху електоралните нагласи. Безпрецедентн...
10:08 | 25 Април 2019 г.

Менда Стоянова: Прокуратурата може да си свърши ра...

10:08 | 25 Април 2019 г.
Прокуратурата може да си свърши работата в историята със свекъра на Елена Йончева, ако къщата за гости не е ползвана по предназначение, н...
08:37 | 25 Април 2019 г.

Д-р Нигяр Джафер: Само с наливане на едни пари не ...

08:37 | 25 Април 2019 г.
Само с наливането на 30-50 милиона лева, на някакви пари, няма да се постигне конкретен резултат в здравеопазването.  Ние не сти...
18:17 | 24 Април 2019 г.

Кольо Колев: Политическите компромати са като лека...

18:17 | 24 Април 2019 г.
Политическите компромати са като при лекарствата, въпросът е в мярата: при една мяра лекуват, при друга - убиват. Политическите партии тр...
13:32 | 24 Април 2019 г.

Историята на един заем – кой иска да вземе бизнеса...

13:32 | 24 Април 2019 г.
Прави ли се опит чрез скандала с апартаментите, фирми на издателите на Икономедия Теодор Захов и Иво Прокопиев да вземат бизнеса на "...
17:45 | 23 Април 2019 г.

Експерти: В кампаниите на партиите трябва да се го...

17:45 | 23 Април 2019 г.
Моментът, в който тръгва тази кампания е ужасен. Тези безброй гафове по отношение на собственост- политиката и лукса са като зехтина и во...

гледай на живо

26.04.2019
 • в момента
  Патарински LIVE
 • 14:00
  Новини
 • 14:30
  Топ шоп
 • 15:00
  Новини